Ако обичате бекон, днес сме ви подготвили една рецепта за кето чийзбургер руло. Сигурно ще ви прозвучи странно, но от съставките за класическия бургер можем да си направим чудесно кето ястие, което е нисковъглехидратно и подходящо за кето режима на хранене.

Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето му.

 

Рецепта за кето чийзбургер руло

Рулото съдържа общо около 14 г въглехидрати, 123 г протеин и 203 г мазнини.

Необходими продукти:

  • 450 г телешка кайма
  • Сол и пипер на вкус
  • 70 г сирене чедър
  • 10 парчета бекон
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 средни кисели краставички, нарязани на лентички
  • 50 г домашна майонеза
  • 2 с. л. домашен кетчуп
  • 1 с. л. горчица
  • 2 с. л. сок от кисели краставички
  • сусам са поръсване, по желание

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 185°C.
  2. Разстелете парче стреч фолио. Наредете парчетата бекон едно до друго, така че да се застъпват.
  3. Разпределете върху бекона телешката кайма, като притискате с пръсти сместа към бекона.
  4. Наредете в единия край лентички чедър, кисели краставички и пресен лук.
  5. Завийте на руло с помощта на стреч фолиото, като пристягате добре слоевете.
  6. Ако краищата на бекона се отварят, използвайте клечки за зъби, за да ги закрепите.
  7. Преместете рулото върху хартия за печене, поръсете със сусам и го сложете във фурната за около 40 минути.
  8. Докато се пече, направете соса, като смесите майонезата, кетчупа, горчицата и сока от киселите краставички.

Когато вашето кето чийзбургер руло е готово, оставете го малко да се охлади и го нарежете на колелца, както режете суши. Сервирайте със соса и гарнитура – салата от краставици със свеж дресинг. Ето как да си я приготвите:

 

Салата от краставици с дресинг от кисело мляко

Кето чийзбургер руло. Нудели от краставици, подредени в чиния на масата.

Необходими продукти:

  • 2 краставици
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 3 с. л. кисело мляко с по-висока масленост (около 3%)
  • Сок от 1 лимон
  • 2 с. л. пресен копър
  • Сол и пипер на вкус
  • 1 с. л. чесън на прах

Смесете всички съставки и гарнитурата към вашето кето чийзбургер руло е готова.

Знаете ли, че копърът:

  • е пълен с флавоноиди, които доказано помагат за намаляването на риска от сърдечни заболявания и инсулт
  • е богат източник на желязо, манган и витамини А и С
  • има антибактериални свойства – етеричните масла в копъра имат антибактериални ефекти, които се борят с потенциално вредни бактерии, като Klebsiella pneumoniae и Staphylococcus aureus
  • хранителният състав в 1 ч. л. сушен копър е: калории – 3 г, мазнини – 0 г, натрий – 2 мг, въглехидрати – 1 г, протеини – 0 г

Копърът е чудесно допълнение:

  • към овкусяването на зеленчуци
  • в салати с кисело мляко, като дзадзики
  • за овкусяване на риба, агнешко месо или яйчени ястия

 

Произход на сиренето чедър и интересни факти

Този по-специфичен вид сирене произхожда от едноименното село Чедър в района Съмърсет, в което се намира и красивият пролом Чедър. Проломът е най-дългият във Великобритания – над 6 км.

Историята на сиренето чедър проследяваме назад до 12 век. През 1170 г крал Хенри II купува 4,640 кг чедър сирене от Съмърсет.

Чедърът е най-популярното сирене във Великобритания и заема 51% от годишния пазар на сирена в страната. Също така е второто най-популярно сирене в САЩ след моцарелата, със средно годишно потребление от 4,5 кг на глава от населението.

Това, което различава чедъра от другите сирена, е начина, по който се прави. След като млякото се нагрее и сгъсти, се нарязва и подрежда. След това периодично се обръща. Този процес е известен като чедъринг (cheddaring).

Кралица Виктория получава огромна плоча чедър, тежаща 450 кг, като сватбен подарък.

Чедърът отлежава минимум 3 до 6 месеца, за предпочитане – една и половина до две години. Мекият му, наситен вкус става по-интензивен с времето, но не трябва да е горчив.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето чийзбургер руло. Кето шницел. Малинови хапки за гости.

За десерт се наградете с 1-2 малинови кето хапки.

 

Ако тази рецепта за кето чийзбургер руло ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!