Диабетна полиневропатия – как да я овладеем

Обновена: 06.03.2024|
Алкохол при диабет. Конопеното ( CBD) масло при автоимунни заболявания. Диабетна полиневропатия.

„Изтръпват ми пръстите, не ги чувствам, болят ме ходилата, мравки пълзят по краката ми, обзема ме пареща болка, тормозят ме мускулни спазми“. Това се само част от оплакванията, които лекарите чуват от своите пациенти с диабетна полиневропатия – най-честото усложнение на захарната болест.

Статистиките у нас и в света сочат тревожни факти: 54% от хората с диабет от първи тип и около 45% от мъжете и жените с диабет от втори тип са диагностицирани с това усложнение. Предполага се, че в останалите случаи то се развива безсимптомно.

Често увреждането на нервите се открива при лекарски преглед по друг повод. Потвърждава се от изследване, определящо електрическата активност на структури в човешкото тяло. Известно е като електроневромиография. Данните от този тест показват степента на настъпилите поражения в нервите и мускулите.

 

Диабетна полиневропатия или смъртта на нервните клетки

В хода на биохимичните процеси, които се извършват в телесните клетки, се образуват молекули с един липсващ електрон. Наричат се свободни радикали. Те атакуват здравите клетки и предизвикват тяхното разрушаване. Нормално свободните радикали не представляват опасност, защото се неутрализират от т. нар. антиоксиданти – вещества, които се свързват с дефектните молекули и ги обезвреждат.

vitbcompl 400
husk 600
vitbcompl 400
husk 600

При постоянно висока кръвна захар в организма стартира процес, известен като оксидативен стрес. Той води до увеличаване на свободните радикали, но при него антиоксидантите се оказват недостатъчни. Тогава количеството на токсични продукти нараства и те увреждат тъканите.

Тежко се засягат невроните (т. е. клетките, изграждащи нервните влакна), които започват да губят своята функция. Смъртта на невроните спира провеждането на сигнали към мозъка. В същото време се оказва блокиран и синтезът на вещества в организма, поддържащи нормалната функция на нервите.

Така се стига до състояние, наречено диабетна полиневропатия.

 

Проявите на болестта

В началото липсват характерни симптоми, което създава диагностични затруднения. При острия вариант на диабетната полиневропатия пострадалият усеща внезапни силни болки (като при удар с нож или забождане на игла). Може да изпита и парене по дланите и стъпалата.

Понякога съвсем леко докосване до тялото става причина за необичайно силни, болезнени усещания. В други случаи диабетната полиневропатия е напълно безсимптомна, което води до нейното хронично протичане.

Обикновено пациентите търсят медицинска помощ със закъснение, когато усетят изтръпване на краката, значителната загуба на чувствителност или започнат да се спъват и често да падат поради нарушено равновесие. Възможно е също да усещат болка по време на сън. Постоянните събуждания водят към депресивни състояния.

Ако не се предприеме необходимото лечение, болните остават напълно изолирани от социалния живот и това допълнително влошава състоянието им.

 

Терапия при диабетна полиневропатия

Най-важното условие за овладяване на диабетната полиневропатия е поддържане на кръвната глюкоза в нормални граници (под 6,0 mmol/l, на гладно). Според състоянието на отделния човек се прилагат инсулин или т. нар. хипогликемични медикаменти. Тази терапия се предписва от лекар – диабетолог.

Често неприятните усещания и болката, която възниква поради увреждане на нервите, не могат да бъдат преодолени с познатите обезболяващи медикаменти. Необходими са съчетания от лекарства, които взаимно допълват и усилват ефектите си. Най-добре е такива комбинации да се назначават от специалист по неврология и да се приемат под негов контрол.

Когато болката е много силна, се препоръчват специални препарати –антиконвулсанти. Те стабилизират състоянието на клетките, изграждащи нервните влакна. Някои от медикаментите, принадлежащи към тази група, се смятат за първостепенно средство в борбата срещу болката.

Предписват се и антидепресанти. В определени части на мозъка тези лекарства увеличават количеството на серотонин – вещество, участващо в предаването на нервните импулси в мозъка и предизвикващо чувството на благополучие и щастие. Смята се, че с помощта на серотонина се променят обезболяващите системи в организма.

Надежди се възлагат и на популярните трансдермални пластири. Те се залепват върху кожата и помагат на вещества с обезболяващо действие да преминат в кръвта. Все още се дискутира ролята на известните наркотични аналгетици, които също блокират болката. Поради страничните им ефекти и рискът от пристрастяване, тези медикаменти се използват ограничено. Изброените лекарства предимно намаляват болката, обаче не спират развитието на диабетната полиневропатия.

