Около 11 процента от хората, заразени с коронавируса SARS-CoV-2, са имали очни оплаквания, сочат 39 проучвания, публикувани през 2021 година. Според ирански изследователи от въпросните пациенти 89 на сто са страдали от конюнктивит – възпаление на лигавицата, покриваща бялата част на окото (склерата) и вътрешната страна на клепачите.

Както е добре известно, тази лигавица (конюнктивата) съдържа множество тънки кръвоносни съдове. При възпаление те се разширяват, стават видими и очите изглеждат зачервени. Разбира се, COVID-19 е само една от причините за проблема. Други виновници за вирусния конюнктивит са аденовирусите, респираторно-синцитиалният вирус, грипните вируси и редица още микроскопични частици, неспособни да се възпроизвеждат самостоятелно.

Възпаление на очната лигавица се наблюдава и по време на интензивни бактериални инфекции, засягащи горните дихателни пътища. То може да се причини от стафилококи, стрептококи, пневмококи и други микроорганизми. Някои полово-преносими заболявания (гонорея, хламидиаза, херпес) също водят до конюнктивит.

Проблемът нерядко възниква и под влияние на дразнещи вещества от природата или в бита. Част от тях причиняват тежки алергии. Случаи на конюнктивит се регистрират и в резултат от запушване на слъзен канал, след попадане на чуждо тяло в окото или друг вид механично увреждане.

 

probiotik 400

Заразен ли е конюнктивитът?

Възпалението на очната лигавица, причинено от вируси или бактерии, е силно заразно, за разлика от алергичния и травматичния конюнктивит. За вида на проблема пострадалите могат да се ориентират по пораженията.

Алергичният конюнктивит обхваща едновременно и двете очи, а инфекциозното възпаление по правило започва от едното око и, ако липсват лечение и профилактика, се прехвърля на другото. Вирусите и бактериите се предават при ръкуване, кихане и кашляне, както и при контакт с всякакви лични вещи, ползвани от болния.

 

Какви са оплакванията?

Симптомите варират според вида на заболяването. Освен зачервяване на склерата и вътрешния клепач, се явяват повишено сълзене, дискомфорт, парене и сърбеж в очите. Често клепачите са подути. В случаите на бактериален конюнктивит от окото изтича гъст, зеленикав, жълтеникав или бял секрет, който засъхва по миглите, образувайки корички. Това ясно се вижда след сън.

Повечето пострадали проявяват болезнена чувствителност към светлината. Този симптом се засилва на открито, сред заснежено поле, под действието на ярко слънце. Характерен е за всички видове конюнктивит.

Не са рядкост и зрителни смущения, понякога съпроводени с болка, която може да сигнализира, че възпалението е засегнало и роговицата.

Освен тези симптоми, може да се наблюдават и зачервено гърло, висока телесна температура, хрема, ушни възпаления.

 

Как се диагностицира конюнктивитът?

 

Конюнктивит. Ечемик на окото. Очно здраве, компреси, очи.

 

Обикновено се прави тест за зрителна острота, с цел да се прецени дали са засегнати функциите на окото. При алергичен конюнктивит се търсят дразнителите, довели до проблема.

Ако се допуска бактериално замърсяване, с памучен тампон се взема материал от отделените около окото секрети и той се подлага на микробиологично изследване. Така може да се определи конкретният възбудител на инфекцията.

Като предварителен ориентир за вида на конюнктивита се ползват следните прояви, установени у пациента:

 • Отделяне на голямо количество секрет – това е характерно за бактериалните инфекции.
 • Интензивност на зачервяването – при алергичните и вирусните конюнктивити склерата не е ярко червена, както се случва при бактериалните.
 • Наличие на инфекция в място, близко до очите (тя често съпровожда бактериалния конюнктивит).

 

Лечението зависи от вида на проблема

 

Конюнктивит, симптоми, лечение.

 

Вирусният конюнктивит се овладява със специални капки и мехлеми за очи, изписани от лекар. Ползват се и антивирусни медикаменти, които обикновено се препоръчват при очно заболяване, причинено от вируси – на херпес симплекс, варицела и др. Могат да се правят студени компреси върху клепачите. Терапията е продължителна и изисква търпение от страна на пациента.

