По време на сезоните с нестабилно време и разпространение на настинки и грипове – пролетта и есента, организмът ни има нужда от повече полезни вещества за подкрепа на имунната ни система. Това важи при възрастните, но с още по-голяма сила – при децата, чиито имунитети се развиват във времето.

Затова много често родителите прибягват до мултивитамини за деца. Тази година, повече от всякога, е важно да изтъкнем защо са ни нужни те. Даваме ви петте най-важни причини, поради които мултивитамините ще станат част от ежедневието ви – на вас и вашето дете.

 

1. Децата имат нужда от витамини и минерали

Специалисти твърдят, че около 80% от заболяванията се причиняват от вируси. Те, от своя страна, влизат най-лесно в тялото, когато имунитетът е понижен – или недостатъчно укрепнал.

Това може да се случи:

detski multi 400
detski multi 600
 • При простуда.
 • Заради микроорганизмите, които се размножават в застоялия въздух в стаите, които проветряваме по-рядко в студените месеци.
 • При намален прием на витамини и минерали от естествени източници – плодове и зеленчуци.
 • При контакт със заразени лица и отслабване на имунитета при многократна борба с микроорганизмите.
 • При история на хронични заболявания и др.
 • Преди 7-годишна възраст – това е моментът, в който се счита, че имунитетът на едно дете вече е във финални фази на основно развитие. Затова и докато децата ходят на ясла и детска градина, те боледуват често. Впоследствие, след като тръгнат на училище, се разболяват далеч по-рядко.

Както и в много други случай обаче, поддържането на един имунитет здрав е процес. И той трябва да започне преди интензивния вирусен сезон, за да имат мерките ефект. Едно от най-добрите превантивни действия е подкрепата с мултивитамини. Количествата и видовете им са различни от тези, които приемаме като възрастни.

Затова трябва да знаем, че малчуганите имат нужда от:

 • Витамин C – подкрепя имунитета.
 • Витамин A – отговаря за развитието на детето – физически и умствено, предотвратява анемия, предпазва от някои вътрешни инфекции.
 • Витамин D – от него зависи усвояването на калция, калия, фосфора от детския организъм и оттам – развитието на опорно-двигателната система.
 • Витамин E – предпазва клетките, артериите, пази сърцето и помага за правилното развитие на сърдечно-съдовата система.
 • Витамини B6 и B12 – имат голяма роля за възпроизвеждането и баланса на червени кръвни телца.

Не бива да забравяме, че витамините A, C и E са и най-силните антиоксиданти. Именно те подпомагат в комбинация най-много имунитета на детето.

Обикновено начинът на прием е по схема 20 дни прием на имуностимулиращи добавки или мултивитамини и 10 дни почивка. Най-добре – в продължение на три месеца.

 

2. Мултивитамини за деца – за повече концентрация и памет

 

Липса на магнезий. Мултивитамини за деца.

 

Известно е, че децата са като гъби и попиват информацията и впечатленията си за външния свят. За да могат да го правят обаче, те имат нужда от енергия. През есенно-зимния период те страдат от по-късите дни, студа и липсата на слънце не по-малко от нас. Това влияе и на способността им да се концентрират и да помнят нова информация.

Мултивитамините помагат в това начинание и са безценни за децата, които вече са активно ангажирани с учебен материал, домашни занимания и уроци.

 

3. За правилно развитие на организма

Децата са в постоянно състояние на развитие от момента на зачеване до своята 19-та година на юноши.

Витамините и минералите, които приемат, особено на възраст до 10 години, оказват изключително силно влияние върху:

 • ръста
 • телосложението
 • мускулите, костите и ставите
 • развитието на ума и нервната система
 • здравето и имунната система в дългосрочен план

4. За дългосрочен имунитет

Точно както преди есенно-зимния период е важно да започнем да изграждаме защитата на детския имунитет отрано, така може да приемем, че да го изградим като деца е важно за това да бъдем едни по-здрави и жизнени възрастни.

Не бива да го забравяме и когато става дума за нашите деца. Само така можем да им гарантираме да не бъдат болнави и “кекави” като тийнейджъри и възрастни, когато вече ще се грижат сами за себе си и своя имунитет.

 

5. Мултивитамини за деца – за повече енергия

Сезонът предразполага към повече време у дома, повече застояване и понижени нива на енергията. Уверете се, че мултивитамините, които ще изберете, са подходящи за детето и от гледна точка на енергията, която ще му донесат.

Съобразете се с нивата му на активност и диетата, както и дали нивата на енергия са по-ниски или високи от обикновено. Не подценявайте и дали има как да ги изразходва, но и дали има нужда от повече енергия за спорт и евентуално сваляне на излишно телесно тегло при по-големите деца с нарушено меню, например.

 

Мултивитамини за деца – как да ги приемат по-лесно?

 

Мултивитамини за деца. Децата и защитните маски. Магнезий - ползи. Засилване на имунитета при деца.

 

На първо място, за да не бъде трудно начинанието да приемат мултивитамини, децата трябва да разберат, че това е полезно за тях. Тук ключов елемент е комуникацията с детето в зависимост от възрастта. И колкото и да е трудно понякога – търпение.

Веднъж превърнете ли взимането на мултивитамините в приятен и забавен навик за детето, то приемът им ще бъде далеч по-лесен. А заедно с това бихте могли да поставите и полезни навици за грижата за здравето у малкия човек.

Втори важен елемент е по възможност те да са с приятен за детето аромат и вкус. Това гарантира интерес и желание за прием. При избора наблегнете и на това те да са без консерванти и оцветители, а по възможност – и без захар – оптимално полезни и без вреда за детския организъм.

Обърнете внимание и на съдържанието в мултивитамините на глутен, пшеница – заради евентуални алергии или чувствителност на детето към тях. Прочетете и дали енергизират детето и пошават апетита или енергията. Това може да бъде от съществено значение за теглото.

Според детето – възрастта и предпочитанията му, преценете добре и дали са подходящи мултивитамини в течна или дъвчаща форма.

 

Допълнителни мерки за по-добър детски имунитет

Мултивитамините са добър начин да подобрите имунитета на детето, но не забравяйте, че те не заместват нито разнообразното хранене, нито движението.

Добре е да подтиквате детето към спорт – с приятели или с вас, у дома или навън.

Желателно е да го извеждате и на чист въздух – той е безценен за децата. Застоялият въздух у дома или в класната стая може да бъде развъдник на бактерии.

Специалистите твърдят, че мултивитамини може да се дават на децата след навършването на 1 годинка. Преди това кърмата и обогатеното адаптирано мляко са достатъчно богати на елементи и витамини.