Класически доматени сосове в кето стил

Обновена: 04.09.2024|
Кето лазаня с тиквички. Калий. Заешко на фурна. Класически кето доматени сосове.

Днешната статия е посветена на класическите доматени сосове. Тези, с които сме свикнали да поднасяме сочното месо, изпечено на грил или като гарнитура към любимата пица (за кетчупа имаме предвид). Сигурни сме, че мариновате и пилешките крилца със сосове като барбекю например.

Различните сосове придават завършек и един по-приятен вкус на ястието, затова не се колебайте да приготвите някои от тези и след това да си ги съхраните в хладилник.

В следващите редове ще ви покажем няколко вкусни рецепти как да си приготвите любимите доматени сосове – кетчуп, ромеско и барбекю в кето вариант.

 

Кето кетчуп

Кетчупът е един от най-известните сосове в света. Разнообразие от варианти може да открием във всеки един магазин. Тази пикантна и добре подправена рецепта за кетчуп ще замести високовъглехидратната купешка версия на кетчупа, без дори да разберете, че е без захар.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 + 30 минути 16 16 калории
1 г нетни въглехидрати
<1 г белтъчини
1 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 400 г консервирани цели домати
  • 80 мл винен оцет
  • 2 с. л. доматена пастa
  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1-2 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сол
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. кориандър
  • ½ ч. л. карамфил
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • Щипка лют червен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтин в тенджера с незалепващо покритие и изсипете доматеното пюре.
  2. Подправете с лука и чесъна на прах и гответе няколко минути на средно силен огън.
  3. Изсипете след това оцета, дафиновия лист, подправките и доматите от консерва.
  4. Разбъркайте и оставете да къкри сместа за още няколко минути.
  5. Намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути, след което махнете дафиновите листа.
  6. Свалете съда от котлона и пасирайте с потапящ се блендер или в миксер до получаване на гладък кетчуп.

Съвети:

  • Опитайте на вкус и ако е нужно коригирайте, като добавите още сол, черен пипер или оцет.
  • В зависимост от това колко гъст искате да бъде кетчупът може да го оставите да се готви на слаб огън за по-дълго време.
  • Съхранете в хладилник до 1-2 седмици или замразете във фризер.

 

Ромеско

 

кето сосове-ромеско

 

След като опитате веднъж да си приготвите у дома сос Ромеско, ще имате винаги зареден такъв на хладилната врата. Супер лесен за приготвяне и подходящ за комбиниране с много ястия. Каква е тайната съставка на този неустоим вкус? Ароматните печени чушки!

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
5 минути 4 259 калории
4 г нетни въглехидрати
5 г белтъчини
25 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 170 г печени чушки
  • 70 г чери домати
  • 85 г бадеми
  • 4 г пресен магданоз
  • 60 мл зехтин екстра върджин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки в блендер или хранителен робот.
  2. Добавете още зехтин, ако искате сосът да бъде по-гъст.

 

Барбекю сос без захар

 

кето сосове - барбекю

 

Запалете барбекюто или включете скарата! Кой каза, че не можем да овкусим сочните пържоли с любимите ни сосове, ако сме на кето диета? Ето тази рецепта ще ви спести много захари и угризения. Всички познати вкусове без никакви добавени изкуствени съставки.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 + 30 минути 6 88 калории
3 г нетни въглехидрати
1 г белтъчини
7 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 400 г домати от консерва (без захар)
  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 с. л. доматена паста
  • 1 с. л. лук на прах (или 50 г пресен лук)
  • 1 с. л. чили на прах
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. семена от копър
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 2 ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в тенджера.
  2. Добавете доматеното пюре, лука на прах (или пресния лук).
  3. Добавете няколко лъжици вода и оставете да къкри за 5 минути.
  4. Смелете подправките и ги изсипете в тенджерата заедно с доматите от консерва и ябълковия оцет. Подправете със сол на вкус.
  5. След като сместа заври, намалете котлона и оставете да къкри още 15-20 минути.
  6. Свалете соса от котлона, блендирайте го до гладкост и оставете да изстине.
  7. Ако искате по-гъст сос, оставете тенджерата да къкри по-дълго, докато достигне желаната консистенция.

Съвети:

Смесете барбекю соса с няколко лъжици домашна кето майонеза и поднесете като вкусен дресинг към кето бургери или сочна пържола, изпечена на барбекю.

Този вид сосове се съчетават чудесно със свински ребра, телешки ребра, пържоли, пилешко месо… Честно казано, с всичко на скара!

Използвайте като марината с ниско съдържание на въглехидрати, преди да изпечете на скара, опушите или изпечете във фурната.

 

Лесен барбекю сос за сочни пържоли

 

кето сосове - барбекю

 

Представяме ви още една рецепта за лесен барбекю сос без захар. Той не е от традиционните сладки сосове, но когато сте спрели захарта от известно време, доматите ще ви се сторят, че имат сладък вкус. Затова не смятаме, че е нужно да добавяме допълнителен подсладител. Само с няколко съставки ще имате домашно приготвен вкусен дип.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
5 минути 4 74 калории
2 г нетни въглехидрати
1 г белтъчини
7 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 180 мл доматено пюре
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • ½ ч. л. пушен червен пипер
  • ½ ч. л. течен дим (или повече пушен червен пипер)
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в средно голяма купа доматеното пюре, зехтина, течния дим, пушения червен пипер, лука на прах и чесъна.
  2. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Разбъркайте и поднесете барбекю соса.

Съвети:

  • Може да замените половината от доматеното пюре с домашна кето майонеза.
  • Намажете с барбекю соса сочно месо и го изпечете.

 

Други предложения за кето рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии.

 

Още от здравословната ни кухня в комбинация с вкусни сосове

 

Кето доматени сосове. Свински пържоли на скара.

Пригответе сочни свински пържоли на скара с билково масло или с някои от нашите предложения за кето доматени сосове.

Поднесете вкусните кето доматени сосове с крехки свински пържоли на фурна с пармезан и броколи.

Използвайте и като сос към любимите бургери в предложенията ни за кето бургери с телешко кюфте и чедър

Кетчупът е класически сос за поднасяне с пица. Затова изберете някоя от фантастичните нисковъглехидратни пици

 

Ако тези рецепти за класически доматени сосове в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук и споделете любимите си рецепти за сосове с нас.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар