Добавки за отслабване – мит или реалност?

Обновена: 11.06.2024|
Отслабване с добавки.

Добавки за отслабване можем да приемаме в комбинация с подходяща диета, движение и упражнения. За да постигнем желаното тегло, е хубаво да мобилизираме всички системи, да приложим полезните техники в ежедневието си и неусетно ще загубим излишните килограми.

Хранителните добавки обикновено съдържат различни билкови екстракти и рядко проявяват нежелани странични ефекти и вредни противопоказания. 

 

hialur 400
stev tabletki 600
hialur 400
stev tabletki 600

Подходящи добавки за отслабване

Добавките за отслабване са много на брой и могат да предложат различни пътища за ефективно отслабване.

Най-често срещаните ефекти от тях са:

 • Намаляване на апетита
 • Ускоряване на метаболизма
 • По-ефикасно топене на мазнини
 • Намаляване на усвояването на вещества от храната

 

Препоръчително е да се консултираме с личния си лекар, преди да ги използваме. Особено важно е да направим подобна консултация, ако приемаме други лекарства, тъй като добавките могат да променят влиянието на медикаментите. 

Хром

Този минерал присъства естествено в тялото, където има връзка с инсулина и е част от процесите за извличане на енергия от храната. Организмът се нуждае от хром, за да съхранява и абсорбира правилно макронутриентите (въглехидрати, мазнини, белтъчини).

Той обаче има и допълнителни функции, когато се приема като хранителна добавка:

 • Намалява апетита
 • Намалява желанието за сладко и захар
 • Намалява телесните мазнини
 • Увеличава мускулната маса

 

Хромът балансира кръвната захар, което може да намали желанието за бързи въглехидрати и поддържа нивата на енергия в тялото стабилни през деня. С негова помощ се регулира отговорът на инсулина при хранене, а повишената инсулинова чувствителност също допринася за по-добър начин на хранене и отслабване. 

По-високи дози от препоръчаните могат да доведат до безсъние, раздранителност, объркване, главоболие. Не бива да се приема допълнително хром, ако имаме бъбречни заболявания.

Берберин

Естественото съединение берберин се открива в няколко специфични растения – берберис, златна пръчица, орегонско грозде. С негова помощ можем не само да отслабнем, но и да подобрим цялостно здравословното си състояние. 

Тази билкова добавка има редица полезни действия върху организма – подсилва чревната флора, действа противовъзпалително, забавя растежа на вредни клетки, понижава холестерола и други. Използва се също така за отслабване, тъй като повишава нивата на енергия в тялото и значително забързва метаболизма.

Голям брой пациенти съобщават за осезаемо понижаване на теглото при комбиниране на балансирано хранене с допълнителен прием на берберин. Тази добавка е особено подходяща за хора с диабет, висок холестерол и хронично наднормено тегло.

Витамин Д

 

добавки за отслабване

 

Проучвания забелязват връзката между нивата на витамин Д в тялото и отслабването. Изследванията показват, че по-ниски нива на витамина се откриват в хора с наднормено тегло. На пръв поглед, това може да се дължи на по-застоял начин на живот и липса на движение извън дома. 

Следващи проучвания обаче откриват забързване на отслабването, след като пациентите са приемали хранителни добавки с витамин Д. Забелязва се връзка между нивата на този витамин и инсулиновата резистентност, както и естественото понижаване на апетита.

Горчив портокал

Този странен и екзотичен плод се използва често в парфюмната индустрия и в кулинарията на различни народи и култури. Плодът му обаче съдържа и естествени съединения, с чиято помощ можем да подобрим физическото си здраве. Този плод може да повиши енергийните нужди на тялото и по този начин да оптимизира и увеличи изгарянето на калории. 

Смята се, че екстрактът от горчив портокал в някои хранителни добавки за отслабване потиска апетита, стимулира метаболизма и ускорява топенето на мазнини. Горчивият портокал има и други ползи за тялото, които го правят особено полезен за консумация по време на отслабване.

Трябва да сме внимателни при приема на тези добавки заедно с някои лекарства, тъй като горчивият портокал може да промени начина, по който черният дроб разгражда и метаболизира лекарствата.

Хранителните добавки с горчив портокал могат да доведат до ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане и други нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система. Това се случва, тъй като плодът има някои свойства на стимулант и затова не бива да се приема в комбинация с кофеин.

Кетони

Кетоните са съединения, които се произвеждат естествено от тялото ни по време на кетоза – процес, при който черният дроб разгражда мазнините в тялото и ги използва за енергия. Допълнителният прием на кетони може да подпомогне кетозата, да даде допълнителна енергия на тялото ни и да подобри резултатите ни по време на тренировки.

Комбинацията от тези ефекти е перфектна за използване, когато се опитваме да намалим теглото си.

Малиновите кетони са естествени фенолни химикали, които предотвратяват натрупването на телесни мазнини. Те въздействат на организма и ускоряват разграждането на мастните киселини. Наблюдават се още по-добри ефекти при комбинирането на малиновите кетони с допълнителен прием на витамин Ц. 

Малиновите кетони са много подходящи за постепенно и естествено премахване на висцералните мазнини, които се събират около органите и са свързани с множество здравословни проблеми и заболявания. 

