Рецепта за свински джолан

Обновена: 29.03.2024|
Свински джолан.

Представете си крехко и ароматно свинско месо от джолан, обгърнато от хрупкава коричка, което се топи в устата. Не е нужно само да си представяте, днес ще си поговорим как да си го приготвите вкъщи сами и да зарадвате всички близки.

Рецептата е вдъхновена от немското ястие Schweinshaxe, баварската традиция на Октоберфест, разпространила се в много други страни, сред които Чехия и Хърватия.

Гарантираме ви, че е много вкусна, а приготвянето й не е особено сложно. Най-хубавото при тази рецепта за свински джолан е, че спокойно може да се консумира и от хора на кето диета или друг нисковъглехидратен режим.

 

Рецепта за свински джолан

Невероятно вкусно и засищащо, това ястие е богато на пленителни аромати, а текстурата му гали небцето.

Свинският джолан не е от храните, които се приготвят бързо, но крайният резултат си заслужава.

В крайна сметка всички знаем, че за хубавите неща се изисква време. След по-дълго готвене месото е крехко и вкусно, а кожата е невероятно хрупкава.

А сега нека разгледаме как да си приготвим вкусен свински джолан!

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
2 часа и 35 минути 6 0 г въглехидрати, 14 г мазнини, 27 г протеин, 250 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 свински джолан с кост (около 2 кг)
  • 4 с. л. свинска мас
  • 2 ч. л. сол или повече на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 щипка смлян червен пипер, по желание

Приготвяне:

  1. Измийте свинския джолан под течаща вода и го сложете в голяма тенджера. Покрийте с вода и гответе за 30 минути.
  2. Отстранете водата, изплакнете джолана, за да премахнете образувалата се по повърхността му пяна, добавете прясна вода и 1 чаена лъжичка сол и гответе за още 1 час.
  3. Сложете сварения джолан в голяма дълбока тава.
  4. Върху кожата направете с остър нож ромбоидни прорези. По този начин кожата ще бъде много хрупкава след края на готвенето, а освен това ще бъде по-лесно да се нареже и да се яде, когато ястието е готово.
  5. Намажете обилно месото със свинска мас и овкусете с 2 чаени лъжички сол (може и повече на вкус), черен пипер и по желание със смлян червен пипер.
  6. Печете свинския джолан в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 2 часа. Ако използвате друг вид печка, имайте предвид, че времето за приготвяне може да варира. Опитайте се да го изпечете в изправено положение. Ако това не е възможно, на всеки 30 минути го обръщайте от всички страни.
  7. Свинският джолан е готов, когато кожата стане златиста, а месото се отделя лесно от кокала.

 

Идеи за гарнитури към вкусния свински джолан

 

Свински джолан колено рецепта.

 

Това разкошно месно ястие върви много добре с пюрета от кореноплодни зеленчуци. Хората, спазващи кето режим, могат да го консумират с пюре от карфиол, прясно или кисело зеле.

В Чехия наричат свинския джолан „koleno“, като това е сред най-известните кулинарни специалитети в страната. Там най-често го сервират с лют хрян, горчица и типична местна туршия.

Почти всеки, имал щастието да пътува до „Златна Прага“, е опитал ястието, придружено от фамозната чешка бира.

Ще ви дадем още една идея: по желание може да запържите малко кисело зеле в свинска мас и да добавите щипка червен пипер – ще получите бърза, вкусна и ефектна гарнитура.

Разбира се, филийка печен хляб допълва перфектно ястието. Ако се опитвате да ограничите въглехидратите, за да подобрите здравето и да отслабнете, не се притеснявайте.

Изпечете си вкусен кето хляб, който няма да се отрази на диетата или на кантара.

 

Още от здравословната ни кухня

 

агнешки котлети на фурна. кето шоколадови топчета

 

Ако нашата рецепта за свински джолан ви е харесала, но сега небцето ви копнее за нещо сладко, имаме чудесна идея за нисковъглехидратен десерт. Поглезете се с кето шоколадови топчета с ядка по 3 вкусни рецепти.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:03 | Публикувана: 2 март 2023 в 09:49 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф