Памет и концентрация: как да ги засилим?

Обновена: 12.03.2024|
Дефицит на йод. Хомеопатия. Фенилаланин. Грешни твърдения за кето диетата.

В забързаното ежедневие има безброй неща, които правим и които изискват памет и концентрация. За много от тях не се замисляме, но за по-голямата част използваме способността си да се концентрираме. За още повече – помним значително количество информация.

А отвсякъде ни заливат нови неща, стрес и разсейващи фактори. Затова и е важно да намерим начин да останем съсредоточени и да си зададем въпроса:

 

Как да засилим паметта и концентрацията си?

На пръв поглед отговорът е лесен: повече умствени усилия. Да се случи това обаче се оказва далеч по-трудно, отколкото можем да очакваме. Това е така, защото умът ни е подвластен на химически и нервни реакции. За тяхното действие пък има роля начинът ни на живот – във всичките му измерения.

 

multi 400
vit e 600
multi 400
vit e 600

Затова и може да се каже, че има редица фактори, които влияят на нашата памет и концентрация. Много от тях зависят и от храненето ни, но и от навиците ни – за движение, сън и дори използването на социални мрежи.

Накратко казано, за да засилим нашата памет и концентрация, е нужно:

 • да се храним пълноценно
 • да спим достатъчно и най-вече – правилно
 • да намалим стреса
 • да въведем ред и навици в ежедневието си, които да помагат на ума ни
 • да намалим външните разсейващи стимули за организма

Разглеждаме ги поотделно в следващите подзаглавия, за да измерим важността на всеки един от тези фактори.

 

Ролята на храненето

 

Памет и концентрация. Млада жена слуша музика докато се храни. Музиката влияе на храненето позитивно.

 

Когато става дума за силата на ума ни и в частност – за памет и концентрация, максимата „Аз съм това, която ям.“ е абсолютно правилна.

Ако разгледаме характеристиките на много от храните и напитките, които приемаме, можем да открием със сигурност причината да сме: спокойни, хиперактивни, уморени, изнервени, здрави или пък болнави. Представяме ти пет супер-храни, които специалистите препоръчват за добра памет и концентрация:

 • Авокадо

Действа добре за паметта и концентрацията заради високото съдържание на мононенаситени мазнини, полезни Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и витамини. Екзотичният плод увеличава притока на кръв към мозъка и така засилва функциите му.

Витамин Е в авокадото намалява количеството свободни радикали в най-важния орган за съзнанието и паметта ни (мозъка) и така ни предпазва дългосрочно от заболявания, свързани с разрушаването на клетките.

Незаменими за ума ни са и количествата калий и витамин К, които предпазват от инсулт.

 

 •  Бери плодове

Следващ по ред продукт, на който обръщаме внимание, са бери плодовете. Голяма част от тях, особено боровинките, са се доказали във времето като плодове, които помагат за нашата памет и концентрация.

Те дължат тези свои способности на антиоксидантите и флавоноидите. Именно на тях е заслугата за по-добри когнитивни функции и по-голяма способност да помним. В допълнение – те са източник на много витамини и минерали и позволено сладко изкушение при нисковъглехидратен режим.

 • Ядки

Друг незаменим продукт по пътя на засилването на нашата памет и концентрация са ядките. Обръщаме се към тях, за да извлечем Омега-3 и Омега-6 полезни мастни киселини, витамин В6 и витамин Е. Те защитават доказано мозъка от деменция и от свободните радикали.

 • Зелените салати

Не бива да забравяме и едни от най-добрите приятели на организма – зелените салати. Много от тях ни помагат за повече микроелементи и в частност – магнезий, който влияе много на мозъка и нивата ни на енергия.

Спанакът обаче се отличава сред тях, защото предпазва мозъка от стареене и оттам – помага да не забравяме толкова много и да се концентрираме по-лесно.

Храните с високо съдържание на фибри също са заслужили мястото си в този списък. Те подобряват функциите на мозъка, като витамините от група B допълнително подобряват кръвоснабдяването.

 

Спорт, памет и концентрация – каква е връзката?

Рядко пропускаме да отбележим ползите от спорта за цялостния начин, по който се чувстваме. Този път няма да е изключение, защото столетия изследвания върху човешката физика и здраве са доказали, че движението има немалка роля и за начинът, по който помним и се концентрираме.

Когато се движим, кръвообращението ни се забързва. Освен това повече кислород достига до ума ни, което му помага да функционира по-добре.

Нека не забравяме, че когато се движим и спортуваме, намаляваме нивата си на стрес – един от факторите, които влияят най-лошо върху паметта и концентрацията ни.

Защо това е така?

