Днес сме подготвили една рецепта за кето запеканка с ниско съдържание на въглехидрати, която да приготвим за обяд или вечеря – само 6 съставки! Тази кето запеканка с колбаси, яйца и сирене е лесна за персонализиране и може да се приготви и със зеленчуци.

Прости съставки за вкусен резултат

Има няколко основни съставки за всяка здравословна запеканка: яйца,  месо, зеленчуци и сирене.

Наистина не можем да пропуснем да се насладим на лекотата и вкуса на тази здравословна идея за кето запеканка! Когато смесим тези вкусни съставки заедно, получаваме ниско въглехидратна яйчена запеканка, която е достатъчно вкусна за неделен брънч и достатъчно проста и лесна за вечеря в делничен ден.

Яйца

Млада жена, която държи в шепите си яйца.Яйцата са основата на рецептата. Те са с високо съдържание на мазнини и протеини, но с ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави идеалната основа за тази запеканка. Вече сме говорили колко са здравословни яйцата в статията ни Какви са ползите от консумацията на яйца?, но да обобщим отново: съдържат всички основни аминокиселини, значително намаляват риска от катаракта и дегенерация на макулата – две от най-често срещаните очни нарушения, както и  помагат за защита на костите.

Но не се заблуждавайте – това не е просто обикновена запеканка с яйца, приятели. Това е най-добрата ниска въглехидратна яйчена кето запеканка, пиршество на вкусовите рецептори!

Сметана

Готварска сметана в купичка.Готварската сметана е напълно кето приятелска и е фантастичен начин да направим яйцата пухкави и сочни. Разбиването на яйцата и сметаната заедно правят лека и ефирна яйчената смес и допринасят за кремообразния вкус на ястието. Всякакъв вид мляко – краве или ядково, което харесвате, също ще свърши добра работа в рецептата, но сметаната е това, което ще направи запеканката най-лека и пухкава.

Месо

Тук можем да направим рецептата творческа и по наш собствен вкус. Бекон, наденица, шунка – тук вариантите са много. Дори бихте могли да използвате месо или кайма.

Ще е необходимо предварително да приготвите месото, независимо кое сте избрали, и след това да го добавите към рецептата. За тази кето запеканка, ние ще използваме наденички от чисто месо.

Зеленчуци

Розичка от броколи, сложена в малко черпаче на дървен фон.

Зеленчуците са 100% по желание, но те не само добавят страхотен вкус, но правят това здравословно ястие още по-здравословно.

Броколи и карфиол са най-добрите варианти за здравословна добавка към запеканката. Те обикновено са под ръка и са много вкусни. Можете дори да използвате пресни или замразени броколи и карфиол, като предварително ги извадите от фризера.

Ако използвате воднист зеленчук като тиквички, можете първо да ги изкиснете, за да се отдели водата от тях, за да не стане запеканката водниста.

Сирене

Сиренето е друга полезна съставка от рецептата, а сред неговите ползи са съдържанието на големи количества витамини А и В-12, заедно с цинк, фосфор и рибофлавин, омега-3 мастни киселини и витамин К-2, за които вече сме разказвали в блога. Вижте повече в статията „Защо е полезно сиренето?“ ТУК.

Отново, можем да проявим креативност и изберем кое сирене отговаря на вкуса или просто с онова, с което разполагаме вече в хладилника. Тази кето запеканка би била полезна и вкусна с каквото и да е сирене, въпреки че в тази рецепта сме включили чедър. Тази ниско въглехидратна запеканка би била достатъчно вкусна и с моцарела, български кашкавал, краве сирене, фета или друго сирене, което имаме под ръка.

Нужните съставки:

Кошница с яйца и кутия прясно мляко върху червена покривка.

  • 8 големи яйца
  • 300 г наденички или кайма
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • 80 г сметана
  • 150 г сирене Чедър (нарязано на ситно или с ренде)
  • 1 с. л. пресен магданоз (нарязан на ситно)
  • Хималайска сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • 180 г броколи (нарязани на цветчета)
  • 50 г масло Гхи

Да пристъпим към приготвянето на кето запеканка:

Започваме със запържването в масло Гхи на нарязани на ситно наденички или на каймата, (на което сме се спрели) за около минутка. Добавяме малко чесън на прах за вкус и аромат.

Добавяме нарязаните на ситно броколи и карфиол и продължете и ги запържваме. Предпочитаме да ги запържим за допълнителен аромат преди добавяне към запеканката, но може да ги сварим или да запечем, ако предпочитаме.

След като ги запържим до златисто, вадим колбаса и зеленчуците от огъня.

В голяма купа разбиваме яйцата, сметаната, половината от сиренето Чедър, магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Омазняваме малка тавичка с масло Гхи и подреждаме на дъното запържените  наденички и зеленчуците на равномерен слой. Изсипваме яйчената смес върху наденицата и поръсваме отгоре останалото сирене Чедър.

Печем за около 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса или докато яйцата се запекат и сиренето се разтопи.

Бърза и лесна рецепта, нали? Толкова лесна и вкусна, че можем да измисляме различни комбинации от зеленчуци и колбас по всяко време, за да имаме под ръка за натоварени дни бърза идея за здравословно кето хранене.

Ако рецептата ви е харесала, вижте други подобни здравословни рецепти и се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg