Представете си крехко и ароматно свинско месо от джолан, обгърнато от хрупкава коричка, което се топи в устата. Не е нужно само да си представяте, днес ще си поговорим как да си го приготвите вкъщи сами и да зарадвате всички близки.

Рецептата е вдъхновена от немското ястие Schweinshaxe, баварската традиция на Октоберфест, разпространила се в много други страни, сред които Чехия и Хърватия.

Гарантираме ви, че е много вкусна, а приготвянето й не е особено сложно. Най-хубавото при тази рецепта за свински джолан е, че спокойно може да се консумира и от хора на кето диета или друг нисковъглехидратен режим.

 

Рецепта за свински джолан

Невероятно вкусно и засищащо, това ястие е богато на пленителни аромати, а текстурата му гали небцето.

keto baner 011
keto 01

Свинският джолан не е от храните, които се приготвят бързо, но крайният резултат си заслужава.

В крайна сметка всички знаем, че за хубавите неща се изисква време. След по-дълго готвене месото е крехко и вкусно, а кожата е невероятно хрупкава.

А сега нека разгледаме как да си приготвим вкусен свински джолан!

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
2 часа и 35 минути 6 0 г въглехидрати, 14 г мазнини, 27 г протеин, 250 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 свински джолан с кост (около 2 кг)
  • 4 с. л. свинска мас
  • 2 ч. л. сол или повече на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 щипка смлян червен пипер, по желание

Приготвяне:

  1. Измийте свинския джолан под течаща вода и го сложете в голяма тенджера. Покрийте с вода и гответе за 30 минути.
  2. Отстранете водата, изплакнете джолана, за да премахнете образувалата се по повърхността му пяна, добавете прясна вода и 1 чаена лъжичка сол и гответе за още 1 час.
  3. Сложете сварения джолан в голяма дълбока тава.
  4. Върху кожата направете с остър нож ромбоидни прорези. По този начин кожата ще бъде много хрупкава след края на готвенето, а освен това ще бъде по-лесно да се нареже и да се яде, когато ястието е готово.
  5. Намажете обилно месото със свинска мас и овкусете с 2 чаени лъжички сол (може и повече на вкус), черен пипер и по желание със смлян червен пипер.
  6. Печете свинския джолан в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 2 часа. Ако използвате друг вид печка, имайте предвид, че времето за приготвяне може да варира. Опитайте се да го изпечете в изправено положение. Ако това не е възможно, на всеки 30 минути го обръщайте от всички страни.
  7. Свинският джолан е готов, когато кожата стане златиста, а месото се отделя лесно от кокала.

 

Идеи за гарнитури към вкусния свински джолан

 

Свински джолан колено рецепта.

 

Това разкошно месно ястие върви много добре с пюрета от кореноплодни зеленчуци. Хората, спазващи кето режим, могат да го консумират с пюре от карфиол, прясно или кисело зеле.

В Чехия наричат свинския джолан “koleno”, като това е сред най-известните кулинарни специалитети в страната. Там най-често го сервират с лют хрян, горчица и типична местна туршия.

Почти всеки, имал щастието да пътува до “Златна Прага”, е опитал ястието, придружено от фамозната чешка бира.

Ще ви дадем още една идея: по желание може да запържите малко кисело зеле в свинска мас и да добавите щипка червен пипер – ще получите бърза, вкусна и ефектна гарнитура.

Разбира се, филийка печен хляб допълва перфектно ястието. Ако се опитвате да ограничите въглехидратите, за да подобрите здравето и да отслабнете, не се притеснявайте.

Изпечете си вкусен кето хляб, който няма да се отрази на диетата или на кантара.

Кето хляб (смес) 250 г7.20лв.
Кето фантазии 31.62лв.
Кето фантазии 2 31.62лв.

 

Още от здравословната ни кухня

 

агнешки котлети на фурна. кето шоколадови топчета

 

Ако нашата рецепта за свински джолан ви е харесала, но сега небцето ви копнее за нещо сладко, имаме чудесна идея за нисковъглехидратен десерт. Поглезете се с кето шоколадови топчета с ядка по 3 вкусни рецепти.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!