Всеки човек е изпитвал киселините и добре познава симптомите, които те предизвикват: леко хълцане, последвано от усещане за парене в гърдите и гърлото. Както вече сме обяснявали в предишни статии, те могат да бъдат предизвикани най-вече от продуктите, които консумираме, особено от пикантни, мазни или кисели храни. Съществува и хронично състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест, което се поражда и по многобройни други причини и засяга не малко хора. Въпросът е какво можем да направим, за да се отървем по-бързо от неприятните симптоми. В тази статия ви издаваме няколко хитринки.

Отпуснете дрехите

Киселините се получават, когато съдържанието на стомаха се издигне в хранопровода, където стомашните киселини могат да „изгорят“ тъканите. Това може да е в резултат на факта, че тесните ви дрехи компресират стомаха след като сте хапнали малко повече. Ако случаят е такъв, първото нещо, което трябва да направите, е да разхлабите колана си или панталоните, роклята или каквато и да е друга дреха, която ви стяга.

Изправете се

Позата, в която стоите също може да допринесе за появата на киселините. Ако седите или лежите, опитайте да се изправите при първите симптоми. Ако пък сте прави, опитайте да се изправите още повече. Добре изправената стойка оказва по-малък натиск върху долния ви езофагеален сфинктер – това е пръстен, който възпрепятства стомашната киселина да се издигне в хранопровода. Поради тези причини е хубаво при киселини да спите с допълнителна възглавница, за да повдигнете горната част на тялото.

Дъвчете дъвка

Жена, която изпитва болка от киселините в стомаха след хранене. Посочен път на движение на болката.

Ако дъвчете дъвка половин час след хранене също може да помогнете за намаляване на киселините. Това е така, защото дъвката стимулира производството на слюнка и акта на преглъщането. Тези фактори могат да помогнат за разреждане и изчистване на стомашната киселина от хранопровода. Дъвка, която съдържа бикарбонат, може да се окаже много по-ефективна в начинанието.

Сода бикарбонат и вода

Всъщност имате под ръка лек за киселини в своята кухня и може би не подозирате за това. Содата за хляб може да успокои симптомите като неутрализира стомашната киселина. За целта разтворете една чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода и я изпийте на бавни глътки. Всъщност това важи за всякакви напитки, които приемате, докато страдате от киселини. Пиенето „на екс“ може да влоши симптомите.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е друго домашно средство, което някои хора използват за лечение на киселини, защото той също може да неутрализира стомашната киселина. Според изследвания пиенето на разреден ябълков оцет след хранене може да помогне за облекчаване на хронични киселини. Ако решите да опитате този лек, го направете точно така – разредете ябълковия оцет с вода и го изпийте веднага след хранене.

След като ви дадохме няколко съвета какво да правите, сега е моментът да обърнем внимание и на нещата, които не бива да си позволявате, когато страдате от киселини:

Не преяждайте

Както споменахме, долният езофагеален сфинктер действа като клапан и се предполага, че не позволява киселинното съдържание на стомаха да навлезе в хранопровода. Естествено се отваря, при поглъщане, оригване или повръщане. В останалите случаи трябва да стои затворен. При хора с киселинен рефлукс този мускул е отслабен. Не е изненадващо, че повечето симптоми на киселините се проявяват след хранене, особено ако сме прекалили с големината на порциите. Затова, ако често страдате от киселини, не си позволявайте да преяждате.

Не пушете

Че тютюнопушенето е вредно за здравето, знае всеки. Но може би не знаете, че то може да допринесе и за появата на киселини. Ако сте пушач и често получавате пристъп на киселини, със сигурност никотинът е намесен. Той, подобно на останалите фактори допринася за отслабването на долния езофагеален сфинктер. Затова имате още една причина да се откажете от този вреден навик или поне да намалите количеството на цигарите, особено след хранене и в комбинация с алкохол и кафе.

Не прекалявайте с алкохола

чаша червено вино със здравословни сандвичи, опднесени на стара дървена табла с място за поставки.

Прекаляването с алкохола може да навреди на цялостното състояние на организма по много начини и често, заедно с преяждането е пречка в борбата с килограмите (повече за това тук). Това, което може би повечето хора пренебрегват, е фактът, че консумацията на алкохол може да увеличи тежестта на киселинния рефлукс. Това се случва, защото той увеличава стомашната киселина, отпуска долния езофагеален сфинктер и нарушава способността на хранопровода да се изчисти от киселината. Най-вредни в случая се оказват виното и бирата. Дори умереният им прием може да причини симптоми на киселини.

Не прекалявайте с кафето

Въпреки, че има много здравословни ползи, за които можете да научите тук, проучванията показват, че кафето временно отслабва долния езофагеален сфинктер, увеличавайки риска от киселинен рефлукс. Виновникът за това, разбира се е кофеинът. Преработката и приготвянето на кафето също имат значение. Също така симптомите могат да са по-силни и продължителни, ако се консумира кафе веднага след хранене. Дали приемът на кафе влошава киселинния рефлукс може да зависи и от конкретния човек. Така, че пийте спокойно, ако не забелязвате някаква зависимост. Ако пък кафето ви причинява киселини, просто го избягвайте или ограничете приема.

Не прекалявайте с шоколада

И една лоша новина за любителите на шоколада, особено тези, които страдат от хронични киселини. Специалистите съветват те да избягват или ограничават консумацията на шоколад. Консумацията на около 100 гр. шоколад може да отслаби долния езофагеален сфинктер. Ако пък сте фен на шоколадовите напитки, последствията са дори по-лоши, защото те значително увеличават количеството киселина в хранопровода. Независимо от това, пак ще акцентираме върху факта, че отново си зависи от конкретния човек. Така, че не бързайте да се отказвате от многобройните здравословни ползи на шоколада, за които ви разказахме тук.

И така, когато симптомите на киселини ви поразят, вече разполагате с домашни средства и няколко съвета за промени в на начина на живот, които могат да ви осигурят облекчение. Все пак, ако имате киселини повече от два-три пъти седмично, консултирайте се с лекар. В някои случаи може би няма да можете да избегнете употребата на лекарства.