Внимание – кръвоизлив в окото!

Обновена: 07.03.2024|
Болестни сигнали. Причини за кръвоизлив в окото.

Болестите си имат характер. Някои връхлитат отведнъж и протичат остро, други тормозят човека дълго време, трети действат подмолно, а когато се разкрият пораженията им са фатални.

Има и една по-малка група болестни състояния, подобни на фойерверки – впечатляват с външната си изява, но са сравнително кратки и преодолими. Сред тях е т.нар. субконюнктивалният кръвоизлив в окото (поява на яркочервено петно).

 

Какво представлява субконюнктивалният кръвоизлив в окото?

Известно е, че бялата част на окото, наречена склера, е покрита с тънка, прозрачна тъкан. Това е конюнктивата, която съдържа мрежа от тънки, много крехки кръвоносни съдове (капиляри). Те лесно се пробиват или спукват. При такива повреди, кръвта започва да изтича през капилярите и да се утаява между склерата и конюнктивата.

Когато процесът е слаб, окото изглежда леко зачервено, понякога обаче неговата бяла част се насища с ярка кръв. Този симптом е драматичен, но не води до сериозни последици – не причинява болка и не променя способността за виждане.

probiotik 400
omega3 600
probiotik 400
omega3 600

Възможно е, от време на време, в окото да се появи лек сърбеж или усещане, че нещо го драска. Когато липсва инфекция, този вид кръвоизлив се самоограничава и изчезва за около 14 дни. При разнасяне засегнатото място временно придобива жълтеникав или зеленикав оттенък, както се случва със синините под кожата.

 

Що е хифема?

Така се нарича друг капилярен проблем, при който се събира кръв между ириса (оцветената част на окото), зеницата и роговицата (прозрачна съдова тъкан, която покрива предната част на очната ябълка).

Това кървене обикновено се случва, когато се увреди или разкъса ирисът или зеницата. Състоянието се отличава от субконюнктивалния кръвоизлив главно с факта, че е много болезнено и пострадалият изпитва неприятни усещания от силна светлина.

Ако веднага не се започне лечение, хифемата замъглява зрението и може частично или напълно да го блокира.

 

Дълбок кръвоизлив в окото

Той се случва в стъкловидното тяло или под ретината. Тогава пациентът изпитва натиск в окото, което се подува и тежи. При съмнение за по-дълбок кръвоизлив е необходима своевременна лекарска намеса.

 

Какви са причините?

 

Кръвоизлив в окото. Домашни компреси за очи. Уморени очи.

 

Малки кръвоизливи между склерата и конюнктивата често се получат след силно кихане или кашляне. Провокират се от високо кръвно налягане или лекарства, влияещи върху процесите на кръвосъсирване.

Пробойни в капилярните стени настъпват и след:

 • напрегната работа с компютър
 • четене при слаба светлина
 • престой в затворено помещение със сух или задимен въздух
 • продължително носене на лещи
 • злоупотреба с цигари или алкохол

За кръвоизлив в окото допринасят и силно разтъркване на очите с ръка, травми, повдигане на тежести, психическо пренапрежение, хронично безсъние, повръщане, запек.

По-рядко кръвоизливът е резултат от фрактура в основата на черепа. Може също да е сигнал за развитие на различни заболявания като:

 • диабет
 • астма
 • алергия
 • сърповидно-клетъчна болест
 • левкемия
 • рак
 • очни зарази (например, херпес симплекс)
 • възпаление на ириса
 • разкъсване на ретината
 • натрупване на течност зад окото и др.

Това са опасни причини за кръвоизлив в окото. За да се избегнат, е разумно да се направи консултация с офталмолог.

Прегледът е особено наложителен при: червено петно, което обхваща и двете очи; задържа се повече от две седмици и увеличава размера си. Също при: секреция от очите; замъглено зрение, съпроводено с плаващи черни точки, сажди или мътнини; едновременно кървене от окото и други части на тялото.

 

Как се поставя диагнозата?

 

Кръвоизлив в окото. Ахалазия. Онкологични заболявания. Най-честите лабораторни изследвания. Добър и лош естроген. Хормон естроген - следене на нива при гинеколог.

 

Обикновено се проверява състоянието на зеницата и се определя очното налягане. Лабораторни изследвания се правят, дори когато офталмологът е напълно убеден, че е настъпил самоограничаващ се субконюнктивален кръвоизлив.