Кофеин

 

добавки за отслабване

 

Има различни добавки за отслабване, които произлизат от някои видове кафе и чай, съдържащи кофеин. Такива са например екстрактите от зелен чай и зелено кафе. Екстрактът от зелено кафе например намалява усвояването на въглехидрати от тялото и стимулира топенето на мазнини. Екстрактът от зелен чай, от своя страна, също насърчава изгарянето на мазнини, но и увеличава разхода на калории от тялото. 

Кофеинови екстракти също се добавят към хранителните добавки за отслабване. При тяхното действие се наблюдава склонност към по-бързо намаляване на теглото и количеството изгорени телесни мазнини.

Съдържанието на кофеин може да доведе до безсъние, нервност, раздранителност, главоболие, затруднена концентрация. 

Пробиотици и фибри

Тези полезни за червата съединения могат да подобрят чревната флора и да улеснят загубата на нежеланите килограми. Фибрите насърчават отслабването като увеличават чувството за ситост и балансират състава на бактериите в чревната флора. Има множество хранителни добавки за отслабване, в които откриваме тези естествени съставки.

Можем обаче да си доставяме пробиотици и фибри с храненето чрез естествени източници.

Храни, богати на пробиотици, са:

 • Кисело мляко
 • Ябълков оцет
 • Кисело зеле
 • Кисели краставички
 • Комбуча

За да си набавим достатъчно фибри, можем да хапваме повече:

 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Овесени ядки
 • Чиа семена
 • Бобови култури
 • Ядки и семена

 

Комбинирани добавки

Може да се обърнем и към някои комбинирани хранителни добавки за отслабване, които да използват силата на няколко вида билки и съединения. В пазарната мрежа се откриват множество подобни комбинации спрямо различните цели на желаещите да отслабнат.

Подобна комбинация, наречена Кето бърн, е подходяща за хората, следващи нисковъглехидратния кето режим, и съчетава силата на различните хранителни добавки за отслабване, за да може да постигнем желаното тегло. Комбинираните добавки за отслабване са подходящи за целта, тъй като може да активират различни части на метаболизма и органите и по този начин значително да ускорят процеса по премахване на излишните килограми.

 

Хитозан

 

добавки за отслабване

 

Това е вид захар, която се извлича от екзоскелета, или външния скелет, на ракообразни морски дарове като раци, миди, омари, скариди. Присъства в различни лекарства и хранителни добавки за отслабване. Не бива да се приема от хора с алергия към ракообразни.

Смята се, че намалява количеството мазнини и холестерол, което тялото може да усвои чрез храната и вместо това ги изхвърля, без да бъдат разградени и абсорбирани от чревния тракт.

 

Как трябва да се приемат добавки за отслабване?

Важно е да приемаме различните хранителни добавки спрямо препоръчаната от производителя доза, за да избегнем натоварване на организма и появата на нежелани ефекти. Важно е заедно с тях да променим начина си на хранене и да се движим повече. С тази мощна тройна комбинация от методи гарантирано ще загубим нежеланите килограми.

Може ли добавките да ми навредят?

Повечето хранителни добавки за отслабване са билкови и имат рядко срещани и малко на брой странични ефекти. Някои от тях биха могли да проявят противопоказания, но те зависят от активните съставки, дозата и индивидуалното ни здравословно състояние.

Преди да приемаме някои от тези хранителни добавки за отслабване, препоръчително е да се консултираме с личния си лекар, ако приемаме други медикаменти или имаме съмнения за здравословното си състояние.

 

Заключение

 

добавки за отслабване

 

Хранителните добавки могат да ни помогнат да отслабнем, но и да подобрят физическото ни здраве заедно с това. Те трябва да се използват в комбинация с пълноценно хранене и редовно движение или спорт. Прилагането на тези три доказани метода за отслабване значително ще ускори загубата на излишните килограми, но и ще поддържа тялото ни силно и жизнено.

 

Често задавани въпроси

Защо да използваме добавки за отслабване?

Изпитаните методи за ефикасно отслабване са предимно свързани с диетата и повишаването на честотата и интензитета на движението. Някои добавки могат да забързат метаболизма, да ускорят топенето на мазнини и да ни поддържат енергични, докато спортуваме.

Кои добавки за отслабване са най-подходящи?

Добавките за отслабване са много на брой и могат да предложат различни пътища за ефективно отслабване. Най-популярни са добавки с кофеин, хитозан, хром, кетони, витамин Д, берберин, горчив портокал, пробиотици и фибри.

Може ли да комбинираме добавки за отслабване?

В пазарната мрежа се откриват множество комбинации от различни добавки. Комбинираните добавки за отслабване са подходящи за целта, тъй като може да активират различни части на метаболизма и органите и по този начин значително да ускорят процеса по премахване на излишните килограми.

Имат ли нежелани ефекти върху здравето ни?

Повечето хранителни добавки за отслабване са билкови и имат рядко срещани и малко на брой странични ефекти. Някои от тях биха могли да проявят противопоказания, но те зависят от активните съставки, дозата и индивидуалното ни здравословно състояние.

 

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Веска 12.02.2024 at 23:05 - Отговор

  Коя добавка бихте препорэчали за хора с високо кръвно и аритмия

Оставете коментар

Обновена: 11 юни 2024 в 12:26 | Публикувана: 8 февруари 2024 в 14:20 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Отслабване и физическа форма