Пасивно пушене – какви рискове крие?

Обновена: 23.02.2024|
Пасивно пушене.

Съществуват два вида тютюнев дим – основен, който се вдишва директно през устата на пушача, и страничен, който се получава от горящия връх на цигарата, смесен с околния въздух.

За съжаление, пасивните пушачи са по-склонни да се разболеят от същите болести като пушачите, включително рак на белия дроб и сърдечни заболявания.

 

Какво е пасивно пушене?

Пасивно пушене е димът, който пушачът издишва, плюс този, който се образува от горенето на тютюневото изделие. Когато хората около пушача го вдишват – това е не само неприятно за тях, но може да навреди и на здравето им. Превръщаме се в пасивни пушачи всеки път, когато се намираме в една и съща стая, къща, кола или сме на обществено място с човек, който пуши.

Пасивното пушене никога не е безопасно. Тютюневият дим съдържа стотици токсични химикали. Това включва около 70 вещества, които могат да причинят рак. Дори малки количества от този дим са вредни. Той може да увреди здравето на всеки, който го вдишва.

astaks 400
zink 600
astaks 400
zink 600

Единственият начин да предпазите приятелите и семейството си от пасивно пушене е да поддържате средата около тях свободна от тютюнев дим. Ако сте пушач и не сте готов да откажете цигарите, полагайте всички усилия да държите цигарения дим далеч от други хора и никога не пушете на закрито или в колата.

 

Какви са рисковете от пасивното пушене и кога настъпват уврежданията?

 

pasivno-pushene

 

В пасивното пушене се крие смъртоносен коктейл от повече от 4000 дразнители, токсини и канцерогенни вещества. В по-голямата част то е невидимо и без мирис. Но, независимо колко внимателни си мислите, че сте, хората около вас продължават да вдишват вредните отрови.

Отварянето на прозорците и вратите или пушенето в друга стая от къщата не предпазва околните. Дори при отворен прозорец димът може да се задържи във въздуха в продължение на 2 до 3 часа, след като сте изпушили цигара.

Освен това, дори да ограничите пушенето в една стая, димът ще се разпространи в останалата част на къщата, където отново ще бъде вдишан.

Всичкият дим от изгарянето на никотинови продукти съдържа вредни химикали. Дори непушачите, които вдишват чужд дим, вдишват тези токсини. Страничният дим от края на запалена цигара не се филтрира. В него има повече вредни вещества, отколкото в основния дим, който някой издишва.

Проучванията показват, че вредата от пасивното пушене настъпва само за пет минути:

 • След пет минути – артериите стават по-малко гъвкави, точно както при човек, който пуши самата цигара.
 • След 20-30 минути – кръвта започва да се съсирва, а мастните отлагания в кръвоносните съдове увеличават риска от инфаркт и инсулт.
 • След два часа – може да се развие неравномерен сърдечен ритъм (аритмия), който да предизвика инфаркт или други сериозни сърдечни проблеми.

 

Пасивното пушене и свободните радикали

Пушенето на цигари, както и пасивното пушене, ускоряват производството на свободни радикали в тялото. Те причиняват увреждане на клетките, което в крайна сметка може да доведе до рак и други заболявания.

Свободните радикали са атоми или молекули, които имат нечетен брой електрони, което ги прави много нестабилни.

Дори и без да пушим, тялото ни е изложено на свободни радикали всеки ден. Тези свободни радикали се генерират от токсините в околната среда, включително от пасивно пушене, и нормалните метаболитни процеси, използвани за смилане на храната, която ядем.

Свободните радикали пътуват из тялото, търсейки електрон, който да грабнат от други молекули, за да могат да стабилизират енергията си. В зависимост от това къде намират електрона, от който се нуждаят, те могат да опустошат здрава тъкан.

 

Справяне с хранителни дефицити при пасивно пушене

Защитната система на тялото използва антиоксиданти, за да се бори с щетите, причинени от свободните радикали.

Антиоксидантите са молекули, способни да даряват електрони на свободните радикали, без да губят собствената си молекулярна цялост. По този начин те успяват да забавят разрушителното въздействие на свободните радикали върху тялото.

Науката е идентифицирала над 4000 антиоксиданта, някои от които се произвеждат в човешкото тяло по естествен път. Други идват от храните, които ядем.

Свободните радикали пречат на действието на колагена, причинявайки прословутите „бръчки на пушача“.

Когато се натъкнат на кръвоносни съдове, те могат да повредят лигавицата им, повишавайки риска от сърдечен удар.

Витамините също действат като защита срещу свободните радикали. Те помагат за неутрализирането им, за да предотвратят или сведат до минимум щетите.

Два важни антиоксидантни при пасивно пушене са витамин С и витамин Е. Те помагат в борбата с възпалението и токсините в тялото и са критични за здравата имунна система.

 

 

За кого пасивното пушене е най-вредно?

 

Пасивно пушене.

 

Пасивно пушене при бременност повишава риска от преждевременно раждане, а бебето им е изложено на по-голям риск от ниско тегло при раждане и синдром на внезапна детска смърт. Колкото до децата, които живеят в задимен дом, те са изложени на по-висок риск от дихателни проблеми, астма и алергии.

Пасивното пушене е особено вредно за малчуганите, тъй като те имат по-слабо развити дихателни пътища, бели дробове и имунна система. Тези, които живеят в домакинство, в което поне един човек пуши, са по-склонни да развият:

 • астма
 • инфекции на гръдния кош като пневмония и бронхит
 • менингит
 • ушни инфекции
 • кашлица и настинка

Хубаво е да се знае, че не съществува безопасно ниво на излагане на вторичен тютюнев дим. Дори краткотрайното излагане може да причини непосредствена вреда. Здравните проблеми, причинени от пасивното пушене при възрастни, които не пушат, включват коронарна болест на сърцето, инсулт и рак на белия дроб. Както и неблагоприятни последици за репродуктивното здраве на жените, включително ниско тегло при раждане.

Вероятно ще се изненадате, но изследванията показват, че пасивното пушене има сходни ефекти върху здравето на домашните любимци с тези, които се наблюдават при хората. Котките, кучетата, птиците и другите домашни животинки са изложени на риск, ако живеят с пушачи. Те също така страдат от токсичните частици в помещението и на повърхностите около тях, както и при пряк контакт със стопаните си.

Токсините могат да попаднат върху козината или перата им и да бъдат поети или абсорбирани директно през кожата им. Животните също могат да развият проблеми с дихателните пътища, алергии, астма и дори да се разболеят по-тежко, вследствие от излагането на тютюнев дим.

И така, кои са основните неща, които е важно да запомним:

 1. Пасивното пушене може да увреди здравето на всеки, който го вдишва особено на бебета, деца и бременни жени.
 2. Пасивният дим идва от горящата част на тютюневото изделие и от дима, който пушачът издишва.
 3. Тютюневият дим съдържа стотици токсични химикали. Сред тях са около 70 вещества, които могат да причинят рак.
 4.  За да предпазите себе си и децата си, не допускайте абсолютно никакъв тютюнев дим в дома и колата си.

 

Как да не бъдем пасивни пушачи?

 

pasivno-pushene

 

Има начини да управлявате излагането си на вторичен дим и да лекувате състояния, свързани с пасивното пушене. Ако редовно сте в близост до пушачи, може да намалите вредните последствия за здравето си по следните начини:

 • Избягвате пушачи и места, където се пуши.
 • Информирате гостите си, че в дома ви не се пуши.
 • Не позволявате на пътниците да пушат в колата ви – дори при спуснат прозорец.
 • Обсъдите с вашия лекар възможността да лекувате специфични симптоми или заболявания, причинени от излагане на пасивно пушене – като нуждата от лекарства за лечение на високо кръвно налягане или инхалатори за лечение на астма или ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест).

 

Заключение

Когато пушите, по-голямата част от дима не попада в белите ви дробове, а във въздуха около вас, където всеки наблизо може да го вдиша. Единственият начин за пълна защита да не се допуска пушене в дома и други закрити помещения. За да предпазите себе си и децата си, поддържайте пространството си чисто от тютюнев дим.

Ако пък сте от другата страна, помолете партньора, семейството или приятелите си да пушат навън. Не е достатъчно те да отидат в друга стая, тъй като димът може да се движи из жилището ви. Пасивното пушене причинява многобройни здравословни проблеми при бебетата и децата, включително по-чести и тежки астматични пристъпи, респираторни инфекции, ушни инфекции и синдром на внезапната детска смърт.

Именно децата са особено изложени на риск от последиците от пасивното пушене, тъй като телата им все още растат и дишат по-учестено от възрастните.

Някои от здравословните състояния, причинени от пасивното пушене при възрастните, включват коронарна болест на сърцето, инсулт и рак на белия дроб

Коварното пасивно пушене е възможно дори да причини злокачествено заболяване на белия дроб при възрастни, които никога дори не са се докосвали до цигарите. Непушачите, които са изложени на пасивно пушене у дома или на работното място, увеличават риска от развитие на злокачествени образувания на белия дроб с 20-30%.

Вдишването при пасивно пушене пречи на нормалното функциониране на сърцето, кръвта и съдовата система по начин, който увеличава риска от получаване на инфаркт. Дори краткотрайното излагане на пасивно пушене може да увреди лигавицата на кръвоносните съдове и да доведе до това тромбоцитите да станат по-лепкави. Тези промени могат да предизвикат смъртоносен сърдечен удар.

Най-добре е да окуражите пушача да се откаже от вредния навик. Защото дори частиците дим, останали по дрехите могат да навредят на околните. Пасивното пушене е опасно, особено за децата. Най-добрият начин да предпазите близките си е да изхвърлите тютюневите изделия от живота си. Най-малкото се уверете, че в дома и колата ви не се пуши.

Какво е пасивно пушене?

Пасивното пушене възниква, когато непушачите са изложени на дима, излъчван от активни пушачи. Това може да се случи в различни условия, като домове, работни и обществени места.

Вредно ли е пасивното пушене?

Да, пасивното пушене е вредно. При него се поемат до 7000 химикала, включително стотици, които са токсични, и около 70, които могат да причинят рак. Вдишването на този дим може да има сериозни последици за здравето.

Какви рискове за здравето са свързани с пасивното пушене?

Пасивното пушене е свързано с различни рискове за здравето, включително респираторни инфекции, синдром на внезапна детска смърт (SIDS), сърдечни заболявания, инсулт и рак на белия дроб. Може да влоши вече съществуващи състояния като астма.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

ff057d430a9b8dda99317ef884ae32fe?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:06 | Публикувана: 26 октомври 2023 в 15:40 | Категория: Здраве