Хемороидите – минирана зона

Обновена: 02.01.2024|

Хемороидите са деликатен проблем, с който се сблъсква всеки втори съвременен човек. Представляват възпаление и уголемяване на вените в долната част на ректума (правото черво). Най-просто казано, това са разширени кръвоносни съдове, каквито има и по други места на тялото. Заболяването е генетично предопределено, но може да се провокира от нездравословен живот, особено от продължителен престой у дома и дейности в седнало положение. Все по-често от хемороиди страдат работещите пред компютър, които не стават от стола, макар и за няколко минути. Причината е, че при заседяване се нарушава венозната циркулация, настъпва кръвен застой в тазовата област и съдовете се разширяват. Същото се получава при многократно повтарящи се тежки физически натоварвания. Те повишават вътрекоремното налягане, при което се установява венозен застой.

Съществуват още много причини за хемороиди като: нарушения във функциите на ректума; чести оплаквания от запек или диария; хронично възпаление на тазовите органи; период на бременност и раждане; пристрастяване към алкохол и цигари; злоупотреба с пикантни, кисели и солени храни и др.

 

Коварството на болестта

Има външни и вътрешни хемороиди. Първите са забележими – развиват се отвън, около ануса, а вторите се разполагат под лигавицата на ректума. Понякога пострадалият дори не знае, че боледува. За дълъг период от време (от 2-3 месеца до няколко години) той може да изпитва само леко неудобство и сърбеж в областта на ануса. Повечето хора пренебрегват тези симптоми от излишен срам или просто не придават особено значение на усещанията си. По късно се образуват разширения на кръвоносните съдове. Хемороидалните възли се възпаляват и дискомфортът нараства. Кървене настъпва след още месеци, дори години. Появата му, както и болката, изискват медицински преглед и лечение.

husk 400
husk 600

 

husk 400
husk 600

Етапи на страданието от хемороидите

 

Хемороидите. Блатно кокиче. Жена, която страда от депресия, затворена във вкъщи.

 

Когато хронифицират, хемороидите преминават през четири фази. Първоначално се вижда примес на кръв в отделянията по време и след дефекация. На втория етап настъпва т.нар. пролапс на хемороиди. Тогава разширените кръвоносни съдове излизат от ануса, но могат сами да се върнат обратно. Има и отделяне на слуз, която, заедно с чувството за болка и сърбеж, притеснява потърпевшия. На третия етап изпадналите и преплетени съдове не могат да се приберат обратно сами. На четвъртия, образувалите се хемороидални възли са прекомерно нараснали. Възникнало е хронично възпаление, което се придружава от постоянно кървене и изпускания от отделителната система.

Опитът за връщане на такива възли обикновено не води до резултат, тъй като те изпадат отново за кратък период от време. При всички случаи не бива да се забравя, че под маската на хемороиди могат да се развият други опасни здравословни проблеми. Ето защо е правилно да се проведе консултация с  лекар–проктолог (специалист по терапия на хемороиди и аноректални заболявания).

 

В кабинета на проктолога

Ако изпитвате силна болка в ректума или ануса, от вас не се изисква подготовка преди консултацията с лекар. В останалите случаи е препоръчително да си направите две очистителни клизми в края на деня, преди прегледа. Изследването ще започне с оглед на аналната област и ректално туширане. С помощта на специално устройство – аноскоп, лекарят ще прецени състоянието на ануса и ректума. Може да ви препоръча ендоскопско изследване, за да изключи други заболявания, които също се проявяват с кървене.

За хора, преминали петото си десетилетие, такъв преглед е препоръчителен веднъж на пет години, ако нямат оплаквания от хемороиди. Но при проблеми в аналната област и наследствено предразположение към аноректални нарушения, разумно е консултация с проктолог да се прави всяка година по един път.

 

Лечение на хемороидите

Стадият на заболяването е от решаващо значение за избора не терапевтичен подход. В ранните етапи е напълно възможно проблемът да се премахне с медикаменти като: мехлеми, кремове, свещички, гелове, пяна или таблетки. Препоръчват се: аналгетици за намаляване на болката, нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикостероиди срещу възпалението, медикаменти, които спират разрастването на хемороидалните възли и кървенето.

