Пикантен свински салам за мазане Ндуя

Обновена: 20.06.2024|
Салам за мазане Ндуя.

Ако сте почитатели на италианската кухня, свинското месо и пикантния вкус, днес ще ви зарадваме с рецепта за пикантен свински салам за мазане Ндуя (‘Nduja).

Този колбас с екзотично и леко странно име е сред най-типичните за италианския регион Калабрия. Убедени сме, че той ще ви допадне, а добра вест за спазващите кето диета е, че той е напълно режимен.

 

Рецепта за пикантен свински салам за мазане Ндуя

Италианският салам за мазане Ндуя има много прост метод на приготвяне, който се предава от поколение на поколение. В основата на рецептата е пикантният калабрийски лют червен пипер, отгледан, набран и изсушен естествено на слънце.

За направата му се използва месо от прасе и по-точно най-тлъстите части. Съотношението лют пипер към месо обикновено е 1 към 2.

За приготвянето му обаче се изисква търпение, тъй като той не преминава през термична обработка и е необходимо да се изсуши.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
30 минути 8 2 г нетни

Необходими продукти:

  • 1,200 кг мазно свинско месо (от коремната област, главата или гърба)
  • 30 г фина сол
  • 450 г сушени люти чушки
  • ядливи колагенови обвивки или добре почистено свинско дебело черво (около 2 м)

Приготвяне:

  1. Смелете месото на много ситно: трябва да се получи кремообразна консистенция.
  2. Към месото добавете изсушените и стрити люти чушки и солта.
  3. Бавно и постепенно овкусявайте, но имайте предвид, че лютивината малко ще позагуби от интензивността си по време на процеса.
  4. След като сместа е добре разбъркана, я напълнете с машинка или фуния в обвивка или черво и завържете краищата с конец.
  5. Продупчете с игла на няколко места – това се прави, за да диша месото.
  6. Оставете да престои 12 часа на стайна температура, преди да продължите със сушенето.
  7. Закачете колбаса в хладно и проветриво помещение, най-добре таван или изба. Трябва да има добра циркулация на въздуха, за да не мухляса.
  8. Ако в помещението има камина, още по-добре. Така ще може да опушите колбаса и да го направите още по-вкусен. За целта се погрижете да запалите огън поне за половин час през първите 10 дни.

 

Консервиране и изсушаване на салам за мазане Ндуя

 

Италиански салам за мазане Ндуя.

 

Преди да му се насладите, след опушването трябва да изчакате между 3 и 5 месеца (в зависимост от това колко прясно обичате сушеното месо).
Някои хора разполагат със специални уреди за сушене, с които процесът е значително по-бърз.

В този колбас няма консерванти, тъй като лютият пипер, присъстващ в толкова големи количества, има антисептични и антиоксидантни свойства.

Ще познаете, че е готов по това, че е придобил равномерен ръждиво-червен цвят. Имайте предвид обаче, че е силно пикантен и е добре да се консумира в малки количества.

Можете да разгледате още много рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии

 

Как да консумираме салам за мазане Ндуя?

 

Пикантен италиански салам за мазане Ндуя.

 

Както подсказва и името му, този пикантен свински колбас е чудесен за намазване върху филийка, особено ако тя е препечена. Традиционно преди консумация калабрийците обичат да разтопяват Ндуя на свещ.

Намазването обаче далеч не е единственото му приложение. Много кулинари го използват и за придаване на вкус на сосове за паста и дори в топинг за пица.

Присъства в много предястия като пълнени яйца, а неговият пикантен и наситен вкус е в основата на много вкусни ястия на звездни ресторанти.

 

Откъде произлиза Ндуя?

Както споменахме, този чудесен колбас води началото си от Калабрия и по-точно от селската кухня на региона.

Историите за неговото раждане са изгубени във времето. Това, което се знае, е, че възниква от необходимостта да не се губи никаква част от свинското месо.

Именно по-мазните части и остатъци от животното играят главна роля в него, допълнени от лютите чушки. Тъй като това е колбас, който може да се съхранява дълго време, навремето Ндуя е била основна част от прехраната на местните хора.

В наши дни обаче тази „храна за бедни“ е напълно преоткрита и високо ценена в световната кулинария.

Основните хранителни свойства на този салам за мазане произтичат от наличието на лют червен пипер. Той е богат на витамини А, С, Е, К и група В, както и минерали като калий и мед. Благодарение на тези хранителни вещества, той повишава устойчивостта към инфекции и подобрява кръвообращението.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки рулца със зелеви листа. Постен кето хляб.

 

Ако сте нетърпеливи да си приготвите този изкусителен пикантен салам за мазане, ви предлагаме и рецепта за кето хляб, върху който да намажете вече готовия продукт!

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Epcur 10.02.2023 at 23:12 - Отговор

    Нестандартно и интересно предложение. Би ми било интересно и бих се опитала и аз да го приготвя със сигурност. Ще ми е интересно дали ще се справя. На снимките изглежда много апетитно, дано и аз да го докарам така. Ще споделя как съм се справила после.

Оставете коментар