9 уникални начина за приготвяне на кафе по света

Кратка история на кафето
Никой не знае как и кога точно е открито кафето, въпреки че има много легенди за неговия произход.Етиопска легенда
Тя проследява пътя на кафето до древните кафеени гори на Етиопското плато. Там легендата разказва, че пастирът на кози Калди пръв открил потенциала на тези любими зърна.Той докладва за откритията си на абата на местния манастир, който прави напитка с плодовете и открива, че го държи бодър през дългите часове на вечерна молитва. Игуменът споделил откритието си с другите монаси в манастира и знанието за енергизиращите плодове започнало да се разпространява. Мълвата се премества на изток и кафето достига Арабския полуостров, откъдето започва разпространението си по целия свят.Калди открил кафето, след като забелязал, че след като ядат плодовете от определено дърво, козите му стават толкова енергични, че не искат да спят през нощта.
Ролята на Арабския полуостров в историята на кафето
Отглеждането и търговията с кафе започват на Арабския полуостров – от 15-ти век кафето се отглежда в йеменския район на Арабия, а до 16-ти век е известно в Персия, Египет, Сирия и Турция. Напитката се пиела не само в домовете, но и в много обществени кафенета, наречени qahveh khaneh, които започнали да се появяват в градовете в Близкия изток. Популярността на кафенетата била несравнима и хората ги посещавали за всякакви социални дейности. Посетителите не само пиели кафе и разговаряли, но също така слушали музика, гледали изпълнители, играели шах и следели новините.С хиляди поклонници, посещаващи свещения град Мека всяка година от цял свят, знанието за това „арабско вино“ започва да се разпространява, достигайки постепенно до Европа и дори до Новия Свят през 1600 г. Томас Джеферсън (баща-основател на САЩ) дори нарича кафето „напитката на цивилизования свят„.Кафенетата бързо се превръщат в толкова важен център за обмен на информация, че често били наричани „училища на мъдрите“.
Приготвяне на кафе в Италия
Изборът на италианците, както навярно всички знаем, е еспресото. Сервирано в малки, керамични чашки, кафето се изпива на две-три глътки и действа като кофеинов изстрел в началото на деня. Понякога по ръба на чашата се натрива парче лимон, който придава допълнителен цитрусов и освежаващ вкус на кафето. Освен това италианците пият капучино само сутрин, за разлика от нашата страна, в която често любителите на по-сладките варианти на кафето си поръчват капучино и в късния следобед.Турция
Известно като „Turk Kahvesi“, кафето се приготвя по стар метод, който гласи: „Черно като Ада, силно като смъртта и сладко като любовта.“. Макар да звучи страшно, традиционното турско кафе се третира повече като десерт, отколкото като сутрешен стимулант. Обикновено се сервира след вечеря с някакъв вид дъвчащ бонбон. Turk Kahvesi се вари в меден съд и е изключително горещо. Може би в поговорката трябва да се казва „горещо като Ада“.Приготвяне на кафе в Етиопия

Саудитска Арабия
В много арабски страни се спазва сериозен етикет при употребата на кафе, като то се сервира само на най-възрастните в семейството. Обикновено мъже пият кафе само с мъже, така е и при жените.Обикновено се сервира с някакъв сладкиш, за да се получи баланс с горчивината му.Саудитското кафе, наречено „kahwa“ е тъмно, много горчиво и ароматизирано с кардамон.
Индия
Кафето е красиво произведение на изкуството и това, което го прави още по-завладяващо, са разнообразните начини за неговото приготвяне.По време на Гражданската война в Америка този метод за приготвяне става изключително популярен, особено в Ню Орлиънс. Цикорията укрепва извличането на аромата от кафето, поради което е един от любимите начини за приготвяне на кафе от крайбрежието на Индийския океан до хималайските върхове.В Индия добавят пурпурно цвете, наречено цикория, смилайки го заедно с кафените зърна.
Приготвяне на кафе в Индонезия

Хонгконг
В тази китайска страна народът нарича любимата си напитка Yuenyeung, в която комбинират кафе с чаено мляко. Това, което прави напитката още по-интересна, е огромното разнообразие от чаено мляко, което може да се комбинира с кафето. Ако сте истински ентусиаст, който иска да опита от всичко, можете да пробвате различни чаени млека всеки ден. Освен това, Yuenyeung се сервира и горещо, и студено, подходящо за всеки сезон и време.Приготвяне на кафе в Мексико
На испански език наречено “café de olla”, традиционната напитка се приготвя в отделни глинени съдове, пълни с канелени пръчки. Подправката добавя огнен и същевременно здравословен оттенък към кафето, като комбинацията е и доста пристрастяваща. В Мексико се пие кафе по всяко време на деня.Бразилия
Може би познавате Caipirinha като националната напитка на Бразилия, но за местните жители популярната напитка се нарича Cafezinho. Това е почти същото като еспресото, но cafezinho е смляно кафе, сварено със захар.Това е причината caipirinha да се счита за предварително подсладена напитка. Cafezinho е наречено така заради грубия превод на английския, но всъщност означава „малка чаша“.Бразилците смесват захарта във водата преди процеса на кипене, за да направят кафето по-сладко, отколкото трябва да бъде.
Какви са различните видове кафе?

Какви са ползите от консумацията на кафе?
Освен ободряваща сутрешна напитка, ето какви още предимства от пиенето на кафе можем да очакваме:- Подобрява общото здраве
- Намалява риска от диабет тип 2
- Облекчава симптомите на болест на Паркинсон
- Забавя прогресирането на деменция
- Има благоприятно въздействие върху черния дроб
- Подобрява сърдечното здраве
- Понижава риска от меланома (рак на кожата)
Често задавани въпроси
Откъде произлиза кафето?
Етиопска легенда проследява пътя на кафето до древните кафеени гори на Етиопското плато. Разказва се, че пастирът на кози Калди пръв открил потенциала на тези любими зърна.
Какви са ползите от консумацията на кафе?
Освен ободряваща напитка, кафето е полезно за черния дроб, подобрява сърдечното здраве, намалява риска от диабет тип 2 и др.
Какви начини за приготвяне на кафе има?
По света съществуват много методи и ритуали за приготвяне на кафе. В Италия се сервира в малки, керамични чашки, и се изпива на две-три глътки. В Индия добавят пурпурно цвете, наречено цикория, смилайки го заедно с кафените зърна. В Хонконг комбинират кафето с чаено мляко.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кафето е любима напитка на мнозина и повечето не започват деня си без чаша ароматно и горещо кафе.
Трудно е да се събудим веднага след алармата за ставане от сън, затова много хора разчитат на приема
Все по-голяма популярност набира рецептата за бронирано кафе. Кафето е напитка, която се слави от древни времена. Легендите