Наскоро ви запознахме с рецептата за един по-необичаен начин за приготвяне на сутрешното кафе, а именно – бронираното. Но питали ли сте се в някоя от сутрините, когато приготвяте любимата си „отвара“, какво е кафето в Бразилия, Индонезия или Италия? След кратко проучване от наша страна се оказа, че има изключително нестандартни начини за приготвянето му, за самия процес и за добавки, които му придават различен и интересен вкус. Живеем в една модерна, развиваща се култура на кафето, в която хората продължават да се влюбват в него и да го употребяват по много начини, различни от обикновена сутрешна напитка за събуждане. Затова ще вземем и вас на едно пътешествие из континентите, за да ви запознаем с нови вкусове за наслада на любимата ни „животворна“ напитка.

Италия

Изборът на италианците, както навярно всички знаем, е еспресото. Сервирано в малки, керамични чашки, кафето се изпива на две-три глътки и действа като кофеинов изстрел в началото на деня. Понякога по ръба на чашата се натрива парче лимон, който придава допълнителен цитрусов и освежаващ вкус. Освен това, италианците пият капучино само сутрин, за разлика от нашата страна, в която често любителите на по-сладките варианти на кафето си поръчват капучино и в късния следобяд.

Турция

Известно като „Turk Kahvesi“, кафето се приготвя по стар метод, който гласи: „Черно като Ада, силно като смъртта и сладко, като любовта.“. Макар да звучи страшно, турското кафе се третира повече като десерт, отколкото като сутрешен стимулант. Обикновено се сервира след вечеря с някакъв вид дъвчащ бонбон. Turk Kahvesi се вари в меден съд и е изключително горещо. Може би поговорката трябва да бъде „горещо като Ада“.

Етиопия

Церемония по поднасяне на кафе в Етиопия. Тя се извършва от жена, която не трябва да излива дори капка кафе.

Африка има една от най-старите и церемониални кафе култури в света. В Етиопия и други страни, като Еритрея, церемонията при приготвяне и поднасяне на кафето е сложна и красива. Церемонията по поднасянето на кафето всъщност се извършва само от дамата в домакинството. В продължение на няколко часа кафето, което те наричат „buna“, се приготвя с много любов в специални гарафи и след това се излива в чаши, без да се разлива една капка. По традиция кафето се овкусява със сол и масло.

Саудитска Арабия

В много арабски страни се спазва сериозен етикет при употребата на кафе, като то се сервира само на най-възрастните в семейството. Обикновено мъже пият кафе само с мъже, така е и при жените. Саудитското кафе, наречено „kahwa“ е тъмно, много горчиво и ароматизирано с кардамон. Обикновено се сервира с някакъв сладкиш, за да се намали горчивината му.

Индия

Кафето е красиво произведение на изкуството и това, което го прави още по-завладяващо, са разнообразните начини за неговото приготвяне. В Индия добавят пурпурно цвете, наречено цикория, смилайки го заедно с кафените зърна. По време на Гражданската война в Америка този метод става изключително популярен, особено в Ню Орлиънс. Цикорията укрепва извличането на аромата от кафето, поради което е един от любимите начини за приготвяне на кафе от крайбрежието на Индийския океан до хималайските върхове.

Индонезия

Кафени зърна, отгледани и обработване в Индонезия. Едно от най-скъпото кафе в света.

В Индонезия има сорт кафе, наречено „kopi luwak“ – добито от вид кафени череши. Това може да накара кожата ви да настръхне, но за да се постигнат правилното изпичане и вкус, кафените череши трябва първо да преминат през храносмилателния тракт на животното цивета. Да, съвсем правилно прочетохте. Зърната се събират от изпражненията на цивета, след което се изпичат. Този вид кафе е безумно скъпо в Индонезия, но туристите и местните обожават да го пият.

Хонгконг

В тази китайска страна народът нарича любимата си напитка Yuenyeung, в която комбинират кафе с чаено мляко. Това, което прави напитката още по-интересна, е огромното разнообразие от чаено мляко, което може да се комбинира с кафето. Ако сте истински ентусиаст, който иска да опита от всичко, можете да пробвате различни чаени млека всеки ден. Освен това, Yuenyeung се сервира и горещо, и студено, подходящо за всеки сезон и време.

Мексико

На испански език наречено “café de olla”, традиционната напитка се приготвя в отделни глинени съдове, пълни с канелени пръчки. Подправката добавя огнен и същевременно здравословен оттенък към кафето, като комбинацията е и доста пристрастяваща. В Мексико се пие кафе по всяко време на деня.

Бразилия

Може би познавате Caipirinha като националната напитка на Бразилия, но за местните жители популярната напитка се нарича Cafezinho. Това е почти същото като еспресото, но cafezinho се сварява със захар. Бразилците смесват захарта във водата преди процеса на кипене, за да направят кафето по-сладко, отколкото трябва да бъде. Това е причината caipirinha да се счита за предварително подсладена напитка. Cafezinho е наречено така заради грубия превод на английския, но всъщност означава „малка чаша“.

За всеки кафето символизира нещо различно – сутрешен ритуал, задължителна напитка за събуждане, следобедно удоволствие. Някои се събуждат сутрин и си казват: „Но преди всичко – кафе!“, други го пият след вечеря. Традицията датира от 15 век, като днес кафееното дърво се отглежда в повече от 70 страни по света. Независимо любител или не, културата на кафето ни заобикаля отвсякъде. Затова изберете си един от горепосочените начини за приготвянето му,  впуснете се в нови аромат и се докоснете до вековните традиции на различни култури!

Автор: Верджиния Георгиева