Круши – 7 ползи от консумацията им
Крушата е вкусен и здравословен плод, често предпочитан за закуска. В тази статия ще разгледаме нейния произход, особености, кулинарни приложения и предимства за здравето.
Обвивката е тънка, но твърда. Може да варира на цвят от зелено и жълто до червено и кафяво, в зависимост от сорта. Вътрешността им е мека, гладка и кремообразна, със сладък и сочен вкус.
Крушите са с ниско съдържание на калории и мазнини, което ги прави здравословен избор за закуска или междинно хранене. Те са добър източник на диетични фибри, витамин С и витамин К, минерали (като мед и калий) и антиоксиданти.
Произход
Крушите произхождат от Азия, по-конкретно от Западен Китай и Югоизточна Азия. Култивирането им в крайна сметка се разпространява в други части на света, включително Европа, където стават популярни в древна Гърция и Рим.
Днес се отглеждат многобройни сортове круши, като всеки има свои уникални характеристики по отношение на вкус, текстура и външен вид.
Днес могат да се намерят в много страни по света, включително Китай, Съединените щати, Аржентина, Италия, Испания и Франция, наред с други. Специфичният климат и условия на отглеждане във всеки регион могат да повлияят на вкуса и качеството на произведените круши.
Хранителни стойности
В 100 г сурова круша обикновено има приблизително:
- 57 калории
- 15 г въглехидрати
- 3,1 г фибри
- 9,8 г захари
- 0,4 г протеин
- 0,1 г мазнини
Тези стойности са приблизителни и могат леко да варират в зависимост от сорта и зрелостта на крушата.
Приложение
Крушите са универсален плод. Често се консумират самостоятелно, но имат и различни приложения в кулинарията.
На първо място, могат да се пекат в пайове, тарти и крамбъли или да се използват като гарнитура за торти и сладкиши. Пошираните круши също са популярен вариант за десерт.
Могат да бъдат консервирани и да се използват за приготвяне на конфитюри, желета и консерви. Използват се като топинги или пълнежи за различни ястия. Консервирането им може да гарантира съхранение за по-дълъг период.
С тях се приготвят сокове, смутита и коктейли.
Крушите се използват печени или сотирани като гарнитура в основни ястия като печено свинско с круши или пилешки гърди, пълнени с круши.
Какви ползи за здравето имат?
Крушите имат немалко предимства за благосъстоянието на човека. Ще се спрем на някои от тях.
1. Здраве на храносмилането
Високото съдържание на фибри в крушите насърчава здравословното храносмилане и предотвратява запека. Също така може да помогне за регулиране на движенията на червата и да насърчи здравето им.
Те съдържат специфичен вид фибри, наречени пектин, които действат като пребиотик и насърчават растежа на полезни чревни бактерии. Това поддържа здрав чревен микробиом и подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества.
2. Здраве на сърцето
Крушите са с ниско съдържание на калории и мазнини, което ги прави полезен за сърцето плод. Съдържанието на калий помага за поддържане здравословни нива на кръвното налягане, а фибрите – за намаляване на нивата на холестерола.
Този плод съдържа и витамин К, който е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите. Той също играе роля в поддържането на здрава сърдечно-съдова функция.
3. Управление на теглото
С ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри могат да допринесат за регулиране на теглото, като предоставят задоволителна и питателна опция за закуска.
4. Подкрепа на имунитета
Една средно голяма круша осигурява около 10% от препоръчителната доза за дневен прием на витамин С.
Витамин С играе жизненоважна роля в поддържането на имунната система и предпазването от инфекции и болести.
5. Хидратация
Високото съдържание на вода помага за хидратиране на тялото и за поддържането на оптимален баланс на течности.
6. Антиоксидантна защита
Крушите съдържат антиоксиданти като витамин С и флавоноиди, които помагат в борбата със свободните радикали и предпазват тялото от оксидативен стрес.
Антиоксидантите играят решаваща роля за намаляване на възпалението и предотвратяване на хронични заболявания.
7. Противовъзпалителни свойства
Някои съединения, открити в крушите, като кверцетин, имат противовъзпалителни свойства. Редовната консумация на плода може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да намали риска от хронични заболявания, свързани с възпаление.
Въпреки че крушите предлагат много ползи за здравето, те трябва да се комбинират с балансирана диета, която включва разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Този подход гарантира, че ще си осигурите разнообразни хранителни вещества.
Вредна ли е редовната консумация?
Редовната консумация на круши като цяло не е вредна.
Идеалното количество за консумация на ден може да варира в зависимост от фактори като индивидуалния хранителен режим, цялостното здравословно състояние и личните предпочитания.
Препоръчително е да включите поне 2 до 3 порции плодове в ежедневните си хранения. Една порция обикновено се равнява на една средно голяма круша.
Някои хора може да открият, че имат алергия към този плод. Среща се и хранителна чувствителност, която може да доведе до подуване, газове или хранителен дискомфорт вследствие от консумацията на круши.
Крушите съдържат естествени захари, но са с по-ниско съдържание на калории и с по-нисък гликемичен индекс в сравнение с много други плодове.
Въпреки това, ако имате диабет или следвате специфична диета с ниско съдържание на захар, е важно да наблюдавате общия си прием на захар, включително тази от плодове като круши.
При съмнения за алергия към круши, проблеми с храносмилането или притеснения относно консумацията на този плод, е препоръчително да се консултирате със здравен специалист.
Заключение
Крушата е вкусен и питателен плод, произлизащ от Азия. На така наречения „райски плод“ може да се насладите отделно или да го включите в диетата си под различни форми – в смути, конфитюр, десерт или солено ястие.
Има множество ползи от включването им в диетата, защото съдържат фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.
Те имат важна роля за доброто храносмилане и работата на сърцето, регулирането на килограмите, предпазването на имунната функция и поддържането на добра хидратацията. Имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Често задавани въпроси
Какво представляват крушите?
Крушите са плод, който принадлежи към семейство Розоцветни, което включва също ябълки и праскови.
Откъде произлизат?
Произхождат от Азия, по-конкретно от Западен Китай и Югоизточна Азия, но в днешно време се срещат на много места.
Какви приложения имат?
Могат да се използват в десерти, смутита, солени ястия и конфитюри.
Какви полезни свойства имат?
Подпомагат храносмилането и работата на сърцето, регулирането на килограмите, предпазването на имунната функция и поддържането на добра хидратацията. Имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Какви противопоказания има?
При хранителна чувствителност могат да подразнят храносмилателната система и да предизвикат гадове и подуване. Някои хора са алергични към този плод. При диабет трябва да се внимава и да не се прекалява с консумацията им.
Източници
- Reiland, H, Slavin, J, et al. Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today. 2015 Nov
- Wartenberg, L. 9 Health and Nutrition Benefits of Pears, Reviewed by Amy Richter, RD, Nutrition, Updated on February 4, 2023
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Интересният плод папая произхожда от тропическите райони на Централна Америка и Южно Мексико.
Хапването на плодове е вкусно и приятно, но можем също да почерпим от множеството здравословни ползи от портокала.
Ананасът е плод, който е широкоразпространен из целия свят. Той е свеж, вкусен и хидратиращ – това го прави перфектен […]