Според международната класификация на разстройствата на съня, съществуват над 100 нарушения на това физиологично състояние. Те затрудняват хората в ситуации, изискващи специално внимание като вземане на решения, коригиране на грешки, планиране, творчество и други, а познаването на тези разстройства е първата крачка за преодоляването им.

Преди да разгледаме най-честите нарушения на съня, нека да си припомним ползите от него.

 

Защо e необходимо да спим?

Сънят не само отпуска тялото и го подготвя за следващия ден. Той ни помага да натрупаме енергия. Осигурява възстановяване на организма и паметта, укрепва имунната система, създава условия за усвояване на възприетата през деня информация и превръщането й в постоянна.

 

zdrav sun 400
zdrav sun 600

При децата хормонът на растежа се отделя в най-големи количества по време на сън. Неслучайно новородените бебета спят по 15 до 18 часа в денонощие. Приема се, че до навършване на 12 години децата се нуждаят от 10-11 часа сън, а хората в активна възраст – от 7 до 9 часа, като с напредване на годините това време се скъсява.

Отдавна се знае, че недостатъчният и некачественият сън може да причини много проблеми: умора, неспособност за концентрация, раздразнителност, промени в метаболизма, сексуални нарушения, депресия, тревожност и др. Отразява се негативно и на имунната система.

Какво е инсомния?

 

Нарушения на съня, безсъние.

 

В буквален смисъл означава безсъние. Инсомнията е най-честото нарушение на съня. Проучванията показват, че от нея страдат около 1 милион българи.

Обикновено потърпевшите се оплакват от трудности при заспиване, събуждания през нощта, невъзможност за повторно пренасяне в страната на Морфей, разсънване по-рано от желаното сутрин.

Разграничават се няколко вида безсъние:

 • временно – ако продължава няколко нощи
 • краткосрочно – за период от 1 до 3 седмици
 • хронично – за месец и повече

Третият вид изисква сериозно лечение.

Различните нарушения на съня може да са симптоми на нервно-психично натоварване, но и на заболявания като шизофрения, депресия, циклофрения, състояние на силна тревожност, алкохолна или наркотична зависимост. Възникват също при злокачествени увреждания, причиняващи хронична болка.

 

Нарушения на съня, свързани със синдром на неспокойните крака

 

 

Нарушения на съня, безсъние.

 

 

Засегнатите от това разстройство изпитват дискомфорт в краката, който описват като „парене“, „дърпане“, „боцкане“, „изтръпване“ или “мравучкане“. Често ги обхваща желание да движат крайниците си.

Обикновено това се наблюдава вечер или през нощта, когато са в легнало или седнало положение. Смята се, че проблемът е свързан с недостиг на допамин – вещество, което подпомага работата на мозъка, контролира движението и емоционалните реакции, влияе върху центровете на удоволствието.

Синдромът на неспокойните крака възниква и при други обстоятелства:

 • електролитен дисбаланс
 • бременност
 • желязодефицитна анемия
 • недостиг на фолиева киселина
 • периферна невропатия
 • диабет
 • бъбречни заболявания
 • ревматоиден артрит
 • дископатия
 • кожни увреждания и др.

Някои медикаменти също могат да причинят въпросния дискомфорт. Състоянието се подобрява, когато се открият провокиращите го фактори и своевременно се отстранят.

 

Сънна апнея

Представлява спиране на дишането по време на сън за десет секунди или повече. Поради възникналата дихателна пауза в кръвта намалява количеството на кислород, а нивото на въглероден диоксид се увеличава.

Сънната апнея често се провокира от проблем в белите дробове или нервната система. Понякога води до събуждане с чувство на задушаване. В по-леките случаи пациентът само преминава от дълбок към повърхностен сън.

Когато броят на апнеите надвиши 30 за една нощ, потърпевшият се чувства уморен и неспокоен. Оплаква се от главоболие. Метаболизмът и сексуалните му функции се нарушават.

 

Нарушения на съня: Нарколепсия

 

Нарушения на съня, безсъние.

 

Това състояние се характеризира с прекомерна сънливост и множество неконтролируеми кратки заспивания. Повечето страдащи от нарколепсия се оплакват от силна умора през деня. По време на честите дремки някои сънуват или имат подобни на сънища халюцинации.

Ако не се разпознае и не се лекува по подходящ начин, това нарушение на съня значително влошава качеството на живот.

 

Що е парасомния?

Това е разстройство, при което човекът е едновременно буден и спи. В такива случаи той може да изпълнява сложни движения, но по-късно да не си спомня какво е правил.

Парасомнията е често срещана при децата. В този възрастов период състоянието обикновено не е признак на сериозно заболяване. Често се дължи на умора, повишена телесна температура, лечение с някои медикаменти.

Разграничават се няколко вида парасомния:

 • Объркващо събуждане. Проблемът засяга кърмачета и деца, по рядко –възрастни. При това състояние пострадалият отваря очи, като едновременно изпитва силна тревога и обърканост. Когато наистина се събуди, той не помни, че е бил емоционално притеснен. Единственото, което иска, е да си доспи. При децата объркващите събуждания преминават от само себе си, без лекарства. За възрастните може да е от полза лечение при психотерапевт.
 • Ходене на сън (сомнамбулизъм). Наблюдава се в първите часове след заспиване. Пострадалият става от леглото и прави няколко крачки. По това време той не се събужда и не е в пълно съзнание. Пристъпът е кратък за около 10 минути. Обикновено се среща при деца и изчезва с порастването им. Рядко може да продължи и в зряла възраст. Форма на сомнамбулизъм е несъзнателното хранене по време на сън, което води до сериозно наддаване на тегло.
 • Нощни ужаси: Това е разстройство, при което пациентите изпитват силен страх и в резултат пищят и плачат през първите часове след заспиване. Умът на пострадалите е замъглен. Те се обливат в пот. Дишането им се ускорява. Описани са случаи на изключителен страх, когато пациентите се опитват да станат от леглото, да се борят с невидим враг или да бягат. При такива условия те могат да навредят на себе си и на околните. Много важно е да се осигури физическата безопасност на болните. За разлика от кошмара, който се помни след събуждане, нощните ужаси не оставят следи в паметта.

 

Изследване и лечение на нарушения на съня

 

Нарушения на съня, безсъние.

 

Сънят се тества в специални лаборатории. Изследването се нарича полисомнография. Представлява процедура, която се извършва през цялата нощ с помощта на записващи устройства.

В отделна стая за наблюдение специалист следи данните от тези записи. Така се изследват:

 • мозъчните вълни
 • дълбочината на съня
 • дишането
 • количеството на кислород и въглероден диоксид в кръвта
 • честотата и нивото на хъркане
 • движенията на тялото
 • сърдечният ритъм и други показатели

Полисомнографията позволява да се определи качеството на съня и да се установи причината, довела до нарушения.

Лечението изисква намесата на специалист по сомнология, който знае детайлно физиологията, структурата, функциите и нарушенията на съня. Комбинираното прилагане на медицински и психотерапевтични подходи е добър вариант за успешна терапия.

 

10 правила за здравословен сън

За да отдалечите максимално риска от проблеми при заспиване, по време на сън или при събуждане, разумно е да спазвате следните правила:

 1. Постарайте се да заспивате вечер и да се събуждате на сутринта в едни и същи часове. Така ще си създадете стереотип на сън и бодърстване.
 2. Преди да заспите, проверете температурата в спалнята си. Подходящата за сън околна среда не е нито твърде гореща, нито прекалено студена.
 3. Уверете се, че стаята, в която спите, е тъмна и тиха. Проветрявайте я всеки ден. Не помествайте в нея компютър или телевизор.
 4. Вземането на душ преди лягане и пиенето на топло мляко може да улесни заспиването.
 5. Не правете натоварващи физически упражнения непосредствено преди сън.
 6. Ако не ви се спи, не се насилвайте. По-добре е да се заемете с някое от всекидневните си занимания.
 7. Не си лягайте веднага след като сте гледали тежък филм. Не четете вестници, книги или списания в леглото.
 8. Не консумирайте алкохол, за да улесните заспиването, той действа за известно време, но при продължителната употреба причинява сериозни здравословни проблеми.
 9. След 17 часа не приемайте сладкиши, шоколад, кафе, какао, силен чай и други тонизиращи продукти.
 10. Вечеряйте с леки ястия и винаги оставяйте поне 4 часа между съня и храненето си.