Круши – 7 ползи от консумацията им
Произход
Хранителни стойности
В 100 г сурова круша обикновено има приблизително:- 57 калории
- 15 г въглехидрати
- 3,1 г фибри
- 9,8 г захари
- 0,4 г протеин
- 0,1 г мазнини
Приложение
Крушите са универсален плод. Често се консумират самостоятелно, но имат и различни приложения в кулинарията. На първо място, могат да се пекат в пайове, тарти и крамбъли или да се използват като гарнитура за торти и сладкиши. Пошираните круши също са популярен вариант за десерт.Могат да бъдат консервирани и да се използват за приготвяне на конфитюри, желета и консерви. Използват се като топинги или пълнежи за различни ястия. Консервирането им може да гарантира съхранение за по-дълъг период.
С тях се приготвят сокове, смутита и коктейли.
Крушите се използват печени или сотирани като гарнитура в основни ястия като печено свинско с круши или пилешки гърди, пълнени с круши.Какви ползи за здравето имат?
1. Здраве на храносмилането
Високото съдържание на фибри в крушите насърчава здравословното храносмилане и предотвратява запека. Също така може да помогне за регулиране на движенията на червата и да насърчи здравето им. Те съдържат специфичен вид фибри, наречени пектин, които действат като пребиотик и насърчават растежа на полезни чревни бактерии. Това поддържа здрав чревен микробиом и подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества.2. Здраве на сърцето
Крушите са с ниско съдържание на калории и мазнини, което ги прави полезен за сърцето плод. Съдържанието на калий помага за поддържане здравословни нива на кръвното налягане, а фибрите – за намаляване на нивата на холестерола. Този плод съдържа и витамин К, който е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите. Той също играе роля в поддържането на здрава сърдечно-съдова функция.3. Управление на теглото
С ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри могат да допринесат за регулиране на теглото, като предоставят задоволителна и питателна опция за закуска.4. Подкрепа на имунитета
Витамин С играе жизненоважна роля в поддържането на имунната система и предпазването от инфекции и болести.Една средно голяма круша осигурява около 10% от препоръчителната доза за дневен прием на витамин С.
5. Хидратация
Високото съдържание на вода помага за хидратиране на тялото и за поддържането на оптимален баланс на течности.6. Антиоксидантна защита
Крушите съдържат антиоксиданти като витамин С и флавоноиди, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват тялото от оксидативен стрес. Антиоксидантите играят решаваща роля за намаляване на възпалението и предотвратяване на хронични заболявания.7. Противовъзпалителни свойства
Някои съединения, открити в крушите, като кверцетин, имат противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на плода може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да намали риска от хронични заболявания, свързани с възпаление. Въпреки че крушите предлагат много ползи за здравето, те трябва да се комбинират с балансирана диета, която включва разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Този подход гарантира, че ще си осигурите разнообразни хранителни вещества.Вредна ли е редовната консумация?
Някои хора може да открият, че имат алергия към този плод. Среща се и хранителна чувствителност, която може да доведе до подуване, газове или хранителен дискомфорт вследствие от консумацията на круши.Препоръчително е да включите поне 2 до 3 порции плодове в ежедневните си хранения. Една порция обикновено се равнява на една средно голяма круша.
Въпреки това, ако имате диабет или следвате специфична диета с ниско съдържание на захар, е важно да наблюдавате общия си прием на захар, включително тази от плодове като круши. При съмнения за алергия към круши, проблеми с храносмилането или притеснения относно консумацията на този плод, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист.Крушите съдържат естествени захари, но са с по-ниско съдържание на калории и с по-нисък гликемичен индекс в сравнение с много други плодове.
Заключение
Крушата е вкусен и питателен плод, произлизащ от Азия. На така наречения „райски плод“ може да се насладите отделно или да го включите в диетата си под различни форми – в смути, конфитюр, десерт или солено ястие. Има множество ползи от включването им в диетата, защото съдържат фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Те имат важна роля за доброто храносмилане и работата на сърцето, регулирането на килограмите, предпазването на имунната функция и поддържането на добра хидратацията. Имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.Често задавани въпроси
Какво представляват крушите?
Крушите са плод, който принадлежи към семейство Розоцветни, което включва също ябълки и праскови.
Откъде произлизат?
Произхождат от Азия, по-конкретно от Западен Китай и Югоизточна Азия, но в днешно време се срещат на много места.
Какви приложения имат?
Могат да се използват в десерти, смутита, солени ястия и конфитюри.
Какви полезни свойства имат?
Подпомагат храносмилането и работата на сърцето, регулирането на килограмите, предпазването на имунната функция и поддържането на добра хидратацията. Имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Какви противопоказания има?
При хранителна чувствителност могат да подразнят храносмилателната система и да предизвикат гадове и подуване. Някои хора са алергични към този плод. При диабет трябва да се внимава и да не се прекалява с консумацията им.
Източници
- Reiland, H, Slavin, J, et al. Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today. 2015 Nov
- Wartenberg, L. 9 Health and Nutrition Benefits of Pears, Reviewed by Amy Richter, RD, Nutrition, Updated on February 4, 2023
Свързани публикации
Интересният плод папая произхожда от тропическите райони на Централна Америка и Южно Мексико.
Хапването на плодове е вкусно и приятно, но можем също да почерпим от множеството здравословни ползи от портокала.
Ананасът е плод, който е широкоразпространен из целия свят. Той е свеж, вкусен и хидратиращ – това го прави перфектен