Див копър – подправка с невероятни ползи за здравето

Обновена: 12.03.2024|

Често включваме див копър в диетата си заради неговия вкус, подобен на растението женско биле. Но знаете ли, че дивият копър има невероятни ползи за здравето?

Още от миналото мнозина са го използвали като естествен лек, справящ се с различни здравословни проблеми.

Foeniculum vulgare, или див копър, има бледа луковица и дълги зелени дръжки. Може да расте почти навсякъде. Всички части на растението див копър, включително луковицата, стъблото, листата и семената, са годни за консумация.

В тази статия ще ви запознаем подробно с ползите за здравето и хранителното съдържание на дивия копъра.

 

Див копър – употреба и 8 известни ползи

Дивият копър е с ниско съдържание на калории, но богат на хранителни вещества. Основната луковица е източник на калий, натрий, фосфор и калций. Освен това е с високо съдържание на есенциални мастни киселини и магнезий.

Семената, листата и цветята на дивия копър също съдържат полезни хранителни вещества.

Семената са богати на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни ефекти.

Редовният им прием може също да стимулира синтеза на хормона пролактин, който да помогне на майките естествено да произвеждат кърма.

Чаят от див копър подпомага храносмилането и други стомашно-чревни проблеми като киселини, подуване на корема, загуба на апетит и колики при кърмачета. Него можем да направим както от накисване в гореща вода на листата, така и на семената и цветята на копъра.

1. Здраве на костите

 

Див копър. Калций, ползи, кости, пмс.

 

Съдържанието на витамини и минерали в дивия копър допринася за изграждането и поддържането на костната структура и здравина:

  • Фосфат и калций: И двете съединения са важни за развитието и поддържането на здрави кости.
  • Желязо и цинк: Те са от решаващо значение за синтеза на колаген.
  • Манган: Този минерал е необходим за образуването на костен матрикс.
  • Витамин К: Проучванията свързват ниския прием на витамин К с по-висок риск от фрактури на костите.

2. Кръвно налягане

Недостатъчният прием на калий може да увеличи риска от високо кръвно налягане. Освен това калият, калцият и магнезият понижават кръвното налягане по естествен път. Всички те се съдържат в дивия копър.

Диетичните нитрати в растението, от своя страна, имат съдоразширяващи и вазопротективни свойства. Поради това те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да защитят сърцето.

3. Здраве на сърцето

 

Див копър. Дъб. Витамини за сърцето. Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.

 

Дивият копър съдържа значителни количества фибри, витамин В6 и фолиева киселина.

Фибрите ограничават риска от сърдечни заболявания, тъй като помагат за намаляване както на общия серумен холестерол, така и на холестерола на липопротеините с ниска плътност (LDL) в кръвта.

Витамин B6 и фолиевата киселина предотвратяват натрупването на съединение, наречено хомоцистеин, като го превръщат в друго съединение, метионин. Когато се натрупат прекомерни количества хомоцистеин, е възможно увреждане на кръвоносните съдове.

4. Превенция на ракови образувания

Селенът е минерал, намиращ се в дивия копър, който липсва в много други плодове и зеленчуци. Той допринася за функцията на чернодробните ензими и помага за детоксикацията на някои причиняващи рак съединения в тялото.

Селенът също може да предотврати възпаления и да понижи скоростта на растеж на туморно образувание.

Витамин С, витамин А и бета-каротинът, които също се съдържат в дивия копър, са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане от свободните радикали.

5. Имунитет

 

Див копър. Висок кортизол. Ритуали за здраве.

 

Селенът, открит в дивия копър, стимулира производството на Т-клетки убийци и модулира имунната система по други начини. Проучванията показват, че хранителният прием на селен може да подобри имунния отговор, особено към вирусни агенти.

6. Метаболизъм

Копърът е източник на витамин B6, който играе жизненоважна роля в енергийния метаболизъм, като разгражда въглехидратите и протеините до глюкоза и аминокиселини. Тялото може лесно да използва тези по-малки съединения за енергия.

Освен това диетичните фибри са важен фактор в управлението на теглото и действат като „засищащ агент“ в храносмилателната система, т.е. намаляват апетита.

7. Наличие на естроген

 

Див копър. Полови хормони. Добър и лош естроген. Тест за нива на хормон естроген.

 

Естрогенът се среща естествено в дивия копър. Той играе централна роля в регулирането на женския репродуктивен цикъл, а също така е отговорен за плодовитостта.

Естрогенът играе важна роля в контролирането на фактори, които допринасят за телесното тегло, като апетит, разпределение на телесните мазнини и разход на енергия. Промените в нивата на естроген при човек могат да доведат до промени в теглото.

8. ПМС и менопауза

Консумацията на прах от семена от див копър намалява симптомите на менопауза след 8-ата седмица.

Често чаят от див копър се препоръчва за овладяване на неприятните симптоми на предменструалния синдром.

 

Див копър – хранителна стойност

 

Див копър.

 

Една връзка копър, с приблизителен грамаж около 200 г, съдържа:

  • 72,5 калории
  • 2,1 г мазнини
  • 7,8 г протеин
  • 8,9 г въглехидрати
  • 7,3 г диетични фибри

В същото време, една чаша с приблизително 100 г нарязан копър съдържа:

  • 360 мг калий
  • 45 мг натрий
  • 838 международни единици (IU) витамин А
  • 43 мг калций
  • 10,4 мг витамин С
  • 0,64 мг желязо
  • 0,041 мг витамин B-6
  • 15 мг магнезий

Дивият копър съдържа също:

  • фосфор
  • цинк
  • мед
  • манган
  • селен
  • ниацин
  • пантотенова киселина
  • фолиева киселина
  • холин
  • бета-каротин
  • лутеин
  • зеаксантин
  • витамин Е
  • витамин К

 

Див копър в ежедневната диета

Дивият копърът има хрупкава текстура и леко сладък вкус, което го прави приятно допълнение към всяко ястие, независимо дали се консумира сурово или варено. Човек може да яде всички части на растението или да използва семената като подправка.

За хората, които следват строг кетогенен режим на хранене, е препоръчителна консумацията на обикновен копър.

Когато купувате див копър, избягвайте растения с петна или натъртени луковици. Търсете твърдост и чист бледозелен цвят. Стъблата трябва да са зелени, а листата да са прави и събрани заедно. Растение от див копър с цъфтящи пъпки е презряло.

За да го приготвите за консумация, отрежете дръжките от луковицата в основата, където поникват, и я нарежете вертикално. Пригответе листата, стръковете и луковицата от див копър по различни начини:

  • използвайте дръжките като основа за супа или бульон
  • задушете листата и дръжките с праз лук за бърза и лесна основа на любимо ястие
  • нарежете копъра като допълнение към свежа салата
  • сервирайте печени луковици от див копър като предястие

 

Здравословни рецепти

 

Див копър.

 

В кулинарията можем да се насладим на полезните свойства на дивия копър, като го използваме като основна съставка в ястие или като подправка.

  • Печен див копър с пармезан

Подберете луковиците на копъра, почистете ги добре и ги наредете в тавичка, покрита с намазнена хартия за печене. Поръсете с пармезан и изпечете.

При кето режим тази рецепта може да се замени със запечен карфиол, покрит с пармезан и наситнен обикновен копър.

  • Кето паста с копър, зеле и лимон

В малко мазнина запържете спирализирани тиквички и подправете със сотиран праз лук, див копър, кейл, пресен чесън, червен пипер и пресен лимонов сок.

 

Сравнения с други подправки

Любопитно е как дивият копър се сравнява с други вкусове, които са сходни, но и много различни по своята същност.

 

  • Див копър срещу анасон

Дивият копър и анасонът са известни със силния си аромат на женско биле, а семената им имат подобен външен вид.

Подобно на дивия копър, анасонът съдържа големи количества витамин С, калций и калий. При консумация обаче ще получим повече хранителни ползи от копъра, защото той е полезен както като продукт, така и като подправка.

Основната употреба на анасона е като подправка.

 

  • Див копър срещу кимион

Семената на кимиона и дивия копър принадлежат към едно и също семейство растения и споделят сходни вкусови профили. За разлика от дивия копър, кимионът включва и орехови нотки, което го прави чудесно допълнение към пикантни ястия и различни меса.

Но кимионът съдържа по-големи количества въглехидрати, протеини и фибри от дивия копър и като цяло повече калории.

 

  • Див копър срещу копър

Хората могат да объркат дивия копър с копъра, тъй като и двата имат пернати зелени листа. Въпреки това вкусовете им се различават един от друг.

Копърът споделя фината сладост на дивия копър, но има повече билков, тревист аромат.

Хранително, дивият копър има повече фибри, но копърът съдържа повече витамин С, желязо, манган и калий.

Категории: Билки|Публикувана: 05.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 16:42 | Публикувана: 5 май 2022 в 10:04 | Категория: Билки