Необелена, сурова
калории
протеин
въгл.
мазнини
Въглехидрати | Стойност |
---|---|
Фибри | 0.50 г |
Нишесте | 0.83 г |
Захари | 1.67 г |
Галактоза | 0 г |
Глюкоза | 0.76 г |
Захароза | 0.03 г |
Лактоза | 0 г |
Малтоза | 0.01 г |
Фруктоза | 0.87 г |
Витамини | Стойност |
---|---|
Бетаин | 0.10 мг |
Витамин A | 105 IU |
Витамин B1 (Тиамин) | 0.03 мг |
Витамин B2 (Рибофлавин) | 0.03 мг |
Витамин B3 (Ниацин) | 0.10 мг |
Витамин B4 (Холин) | 6 мг |
Витамин B5 (Пантотенова киселина) | 0.26 мг |
Витамин B6 (Пиридоксин) | 0.04 мг |
Витамин B9 (Фолиева киселина) | 0 мкг |
Витамин B12 (Кобалкамин) | 0 мкг |
Витамин C | 2.80 мг |
Витамин D | 0 IU |
Витамин E | 0.03 мг |
Витамин K1 | 16.40 мкг |
Витамин K2 (MK04) | Няма данни |
Аминокиселини | Стойност |
---|---|
Аланин | 0.02 г |
Аргинин | 0.04 г |
Аспарагинова киселина | 0.04 г |
Валин | 0.02 г |
Глицин | 0.02 г |
Глутамин | 0.20 г |
Изолевцин | 0.02 г |
Левцин | 0.03 г |
Лизин | 0.03 г |
Метионин | 0.01 г |
Пролин | 0.02 г |
Серин | 0.02 г |
Тирозин | 0.01 г |
Треонин | 0.02 г |
Триптофан | 0.01 г |
Фенилаланин | 0.02 г |
Хидроксипролин | Няма данни |
Хистидин | 0.01 г |
Цистин | Няма данни |
Мазнини | Стойност |
---|---|
Мазнини | 0.1 |
Мононенаситени мазнини | 0.01 г |
Полиненаситени мазнини | 0.03 г |
Наситени мазнини | Няма данни |
Трансмазнини | Няма данни |
Минерали | Стойност |
---|---|
Желязо | Няма данни |
Калий | Няма данни |
Калций | Няма данни |
Магнезий | Няма данни |
Манган | Няма данни |
Мед | Няма данни |
Натрий | Няма данни |
Селен | Няма данни |
Флуорид | Няма данни |
Фосфор | Няма данни |
Цинк | Няма данни |
Стероли | Стойност |
---|---|
Холестерол | 0 мг |
Фитостероли | 14 мг |
Стигмастероли | Няма данни |
Кампестероли | Няма данни |
Бета-ситостероли | Няма данни |
Още | Стойност |
---|---|
Алкохол | 0 г |
Вода | 95.23 г |
Кофеин | 0 мг |
Теобромин | 0 мг |
Пепел | 0.38 г |
Краставиците са нисковъглехидратни и нискокалорични зеленчуци. Култивирани са преди 3000 години в Индия. Вярва се, че са пренесени в Европа от Александър Македонски.
Зеленчукът има сладка ароматна нотка. Може да се консумира суров, нарязан на парчета, резенчета или да се използва за добавяне на хрупкавост и вкус в салати и сандвичи. Краставица често се добавя и към козметичните продукти.
Съдържащите се в една обелена краставица калории са минимални, тъй като се състои от около 98% вода.
Хранителни стойности на 100 г:
Благодарение на хранителния й състав и ниските в една краставица калории, зеленчуците могат да се хапват, без опасения за теглото.
Краставицата съдържа различни витамини и минерали, които оказват своето полезно влияние върху организма.
В 100 г краставица се съдържат:
В сурова обелена краставица може да открием и още минерали като натрий, флуорид и др. В по-скромни количества се намират B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин) и други. В нея не може да открием витамин d.
Тези ниски в една краставица калории не са единственото привлекателно нещо за организма ни. Хранителните вещества подпомагат цялостното ни здраве, а съдържанието на вода помага за това да останем хидратирани в горещото време или след физическа активност.
Краставиците съдържат антиоксиданти като бета-каротин, флавоноиди и танини, които помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото и могат да намалят риска от хронични заболявания.
Доказано е, че някои съединения, открити в краставиците, като кукурбитацини и флавоноиди, имат противовъзпалителни свойства, които биха могли да помогнат за намаляване на възпалението и насърчаване на по-добро цялостно здраве.
Високото съдържание на вода и фибри в зеленчука може да подпомогне храносмилането и да насърчи редовните движения на червата, предотвратявайки запек и поддържайки здрава храносмилателна система.
Поради ниското си съдържание на калории и високото на вода, краставиците могат да бъдат задоволителна и засищаща опция за закуска за хора, които искат да контролират теглото си или да намалят приема на калории.
Краставиците съдържат силициев диоксид – минерал, който е от съществено значение за здрава кожа, коса и нокти. Те също имат охлаждащ и хидратиращ ефект, когато се прилагат локално. Това ги прави популярна съставка в продуктите за грижа за кожата.
Въпреки че е рядко, възможно е да възникнат някой от следните алергични реакции.
Хора с поленови алергии, особено към амброзия, могат да изпитат OAS. Симптомите включват усещане за сърбеж или изтръпване в устата, устните или гърлото, подуване на устните, езика или гърлото.
Боравенето с краставици понякога може да причини контактен дерматит, кожна реакция, характеризираща се със зачервяване, сърбеж и дразнене.
В редки случаи могат да възникнат тежки алергични реакции към краставици, водещи до анафилаксия – сериозна и потенциално животозастрашаваща алергична реакция.
Някои хора с алергии към краставици могат да изпитат кръстосана реактивност с други плодове и зеленчуци от същото ботаническо семейство – пъпеши, тиква и тиквички.