Лекарят трябва да е наясно със стойностите на кръвното налягане и да изисква рутинните кръвни тестове. Целта е да се увери, че няма хифема или друг проблем. Понякога се извършва и ултразвуково изследване, за да се огледа вътрешността и задната част на окото. С компютърна томография се търсят наранявания в засегнатата област.

 

Методи за лечение при кръвоизлив в окото

Терапията зависи от причината, довела до кръвоизлива.

Например, ако той се провокира от хипертония, заболяването трябва да се овладее с медикаменти, водещи до понижаване на кръвното налягане.

Ако причината е диабет, необходимо е да се нормализират въглехидратната, белтъчната и мастната обмяна, както и кръвното налягане. С такива мерки се отдалечава рискът от поражения в кръвоносните съдове на ретината.

Често се предписват капки против отоци и болка в очите, срещу бактериални или вирусни инфекции. Ползват се също хирургични методи – очна операция за премахване на събралата се кръв, отваряне на слъзния канал, лазерна хирургия за възстановяване на кръвоносните съдове.

В най-леките случаи – при субконюнктивалния кръвоизлив се прилагат от четири до шест пъти на ден капки от вида „изкуствени сълзи“, които намаляват усещането за дискомфорт и драскане.

 

Алтернативни средства

 

Кръвоизлив в окото. Очни проблеми. Гинко билоба.

 

Наред предписаните медикаменти, могат де се ползват и средства на народната медицина.

Компрес с лайка

Подпомага премахването на очни зачервявания и отоци. Приготвя се като една супена лъжица цветове от лайка (продават се в аптеката) се изсипва в чаша с вряща вода. Цветовете остават така около 30 минути. След това течността се прецежда и охлажда. С нея се навлажнява памучна кърпа, която се държи върху затворените клепачи за около 10 минути.

Студен компрес

Действа съдосвиващо. За целта чиста памучна кърпа се потапя в предварително преварена и изстудена, но не ледена, вода. След това кърпата се изцежда и се поставя върху затворените клепачи. Компресът се държи, докато студенината изчезне.

 

Кръгчета от краставица

Една прясна краставица се измива и обелва добре. Нарязани кръгчета от нея последователно се поставят върху клепачите, за около три минути. Процедурата завършва с изплакване на лицето с хладка вода. Приема се, че намалява зачервяването на очите.

 

Не пренебрегвайте профилактиката

Ролята на витамин С (аскорбинова киселина) при кръвоизливи в очите е добре проучена още през миналия век от бащата на витаминотерапията, американския нобелист – Лайнус Полинг. Той доказва, че въпросният витамин укрепва стените на кръвоносните съдове и така предотвратява появата на кръвоизливи.

В човешкия организъм няма ензими за синтез на аскорбинова киселина и тя трябва да се набавя чрез прием на витамин С– синтетичен или от естествени източници като шипки, червени люти чушки, киви, лимони, портокали, ягоди,череши и други плодове.

Начин за заздравяване на кръвоносните съдове е също консумацията на храни, богати на растителни пигменти – антоцианини. Това са водноразтворими багрила, на които се дължат червеният, синият и виолетовият цвят на растенията. Богати на антоцианини са горските плодове, касиса, патладжаните и други зеленчуци.

 

За профилактика на очните кръвоизливи е необходимо да се спазват и следните правила:

 • не приемайте храни и напитки, които повишават кръвното налягане
 • ползвайте качествени слънчеви очила, особено при ветровито и слънчево време
 • не се заседявайте пред компютъра и не се вторачвайте в монитора
 • при дейност, свързана с напрягане на очите, правете почивки на всеки 25-30 минути
 • не докосвайте клепачите си с неизмити ръце

Разумно е също да не се пропускат препоръчителните офталмологични прегледи, които се провеждат: при раждането; на 6-ия месец; на 3-годишна възраст; преди започване на началното училище; по веднъж годишно в ученическата, младежката и активната възраст.

След навършване на шестото десетилетие, при липса на проблем с очите, прегледи може да се правят по един път на всеки две години.

 

Вижте още:

Очно здраве – защо и как да се грижим за него?

Домашни компреси за очи

Категории: Здраве|Публикувана: 21.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Нанка Събева 15.12.2023 at 19:46 - Отговор

  Информацията ми беше полезна
  Имам сърбеж върху клепачите и сълзене на очите,понякога имам чувството,че нещо ми драскаi в очите.
  Да не забравяме,,че съм глаукома и имам коригирана катаракта на двете очи с лещи

 2. Веселина Лазарова 21.11.2022 at 9:07 - Отговор

  Благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 15:29 | Публикувана: 21 май 2021 в 14:22 | Категория: Здраве