Когато сме под стрес, мозъкът ни преработва по-бързо информацията, но запазва много по-малко фрагменти от нея в дългосрочен план. Затова и дългите периоди на стрес влияят негативно на ума ни, когато става дума за паметта.

Много хора казват, че се концентрират по-добре под стрес и при много задачи наведнъж. Всъщност, това усещане е изцяло лъжливо.

Дори и така нареченият мултитаскинг да има ефект за известен период от време, в дългосрочен план има изключително негативен ефект върху способностите ни да се концентрираме и да помним в повече детайли.

Спортът променя това. Когато спортуваме, от една страна се съсредоточаваме само върху движенията на тялото си. Така позволяваме на мозъка си да си почине психологически, но и да получи повече кислород и вещества.

Спортове като бягане, йога и плуване действат особено много в тази насока. От друга страна, спортът активира хипокампуса ни – частта от мозъка, която изпълнява функциите на център на паметта. Затова можем да кажем, че повече спорт се равнява на по-дълготрайна памет и по-добра концентрация.

 

Качеството на съня като фактор за по-добра памет и концентрация

 

Памет и концентрация. Мелатонин: ползи и вреди. Младо момиче, което се протяга в леглото след дълъг сън.

 

Имали ли сте периоди, в които не спите добре? Независимо дали причината е стрес, биологична или пък нарушен график на денонощието, със сигурност сте забелязали, че се концентрирате по-трудно и забравяте повече.

Доказано е – за да бъде умът ни в оптимална форма, са нужни 8 часа сън. Този период дава на мозъка ни възможност да си почине и да се възстанови от ежедневното натоварване.

Освен това, един от видовете мозъчни вълни, важни за паметта ни, се излъчват именно по време на почивната фаза на органа. Те прехвърлят спомените в частта от него, която отговаря за съхраняването им в дългосрочен план.

Особено след 35-годишна възраст е изключително важно да се грижим за добрия си сън, защото паметта започва да отслабва именно тогава – макар и незабележимо.

Фактори за добрия сън са:

 • температурата на стаята
 • материала на спалното бельо
 • съобразяването с източниците на светлина и звуци у дома

Оставете телефона надалеч от леглото, за да не се изкушавате да го вземете в ръце преди сън и по възможност – не спете на телевизор.

Светлината, която се излъчва от екраните, разбужда мозъка и го поставя в състояние на готовност за действие, което понякога не спира дори след заспиване и води до неспокоен сън и непълноценна почивка.

Не подценявайте и тихия режим на устройствата и по възможност – намалете звуците до минимум. Всеки от тях нощем се регистрира от слуха ви и натоварва ума.

В допълнение: забравете за черния чай, кафето, сладките изкушения и алкохола преди сън – те стимулират нервната система и пречат на мозъка да навлезе във фазата на дълбок сън, в която си почиваме най-ефективно.

 

Бонус: черен шоколад и упражнения за по-добра памет и концентрация

За финал ще добавим още няколко подробности, които е добре да знаете. А именно:

Ако сте фенове на сладките изкушения, по-добре не ги приемайте преди сън или заложете на черния шоколад като здравословна алтернатива. Той доказано стимулира мозъка и подобрява паметта и концентрацията ни.

Както при спорта и изкуството, добрите памет и концентрация могат да бъдат „тренирани„. Колкото и да ви притиска времето, намирайте време за следните занимания:

 • логически задачи – судоку, кръстословици, шах, игри за памет, логика и знания – всички те стимулират мозъка и помагат да остане млад и жизнен, но и да поддържа спомените ни.
 • музика – запомнете текста на непозната песен или ако сте талантливи – научете да я свирите или пеете. Тези умения се запазват в дълготрайната памет и я тренират.
 • учете нов език – можете да го направите само чрез концентрация, а обогатяването на речниковия запас от съответния език и взаимовръзките на думите с превода на вашия майчин език тренира паметта.
 • водете дневник – записвайте задачи и случки и се връщайте към тях, за да тренирате паметта си.
 • търсете информация извън мрежата – четете книги и водете бележки по тях. Когато мозъкът получава наготово информацията, без причинно-следствени връзки, той е по-склонен да я забрави бързо.
 • определете си време далеч от социалните мрежи – те пренатоварват с информация съзнанието и така – влияят негативно на паметта ви.

Опитвайте се да отделяте време за всички дейности по горе и съкратете времето, прекарано в Интернет под каквато и да е форма – социални мрежи, новини, игри. За да съхраните максимално дълго способността на мозъка да се концентрира и да съхранява информация.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 14:05 | Публикувана: 16 септември 2020 в 10:01 | Категория: Здраве