По време на химиотерапевтичното лечение настъпват определени промени в организма, като най-засегната е имунната система. Това изисква особено повишено внимание върху режима на хранене и избора на най-подходящата храна.

Има ли забранени храни при химиотерапия и какви са правилата на хранене ще разгледаме в следващите редове.

 

Химиотерапия – какво представлява?

Химиотерапията е медицинско лечение, използващо цитотоксични или антиканцерогенни препарати за борба със злокачествените клетки в организма.

Тя се прилага широко в онкологията като основен метод за лечение на рака или в комбинация с други терапевтични подходи, като хирургия или лъчетерапия.

Химиотерапията може да се прилага по различни начини, сред които интравенозно (през вените), перорално (през устата), местно (през кожата) или чрез комбинация от тях.

Лекарят специфично избира и настройва режима на химиотерапията в зависимост от типа, стадия и локализацията на раковия процес, както и от здравословното състояние на пациента.

 

Как повлиява химиотерапията имунната система?

 

забранени храни при химиотерапия

 

Лекарствата за химиотерапия могат да засегнат и нормалните телесни клетки, включително имунната система и да я компрометират.

Имунната система играе важна роля в защитата на организма от инфекции и борбата с раковите клетки.

Нейните основни клетки са белите кръвни клетки –левкоцитите, сред които се разграничават следните видове и подвидове:

 • Лимфоцити: Т-клетки, активиращи Б-лимфоцитите; Б-лимфоцити, произвеждащи антитела; естествени килърни клетки, способни да разпознават и унищожават инфектирани и анормални клетки.
 • Моноцити, трансформиращи се в макрофаги, които поглъщат и разграждат микроби и други чужди вещества.
 • Гранулоцити – неутрофили, еозинофили и базофили, с различни функции в общия процес на образуване на бели кръвни клетки в червения костния мозък).

Когато имунната система функционира правилно, тя е в състояние да разпознае и унищожи раковите клетки.

Някои лекарства за химиотерапия могат да намалят общия брой на белите кръвни клетки, особено на неутрофилите, като това състояние се нарича левкопения.

Това прави тялото по-уязвимо към инфекции, тъй като способността за борба с бактерии, вируси и гъбички е намалена.

Основните ефекти на химиотерапията върху имунната система включват:

 • Намален общ брой бели кръвни клетки, което може да доведе до повишен риск от инфекции.
 • Инхибиране на функцията на лимфоцитите, което може да намали способността на организма да се бори с инфекции и ракови клетки.
 • Влошаване на регенерацията на костния мозък, който е източник на образуването на нови кръвни клетки, включително и имунни клетки.

 

Хранене при химиотерапия – какво трябва да знаем?

 

забранени храни при химиотерапия

 

По време на онкологичното лечение, храненето играе важна роля за поддържане на здравето и благосъстоянието на пациента. Има някои предпочитани и някои забранени храни при химиотерапия.

Ето някои важни неща, които трябва да имате предвид по отношение на храненето по време на приема на химиотерапевтичните лекарства.

Поддържайте една балансирана диета

Поддържането на балансирано хранене при химиотерапията е от съществено значение за лечението.

Опитайте се да консумирате разнообразна и лека храна, която включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини, здравословни мазнини и приемайте достатъчно течности.

Ако е необходимо, консултирайте се с диетолог или онколог за разработване на индивидуален хранителен план.

Управление на страничните ефекти

Някои странични ефекти на химиотерапията, като гадене, повръщане, загуба на апетит или промени във вкусовите предпочитания, могат да повлияят на храненето.

Опитайте се да разделите храненето си на няколко по-малки порции през деня, като изберете лесно смилаеми храни и избягвате мазните и пикантните храни.

Избягвайте определени храни

Възможно е да има ограничения и някои забранени храни при химиотерапия. Химиотерапевтичните лекарства могат да взаимодействат с определени хранителни съставки и затова е нужно да сте внимателни относно хранителния режим.

Ако имате проблеми с храненето, силно препоръчваме да се консултирате се с вашия медицински специалист за насоки и подкрепа.

Също така е нужно да избягвате непастьоризирано мляко или сирене, сурово месо, риба или яйца, за да предотвратите инфекции, особено ако имунната ви система е отслабена от химиотерапевтичното лечение.

 

Има ли храни, които подпомагат организма?

 

забранени храни при химиотерапия

 

Има храни, които могат да подпомогнат организма по време на химиотерапия. Въпреки че няма специфична „чудодейна“ храна, която е еднаква за всеки или премахва напълно страничните ефекти от лечението, здравословното и балансирано хранене при химиотерапия може да помогне на организма да се справи с терапията и да поддържа оптимално здраве.

Ето някои храни и принципи на хранене, които могат да бъдат полезни:

 • Плодове и зеленчуци – опитайте се да включите разнообразни плодове и зеленчуци във вашата диета. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да подпомогнат имунната система и общото здраве.
 • Протеинови източници – включете храни, богати на протеини, като соеви и млечни продукти, ядки и семена. Протеините помагат за поддържане на мускулната маса и подобряват възстановяването.
 • Пълнозърнести храни – предпочитайте пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, киноа и кафяв ориз. Те са източник на фибри и предоставят енергия на организма.
 • Здравословни мазнини – включете храни със здравословни мазнини като авокадо, ядки, семена и и други растителни източници, богати на омега-3 мастни киселини. Те могат да подпомогнат възпалителния процес и сърдечно-съдовата система.

 

Има ли забранени храни при химиотерапия?

Няма строго забранени храни при химиотерапия, но има препоръки за избягване на определени видове храни или напитки поради възможните им взаимодействия с лекарствата или поради потенциалните странични ефекти на терапията.

Сурови или незрели храни

Избягвайте сурови или незрели храни като риба, миди и стриди, незрели плодове и зеленчуци, тъй като те могат да съдържат бактерии или вируси, които да предизвикат инфекции. Предпочитайте добре сготвените храни.

Газирани напитки

Газираните напитки могат да предизвикат метеоризъм и гадене. Ето защо е по-добре да избягвате газирани напитки по време на химиотерапията и да предпочитате безалкохолни, не-газирани напитки, вода или чай.

Остри и подправени храни

Някои хора могат да изпитват чувствителност към подправки и пикантни храни по време на химиотерапията. Ако забележите, че ви дразни или влошава симптомите, избягвайте подправки като чили, лук, чесън и силни подправки.

Алкохол

Въздържайте се от консумацията на алкохол по време на химиотерапия, тъй като той може да взаимодейства с лекарствата и да усили нежеланите странични ефекти.

Червено месо

Изследванията показват връзка между консумацията на големи количества червено и преработено месо и повишения риск от някои видове рак, особено рак на дебелото черво.

Червеното месо включва говеждо, свинско, агнешко и някои дивечови меса. Стремете се да ограничите приема им максимално.

 

Червеното месо – причинява ли рак?

Червеното месо съдържа наситени мазнини, холестерол и анилинови оксиданти, които могат да бъдат свързани с повишен риск от развитието на рак.

В допълнение, по време на приготвянето му при високи температури (печене, скара, опушване) може да се образуват канцерогени като полициклични ароматни въглеводороди (PAH) и глицидилови етери, които могат да увеличат риска от рак.

Това не означава, че червеното месо трябва да бъде напълно премахнато от диетата ви. Но много организации, включително Световната здравна организация и Американското общество за борба с рака, препоръчват да ограничите консумацията на червено месо и да обърнете внимание на качеството и метода на приготвяне на месото.

Опитайте се да ограничите приема на червено месо до умерени порции, като се препоръчват се не повече от 500 грама прясно червено месо на седмица.

Предпочитайте други протеинови алтернативи като птиче месо, риба, морски дарове, боб, соеви продукти, ядки и семена. Тези храни предлагат много протеини и други полезни хранителни вещества.

 

Допълнителни препоръки и съвети

 

забранени храни при химиотерапия

 

Ето някои основни принципи, които трябва да знаете за храненето по време на химиотерапия:

 • Поддържайте добра хидратация – важно е да се пият достатъчно течности през целия ден, за да се предотврати дехидратацията. Консумацията на вода, сокове, чайове и супи е добър начин за поддържането на хидратация.
 • Залагайте на лекото хранене – възможно е да изпитвате гадене и загуба на апетит по време на химиотерапията, затова се опитайте да ядете малки, но по-чести порции, за да избегнете насилването на пълен стомах.
 • Варете зеленчуците – зеленчуците са важен източник на фибри, витамини и минерали. Варете ги, за да ги направите по-лесни за хранене и по-безопасни за консумация.

 

Заключение

Няма точно определени забранени храни при химиотерапия, тъй като всичко зависи от индивидуалните характеристики и нужди на организма. Но все пак е важно в диетата да преобладават определени храни и да се избягват и ограничат максимално други.

Има ли забранени храни при химиотерапия?

Няма строго забранени храни при химиотерапия, но е нужно да се следва хранителен режим, според индивидуалните нужди на пациента, както и да се избягва приема на някои храни, поради възможни взаимодействия с лекарствените препарати.

Кои храни добре да се избягват по време на химиотерапия?

При химиотерапия е добре да се избягват прекалена подправените и пикантни храни, червените и преработени меса, суровите храни и газираните напитки.

Кои храни е добре да де приемат по време на химиотерапия?

Добре е диетата да включва плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, богати на протеини растителни храни и здравословни мазнини.

Обновена: 21 юли 2023 в 14:06 | Публикувана: 5 юли 2023 в 10:48 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни