Класически доматени сосове в кето стил
Днешната статия е посветена на класическите доматени сосове. Тези, с които сме свикнали да поднасяме сочното месо, изпечено на грил или като гарнитура към любимата пица (за кетчупа имаме предвид). Сигурни сме, че мариновате и пилешките крилца със сосове като барбекю например.
Различните сосове придават завършек и един по-приятен вкус на ястието, затова не се колебайте да приготвите някои от тези и след това да си ги съхраните в хладилник.
В следващите редове ще ви покажем няколко вкусни рецепти как да си приготвите любимите доматени сосове – кетчуп, ромеско и барбекю в кето вариант.
Кето кетчуп
Кетчупът е един от най-известните сосове в света. Разнообразие от варианти може да открием във всеки един магазин. Тази пикантна и добре подправена рецепта за кетчуп ще замести високовъглехидратната купешка версия на кетчупа, без дори да разберете, че е без захар.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 + 30 минути | 16 | 16 калории 1 г нетни въглехидрати <1 г белтъчини 1 г мазнини |
Необходими продукти:
- 400 г консервирани цели домати
- 80 мл винен оцет
- 2 с. л. доматена пастa
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- 1-2 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сол
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. кориандър
- ½ ч. л. карамфил
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- Щипка лют червен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтин в тенджера с незалепващо покритие и изсипете доматеното пюре.
- Подправете с лука и чесъна на прах и гответе няколко минути на средно силен огън.
- Изсипете след това оцета, дафиновия лист, подправките и доматите от консерва.
- Разбъркайте и оставете да къкри сместа за още няколко минути.
- Намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути, след което махнете дафиновите листа.
- Свалете съда от котлона и пасирайте с потапящ се блендер или в миксер до получаване на гладък кетчуп.
Съвети:
- Опитайте на вкус и ако е нужно коригирайте, като добавите още сол, черен пипер или оцет.
- В зависимост от това колко гъст искате да бъде кетчупът може да го оставите да се готви на слаб огън за по-дълго време.
- Съхранете в хладилник до 1-2 седмици или замразете във фризер.
Ромеско
След като опитате веднъж да си приготвите у дома сос Ромеско, ще имате винаги зареден такъв на хладилната врата. Супер лесен за приготвяне и подходящ за комбиниране с много ястия. Каква е тайната съставка на този неустоим вкус? Ароматните печени чушки!
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 4 | 259 калории 4 г нетни въглехидрати 5 г белтъчини 25 г мазнини |
Необходими продукти:
- 170 г печени чушки
- 70 г чери домати
- 85 г бадеми
- 4 г пресен магданоз
- 60 мл зехтин екстра върджин
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки в блендер или хранителен робот.
- Добавете още зехтин, ако искате сосът да бъде по-гъст.
Барбекю сос без захар
Запалете барбекюто или включете скарата! Кой каза, че не можем да овкусим сочните пържоли с любимите ни сосове, ако сме на кето диета? Ето тази рецепта ще ви спести много захари и угризения. Всички познати вкусове без никакви добавени изкуствени съставки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
10 + 30 минути | 6 | 88 калории 3 г нетни въглехидрати 1 г белтъчини 7 г мазнини |
Необходими продукти:
- 400 г домати от консерва (без захар)
- 3 с. л. зехтин екстра върджин
- 1 с. л. доматена паста
- 1 с. л. лук на прах (или 50 г пресен лук)
- 1 с. л. чили на прах
- 2 ч. л. чесън на прах
- 2 ч. л. семена от копър
- 1 ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. лют червен пипер
- 2 с. л. ябълков оцет
- 2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тенджера.
- Добавете доматеното пюре, лука на прах (или пресния лук).
- Добавете няколко лъжици вода и оставете да къкри за 5 минути.
- Смелете подправките и ги изсипете в тенджерата заедно с доматите от консерва и ябълковия оцет. Подправете със сол на вкус.
- След като сместа заври, намалете котлона и оставете да къкри още 15-20 минути.
- Свалете соса от котлона, блендирайте го до гладкост и оставете да изстине.
- Ако искате по-гъст сос, оставете тенджерата да къкри по-дълго, докато достигне желаната консистенция.
Съвети:
Смесете барбекю соса с няколко лъжици домашна кето майонеза и поднесете като вкусен дресинг към кето бургери или сочна пържола, изпечена на барбекю.
Този вид сосове се съчетават чудесно със свински ребра, телешки ребра, пържоли, пилешко месо… Честно казано, с всичко на скара!
Използвайте като марината с ниско съдържание на въглехидрати, преди да изпечете на скара, опушите или изпечете във фурната.
Лесен барбекю сос за сочни пържоли
Представяме ви още една рецепта за лесен барбекю сос без захар. Той не е от традиционните сладки сосове, но когато сте спрели захарта от известно време, доматите ще ви се сторят, че имат сладък вкус. Затова не смятаме, че е нужно да добавяме допълнителен подсладител. Само с няколко съставки ще имате домашно приготвен вкусен дип.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 4 | 74 калории 2 г нетни въглехидрати 1 г белтъчини 7 г мазнини |
Необходими продукти:
- 180 мл доматено пюре
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- ½ ч. л. пушен червен пипер
- ½ ч. л. течен дим (или повече пушен червен пипер)
- 1 ч. л. лук на прах
- ½ ч. л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Смесете в средно голяма купа доматеното пюре, зехтина, течния дим, пушения червен пипер, лука на прах и чесъна.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Разбъркайте и поднесете барбекю соса.
Съвети:
- Може да замените половината от доматеното пюре с домашна кето майонеза.
- Намажете с барбекю соса сочно месо и го изпечете.
Други предложения за кето рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Още от здравословната ни кухня в комбинация с вкусни сосове
Пригответе сочни свински пържоли на скара с билково масло или с някои от нашите предложения за кето доматени сосове.
Поднесете вкусните кето доматени сосове с крехки свински пържоли на фурна с пармезан и броколи.
Използвайте и като сос към любимите бургери в предложенията ни за кето бургери с телешко кюфте и чедър
Кетчупът е класически сос за поднасяне с пица. Затова изберете някоя от фантастичните нисковъглехидратни пици
Ако тези рецепти за класически доматени сосове в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук и споделете любимите си рецепти за сосове с нас.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свежо вегетарианско предястие с вкусна комбинация от съставки - пълнени домати със спанак и сирена.
Гаспачо е испанска студена доматена супа, приготвена от сурови зеленчуци, която се сервира през горещите летни дни. Фактът, […]
За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с морски дарове и салата […]