Бактериалният конюнктивит се лекува в рамките на 7-10 дни. По лекарско предписание се прилагат капки и мехлеми, съдържащи широкоспектърни антибиотици.

Най-често симптомите избледняват още на третия ден. По време на терапията пациентите могат да прилагат умерено топли или влажни компреси за облекчаване на оплакванията.

Алергичният конюнктивит се блокира с капки за очи, които съдържат вещества антихистамини и противоалергични лекарства (с основни съставки – стероиди или деконгестанти) за облекчаване и премахване на зачервяването и сърбежа. Симптомите се повлияват благоприятно след поставяне на студен компрес върху клепачите.

Ако не се идентифицират точните причинители на алергията, периодът на лечение може да се удължи значително.

 

Внимавайте с медикаментите!

У някои хора възниква алергичен конюнктивит след употребата на лекарства.

Например:

 • Синтетичните пеницилини (амоксицилин и ампицилин) може да предизвикат леко зачервяване, сърбеж и сухота в  очите
 • Тетрациклинът понякога води до зачервявате, болезнена чувствителност към светлина и замъглено зрение
 • Сулфонамидите причиняват зачервяване на склерите, замъглено зрение и чувствителност към светлината

Разумно е, когато се провежда терапия с антибиотици, да се вземат и пробиотици (не едновременно, а в различни часове), за да се блокират евентуални нежелани реакции.

 

10 предпазни правила

 

Конюнктивит. Ечемик на окото. Царевична коса. Родопсин. Зелен чай матча. Кръвоизлив в окото. Домашни компреси за очи. Уморени очи.

 

Чрез тях ще отдалечите максимално риска от конюнктивит:

 1. Сменяйте и изпирайте редовно с гореща вода и подходящ препарат спалното си бельо, калъфките за възглавници и кърпите, които ползвате.
 2. Ако са зачервени очите ви, не носете грим, докато не установите причината за проблема;
 3. Винаги имайте предвид, че вирусният и бактериалният конюнктивит са заразни и не споделяте с други хора лични вещи като кърпи, салфетки, уреди за гримиране и други козметични средства;
 4. Изхвърлете стария грим и всички продукти за разкрасяване на очите, ако сте ги ползвали точно преди появата на конюнктивит.
 5. Не докосвайте лицето и очите си с нечисти ръце. Ползвайте редовно дезинфектанти.
 6. Често почиствайте очилата си.
 7. Дезинфекцирайте ръцете си при употреба на контактни лещи. Придържайте се стриктно към хигиенните изисквания за ползването и съхранението им.
 8. Пазете очите си при влизане в басейн.
 9. Почиствайте и дезинфекцирайте често предметите, които се докосват с ръка през деня ( телефони, клавиатури, бюра и т.н).
 10. Не оставайте дълго в среда, където замърсяването на въздуха и цигареният дим са интензивни и могат да раздразнят очите ви.

 

Укрепете очите си

Осигурете си достатъчно витамини, особено А, В2 и D, за които отдавна е доказано, че са полезни за зрението. Ще си ги набавите от яйца, рибено масло, черен дроб, мляко и млечни продукти, моркови, тиква, растителните мазнини, ленено семе, сусам, бадеми и др.

Наблегнете на зеленолистните зеленчуци като спанак, киселец, салати. Ще ви бъдат от полза всички плодове – ябълки, портокали, круши, ананаси, грозде. При алергичен конюнктивит обаче е разумно да се въздържате от консумация на банани, които съдържат специфични протеини, водещи при някои хора до болестни реакции на имунната система.

Трябва да се консумират храни, богати на цинк, като пълнозърнести ястия, млечни продукти, телешко или птиче месо, риба. По време на лечението на конюнктивит добре се отразява консумацията на пресни зеленчукови сокове.

Много важно е също да не претоварвате очите си. Правете паузи докато работите, като откъсвате погледа си от това, което правите, и се фокусирате в произволно избрана точка на хоризонта. Този метод, който се отразява благоприятно върху орбиталните мускули и всички структури на окото. Приложете го и ще се уверите.