Кето чийзбургер руло – нисковъглехидратна и сочна рецепта
Ако обичате бекон, днес сме ви подготвили една рецепта за кето чийзбургер руло. Сигурно ще ви прозвучи странно, но от съставките за класическия бургер можем да си направим чудесно кето ястие.
Нисковъглехидратно и подходящо за кето режима на хранене, това кето чийзбургер руло е толкова вкусно и засищащо.
Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на кето чийзбургер руло.
Рецепта за кето чийзбургер руло
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 14 г нетни въглехидрати, 123 г протеин и 203 г мазнини |
Необходими продукти:
- 10 парчета бекон
- 450 г телешка кайма
- 70 г сирене чедър
- 2 кисели краставички, нарязани на лентички
- 2 стръка зелен лук
- сусам за поръсване, по желание
- сол и черен пипер на вкус
- 50 г домашна кето майонеза
- 2 с. л. домашен кетчуп без захар
- 1 с. л. дижонска горчица
- 2 с. л. сок от кисели краставички
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 185 градуса.
- Разстелете парче стреч фолио. Наредете парчетата бекон едно до друго, така че да се застъпват.
- Разпределете върху бекона телешката кайма, като притискате с пръсти сместа към бекона.
- Наредете в единия край лентички чедър, кисели краставички и зелен лук.
- Завийте на руло с помощта на стреч фолиото, като пристягате добре слоевете.
- Ако краищата на бекона се отварят, използвайте клечки за зъби, за да ги закрепите.
- Преместете рулото върху хартия за печене, поръсете със сусам и го сложете във фурната за около 40 минути.
- Докато се пече нисковъглехидратното кето чийзбургер руло, направете соса.
- За целта смесете кето майонезата, кетчупа, горчицата и сока от киселите краставички.
Когато вашето кето чийзбургер руло е готово, оставете го малко да се охлади и го нарежете на колелца, както режете суши.
Салата от краставици с дресинг от кисело мляко
Сервирайте сочното кето чийбургер руло с гарнитура – салата от краставици със свеж дресинг. Ето как да си я приготвите:
Необходими продукти:
- 2 краставици
- 2-3 стръка зелен лук
- 3 с. л. кисело мляко с по-висока масленост (около 3%)
- сока на 1 лимон
- 2 с. л. пресен копър
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки и разбъркайте. Гарнитурата към вашето кето чийзбургер руло е готова.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Знаете ли, че копърът:
- е пълен с флавоноиди, които доказано помагат за намаляването на риска от сърдечни заболявания и инсулт
- е богат източник на желязо, манган и витамини А и С
- има антибактериални свойства – етеричните масла в копъра имат антибактериални ефекти, които се борят с потенциално вредни бактерии, като Klebsiella pneumoniae и Staphylococcus aureus
- хранителният състав в 1 ч. л. сушен копър е: 3 г калории, 0 г мазнини, 2 г натрий, 1 г въглехидрати, 0 г протеини.
Копърът е чудесно допълнение:
- към овкусяването на зеленчуци
- в салати с кисело мляко, като дзадзики
- за овкусяване на риба, агнешко месо или яйчени ястия
Произход на сиренето чедър и интересни факти
Този по-специфичен вид сирене произхожда от едноименното село Чедър в района Съмърсет, в което се намира и красивият пролом Чедър. Проломът е най-дългият във Великобритания – над 6 км.
Историята на сиренето чедър проследяваме назад до 12 век. През 1170 г крал Хенри II купува 4,640 кг чедър сирене от Съмърсет.
Чедърът е най-популярното сирене във Великобритания и заема 51% от годишния пазар на сирена в страната. Също така е второто най-популярно сирене в САЩ след моцарелата, със средно годишно потребление от 4,5 кг на глава от населението.
Това, което различава чедъра от другите сирена, е начинът, по който се прави. След като млякото се нагрее и сгъсти, се нарязва и подрежда. След това периодично се обръща. Този процес е известен като чедъринг (cheddaring).
Кралица Виктория получава огромна плоча чедър, тежаща 450 кг, като сватбен подарък.
Чедърът отлежава минимум 3 до 6 месеца, за предпочитане – една и половина до две години. Мекият му, наситен вкус става по-интензивен с времето, но не трябва да е горчив.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето чийзбургер руло ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Италианският салам за мазане Ндуя има много прост метод на приготвяне, който се предава от поколение на поколение.
С поднасянето на рулца от патладжан с орехова плънка не можете да сбъркате –
Днес приготвяме една класическа рецепта, но с някои кето изменения – руло Стефани. Рецептата