 

Алтернативните мерки

 

Диабетна полиневропатия. Живот с инсулин. Начини да се справим с диабета.

 

В много случаи храните се превръщат в лекарства. Такива например са всички продукти, съдържащи алфа липоева киселина. Тя е естествена съставка на клетките в човешкия организъм. Нужна е за производството на енергия от приетите чрез храната захари.

Алфа липоевата киселина подобрява чувствителността на клетките към инсулин. Човешкото тяло я произвежда, но в много малки количества. Можем да си я доставим от спанак, броколи, грах, брюкселско зеле, мая, телешко месо и други храни. Допълнителният прием на алфа липоева киселина подобрява нервната проводимост и чувствителност.

  • Витамини от група В

Благоприятно влияние върху организма оказват витамините от група В. С успокоителен ефект върху нервната система се отличава витамин В1. Богати на В1 са зеленият грах, фасулът, киселецът и други зеленчуци.

Витамин B3 (пантотенова киселина) регулира пълноценно обмяната в нервната система. Добри източници на В3 са карфиолът, краставиците и пащърнакът.

Със същия ефект върху нервите се характеризира витамин В6 (пиридоксин). Много богати на пиридоксин са някои подправки – чесън, хрян, корени от магданоз.

Витамин РР повлиява добре общото състояние при диабет, защото нормализира обмяната на холестерола и понижава кръвното налягане. В значителни количества се съдържа в зеленчуците – зеле, чушки, моркови, аспержи.

Витамин В9 (фолиева киселина) предпазва от диабетна гангрена, която може да се развие след нараняване поради нечувствителност на нервните окончания. Можем да си го набавим от домати, спанак, боб и други зеленчуци. Витамините от група В се комбинират успешно с алфа липоева киселина.

 

Изключително полезни са фибрите. Известни са още като влакнини. Това са баластни вещества, съдържащи се в билки, зеленчуци, плодове, варива. Фибрите допринасят за бавното разграждане на въглехидратите и за поддържане на кръвната захар в умерени граници.

 

  • Терапии при диабетна полиневропатия

През различни етапи на диабетната полиневропатия днес успешно се прилагат физиотерапевтични процедури. Те ускоряват обезболяването, подобряват кръвообращението и храненето на тъканите, възстановяват проводимостта и чувствителността на нервните влакна.

Например, чрез електрофореза – въвеждане в организма на лекарства под въздействие на електрически ток, се постига отличен обезболяващ ефект. Резултатни се оказват редица комбинации между известните физиотерапевтични методи. Често се съчетават светлинна и лазерна терапия или магнитно и лазерно лечение. В първия случай се извършва излагане на синя, поляризирана светлина в допълнение с инфрачервен лазер. Във втория се сумират действията на инфрачервения лазер и магнитното поле.

Магнитотерапията също се ползва за обезболяване. С помощта на този метод се подобрява храненето на нервните влакна. Ускорява се тяхното възстановяване. Използват се разнообразни форми на магнитотерапия – променливо или нискочестотно магнитно поле, обща магнитотерапия и др. Методът е напълно безвреден и заема все по-голям дял в комплексното лечение на диабетната полиневропатия при пациенти от различни възрасти, включително деца, юноши и стари хора.

  • Действието на масажите

Отдавна се знае, че лекият масаж по хода на засегнат нерв намалява болката. Освен това чрез масаж се въздейства благотворно върху мускулите, кръвоносната и лимфната система, подобрява се обмяната на веществата и общото състояние на организма.

Днес научната медицина не отхвърля приложението на акупунктура – древно лечение, преминало проверките на времето. Все по-често тази техника се ползва като част от комплексната терапия на диабета. Въздействието на акупунктурата се обяснява с това, че иглите засягат малките нервни окончания, като по този начин стимулират нервната система. Тя, от своя страна, влияе върху състоянието на целия организъм.

 

Както се вижда, захарният диабет и диабетната полиневропатия могат успешно да се овладяват чрез лекарства и немедикаментозни методи. Но постигнатият успех не означава отпускане и връщане към нездравословен живот. Необходим е непрекъснат контрол на болестта. Това е най-добрият начин да се избегнат нейните опасни последици.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Юлия Златева 11.11.2023 at 8:40 - Отговор

    Благодаря много за статията. Много разбираемо е написана.

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:49 | Публикувана: 26 февруари 2021 в 10:45 | Категория: Здраве