Варицела – какво трябва да знаем за нея

Обновена: 29.02.2024|

Много хора си спомнят, че са имали варицела като деца или са я виждали при някого друг. Сърбящият обрив е трудно да се пропусне. В миналото заболяването се е срещало много по-често отколкото сега.

Днес, благодарение на появата на ваксината, варицелата се среща сравнително рядко. Преди ваксината да стане достъпна, повече от 90% от хората са имали инфекцията до 15-годишна възраст.

 

Какво представлява варицелата?

Варицелата е остра вирусна болест, която причинява сърбящ обрив по кожата. Тя се активира от ДНК вирус, принадлежащ към семейството на херпесните вируси. Той може да се задържи в организма в продължение на години и по-късно да причини болезнен обрив, наречен „херпес зостер“.

Заболяването се среща в целия свят. Поради много високата заразност приблизително 95% от всички деца (в неваксинирани популации) се заразяват преди 14-годишна възраст. В страните с въведена имунизация след 1995 г. се наблюдава намаляване на заболяемостта.

 

Какви са симптомите?

Първите симптоми включват:

 • температура
 • общо неразположение
 • болки в гърлото
 • загуба на апетит

Свързаният с инфекцията обрив обикновено се появява едва един ден след началото на тези симптоми. Обривът започва като струпване на малки, обикновено силно сърбящи петна, които в крайна сметка образуват мехури с бистро съдържимо. След като се спукат, мехурите изсъхват и се покриват с кафяви крусти.

Обривът започва от лицето и бързо обхваща цялото тяло. По-силно изразен е по лицето, окосмената част на главата и торса, а дланите и стъпалата обикновено са свободни.

По лигавиците (включително орофаринкса, горните дихателни пътища, конюнктивата на клепачите, ректалната и вагиналната лигавица) могат да се появят язви.

В устата везикулите се разкъсват веднага, те са неразличими от тези при херпесен гингивостоматит и често причиняват болка при преглъщане.

 

Колко дълго продължава обривът?

Нови мехури могат да се развият по цялото тяло в продължение на около четири дни след първите признаци на обрива. До шестия ден при повечето здрави хора мехурите са напълно покрити с крусти. След това те падат за седмица или две и могат да оставят следи по кожата, които се заличават след време.

 

Как се разпространява инфекцията?

 

Варицела, шарка, симптоми, лечение.

 

Източник на шарката е болният, а предаването става по въздушно-капков механизъм. Възможно е и заразяване при директен контакт със съдържимото на везикулите, както и от болна майка на плода.

Варицелата е силно заразна и заразен човек може да разпространи инфекцията дори преди да е получил обрив или да е показал каквито и да било признаци на заболяване.

След като човек е бил изложен на вируса на варицела, ще започне да проявява симптоми около две седмици по-късно. Този период след излагането на вируса и преди появата на симптомите се нарича инкубационен период. През този период вирусът се разпространява, дори два дни преди първите признаци на обрив.

Човек е заразен докато и последните подутини не се покрият напълно с крусти. През това време болните от варицела трябва да избягват контакт с други хора, които биха могли да са възприемчиви. Това може да означава, че трябва да останат вкъщи, далеч от други деца и възрастни.

 

Кои са рисковите групи?

Въпреки че варицелата обикновено е леко заболяване при децата, възприемчивите възрастни и други лица с висок риск могат да се разболеят сериозно след излагане на инфекцията. Тези рискови групи включват:

 • бременни жени
 • новородени бебета
 • лица, чиято имунна система може да е компрометирана, включително болни от ХИВ или такива, на които е извършена трансплантация на орган или костен мозък (стволови клетки)

Ако човек развие варицела, трябва да се избягва контакт с хора с висок риск от усложнения, докато лезиите не се покрият с крусти.

 

Можете ли да хванем варицела два пъти?

Имунитетът след прекарано заболяване при имунокомпетентни лица е доживотен. Въпреки това има редки случаи, в които човек може да развие варицела втори път.

При всички хора, прекарали варицела, вирусът остава в латентно състояние. Реактивирането му се стимулира от напреднала възраст, компроментиране на имунната система, ХИВ или имуносупресивна терапия. В резултат се появява херпес зостер.

 

Може ли да се предотврати варицела?

 

Варицела, шарка, симптоми, лечение.

 

Да, ваксината срещу варицела предотвратява инфекцията.

Ваксината предпазва от инфекция при 80 до 90 % от ваксинираните.

Хората, които не развиват пълна защита от ваксината, могат да развият варицела след излагане на риск. Заболяването им обаче обикновено е леко и причинява по-слабо изразен обрив и често няма температура.

 

Диагностика

Заболяванията от варицела и херпес зостер обикновено се характеризират с типична клинична картина, така че специфична диагностика е необходима само в избрани случаи.

При пациенти с имунен дефицит може да се появят атипични клинични картини. Специфична диагностика трябва да се търси и при заболявания на ЦНС, пневмония, инфекции по време на бременност и на новороденото.

В някои случаи може да се използват допълнителни тестове.

 

Какво е лечението?

