Как да се справим с есенната тревожност?

Обновена: 06.03.2024|

Настъпването на новия сезон е повoд за усмивки за повечето хора. Танцът на пъстрите листа, чистият въздух, уютът, а празниците все повече наближават. Но за милиони хора, които се срещат с тревожност (и дори депресия), преходът между лятото и есента не е никак приятен. Той предизвиква притеснение, нервност и паника. А това е напълно нормално като се има предвид, че заменяме лежерните летни дни със суматохата на натоварените графици.

 

Какви са симптомите?

Първите месеци на есента са трудни за много от нас. Макар, че технически не е диагноза, много хора изпитват есенна тревожност и депресия. Основните симптоми са стрес, нервност, проблеми със съня и паника. Но какво ги причинява? Лятото, както всички знаем, обикновено се свързва със забавление, пътуване и почивки. Есента обаче означава повече отговорност, включително прекарване на по-дълги часове на работа. Намалената продължителност на дневната светлина и по-студеното време също могат да допринесат за промени в настроението, липса на мотивация и тревожност.

 

multi 400
multi 600

Какво е решението срещу симптомите на тевожност?

Спокойно всичко ще отмине след като влезете в ритъм, но за да не чакате безучастно има няколко начина, с които ще ускорите процеса. Ето кои са те:

multi 400
multi 600
  • Осигурете си повече светлина

Започнете като прекарвате повече време на открито, за да се възползвате максимално от естествената слънчева светлина. Станете по-рано и се разходете до работа. Намерете време през деня за кратка разходка или бягане навън, например в обедната почивка. Дори седенето до прозореца за 15 до 30 минути всеки ден може да помогне да увеличите излагането си на светлина и да намалите въздействието на сезонните промени, които причиняват тревожност.

  • Тренирайте всеки ден

Тренировки срещу тревожност.

Ако комбинирате повече време навън с подходяща тренировка, резултатите ще бъдат още по-добри. Препоръчваме да се упражнявате ежедневно в продължение на поне 30 минути. Карайте колело или се запишете на спорт, който отдавна искате да опитате. За по-студените дни и тренировките във фитнеса са решение. Не забравяйте, че физическото натоварване е сред най-добрите лекарства за тревожността и депресията. След всяка тренировка ще забележите, че настроението ви значително се подобрява.

  • Намерете време в календара за хобитата и приятелите си

Лятото е изпълнено с партита, пътувания и срещи с нови хора. В една дума – време за забавления! Така че, когато студеното време и кратките дни изведнъж сложат край на всичко това, няма как да не се почувствате депресирани. Не позволявайте есента да сложи край на забавлението! То не трябва да се свежда до гледане на телевизия вечер или продължаване на работата вкъщи пред лаптопа. Важно е да продължавате да намирате време за нещата, които ви доставят радост, време за близките. Животът не приключва с настъпването на есента!

  • Добавете повече сьомга и орехи към диетата си

Със сигурност в момента ви съблазняват храни като пица и тестени изделия, които звучат наистина вкусно в тези студени вечери, но есента е време за повече омега-3 мастни киселини и трябва да ги включите в менюто си. Доказано те помагат за намаляване на тревожността и симптомите на депресия. Хапвайте храни с високо съдържание на омега-3 като сьомга, пъстърва, орехи. Подходяща добавка с рибено масло също може да помогне. Може би и есенен детокс ще ви се отрази добре, прочетете повече за него тук.

  • Започнете нещо ново

Не бива да свързвате есента само с края на лятото и безгрижните дни, тя е и време за ново начало. Поставете го по най-добрия за вас начин. Дали ще бъде с преустройство на дома, нов курс за език, танци, интересно хоби, нов външен вид. Гарантираме ви, че всяко едно нещо ще ви достави удоволствие и вече няма да имате време и желание да се тревожите за каквото и да е.

  • Обърнете внимание на мислите си

Жена със симптоми на тревожност.

Може би едно от най-важните неща е да анализирате ирационалните мисли за притеснение, които водят до безпокойство и да ги замените с по-рационално логично и реалистично мислене. Например, ако изпитвате огромно притеснение от списъка си със задачи, може да си кажете: „Няма как да свърша всичко това.“ Това обикновено може да доведе до чувство на неуспех и тревожност за това, че сте неспособни да изпълните задълженията си. Заменете тези мисли с това, което реално можете да направите днес или дори в следващия час. Така ще намалите чувството на безпокойство и дори ще успеете да отметнете повече задачи, отколкото сте предполагали. Все пак за всеки е по трудно да работи под напрежение.

  • Медитирайте

Медитацията е доказан метод за премахване на тревожните мисли. Първо, повечето хора с тревожност и депресия са склонни да имат плитко дишане, което ограничава кислорода до мозъка и намалява способността на мозъка да изпълнява всичко необходимо, за да бъде здрав, включително да се отърве от кортизола, хормона на стреса, свързан с някои от симптомите на тревожност. Второ, медитацията помага да контролираме мислите си, което, както споменахме в предния абзац е от съществено значение. Препоръчваме поне 10 минути медитация на ден, колкото повече практикувате, толкова по-добри ще са резултатите.

  • Потърсете помощ

Ако овладяването на симптомите, които идват с есента е твърде трудно, дори като изпълнявате горните съвети, може би е време да помислите за професионална помощ. Дори една среща с психолог би ви помогнала да се почувствате по-добре. Най-важното е да разберете, че не сте сами и има с кого да поговорите. Независимо дали се обърнете за помощ към приятел, член на семейството или професионалист, запомнете, че не бива да се притеснявате, а да дискутирате открито проблема, само така ще достигнете бързо до неговото решение. Не забравяйте и, че един проблем може да доведе до верижна реакция и душевното ви състояние да отслаби имунитета ви. Как да го засилите през есента, прочетете тук.

Автор: Кристина Тонева

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Любопитно, Витамини и минерали|Публикувана: 01.11.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 12:29 | Публикувана: 1 ноември 2019 в 17:38 | Категория: Любопитно, Витамини и минерали