9 уникални начина за приготвяне на кафе по света

Обновена: 02.05.2024|
Кето тирамису. Как да се храним през лятото.

Наскоро ви запознахме с рецептата за един по-необичаен начин за приготвяне на кафе, а именно – бронираното. Но питали ли сте се в някоя от сутрините, когато приготвяте любимата си „отвара“, какво е кафето в Бразилия, Индонезия или Италия?

За традициите в приготвянето на кафе

След кратко проучване от наша страна се оказа, че има изключително нестандартни начини на приготвянето на кафе, за самия процес и за добавки, които му придават интересен вкус. Свидетели сме на една развиваща се култура на кафето, хората продължават да се влюбват в него и да го употребяват по много начини.

 

Затова ще вземем и вас на едно пътешествие из континентите, за да ви запознаем с нови вкусове и как да се насладите на любимата „животворна“ напитка.

 

Кратка история на кафето

Никой не знае как и кога точно е открито кафето, въпреки че има много легенди за неговия произход.

Етиопска легенда

Тя проследява пътя на кафето до древните кафеени гори на Етиопското плато. Там легендата разказва, че пастирът на кози Калди пръв открил потенциала на тези любими зърна.

Калди открил кафето, след като забелязал, че след като ядат плодовете от определено дърво, козите му стават толкова енергични, че не искат да спят през нощта.

Той докладва за откритията си на абата на местния манастир, който прави напитка с плодовете и открива, че го държи бодър през дългите часове на вечерна молитва. Игуменът споделил откритието си с другите монаси в манастира и знанието за енергизиращите плодове започнало да се разпространява.

Мълвата се премества на изток и кафето достига Арабския полуостров, откъдето започва разпространението си по целия свят.

Ролята на Арабския полуостров в историята на кафето

Отглеждането и търговията с кафе започват на Арабския полуостров – от 15-ти век кафето се отглежда в йеменския район на Арабия, а до 16-ти век е известно в Персия, Египет, Сирия и Турция.

Напитката се пиела не само в домовете, но и в много обществени кафенета, наречени qahveh khaneh, които започнали да се появяват в градовете в Близкия изток. Популярността на кафенетата била несравнима и хората ги посещавали за всякакви социални дейности.

Посетителите не само пиели кафе и разговаряли, но също така слушали музика, гледали изпълнители, играели шах и следели новините.

Кафенетата бързо се превръщат в толкова важен център за обмен на информация, че често били наричани „училища на мъдрите“.

С хиляди поклонници, посещаващи свещения град Мека всяка година от цял свят, знанието за това „арабско вино“ започва да се разпространява, достигайки постепенно до Европа и дори до Новия Свят през 1600 г.

Томас Джеферсън (баща-основател на САЩ) дори нарича кафето „напитката на цивилизования свят„.

 

Приготвяне на кафе в Италия

Изборът на италианците, както навярно всички знаем, е еспресото. Сервирано в малки, керамични чашки, кафето се изпива на две-три глътки и действа като кофеинов изстрел в началото на деня. Понякога по ръба на чашата се натрива парче лимон, който придава допълнителен цитрусов и освежаващ вкус на кафето.

Освен това италианците пият капучино само сутрин, за разлика от нашата страна, в която често любителите на по-сладките варианти на кафето си поръчват капучино и в късния следобед.

 

Турция

Известно като „Turk Kahvesi“, кафето се приготвя по стар метод, който гласи: „Черно като Ада, силно като смъртта и сладко като любовта.“.

Макар да звучи страшно, традиционното турско кафе се третира повече като десерт, отколкото като сутрешен стимулант. Обикновено се сервира след вечеря с някакъв вид дъвчащ бонбон. Turk Kahvesi се вари в меден съд и е изключително горещо. Може би в поговорката трябва да се казва „горещо като Ада“.

 

Приготвяне на кафе в Етиопия

 

Приготвяне на кафе. Видове кафе.

 

Африка има една от най-старите и церемониални кафе култури в света. В Етиопия и други страни, като Еритрея, церемонията при приготвяне на кафе и поднасянето му е сложна и красива.

Церемонията по поднасянето на кафето всъщност се извършва само от дамата в домакинството. В продължение на няколко часа кафето, което те наричат „buna“, се приготвя с много любов в специални гарафи и след това се излива в чаши, без да се разлива една капка.

По традиция кафето се овкусява със сол и масло.

 

Саудитска Арабия

В много арабски страни се спазва сериозен етикет при употребата на кафе, като то се сервира само на най-възрастните в семейството. Обикновено мъже пият кафе само с мъже, така е и при жените.

Саудитското кафе, наречено „kahwa“ е тъмно, много горчиво и ароматизирано с кардамон.

Обикновено се сервира с някакъв сладкиш, за да се получи баланс с горчивината му.

 

Индия

Кафето е красиво произведение на изкуството и това, което го прави още по-завладяващо, са разнообразните начини за неговото приготвяне.

В Индия добавят пурпурно цвете, наречено цикория, смилайки го заедно с кафените зърна.

По време на Гражданската война в Америка този метод за приготвяне става изключително популярен, особено в Ню Орлиънс. Цикорията укрепва извличането на аромата от кафето, поради което е един от любимите начини за приготвяне на кафе от крайбрежието на Индийския океан до хималайските върхове.

