Конюнктивит – защо се появява и как да го третираме

Обновена: 10.05.2024|
Конюнктивит, симптоми, лечение.

Около 11 процента от хората, заразени с коронавируса SARS-CoV-2, са имали очни оплаквания, сочат 39 проучвания, публикувани през 2021 година.

Според ирански изследователи от въпросните пациенти 89 на сто са страдали от конюнктивит – възпаление на лигавицата, покриваща бялата част на окото (склерата) и вътрешната страна на клепачите.

Какво е конюктивит и защо се появява?

Конюнктивитът е възпалително заболяване на конюнктивата, тънкия слой, който покрива предната част на очната ябълка и вътрешната повърхност на клепачите. Може да бъде предизвикан от различни фактори като инфекции, които се разпространяват чрез директен контакт, алергии или раздразнения.

Заразен ли е конюнктивитът?

Възпалението на очната лигавица, причинено от вируси или бактерии, е силно заразно, за разлика от алергичния и травматичния конюнктивит. За вида на проблема пострадалите могат да се ориентират по пораженията.

Алергичният конюнктивит обхваща едновременно и двете очи, а инфекциозното възпаление по правило започва от едното око и, ако липсват лечение и профилактика, се прехвърля на другото.

Вирусите и бактериите се предават при ръкуване, кихане и кашляне, както и при контакт с всякакви лични вещи, ползвани от болния.

 

Какви могат са причините за появата на конюнктивит?

Както е добре известно, тази лигавица (конюнктивата) съдържа множество тънки кръвоносни съдове. При възпаление те се разширяват, стават видими и очите изглеждат зачервени.

Разбира се, COVID-19 е само една от причините за проблема. Други виновници за вирусния конюнктивит са аденовирусите, респираторно-синцитиалният вирус, грипните вируси и редица още микроскопични частици, неспособни да се възпроизвеждат самостоятелно.

Възпаление на очната лигавица се наблюдава и по време на интензивни бактериални инфекции, засягащи горните дихателни пътища. То може да се причини от стафилококи, стрептококи, пневмококи и други микроорганизми.

Някои полово-преносими заболявания (гонорея, хламидиаза, херпес) също водят до конюнктивит.

Проблемът нерядко възниква и под влияние на дразнещи вещества от природата или в бита. Част от тях причиняват тежки алергии. Случаи на конюнктивит се регистрират и в резултат от запушване на слъзен канал, след попадане на чуждо тяло в окото или друг вид механично увреждане.

 

Какви са оплакванията?

Симптомите варират според вида на заболяването. Освен зачервяване на склерата и вътрешния клепач, се явяват повишено сълзене, дискомфорт, парене и сърбеж в очите.

Често клепачите са подути. В случаите на бактериален конюнктивит от окото изтича гъст, зеленикав, жълтеникав или бял секрет, който засъхва по миглите, образувайки корички. Това ясно се вижда след сън.

Повечето пострадали проявяват болезнена чувствителност към светлината.

Този симптом се засилва на открито, сред заснежено поле, под действието на ярко слънце. Характерен е за всички видове конюнктивит.

Не са рядкост и зрителни смущения, понякога съпроводени с болка, която може да сигнализира, че възпалението е засегнало и роговицата.

Освен тези симптоми, може да се наблюдават и зачервено гърло, висока телесна температура, хрема,ушни възпаления.

 

Как се диагностицира конюнктивитът?

 

Конюнктивит. Ечемик на окото. Очно здраве, компреси, очи.

 

Обикновено се прави тест за зрителна острота, с цел да се прецени дали са засегнати функциите на окото. При алергичен конюнктивит се търсят дразнителите, довели до проблема.

Ако се допуска бактериално замърсяване, с памучен тампон се взема материал от отделените около окото секрети и той се подлага на микробиологично изследване. Така може да се определи конкретният възбудител на инфекцията.

Като предварителен ориентир за вида на конюнктивита се ползват следните прояви, установени у пациента:

 • Отделяне на голямо количество секрет – това е характерно за бактериалните инфекции.
 • Интензивност на зачервяването – при алергичните и вирусните конюнктивити склерата не е ярко червена, както се случва при бактериалните.
 • Наличие на инфекция в място, близко до очите (тя често съпровожда бактериалния конюнктивит).

 

Лечението зависи от вида на проблема

 

Конюнктивит, симптоми, лечение.

 

Вирусният конюнктивит се овладява със специални капки и мехлеми за очи, изписани от лекар. Ползват се и антивирусни медикаменти, които обикновено се препоръчват при очно заболяване, причинено от вируси – на херпес симплекс, варицела и др.

Могат да се правят студени компреси върху клепачите. Терапията е продължителна и изисква търпение от страна на пациента.

Бактериалният конюнктивит се лекува в рамките на 7-10 дни. По лекарско предписание се прилагат капки и мехлеми, съдържащи широкоспектърни антибиотици.

Най-често симптомите избледняват още на третия ден. По време на терапията пациентите могат да прилагат умерено топли или влажни компреси за облекчаване на оплакванията.

