Едва ли има човек, който да не е опитвал като малък мляко с ориз. За мнозина този десерт е много любим и не могат да си представят да не присъства в менюто им.

Именно затова днес приготвяме алтернативен вариант на десерта – кето мляко с ориз, използвайки карфиол за основа.

Гарантираме ви, че ще ви хареса и ще си го приготвяте толкова често, колкото ви се похапва. Освен това рецептите, които ви предлагаме, са лесни, бързи и нисковъглехидратни.

 

 

Рецепта за кето мляко с ориз

Пригответе си вкусен и нисковъглехидратен десерт – мляко с ориз по нетрадиционна, но подходяща за спазване на кето режим рецепта.

Време за приготвяне: 25 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 6 г въглехидрати, 27 г мазнини, 5 г протеин и 283 калории

Необходими продукти:

  • 240 мл неподсладено бадемово мляко
  • 240 мл готварска сметана
  • 50-75 г стевиола на прах или еритритол
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 340 г карфиолен ориз
  • 3 яйчни жълтъка
  • 1 ч. л. канела на прах

 

Еритритол - 1 кг28.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Поставете тенджера на средно силен огън.
  2. Изсипете в нея неподсладеното бадемово мляко, готварската сметана, стевиолата на прах и екстракта от ванилия. Разбъркайте съставките.
  3. След като сместа започне да къкри, добавете карфиоления ориз.
  4. Оставете да къкри за 10 минути, без да покривате с капак, след което свалете тенджерата от котлона.
  5. Изсипете яйчените жълтъци в купа и ги разбийте с помощта на телена бъркалка или с вилица.
  6. Изсипете малко количество от карфиолената смес в купата с разбитите жълтъци, без да спирате да разбърквате. Така ще се темперират яйцата и няма да се пресекат.
  7. Добавете още един черпак от карфиолената смес и продължете да бъркате.
  8. След това изсипете яйчената смес в тенджерата и разбъркайте добре.
  9. Върнете отново на средно силен огън и оставете да къкри, като разбърквате в продължение на 5 минути.
  10. Свалете тенджерата от котлона и поръсете с канела.
  11. Сервирайте кето мляко с ориз топло или след като леко изстине.

 

Мляко с ориз е известен десерт още и с имената сутляш, сулияш. Оригиналната рецепта представлява сварен във вода или мляко ориз, подсладен със захар и поднесен в купички, поръсен с канела на прах.

 

Шоколадово кето мляко с ориз

Ако искате да направите шоколадово кето мляко с ориз, използвайте какао на прах.

Освен приятния аромат на ванилия, какаото ще направи десерта още по-привлекателен и апетитен.

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 4

Необходими продукти:

  • 480 мл неподсладено бадемово мляко
  • 50-60 г и 2 с. л. стевиола на прах
  • 160 г карфиолен ориз
  • 2 големи яйчни жълтъка
  • 40 г какао на прах
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • Шоколад със стевия за сервиране

 

Шоколад със Стевия4.80лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Поставете малка тенджера на средно силен огън. Изсипете неподсладеното бадемово мляко в нея и изчакайте да заври.
  2. Добавете стевиолата на прах, карфиоления ориз, канелата на прах и екстракта от ванилия. Разбъркайте, за да се смесят всички съставки.
  3. В малка купа изсипете яйчените жълтъци и ги разбийте с помощта на телена бъркалка или с вилица.
  4. Изсипете 2-3 с. л. от топлата млечна смес в купата с яйчените жълтъци, като разбърквате непрекъснато. Разбърквайте няколко секунди, след което прехвърлете яйчената смес в тенджерата.
  5. Не спирайте да бъркате в продължение на около 5-7 минути или докато сместа се сгъсти.
  6. След това свалете от котлона и сервирайте в купички и оставете леко да се охлади.
  7. Настържете отгоре шоколад със стевия и поднесете.

 

Може да съхраните вашето кето мляко с ориз и шоколад в херметически затворен съд в хладилника до 7 дни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мляко с ориз. Домашен кето пудинг.

Пригответе си още един много вкусен и бърз за приготвяне десерт – кето домашен пудинг.

 

Ако нашите рецепти за кето мляко с ориз са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!