 

Приготвяне на кафе в Индонезия

 

Приготвяне на кафе. Видове кафе.

 

В Индонезия има сорт кафе, наречено „kopi luwak“ – добито от вид кафени череши.

Това може да накара кожата ви да настръхне, но за да се постигнат правилното изпичане и вкус, кафените череши трябва първо да преминат през храносмилателния тракт на животното цивета. Да, съвсем правилно прочетохте. Зърната се събират от изпражненията на цивета, след което се изпичат.

Този вид кафе е безумно скъпо в Индонезия, но туристите и местните обожават да го пият.

 

Хонгконг

В тази китайска страна народът нарича любимата си напитка Yuenyeung, в която комбинират кафе с чаено мляко. Това, което прави напитката още по-интересна, е огромното разнообразие от чаено мляко, което може да се комбинира с кафето.

Ако сте истински ентусиаст, който иска да опита от всичко, можете да пробвате различни чаени млека всеки ден. Освен това, Yuenyeung се сервира и горещо, и студено, подходящо за всеки сезон и време.

 

Приготвяне на кафе в Мексико

На испански език наречено “café de olla”, традиционната напитка се приготвя в отделни глинени съдове, пълни с канелени пръчки. Подправката добавя огнен и същевременно здравословен оттенък към кафето, като комбинацията е и доста пристрастяваща.

В Мексико се пие кафе по всяко време на деня.

 

Бразилия

Може би познавате Caipirinha като националната напитка на Бразилия, но за местните жители популярната напитка се нарича Cafezinho. Това е почти същото като еспресото, но cafezinho е смляно кафе, сварено със захар.

Бразилците смесват захарта във водата преди процеса на кипене, за да направят кафето по-сладко, отколкото трябва да бъде.

Това е причината caipirinha да се счита за предварително подсладена напитка. Cafezinho е наречено така заради грубия превод на английския, но всъщност означава „малка чаша“.

 

Какви са различните видове кафе?

 

Приготвяне на кафе в различни части на света.

 

Има 4 основни вида кафе на зърна – Арабика, Робуста, Екселса и Либерика. Но масово кафето, което се консумира, е от първите два сорта или комбинация от двете.

И четирите имат коренно различни вкусови профили. Зърната Арабика правят кафе напитката по-мека и сладка, с нотки на шоколад, карамел и ядки. Растенията за кафе Арабика предпочитат по-мек климат, те не се справят много добре със студ и слана. Зърната от този сорт се различават лесно по по-дългата им овална форма.

От зърна Робуста се получава кафе с интензивен вкус, по-високо съдържание на кофеин и по-тъмен, земен и по-горчив вкус. Те са по-лесни за отглеждане, тъй като нямат нищо против малко по-суровия климат. А по-високото им съдържание на кофеин е естествен репелент срещу насекоми.

Ще познаете зърната Робуста по тяхната малко по-къса и кръгла форма.

За всеки кафето символизира нещо различно – сутрешен ритуал, задължителна напитка за събуждане, следобедно удоволствие. Някои се събуждат сутрин и си казват: „Но преди всичко – кафе!“, други го пият след вечеря. Традицията датира от 15 век, като днес кафееното дърво се отглежда в повече от 70 страни по света.

 

Какви са ползите от консумацията на кафе?

Освен ободряваща сутрешна напитка, ето какви още предимства от пиенето на кафе можем да очакваме:

  • Подобрява общото здраве
  • Намалява риска от диабет тип 2
  • Облекчава симптомите на болест на Паркинсон
  • Забавя прогресирането на деменция
  • Има благоприятно въздействие върху черния дроб
  • Подобрява сърдечното здраве
  • Понижава риска от меланома (рак на кожата)

 

За да се насладим на тези ползи, е необходимо да не прекаляваме с консумацията на кафе, защото това ще доведе до обратния ефект – нервност, главоболие и други неприятни странични проблеми.

Нашият съвет е и да използвате естествени подсладители за напитката, за да запазите нейните качества.

Независимо любител или не, културата на кафето ни заобикаля отвсякъде. Затова изберете си един от горепосочените начини за приготвянето му, впуснете се в нови аромати и се докоснете до вековните традиции на различни култури!

 

Често задавани въпроси

Откъде произлиза кафето?

Етиопска легенда проследява пътя на кафето до древните кафеени гори на Етиопското плато. Разказва се, че пастирът на кози Калди пръв открил потенциала на тези любими зърна.

Какви са ползите от консумацията на кафе?

Освен ободряваща напитка, кафето е полезно за черния дроб, подобрява сърдечното здраве, намалява риска от диабет тип 2 и др.

Какви начини за приготвяне на кафе има?

По света съществуват много методи и ритуали за приготвяне на кафе. В Италия се сервира в малки, керамични чашки, и се изпива на две-три глътки. В Индия добавят пурпурно цвете, наречено цикория, смилайки го заедно с кафените зърна. В Хонконг комбинират кафето с чаено мляко.

 

Категории: Любопитно|Публикувана: 22.03.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 май 2024 в 10:35 | Публикувана: 22 март 2019 в 11:12 | Категория: Любопитно