Класически доматени сосове в кето стил
Днешната статия е посветена на класическите доматени сосове. Тези, с които сме свикнали да поднасяме сочното месо, изпечено на грил скара или като гарнитура към любимата пица (за кетчупа имаме предвид). Сигурни сме, че мариновате и пилешките крилца със сосове, като барбекю.
Сосовете придават завършек и един по-приятен вкус на ястието, затова не се колебайте да приготвите някои от тези и да си ги съхраните в хладилник.
Класически доматени сосове в кето стил
В следващите редове ще ви покажем няколко вкусни рецепти как да си приготвите любимите доматени сосове – кетчуп, ромеско и барбекю в кето вариант.
Класически доматени сосове: Кето кетчуп
Тази пикантна, добре подправена рецепта за кетчуп ще замести високовъглехидратната купешка версия на кетчупа, без дори да разберете, че е без захар.
Време за приготвяне: 10 + 30 минути
Порции: 16
Хранителен състав в 1 порция: 1 г нетни въглехидрати, 1 г мазнини, 0,4 г протеин и 17 калории
Необходими продукти:
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1-2 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. доматена паста
- 80 мл винен оцет
- 1 ч. л. сол
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. кориандър
- ½ ч. л. карамфил
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- Щипка лют червен пипер
- 400 г консервирани цели домати
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтин в тенджера с незалепващо покритие и изсипете доматеното пюре.
- Подправете с лука и чесъна на прах и гответе няколко минути на средно силен огън.
- Изсипете след това оцета, дафиновия лист, подправките и доматите от консерва. Разбъркайте и оставете да къкри сместа за още няколко минути.
- Намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути, след което махнете дафиновите листа.
- Свалете съда от котлона и пасирайте с потапящ се блендер или в миксер до получаване на гладък кетчуп.
Съвети:
- Опитайте на вкус и ако е нужно коригирайте, като добавите още сол, черен пипер или оцет.
- В зависимост от това колко гъст искате да бъде кетчупа, може да го оставите да се готви на слаб огън за по-дълго време.
- Съхранете в хладилник до 1-2 седмици или замразете във фризер.
Класически доматени сосове: Ромеско
След като опитате веднъж да си приготвите у дома сос Ромеско, ще имате винаги зареден такъв на хладилната врата. Супер лесен за приготвяне и подходящ за комбиниране с много ястия. Каква е тайната съставка на този неустоим вкус? Ароматните печени чушки!
Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 4 г нетни въглехидрати, 25 г мазнини, 5 г протеин и 259 калории
Необходими продукти:
- 170 г печени чушки
- 70 г чери домати
- 85 г бадеми
- 4 г пресен магданоз
- 60 мл зехтин екстра върджин
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки в блендер или хранителен робот.
- Добавете още зехтин, ако искате сосът да бъде по-гъст.
Класически доматени сосове: Барбекю сос без захар
Запалете барбекюто или включете скарата! Кой каза, че не можем да овкусим сочните пържоли с любимия барбекю сос, ако сме на кето диета? Ето тази рецепта ще ви спести много захари и угризения. Всички познати вкусове без никакви добавени изкуствени съставки.
Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути
Порции: 6
Хранителен състав в 1 порция: 3 г нетни въглехидрати, 7 г мазнини, 1 г протеин и 88 калории
Необходими продукти:
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 с. л. доматена паста
- 1 с. л. лук на прах (или 50 г пресен лук)
- 1 с. л. чили на прах
- 2 ч. л. чесън на прах
- 2 ч. л. семена от копър
- 1 ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 400 г домати от консерва (без захар)
- 2 с. л. ябълков оцет
- 2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тенджера. Добавете доматеното пюре, лука на прах (или пресния лук).
- Добавете няколко лъжици вода и оставете да къкри за 5 минути.
- Смелете подправките и ги изсипете в тенджерата заедно с доматите от консерва и ябълковия оцет. Подправете със сол на вкус.
- След като сместа заври, намалете котлона и оставете да къкри още 15-20 минути.
- Свалете соса от котлона, блендирайте го до гладкост и оставете да изстине.
- Ако искате по-гъст сос, оставете тенджерата да къкри по-дълго, докато достигне желаната консистенция.
Съвети:
Смесете барбекю соса с няколко лъжици домашна кето майонеза и поднесете като вкусен дресинг към кето бургери или сочна пържола, изпечена на барбекю.
Този здравословен барбекю сос се съчетава чудесно със свински ребра, телешки ребра, пържоли, пилешко месо… Честно казано, с всичко на скара!
Използвайте като марината с ниско съдържание на въглехидрати, преди да изпечете на скара, опушите или изпечете във фурната.
Класически доматени сосове: Лесен барбекю сос за сочни пържоли
Представяме ви още една рецепта за лесен барбекю сос без захар. Това не е традиционно сладък сос за барбекю, но когато сте спрели захарта от известно време, доматите ще ви се сторят, че имат сладък вкус. Затова не смятаме, че е нужно да добавяме допълнителен подсладител. Само с няколко съставки ще имате домашно приготвен вкусен дип.
Време за приготвяне: 5 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 2 г нетни въглехидрати, 7 г мазнини, 1 г протеин и 74 калории
Необходими продукти:
- 180 мл доматено пюре
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- ½ ч. л. пушен червен пипер
- ½ ч. л. течен дим (или повече пушен червен пипер)
- 1 ч. л. лук на прах
- ½ ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Смесете в средно голяма купа доматеното пюре, зехтина, течния дим, пушения червен пипер, лука на прах и чесъна.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте и поднесете барбекю соса.
Съвети:
- Може да замените половината от доматеното пюре с домашна кето майонеза.
- Намажете с барбекю соса сочно месо и го изпечете.
Други предложения за кето рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Поднесете вкусните кето доматени сосове с:
Поднесете и като сос към любимите бургери:
- Бургер без питка с 3 различни кето основи
- Кето бургери с телешко кюфте и чедър
Кето кетчупът е подходящ за поднасяне с пици, затова изберете някоя от нашите нисковъглехидратни предложения:
- Кето пица с кокосово брашно – Маргарита
- Кето пица с бадемово брашно
- Кето пица с артишок и спанак – вкусна и лесна рецепта
- Кето пица с блат от моцарела
- Кето пица с блат от тиквички, поднесена с домашен кето кетчуп или със сос от домашна кето майонеза
- Пица с тесто от тиквички – още една вкусна рецепта с тиквички
- Пица с блат от карфиол, която може да поднесете и със сос Маринара
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за класически доматени сосове в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свежо вегетарианско предястие с вкусна комбинация от съставки - пълнени домати със спанак и сирена.
Гаспачо е испанска студена доматена супа, приготвена от сурови зеленчуци, която се сервира през
За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с