Обикновено лечението е симптоматично:

 • антихистамини за облекчаване на сърбежа
 • антипиретици за намаляване на температурата
 • локално антисептична пудра

При съмнение за вторична бактериална инфекция се назначават антибиотици.

В случай на усложнения, имуносупресирани пациенти или пациенти с повишен риск от тежко протичане (напр. хронични кожни заболявания) се прилагат антивирусни препарати като ацикловир.

 

Съвети за облекчаване на симптомите

 

Варицела, шарка, симптоми, лечение.

 

 • Охлаждане на кожата– топлината и потта засилват сърбежа.
 • Носене на дишащи дрехи – важно е дрехите да са от памук или коприна. Тези материали предотвратяват натрупването на топлина под дрехите и позволяват на кожата да „диша“.
 • Ежедневно вземане на душ – бактериите могат допълнително да увредят кожа и да доведат до инфекции и белези. Ежедневното вземане на душ освобождава кожата от потенциални патогени и предотвратява усложнения.
 • Предотвратяване на надраскване – варицелата е придружена от силен сърбеж. За да се предпазят особено малките деца от разчесване на мехурите, е препоръчително да се изрежат ноктите им.

 

Усложнения

Повечето хора се справят с инфекцията без допълнителни усложнения. Все пак могат да възникнат такива, особено при възрастни и хора с увредена имунна система. Хората, които развиват сериозни усложнения от варицела, обикновено се хоспитализират и се лекуват с ацикловир.

Потенциалните усложнения включват:

 • Кожни инфекции – вторична бактериална инфекция от стрептококи или стафилококи, особено в детска възраст.
 • Пневмония, инфекция на белите дробове – най-честото усложнение при възрастните. Рискови фактори са бремонност, имуносупресия и тютюнопушене.
 • Енцефалит – възпаление на мозъка.

 

Какво трябва да направя, ако съм бил близо до болен от варицела?

Ако човек не е боледувал в миналото или не е бил ваксиниран, незабавно трябва да се обади на личния си лекар.

Варицелата при бременни жени изисква особено внимание. Инфекция през първата половина на бременността в редки случаи (около 2%) може да доведе до тежки увреждания на нероденото дете.

Заболяването се нарича „фетален варицела синдром„.

То може да бъде придружено от следните симптоми при новороденото:

 • кожни промени
 • неврологични заболявания и малформации
 • увреждане на очите
 • деформации на скелета

Бременните жени, които нямат защита срещу варицела и са имали контакт със заразен човек, могат да бъдат защитени чрез лечение с имуноглобулин.

Експозиция на варицела означава престой в продължение на един час или повече със заразен човек в една стая, пряк контакт лице в лице или контакт в същото домакинство.

При неимунни рискови пациенти се прилага пасивна имунопрофилактика до 96-ия час.

 

Заключение

Варицелата е силно заразно вирусно заболяване, което обикновено се проявява с характерен сърбящ обрив и грипоподобни симптоми. Въпреки че се изкарва леко при децата, тя може да доведе до по-тежки усложнения при определени високорискови групи, включително бременни жени, новородени и лица с компрометирана имунна система.

Симптомите на варицела обикновено включват висока температура, общо неразположение, възпалено гърло и характерен сърбящ обрив, който се появява около ден след първите симптоми. Обривът прогресира от малки, сърбящи петна до мехури, като в крайна сметка се образуват корички, които заздравяват с времето. 

Варицелата се разпространява чрез по въздушно-капков път или при директен контакт с обрива. Тя е силно заразна, дори преди да се появи обривът, по време на инкубационния период. Следователно, заразените лица трябва да избягват контакт с хора с висок риск от усложнения. 

Най-добрият начин за предотвратяване на варицела е чрез ваксинация, която осигурява защита за повечето хора, които я получават.

 

Какво представлява варицелата?

Варицелата е остра вирусна болест, която причинява сърбящ обрив по кожата. Тя се активира от ДНК вирус, принадлежащ към семейството на херпесните вируси. 

Какви са симптомите на варицела?

Първите симптоми включват: температура, общо неразположение, болки в гърлото, загуба на апетит. Свързаният с инфекцията обрив обикновено се появява едва един ден след началото на тези симптоми. Обривът започва като струпване на малки, обикновено силно сърбящи, петна.

Как се разпространява инфекцията?

Източник на заразата е болният, а предаването става по въздушно-капков механизъм. Възможно е и заразяване при директен контакт със съдържимото на везикулите, както и от болна майка на плода.

Може ли да се предотврати варицела?

Да, ваксината срещу варицела предотвратява инфекцията.

Категории: Здраве|Публикувана: 14.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Павлина 26.12.2023 at 21:17 - Отговор

  Здравейте сина ми се заболя на17г. От варицела. Уж пъпките завяхнаха но останаха червени петна. Сега малкия е заразен. Батко му все още има странни пъпки? Какво става с двама им …

 2. marinka 14.12.2023 at 10:52 - Отговор

  Здравейте, имам питане за варицелата, на 7-мия ден от появата на първите пъпки човек заразен ли е?

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 12:44 | Публикувана: 14 декември 2022 в 12:05 | Категория: Здраве