Алергичният конюнктивит се блокира с капки за очи, които съдържат вещества антихистамини и противоалергични лекарства (с основни съставки – стероиди или деконгестанти) за облекчаване и премахване на зачервяването и сърбежа.

Симптомите се повлияват благоприятно след поставяне на студен компрес върху клепачите. Ако не се идентифицират точните причинители на алергията, периодът на лечение може да се удължи значително.

 

Внимавайте с медикаментите!

У някои хора възниква алергичен конюнктивит след употребата на лекарства.

Например:

 • Синтетичните пеницилини (амоксицилин и ампицилин) може да предизвикат леко зачервяване, сърбеж и сухота в  очите
 • Тетрациклинът понякога води до зачервявате, болезнена чувствителност към светлина и замъглено зрение
 • Сулфонамидите причиняват зачервяване на склерите, замъглено зрение и чувствителност към светлината

Разумно е, когато се провежда терапия с антибиотици, да се вземат и пробиотици (не едновременно, а в различни часове), за да се блокират евентуални нежелани реакции.

 

10 предпазни правила

 

Конюнктивит. Ечемик на окото. Царевична коса. Родопсин. Зелен чай матча. Кръвоизлив в окото. Домашни компреси за очи. Уморени очи.

 

Чрез тях ще отдалечите максимално риска от конюнктивит:

 1. Сменяйте и изпирайте редовно с гореща вода и подходящ препарат спалното си бельо, калъфките за възглавници и кърпите, които ползвате.
 2. Ако са зачервени очите ви, не носете грим, докато не установите причината за проблема;
 3. Винаги имайте предвид, че вирусният и бактериалният конюнктивит са заразни и не споделяте с други хора лични вещи като кърпи, салфетки, уреди за гримиране и други козметични средства;
 4. Изхвърлете стария грим и всички продукти за разкрасяване на очите, ако сте ги ползвали точно преди появата на конюнктивит.
 5. Не докосвайте лицето и очите си с нечисти ръце. Ползвайте редовно дезинфектанти.
 6. Често почиствайте очилата си.
 7. Дезинфекцирайте ръцете си при употреба на контактни лещи. Придържайте се стриктно към хигиенните изисквания за ползването и съхранението им.
 8. Пазете очите си при влизане в басейн.
 9. Почиствайте и дезинфекцирайте често предметите, които се докосват с ръка през деня ( телефони, клавиатури, бюра и т.н).
 10. Не оставайте дълго в среда, където замърсяването на въздуха и цигареният дим са интензивни и могат да раздразнят очите ви.

 

Укрепване на очите

Може да започнем с осигуряването на достатъчно витамини, особено А, В2 и D, за които отдавна е доказано, че са полезни за зрението.

Тях може да си ги набавим от яйца, рибено масло, черен дроб, мляко, млечни продукти, моркови, тиква, растителните мазнини, ленено семе, сусам, бадеми и др.

Може да наблегнем на зеленолистните зеленчуци като спанак, киселец, салати. Ще ни бъдат от полза и всички плодове – ябълки, портокали, круши, ананаси, грозде.

При алергичен конюнктивит обаче е разумно да се въздържаме от консумация на банани, които съдържат специфични протеини, водещи при някои хора до болестни реакции на имунната система.

Трябва да се консумират храни, богати на цинк, като пълнозърнести ястия, млечни продукти, телешко или птиче месо, риба. По време на лечението на конюнктивит добре се отразява консумацията на пресни зеленчукови сокове.

Много важно е също да не претоварваме очите си. Това включва правене на паузи докато работим, като откъсваме погледа си от това, което вършим, и се фокусираме в произволно избрана точка на хоризонта.

Този метод се отразява благоприятно върху орбиталните мускули и всички структури на окото. Прилагайки го, ще го се уверим.

 

Заключение

Конюнктивитът, известен като „розово око“, е често срещано заболяване на очите, което може да се образува поради редица причини, включително вируси, бактерии и алергии. Въпреки че често се проявява като зачервяване и дискомфорт, обикновено преминава без сериозни усложнения.

Въпреки това, той може да бъде силно заразен, което налага хигиенни предпазни мерки за предотвратяване на разпространението му. За засегнатите, навременната медицинска помощ и подходящото лечение могат да облекчат симптомите и да ускорят възстановяването.

Конюнктивитът служи като напомняне за важността на здравето на очите и добрите хигиенни практики. В крайна сметка, разбирането на това състояние и контрола над него гарантира благосъстоянието ни и подчертава значението на грижата за очите за цялостното ни здраве. 

 

Какво е конюнктивитът?

Това е заболяване на очите, което е много заразно и може да бъде предизвикано от редица причини – вируси, алергии, бактерии и др.

Как да предотвратим появата на конюнктивит?

Най-елементарното нещо, което може да направим е да спазваме хигиенни навици, което включва чистене на предмети, които пипаме редовно, като телефон, например, пране на спално бельо и т.н.

С какво може да подпомогнем на очите си?

Можем да помогнем на зрението си, осигурявайки му необходимите витамини и минерали, например витамин А, D, B2, цинк.

Категории: Здраве|Публикувана: 17.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 10 май 2024 в 17:02 | Публикувана: 17 януари 2022 в 14:13 | Категория: Здраве