Кето гаспачо – испанска студена доматена супа

Обновена: 27.06.2024|
Гаспачо, крем супа от авокадо.

Гаспачо е испанска студена доматена супа, приготвена от сурови зеленчуци, която се сервира през горещите летни дни. Фактът, че не преминава през термична обработка, помага да се запазят повече витамини и минерали в пресните зеленчуци.

Въпреки че гаспачо е страхотно ястие само по себе си, можете да го сервирате с малко заквасена сметана или сирене. Филийка кето хляб с ниско съдържание на въглехидрати също би била чудесно допълнение.

Половин порция гаспачо може да поднесете като предястие или цяла порция за обяд или лека вечеря.

 

Кето гаспачо – студена доматена супа

Гаспачо е освежаваща студена лятна супа, която може да се поднесе, като й се добави лека пикантност. Поднесена и по традиционния начин е също толкова вкусна.

kolagen 02 400
burn 01 600
kolagen 02 400
burn 01 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
10 минути 6 3,45 г

Необходими продукти:

  • 4 домата (около 800 г)
  • 1 краставица
  • 1 стрък зелен лук
  • ½ връзка пресен магданоз, наситнен
  • 1 шепа пресен босилек, наситнен
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 6 чери домата (за поднасяне)

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и нарежете доматите, краставицата, зеления лук, магданоза и босилека. Заделете малка част от зеленчуците, без доматите.
  2. Поставете нарязаните зеленчуци в кухненски робот или в мощен блендер заедно с лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер.
  3. Пасирайте, докато всички съставки се хомогенизират, около 1 минута.
  4. Добавете останалата малка част заделени зеленчуци и охладете за 1 час, преди да сервирате.
  5. Гарнирайте с останалите билки и поднесете с резени чери домати.

Бележка: Ако искате супата да е пикантна, добавете 1-2 люти чушки към зеленчуците. Предварително ги почистете от семената.

 

Кето гаспачо с печени чушки

Опитайте още един интересен прочит на рецептата за гаспачо – с печени чушки. Поднесете с натрошено меко сирене и се насладете на приятния и освежаващ вкус, който има.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 6 7,14 г

Необходими продукти:

  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 4 средно големи домата
  • 2 бр. авокадо, средно големи
  • 2 с. л. пресен босилек
  • 2 с. л. пресен магданоз
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. ябълков/винен оцет
  • морска сол и смлян черен пипер на вкус
  • 240 мл зехтин екстра върджин
  • 1 голяма краставица
  • 1 стрък зелен лук
  • 200 г меко сирене фета/козе

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса с вентилатор или до 220 градуса конвенционално.
  2. Нарежете чушките наполовина и отстранете семената им.
  3. Сложете ги с отрязаната страна надолу върху тава, застлана с хартия за печене, и поставете във фурната.
  4. Изпечете за около 20 минути или докато обелката им започне да почернява.
  5. Междувременно нарежете доматите на четвъртинки. Разполовете и обелете авокадото, премахнете семката му. Прехвърлете в тенджера.
  6. Когато чушките са готови, извадете ги от фурната и оставете да изстинат, след което ги обелете и сложете в тенджерата.
  7. Добавете пресните билки, лимоновия сок, оцета, солта, черния пипер и зехтина.
  8. С помощта на ръчен пасатор (потопяем блендер) разбийте всички продукти до гладкост. Оставете малко зехтин за гарниране.
  9. Ако имате блендер или кухненски робот, обработете всички съставки до гладкост. Блендерът ще направи супата по-гладка от пасатора.
  10. Нарежете краставицата на кубчета и наситнете зеления лук.
  11. Добавете краставицата и зеления лук към пасираната супа и разбъркайте, докато се смесят добре. Подправете с още сол и черен пипер, ако е необходимо.
  12. Изсипете в купички за сервиране. Гарнирайте с натрошено меко сирене фета, пресни билки и около 1 супена лъжица зехтин на купичка.
  13. Сервирайте гаспачо веднага или съхранете в хладилник до 5 дни.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.