От народните средства срещу хемороиди, полезни могат да бъдат т.нар. хладни бани за сядане в специално приготвени билкови инфузии. Баните до известна степен облекчават болката, сърбежа и общия дискомфорт, но не водят до трайно изцеление. Освен това крият рискове от усложнения за болните с хемороидално кървене.

Още по темата ще откриете и в статията Лек за хемороиди – естествени средства срещу проблема.

Естествено, в тежките случаи се препоръчва хирургична намеса. Тя е свързана с постъпване в болница и продължително възстановяване. При класическото оперативно вмешателство не са изключени усложнения. За това днес се предпочитат т.нар. миниинвазивни терапии, които се провеждат в амбулаторни условия, без да се налага хоспитализация.

 

Пет минимално инвазивни терапии за лечение на хемороидите:

  1. Лигиране на хемороиди. Лечението протича под местна упойка. Проктологът поставя специален пръстен в основата на хемороидалния възел. По този начин се спира кръвоснабдяването на възела и за близо 10 дни той отпада. Лигирането обаче не е подходящо за пациенти с намалена имунна защита, анални наранявания и хемороиди с неясни граници;
  2. Склеротерапия. Тя също блокира кръвоснабдяването. По време на процедурата в хемороидите се въвежда разтвор, който слепва стените на кръвоносните съдовете. Образува се съединителна тъкан и възлите склерозират с времето;
  3. Лазерно или инфраред отстраняване. Хемороидите се облъчват с насочена светлина от инфрачервения спектър. Постепенно те намаляват своя размер, след което изчезват напълно. Желаният резултат се постига без болка и усложнения. Процедурата е особено ефективна във втория и третия етап от развитието на болестта;
  4. Дезартеризация. Представлява свиване на съдовете, които хранят хемороидалните възли. Лечението се извършва с помощта на специален ултразвуков сензор и може да се прилага на всеки етап от заболяването;
  5. Криодеструкция. При нея хемороидите се замразяват с течен азот до -200 градуса. Процедурата е болезнена, а възстановяването след нея е сравнително бавно.

 

Диета при хемороиди

Тя е насочена по-скоро не към самата болест, а към нормализиране на храносмилането. Целта е да не се допуска нито запек, нито диария, които влошават състоянието на страдащия от хемороиди. Разумно е от всекидневното меню да се изключат всички дразнещи храни, особено пържени, пушени, солени и пикантни ястия. За да са редовни изхожданията, се препоръчват продукти, богати на фибри – зеленчуци, плодове, ленено масло, бадеми, орехи и други семена.

Трябва да се пие чиста, негазирана вода. Тя хидратира организма и възстановява минералния баланс в кръвта. С помощта на водата фибрите набъбват и отделянията омекват. При склонност към диария е добре да се наблегне на ястия с ориз. И в двата случая – на затегнат и на разхлабен стомах, успешно се прилага псилиум хуск, приготвен от люспите на растението бял живоляк. Много добре влияят и малките количества зехтин, добавени към храната, тъй като ненаситените мастни киселини в маслиновото масло подобряват дефекацията.

 

Физическа активност и гимнастика срещу хемороидите

 

Аюрведа. Хемороидите.

 

Гимнастиката при хемороиди е насочена към нормализиране на кръвната циркулация и премахване на венозния застой в малкия таз. Изключително ефективна е гимнастиката на американския гинеколог д-р Арнолд Кегел, който разработва упражнения за мускулите на тазовото дъно. Основното при тях е последователно стягане и отпускане на мускулите в областта на тазовото дъно, включително на ануса. Гимнастиката е подходяща за жени и мъже от всички възрасти.

Освен упражненията за укрепване на мускулите на ректалния канал, полезни са бързото ходене и всекидневното бягане, чрез които тялото се тонизира и насища с кислород. По този начин се подобрява кръвообращението. Добре се отразяват плуване и каране на ски. Вдигането на големи тежести обаче е строго забранено. Не са подходящи колоезденето и конният спорт.

Колкото по-точно спазвате горните препоръки, толкова по-бързо ще усетите предимствата, които ви дават. Направете така че вашият организъм да се възползва максимално от тях.

Категории: Здраве|Публикувана: 08.02.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 8 февруари 2021 в 10:23 | Категория: Здраве