Овесени ядки за перфектен старт на деня

Обновена: 29.02.2024|
Жена, която закусва с овесени ядки и пие кафе, четяща списание и наслаждаваща се на красивото утро.

Няма нищо по-хубаво от купичка гореща овесена каша в зимната сутрин. Топлият овес изпълва корема и сърцето ви, като ви дава хранителни вещества и енергия, за да бъдете сити до обяд. Овесена каша отдавна е обявена за мощна суперхрана, но често е засенчена от по-лъскави продукти като кокосово масло и чия.

Здравословно начало на деня

Добър начин да започнете деня си е закуската със зелено смути, пълно с плодове и зеленчуци. Но понякога то не е достатъчно засищащо. В резулатат на което скоро пак сте гладни, а това ви провокира да хапнете лека междинна закуска, докато дойде времето за обяд. Овесена каша, от друга страна, удовлетворява желанието ви за вкусна и пълноценна закуска, която със сигурност е и достатъчно хранителна.

Как влияе пълнозърнестата храна?

Не само, че този вид закуска е вкусна опция, но също така е и невероятно питателна. Тази пълнозърнеста храна може да помогне за подпомагане на загубата на тегло, да възстанови добрия холестерол, да осигури отличен източник на фибри и много повече! Ето само няколко причини, поради които трябва да добавите овес към сутрешната си рутина:

  • Подпомага доброто храносмилане

Неразтворимите фибри в овеса помагат да намалеят епизодите на нередовен стомах и да се насърчи здравословното храносмилане. Те също така влияят на подобряването на цялостното здраве на стомашно-чревния тракт, като се гарантира, че храната стига до мястото, където трябва да отиде в подходящия период от време. Те абсорбират много вода и по този начин завличат и непотребните вещества от организма. Овесените ядки ускоряват чревния пасаж и не позволяват на вредни съставки да останат за дълго време в контакт с червата.

kurk 400
rejimat kniga 600
kurk 400
rejimat kniga 600
  • Предотвратява сърдечно-съдовата болест

Овесена каша, яйца и други продукти, с които можем да се приготвим вкусна и здравословна закуска.

Изследванията доказват ползите от овесена каша за здраво сърце и намаляването на риска от развитие на свързани със сърцето състояния като коронарна болест на сърцето. Антиоксидантите и здравословните влакна, присъстващи в овеса го правят отличен избор за закуска на онези, които се нуждаят от понижаване на лошия холестерол, без да намаляват добрия холестерол. Диетолозите препоръчват да се яде овесена каша за здраво и щастливо сърце.

  • Намалява риска от рак на дебелото черво

Проучвания показват, че високите нива на диетични фибри в храната значително намаляват риска от колоректален рак и благоприятно повлияват състоянието на дебелото черво. Влакната засилват чревната перисталтика, което води до по-бързо евакуиране на отпадъчните хранителни продукти. Освен всичко това, една бактерия, намираща се в долната част на червата, разграждайки фибрите, постъпили с храната, води до образуване на бутират. Това е мастна киселина, която има способността да потиска развитието на тумори в областта на дебелото черво и ректума.

  • Понижава кръвното налягане

Кашата от овес може да бъде толкова ефективна, колкото и антихипертензивните лекарства за регулиране на кръвното налягане. Това е доказано в едно проучване направено в Америка, като се разглежда диетата с овесена каша. Резултатите се наблюдават след като участниците са получили порции овесена каша в рамките на три дни. Въпреки това имайте предвид, че това не трябва да се смята като заместител на медикаментите за високо кръвно налягане. Тази информация служи само като полезна допълнителна опция.

  • Подобрява кръвната захар

Овес, пшеница и мюсли, разпиляни на маса.

Първичното разтворимо влакно в овеса, известно като бета-глюкан, се разтваря частично във вода. Консумирайки овес, в червата се образува гъсто вещество, подобно на гел, което има мощни здравословни качества. Едно от основните предимства на тези фибри е способността им да спомагат за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на инсулиновата резистентност при пациенти с диабет тип 2. Бета-глюканът забавя скоростта на разграждането на храни в храносмилателната система. Това води до по-дълго време на престой на храната в стомаха. По този начин той ни помага да избегнем нездравословна закуска поради глад.

  • Подпомага отслабването

Една от основните причини, поради които хората изпитват трудности при отслабване е, че са гладни през цялото време. Това отчасти се дължи на неправилна диета, пълна с въглехидрати и ястия, които не отговарят напълно на дефицита на хранителни вещества. Овесена каша може да помогне за отстраняването на този проблем, тъй като ви държи сити за по-дълго време и увеличава чувството за пълнота.

Самите овесени ядки са безглутенови и безопасни за хора с алергии или глутенова ентеропатия, но е важно да се отбележи, че продуктите от овесени ядки често се преработват във фабрики, които влизат в контакт с пшеница. Трябва да се внимава много при избора на овесена каша и да се закупуват стоки сертифицирани без глутен, ако имате чревна болест или чувствителност към глутен.

Видовете мюслита се простират в широки граници, като много от тях се произвеждат с плодови допълнения и захари. Тук е важно да се отбележи, че ние говорим за чистите овесени ядки, без захаросани глазировки или сушени плодове. Поради факта, че през последните години мюслито навлезе като популярна закуска, много фирми започнаха да предлагат всякакви разновидности, кои от кои по-полезни, но с много количества скрита захар и изкуствени добавки. Обръщаме внимание на това, при избора ви на продукт.

За някои хора, овесът може да бъде труден за храносмилане, поради наличието на фитинова киселина. Ако забележите, че тялото ви реагира отрицателно на присъствието на овес в диетата си, опитайте да намалите количеството, което ядете всяка седмица, или да ги елиминирате изцяло.

Автор: д-р Невена Миронова

Категории: Здраве|Публикувана: 06.03.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

222a3e603678288842db6156b4c2f2bb?s=96&d=mm&r=g

Д-р Миронова е специалист дерматолог. Извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни заболявания от различно естество, както и поставяне на дермални филъри, ботокс, мезотерапия, скинбустери и плазмолифтинг. Интересите и са насочени в сферата на клиничната и естетична дерматология.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:15 | Публикувана: 6 март 2019 в 16:45 | Категория: Здраве