 

Гаспачо – произход, история и видове

 

Гаспачо - испанска студена доматена супа.

 

Гаспачо е класическа студена супа, чийто корени идват от Южна Испания и Португалия. От векове е популярно ястие в много домакинства по цял свят.

Произходът на името остава загадка дори след хиляди години. Някои казват, че то произлиза от думата “caspa”, която от латински означава „парчета“. Значението може да се отнася до частите на хляба, които слагат в супата.

Какво е гаспачо?

Гаспачо или иначе известна като Андалуски Гаспачо е студена супа, която се приготвя от стар хляб, чесън, зехтин, олио и сурови зеленчуци или плодове.

Супата придобива популярност в южния испански регион Андалусия.

Днес традиционни испански ястия се приготвят на целия Иберийски полуостров. Някои райони в Испания сервират ястието топло през есента и зимата.

Във всички рецепти за приготвянето на гаспачо се използват домати. Но някои рецепти използват и по-модерни съставки, като авокадо, магданоз, плодове (диня и др.) и различни видове месен бульон.

История на гаспачото

Невероятна история се крие зад създаването на испанското ястие гаспачо.

Тя разказва, че римски войници носят със себе си парчета стар хляб, чесън и зехтин по време на дългите си пътувания. Те стривали тези продукти в импровизиран хаван, като така приготвили първия вариант на студена супа гаспачо.

Маврите в древното кралство Мароко приготвят подобна супа, използвайки бадеми, наречени „Ajo Blanco“. Те допринасят за произхода на гаспачо.

Легендата разказва, че гаспачо супата е имала известно влияние от маврите в Северна Африка, както и от древните гърци.

Ястието става популярно в Андалуския регион на Испания. Те започнали да правят няколко разновидности, добавяйки пресни зеленчуци към оригиналната рецепта.

Варианти на гаспачо

Освен андалуското гаспачо, няколко разновидности на супата използват много различни пресни съставки. Популярна супа е в Испания, Португалия и Мароко. В оригиналната рецепта не се използват домати, до момента, в който испанците откриват Новия свят.

Съвременните готвачи заменят основни продукти като хляб и домати, които можем да намерим в оригиналната рецепта, със съставки като авокадо.

Разновидности на испанска студена супа Гаспачо:

  • Arjamolhoпортугалски вариант на гаспачо, който се сервира със сардини, гриловани на скара.
  • Ajo Blanco – марокански вариант – приготвя се с чесън, хляб, бадеми, оцет, зехтин и грозде.
  • Salmorejo – приготвя се с домати, хляб, зехтин и чесън, допълнени с твърдо сварени яйца или иберийска шунка.
  • Arranque Rotenoмного прилича на Salmorejo, но е по-плътна. Използва се като дип, а не като супа.
  • Cojondongo – това е много гъста супа, въпреки че много хора биха я нарекли салата. Приготвя се с чесън, магданоз, домати и зелени чушки.
  • Gazpacho Manchego – популярна в югозападните и централните части на Испания, тази яхния от месо и се сервира топла. Рецептите включват използване на дивечово месо, като заек или птици, след което се добавят гъби, чесън, плосък хляб и домат.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гаспачо. Крем супа с печени чушки.

Пригответе си крем супа от печени чушки, която е също толкова ароматна, апетитна и вкусна.

 

Ако тези рецепти за студена супа гаспачо, подходящи за спазване при кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 09.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Антонина 26.06.2023 at 15:26 - Отговор

    Може ли да дадете грамажа на доматите в рецептата за да получа съответните нетни въглехидрати в порция?

    • Верджиния 26.06.2023 at 16:46 - Отговор

      Здравейте, средно един домат тежи около 200 г, за тази рецепта ще Ви трябват 4 домата, равни на приблизително 800 г домати. :)

Оставете коментар

Обновена: 27 юни 2024 в 16:07 | Публикувана: 9 юни 2022 в 15:46 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф