Класически доматени сосове в кето стил

Обновена: 27.02.2024|

Днешната статия е посветена на класическите доматени сосове. Тези, с които сме свикнали да поднасяме сочното месо, изпечено на грил скара или като гарнитура към любимата пица (за кетчупа имаме предвид). Сигурни сме, че мариновате и пилешките крилца със сосове, като барбекю.

Сосовете придават завършек и един по-приятен вкус на ястието, затова не се колебайте да приготвите някои от тези и да си ги съхраните в хладилник.

 

Класически доматени сосове в кето стил

В следващите редове ще ви покажем няколко вкусни рецепти как да си приготвите любимите доматени сосове – кетчуп, ромеско и барбекю в кето вариант.

keto 02
keto 01

 

keto 02
keto 01

Класически доматени сосове: Кето кетчуп

Тази пикантна, добре подправена рецепта за кетчуп ще замести високовъглехидратната купешка версия на кетчупа, без дори да разберете, че е без захар.

Време за приготвяне: 10 + 30 минути

Порции: 16

Хранителен състав в 1 порция: 1 г нетни въглехидрати, 1 г мазнини, 0,4 г протеин и 17 калории

Необходими продукти:

  • 1 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1-2 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. доматена паста
  • 80 мл винен оцет
  • 1 ч. л. сол
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. кориандър
  • ½ ч. л. карамфил
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • Щипка лют червен пипер
  • 400 г консервирани цели домати

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтин в тенджера с незалепващо покритие и изсипете доматеното пюре.
  2. Подправете с лука и чесъна на прах и гответе няколко минути на средно силен огън.
  3. Изсипете след това оцета, дафиновия лист, подправките и доматите от консерва. Разбъркайте и оставете да къкри сместа за още няколко минути.
  4. Намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 20 минути, след което махнете дафиновите листа.
  5. Свалете съда от котлона и пасирайте с потапящ се блендер или в миксер до получаване на гладък кетчуп.

Съвети:

  • Опитайте на вкус и ако е нужно коригирайте, като добавите още сол, черен пипер или оцет.
  • В зависимост от това колко гъст искате да бъде кетчупа, може да го оставите да се готви на слаб огън за по-дълго време.
  • Съхранете в хладилник до 1-2 седмици или замразете във фризер.

 

Класически доматени сосове: Ромеско

След като опитате веднъж да си приготвите у дома сос Ромеско, ще имате винаги зареден такъв на хладилната врата. Супер лесен за приготвяне и подходящ за комбиниране с много ястия. Каква е тайната съставка на този неустоим вкус? Ароматните печени чушки!

Време за приготвяне: 5 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 4 г нетни въглехидрати, 25 г мазнини, 5 г протеин и 259 калории

Необходими продукти:

  • 170 г печени чушки
  • 70 г чери домати
  • 85 г бадеми
  • 4 г пресен магданоз
  • 60 мл зехтин екстра върджин
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки в блендер или хранителен робот.
  2. Добавете още зехтин, ако искате сосът да бъде по-гъст.

 

Класически доматени сосове: Барбекю сос без захар

Запалете барбекюто или включете скарата! Кой каза, че не можем да овкусим сочните пържоли с любимия барбекю сос, ако сме на кето диета? Ето тази рецепта ще ви спести много захари и угризения. Всички познати вкусове без никакви добавени изкуствени съставки.

Време за приготвяне: 10 минути + 30 минути

Порции: 6

Хранителен състав в 1 порция: 3 г нетни въглехидрати, 7 г мазнини, 1 г протеин и 88 калории

Необходими продукти:

  • 3 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 с. л. доматена паста
  • 1 с. л. лук на прах (или 50 г пресен лук)
  • 1 с. л. чили на прах
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. семена от копър
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • 400 г домати от консерва (без захар)
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в тенджера. Добавете доматеното пюре, лука на прах (или пресния лук).
  2. Добавете няколко лъжици вода и оставете да къкри за 5 минути.
  3. Смелете подправките и ги изсипете в тенджерата заедно с доматите от консерва и ябълковия оцет. Подправете със сол на вкус.
  4. След като сместа заври, намалете котлона и оставете да къкри още 15-20 минути.
  5. Свалете соса от котлона, блендирайте го до гладкост и оставете да изстине.
  6. Ако искате по-гъст сос, оставете тенджерата да къкри по-дълго, докато достигне желаната консистенция.

Съвети:

Смесете барбекю соса с няколко лъжици домашна кето майонеза и поднесете като вкусен дресинг към кето бургери или сочна пържола, изпечена на барбекю.

Този здравословен барбекю сос се съчетава чудесно със свински ребра, телешки ребра, пържоли, пилешко месо… Честно казано, с всичко на скара!

Използвайте като марината с ниско съдържание на въглехидрати, преди да изпечете на скара, опушите или изпечете във фурната.

 

Класически доматени сосове: Лесен барбекю сос за сочни пържоли

Представяме ви още една рецепта за лесен барбекю сос без захар. Това не е традиционно сладък сос за барбекю, но когато сте спрели захарта от известно време, доматите ще ви се сторят, че имат сладък вкус. Затова не смятаме, че е нужно да добавяме допълнителен подсладител. Само с няколко съставки ще имате домашно приготвен вкусен дип.

Време за приготвяне: 5 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 2 г нетни въглехидрати, 7 г мазнини, 1 г протеин и 74 калории

Необходими продукти:

  • 180 мл доматено пюре
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • ½ ч. л. пушен червен пипер
  • ½ ч. л. течен дим (или повече пушен червен пипер)
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в средно голяма купа доматеното пюре, зехтина, течния дим, пушения червен пипер, лука на прах и чесъна.
  2. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  3. Разбъркайте и поднесете барбекю соса.

Съвети:

  • Може да замените половината от доматеното пюре с домашна кето майонеза.
  • Намажете с барбекю соса сочно месо и го изпечете.

 

Други предложения за кето рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии.

 

Поднесете вкусните кето доматени сосове с:

Поднесете и като сос към любимите бургери:

Кето кетчупът е подходящ за поднасяне с пици, затова изберете някоя от нашите нисковъглехидратни предложения:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето доматени сосове. Свински пържоли на скара.

Пригответе сочни свински пържоли на скара с билково масло или с някои от нашите предложения за кето доматени сосове.

 

Ако тези рецепти за класически доматени сосове в кето стил са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 17:27 | Публикувана: 30 декември 2021 в 10:15 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф