Какви са ползите от приема на пробиотик?

Обновена: 29.02.2024|
Жена, която приема естествен пробиотик. Нужен за поддържането на добро чревно здраве.

Балансът на бактериите в храносмилателната система се свързва с цялостното здравословно състояние на организма. Но как да го постигнем? Думата пробиотик е наименование за всички „добри“ бактерии, от които се нуждае нашето тяло. Тях можем да си набавим чрез храната (кисело мляко, соя, кисели краставички), но за максимална ефективност се използват специални хранителни добавки. Те балансират чревните бактерии и са свързани с редица допълнителни ползи, които ще бъдат и обект на тази статия.

 

Повече за ролята на полезните бактерии

Под дисбаланс в храносмилателната система и организма се има предвид прекомерното наличие на „лоши“ бактерии и недостатъчното на полезни. Това може да се дължи на болест, прием на лекарства като антибиотици, неправилна диета и други. Последиците могат да включват проблеми с храносмилането, алергии, психични проблеми, затлъстяване. Именно тук се намесва приемът на пробиотик. Дали под формата на храна или добавки, пробиотикът е изключително важен компонент за нашето здраве. За съжаление, повечето хора прибягват до него едва, когато се появи проблем. Всъщност, приемът на пробиотици с превантивна мярка е изключително важен за поддържането на естествения баланс на чревната флора, постоянно. Ползите няма да закъснеят, а ето и кои са най-важните сред тях.

 

Подобряват храносмилането и усвояването на веществата

Пробиотиците помагат на тялото да усвоява по-добре хранителните вещества. След поглъщане, храната се комбинира с храносмилателни сокове и ензими в стомаха, преди да бъде разградена на малки молекули. След това тези молекули се разпределят в клетките на тялото. Пробиотиците подпомагат процеса на това разграждане и същевременно създават директно няколко витамина, като витамин К2, фолиева киселина и биотин. Тъй като пробиотиците увеличават усвояването на хранителни вещества, мускулните клетки ще имат по-добра основа. Това ще ви позволи да имате по-добра и пълноценна тренировка във фитнеса, по-кратко време за възстановяване и по-добри резултати.

probiotik 400
probiotik 600
probiotik 400
probiotik 600

 

Помагат за намаляване и ограничаване на симптомите на различни храносмилателни разстройства

 

Жена, която е седнала на леглото, поради болки в корема.

 

Пробиотикът често се използват за лечение и профилактика на стомашно-чревни заболявания като различни видове колити и болестта на Крон. Те са широко известни и със способността си да предотвратят или намалят тежестта на диарията. Това се случва най-вече вследствие на приема на антибиотици, които могат да повлияят негативно на баланса на бактериите. Ако добавите пробиотик към вашата диета, можете да помогнете за възстановяване на различни бактерии, които често се унищожават след курс на антибиотици. Пробиотичните добавки също могат да подобрят ефективността на антибиотиците и да ограничат до минимум възможността за резистентност на „лошите“ бактерии към тях. Повече по темата може да прочетете в предходна статия ТУК.

 

Подобряват толерантността към лактоза

Пробиотикът е жизненоважна част от диетата с непоносимост към лактоза и помага за поддържане на здрава храносмилателна система. Ако имате непоносимост към лактоза, но искате да си позволявате млечни продукти поне от време на време, пробиотикът е вашето решение. Той ще промени баланса на бактериите в червата ви и ще намали симптомите на непоносимост към лактоза. С повече здравословни бактерии тялото може да произведе повече лактаза. Това ще подпомогне храносмилането, а усвояването на млечните продукти няма да създава проблеми.

 

Подсилва имунната система

Пробиотиците могат да имат потенциал за предотвратяване на голям брой заболявания, свързани с имунитета, които са причинени от възпаление, особено ако се използват заедно с пребиотици (пребиотиците са форма на диетични фибри, които подпомагат растежа на добрите бактерии, докато пробиотиците са живи бактерии). Тъй като възпалението води до много заболявания и здравословни проблеми, приемът на пробиотик може да намали възпалението в червата, от които зависи 80% от имунната система. Пробиотиците са особено полезни за подобряване качеството на живот на възрастните хора и дори могат да ви предпазят от обикновената настинка или грип.

 

Приемът на пробиотик помага за намаляване на теглото

Чрез различни механизми пробиотиците могат да помогнат за намаляване на теглото. Някои от тях могат да предотвратят усвояването на „лошите“ мазнини. В резултат на което, те се изхвърлят, а не се натрупват в тялото. Пробиотиците също помагат да се чувствате сити за по-дълго време и да изгаряте повече калории. Най-хубавото е, че „добрите“ бактерии започват да атакуват първо мазнините в проблемните зони, като тези около корема, например. Така вие не само ще сваляте килограми, но и това ще става точно там, където е необходимо.

 

По-добро ментално здраве

Стомахът обикновено е наричан „втория мозък“ в тялото поради силната връзка между него и мозъка. Всъщност се смята, че взаимодействията между чревната флора и мозъка оказват влияние върху някои психични разстройства, причинени от възпаление. Приемът на пробиотик може да помогне за облекчаване на симптомите на безпокойство, да подобри когнитивното и езиковото развитие, както и мозъчната функция. Приемането на пробиотични добавки в продължение на 8 седмици намалява нивата на депресия и хормони като инсулин, в сравнение с хора, които не са приемали пробиотик.

 

По-ниско кръвно налягане

Пробиотиците помагат за понижаване на кръвното налягане чрез подобряване на липидните профили, включително холестерол и триглицериди, намаляване на инсулиновата резистентност и активиране на антиоксиданти. Страничните ефекти от приема на пробиотици обикновено са минимални, ако изобщо съществуват, което го прави чудесен вариант за поддържане на здраво сърце. Положителните ефекти на пробиотиците са най-силни при хора, които страдат от високо кръвно налягане, но са предприели стъпки за регулирането му. След 8-седмичен прием на пробиотик, в допълнение към основното лечение, кръвното налягане може напълно се нормализира.

 

Пробиотик за по-красива и здрава кожа

опаковка пробиотик

Противовъзпалителното въздействие на пробиотиците е свързано с намаляване на дразненето на кожата. Когато пробиотикът е поставен в контакт с кожните клетки, той успокоява тези части на клетките, които искат да реагират на лошите бактерии. Така те не изпращат сигнали на имунната система, които могат да доведат до поява на акне или розацея. Благодарение на тази намеса кожата е защитена, а имунната система остава непровокирана.  Същевременно пробиотиците помагат за елиминирането на токсините, които могат да причинят ранни признаци на стареене на кожата, като бръчки и петна.

 

Какъв пробиотик да изберете?

Както споменахме, можете да си осигурите пробиотици от различни храни или добавки. Живите пробиотични култури често се срещат във ферментирали млечни продукти, ферментирали храни като кисели зеленчуци, темпер, мисо, кефир, кимчи, кисело зеле и соеви продукти. Но, за да се възползвате максимално от полезните им свойства, трябва да добавите към диетата си и пробиотик във вид на добавка. Ние ви препоръчваме Bio-Cultures Complex.

Неговата формула се отличава с високо съдържание на жизненоспособни „добри“ бактерии, които са така необходими за поддържането на балансирана среда в организма. Вегетарианските капсули съдържат 5 активни вида бактерии, без алергени и ГМО, а една опаковка е напълно достатъчна за 6-месечен курс. И помнете, че е необходимо време, за да може тялото ви да усети резултатите на всеки нов продукт. В рамките на 30 дни след започване на курса, ще можете да се насладите на подобряване на възпалителните състояния на чревната флора и кожата и намаляване на свързаните със стреса – депресия и тревожност.

Най-важното е всеки да разбере, че не трябва да разчита само на таблетките. Ключът към доброто здраве се дължи на интелигентен избор на начин на живот, който задължително включва добра физическа активност и балансирана диета. Успех!

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 08.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:38 | Публикувана: 8 август 2019 в 13:52 | Категория: Витамини и минерали, Здраве