Кето мляко с ориз (сутляш)

Обновена: 28.02.2024|

Едва ли има човек, който да не е опитвал като малък мляко с ориз. За мнозина този десерт е много любим и не могат да си представят да не присъства в менюто им.

Именно затова днес приготвяме алтернативен вариант на десерта – кето мляко с ориз, използвайки карфиол за основа.

Гарантираме ви, че ще ви хареса и ще си го приготвяте толкова често, колкото ви се похапва. Освен това рецептите, които ви предлагаме, са лесни, бързи и нисковъглехидратни.

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за кето мляко с ориз

Пригответе си вкусен и нисковъглехидратен десерт – мляко с ориз по нетрадиционна, но подходяща за спазване на кето режим рецепта.

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
25 минути 4 6 г въглехидрати, 27 г мазнини, 5 г протеин и 283 калории

Необходими продукти:

Кето мляко с ориз - нужни продукти за рецептата.

  • 240 мл неподсладено бадемово мляко
  • 240 мл готварска сметана, 30% масленост
  • 60 г еритритол, смлян на пудра
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/екстракт от ванилия
  • 340 г карфиолен ориз (карфиол, блендиран до малки парчета с размерите на ориз)
  • 3 яйчни жълтъка
  • 1 ч. л. канела на прах

Начин на приготвяне:

  1. Поставете тенджера на средно силен огън.
  2. Изсипете в нея неподсладеното бадемово мляко, готварската сметана, стевиолата на прах и стевиолата с ванилия/екстракта. Разбъркайте съставките.
  3. След като сместа започне да къкри, добавете карфиоления ориз.
  4. Оставете да къкри за 10 минути, без да покривате с капак, след което свалете тенджерата от котлона.
  5. Изсипете яйчените жълтъци в купа и ги разбийте с помощта на телена бъркалка или с вилица.
  6. Изсипете малко количество от карфиолената смес в купата с разбитите жълтъци, без да спирате да разбърквате. Така ще се темперират яйцата и няма да се пресекат.
  7. Добавете още един черпак от карфиолената смес и продължете да бъркате.
  8. След това изсипете яйчената смес в тенджерата и разбъркайте добре.
  9. Върнете отново на средно силен огън и оставете да къкри, като разбърквате в продължение на 5 минути.
  10. Свалете тенджерата от котлона и поръсете с канела.
  11. Сервирайте кето мляко с ориз топло или след като леко изстине.

Мляко с ориз е известен десерт още и с имената сутляш, сулияш. Оригиналната рецепта представлява сварен във вода или мляко ориз, подсладен със захар и поднесен в купички, поръсен с канела на прах.

 

Шоколадово кето мляко с ориз

Кето мляко с ориз с шоколадов завършек.

Ако искате да направите шоколадово кето мляко с ориз, използвайте какао на прах.

Освен приятния аромат на ванилия, какаото ще направи десерта още по-привлекателен и апетитен.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
35 минути 4 8,8 г нетни

Необходими продукти:

Кето мляко с ориз. Ореховки. Кето шоколадови яйца. Шоколад със стевия.

  • 480 мл неподсладено бадемово мляко
  • 60 г стевиола на прах/еритритол, смлян на пудра
  • 160 г карфиолен ориз
  • 2 големи яйчни жълтъка
  • 40 г какао на прах
  • 1 ч. л. стевиола с ванилия/екстракт от ванилия
  • 20 г шоколад със стевия за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Поставете малка тенджера на средно силен огън. Изсипете неподсладеното бадемово мляко в нея и изчакайте да заври.
  2. Добавете стевиолата/еритритола на пудра, карфиоления ориз, канелата на прах и стевиолата с ванилия/екстракта. Разбъркайте, за да се смесят всички съставки.
  3. В малка купа изсипете яйчените жълтъци и ги разбийте с помощта на телена бъркалка или с вилица.
  4. Изсипете 2-3 с. л. от топлата млечна смес в купата с яйчените жълтъци, като разбърквате непрекъснато. Разбърквайте няколко секунди, след което прехвърлете яйчената смес в тенджерата.
  5. Не спирайте да бъркате в продължение на около 5-7 минути или докато сместа се сгъсти.
  6. След това свалете от котлона и сервирайте в купички и оставете леко да се охлади.
  7. Настържете отгоре шоколад със стевия и поднесете.

Може да съхраните вашето кето мляко с ориз и шоколад в херметически затворен съд в хладилника до 7 дни.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мляко с ориз. Домашен кето пудинг.

Пригответе си още един много вкусен и бърз за приготвяне десерт – кето домашен пудинг.

 

Ако нашите рецепти за кето мляко с ориз са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна поредица „Кето фантазии.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 10:34 | Публикувана: 10 септември 2021 в 14:45 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти