Хашимото – всичко, което трябва да знаем за заболяването

Обновена: 01.03.2024|
Хормон на глада, грелин. Кето треска. Автоимунни заболявания, видове.

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, засягащо нормалната функция на щитовидната жлеза, при което имунната система я атакува погрешка.

Правилният хранителен режим и здравословният начин на живот биха могли да въздействат положително на симптомите на това състояние.

Приемането на някои хранителни добавки също би повлияло добре в случая. В тази статия ще ви разкажем всичко, което е необходимо да знаете за този болест.

 

Какво е тиреоидит на Хашимото?

Това е автоимунно заболяване, при което организмът саморазрушава щитовидната жлеза. Това се случва чрез лимфоцитите (белите кръвни клетки, които организма ни произвежда за борба с болестите), които атакуват този орган.

Един от най-важните компоненти на нашата имунна система са именно белите кръвни телца. Те притежават псевдоподи – с тяхна помощ лимфоцитите обхващат попадналите в организма чужди тела, включват ги в своята цитоплазма и там ги унищожават.

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията и има формата на пеперуда. Тя произвежда хормони, които подпомагат функцията на всеки един орган в тялото.

Това означава, че нервната и храносмилателната системи също се контролират от нея. Жлезата отговаря и за метаболизма, както и за развитието на организма. Поради тези причини правилното й функциониране е изключително важно за нас.

Ако страдаме от Хашимото, щитовидната жлеза се уголемява с времето и не може да произвежда достатъчно хормони. Вследствие на това здравето се влошава, защото много от телесните функции на организма се забавят.

 

Фази на Хашимото

Заболяването преминава през 3 фази, като симптомите и нивата на хормоните могат да варират във всяка от тях.

В първата фаза – тази на на компенсацията, имунната система атакува щитовидната жлеза, като поражда възпаление. Нивата на тиреоидните хормони (трийодтиронин и тироксин) могат да бъдат нормални или дори повишени. Пациентите може да не изпитат симптоми, защото в някои от случаите в този етап щитовидната жлеза все още функционира ефективно.

Във втората фаза на декомпенсацията щитовидната жлеза започва да загубва своята способност да произвежда достатъчно тиреоидни хормони.

Започват да се появяват симптоми на хипотиреоидизъм като:

 • умора
 • депресия
 • увеличаване на теглото
 • студени ръце и крака

Нивата на тиреоидните хормони (T3 и T4) падат, а наличието на тиреоидно-стимулиращия хормон (TSH) се повишава, като тяло се опитва да стимулира щитовидната жлеза.

В третата и последна фаза, позната и като хипотиреоидизъм, функцията на щитовидната жлеза вече може да бъде сериозно повредена и производството на тиреоидни хормони да е значително намалено.

Пациентите изпитват изразени симптоми на хипотиреоидизъм, включително проблеми, свързани с кожата, косата и ноктите, затруднения с когнитивни функции като концентрация и памет и др.

Важно е обаче да се отбележи, че не всеки случай на Хашимото преминава през всички фази, и не всеки всеки пациент ще изпита същите стадии на заболяването.

 

Референтни стойности на хормоните на щитовидната жлеза

В таблицата по-долу сме илюстрирали нормалните стойности на тиреоидните хормони (T3 и T4) и на тиреоидно-стимулиращия хормон (TSH) . 

Хормони на щитовидната жлеза Нормални стойности
TSH 0,3 – 5,0 mU/l
FT3 3,0 – 8,8 pmol/l
FT4 8,8 – 24 pmol/l

 

За правилно разчитане на вашите индивидуални резултати трябва да се обърнете към здравен специалист. Ние само ще ви предоставим някои основни насоки, които обаче не могат да служат за диагностициране сами по себе си. 

Повишените стойности на TSH в комбинация на ниски нива на Т3 и Т4 показват хипотиреоидизъм (намалена функция на жлезата). Обикновено причината за това е е тиреоидит на Хашимото. 

Повишените стойности на TSH в комбинация на леко понижени до нормални Т3 и Т4 отново е знак за хипотиреоидизъм, който може да бъде умерен или субклиничен.

Повишените стойности на TSH, T3 и Т4 са рядко срещан резултат, чийто първоизточник е по-труден за установяване. 

Понижени нива на TSH, съпътствани от повишени Т3 и Т4, са типични резултати за хипертиреоидизъм. 

 

Рискови фактори за развитие на болестта

Най-често проблемите със щитовидната жлеза се проявяват при жените на средна възраст. Има случаи, в които е вероятно да бъдат засегнати и мъже, независимо от възрастта.

Понякога болестта засяга деца или тийнейджъри. Можем да изследваме щитовидната си жлеза с лекарска помощ, така ще бъде установена нейната дисфункция.

Наличието на друго автоимунно заболяване (ревматоиден артрит, диабет тип 1 или лупус) също увеличава риска от развитие на Хашимото. Фактор е също и фамилната обремененост, ако в семейството има случаи с нарушения на щитовидната жлеза или други автоимунни състояния.

Има данни, че типичните промени в имунната функция по време на бременност може да са фактор за болестта на Хашимото.

Прекомерен прием на йод и радиация също действат като отключващ фактор сред хората, които вече са изложени на риск от състоянието.

 

Симптоми на Хашимото

 

Хашимото. Проблеми с щитовидната жлеза.

 

Тази болест засяга почти всеки орган в нашето тяло и по тази причина симптомите могат да бъдат многобройни.

Някои от тях са:

 • напълняване без причина
 • силна отпадналост
 • лоша концентрация
 • изтъняла, падаща коса
 • суха кожа
 • забавен или нередовен сърдечен ритъм
 • отслабена мускулатура
 • недостиг на въздух
 • непоносимост към студ
 • повишено кръвно налягане
 • чупливи нокти
 • запек
 • болки във врата
 • депресия
 • нередовна менструация
 • нередовен сън
 • промени в гласа

 

Ако не вземем мерки за лечение на заболяването, това може да доведе до много по-сериозни здравословни проблеми, например сърдечни болести или когнитивни разтройства.

 

Как се поставя диагнозата?

При съмнения за Хашимото лекарят обикновено първо извършва физически преглед чрез палпация на щитовидната жлеза, за да определи дали тя е увеличена.

Вероятно е да бъде прегледана и с ултразвук, който определя размера и открива възли или други израстъци.

Освен това се назначават и кръвни изследвания, които най-често включват TSH, T3, T4, TAT, MAT и др. Според техните стойности се определя и диагнозата.

 

Как хранителният режим и начинът на живот влияят върху заболяването?

Тези фактори са много важни за справяне с тиреоидит на Хашимото.

Възпалителните процеси в организма оказват влияние на Хашимото, а те често са свързани с начина ни на хранене. Ако избягваме някои храни и приемаме добавки, е възможно да намалим симптомите на болестта.

Правилният хранителен режим и здравословният начин на живот могат да намалят риска от придружаващи автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, множествена склероза, синдром на Хайнц, псориазис.

 

Хранителни режими, които могат да повлияят добре при Хашимото

 

Хранене при Хашимото. Глутен.

 

Има няколко различни диети, които е възможно да помогнат за облекчаването на симптомите. Нека разгледаме кои са те.

Хранене без глутен и зърнени култури

Според много проучвания хората, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза, са по-склонни да развият и болестта цьолиакия (заболяване на тънкото черво).

Поради тази причина е добре те да избягват глутен и зърнени храни. Експертите съветват, че всички, които са диагностицирани с тиреодит на Хашимото, трябва да се прегледат и при гастроентеролог.

Ако решим да спазваме този хранителен режим, трябва да ограничим продуктите от ечемик, ръж и пшеница. Повечето тестени изделия съдържат глутен, но съществуват техни безглутенови алтернативи.

Избягване на млечните продукти

Непоносимостта към лактоза е често срещана при хора, които имат проблеми със щитовидна жлеза. Те са по-склонни да имат чувствителност към протеините в млечните продукти, като суроватката и казеина.

Тези два протеина могат да навредят на чревната пропускливост. Доста е вероятно имунната система на човек с неправилна чревна пропускливост да разпознае тези протеини като нашественици и да произведе антитела към тях.

В такъв случай се налага да изключим всички млечни продукти от менюто си. Това би подобрило храносмилането, функцията на щитовидната жлеза и способността на организма да усвоява медикаменти.

Възможно е да не сме наясно, че страдаме от непоносимост към лактоза.

Затова, ако имаме следните симптоми след приемане на млечни продукти, трябва да се изследваме:

 • подуване
 • флатуленция (наличие на повишено количество газове в стомаха или червата)
 • метеоризъм (подуване на корема, вследствие от събиране на газове в храносмилателния тракт)
 • диария
 • коремни болки, често коликообразни

 Хубаво е да се прегледаме при лекар, ако изпитваме някои от тези симптоми. Той би ни диагностицирал и назначил правилното лечение.

Елиминиране на храните, стимулиращи възпаление в тялото

 

Хашимото. Здравословни продукти и жена на заден план, избрани за хранителен режим за отслабване. Текс-мекс.

 

Възпаленията в организма, под каквато и да е форма, вредят на щитовидната жлеза. Поради тази причина е хубаво да не приемаме храни, които биха ги задействали, например силно преработени продукти, сладкиши, бърза храна и др.

Зеленчуците, плодовете и рибата обаче имат противовъзпалителни свойства. Възможно е те да облекчат симптомите на Хашимото.

Защо е добра идея е да приготвяме храната си вкъщи? Така ще сме напълно наясно с всички нейни съставки и това ще ни помогне да водим по-здравословен начин на живот. Храни, съдържащи антиоксиданти, като боровинките или спанака, също са подходящи за приемане при проблеми с щитовидната жлеза.

При доста пациенти може да се отрази добре вегетариански или веган режим.

 

Какви храни е препоръчително да избягваме?

Страдащи от автоимунни заболявания като болестта на Хашимото е добре да спазват определен хранителен режим. Той е известен и като автоимунен протокол и цели намаляване на възпалението и болките, причинени от тях.

Някои от тези забранени храни при Хашимото, които биха повлияли негативно на заболелите, включват:

 • млечни продукти
 • кафе
 • алкохол
 • яйца
 • ядки
 • рафинирани захари
 • зърнени култури
 • нишестени зеленчуци – картофи, зърнени култури (леща, боб, ориз), цвекло

В десет седмично проучване, 16 жени, които страдали от Хашимото, спазвали диетата на автоимунния протокол. След края на изследването те забелязали, че неприятните симптоми са намалели и резултатите им се подобрили.

В този режим храните се изключват поетапно и процесът трябва да се следи от специалист.

 

Можем ли да спазваме кето диета, ако страдаме от Хашимото?

 

Кето диета. Повторно спазване на кето режим.

 

Кето диетата е хранителен режим, при който трябва да приемаме много малко въглехидрати. Мазнините са основният тип храна, на която се набляга. Тялото ни ги превръща в кетони и с времето се приспособява да използва тях, вместо глюкоза, за да ни дава енергия.

Този хранителен режим може да не повлияе добре на хората, страдащи от Хашимото. Причината е, че делът от мозъка ни, който управлява щитовидната жлеза и производството на хормони, има нужда от глюкоза.

Ако все пак желаем да следваме кето диета, трябва да я видоизменим така, че да е полезна за нас. Нужно е да приемаме поне 50 грама въглехидрати ежедневно. В този хранителен режим са позволени млечните продукти, което би било проблем за хората, които имат непоносимост към лактоза.

Най-добре е да се посъветваме с лекар или друг специалист, който би ни изготвил индивидуален план за кето диета при Хашимото.

 

Какви храни можем да приемаме

Ако страдаме от тиреоидит на Хашимото е най-добре да включваме по-питателни храни.

Като например:

 • Плодове: ябълки,  круши, горски плодове,  праскови, цитрусови плодове, ананас, банан;
 • Зеленчуци: тиквички, артишок, домати, моркови, аспержи, чушки, броколи, гъби;
 • Полезни мазнини: авокадо, кокосово олио, зехтин, пълномаслено кисело мляко;
 • Животински протеини: сьомга, яйца, пуешко, скариди, пилешко;
 • Ядки и семена: кашу, бадеми, макадамия, слънчогледови семки, тиквени семки, натурално фъстъчено масло;
 • Бобени култури: фасул, леща, нахут;
 • Заместители на млечни продукти: бадемово мляко, кокосово мляко, мляко от кашу, козе сирене;
 • Подправки и билки: розмарин, куркума, босилек, шафран, паприка, черен пипер, тахан, мед, лимонов сок, ябълков оцет;
 • Напитки: вода, неподсладен чай.

Не трябва да забравяме, че диетата при Хашимото е строго индивидуална. Някои хора избягват храни от списъка, като например млечните продукти или яйцата.

 

Полезни добавки, благоприятстващи започналото при Хашимото лечение

 

Най-добри добавки за жени. Хашимото-хранителни добавки.

 

Има няколко хранителни добавки, които биха подействали благоприятно на това заболяване. Хубаво е да ги приемаме, защото е трудно да си набавим тези витамини и минерали само от храната.

Добавки специално за щитовидната жлеза

Най-добро действие имат добавките, които са разработени конкретно за справяне с проблемите на щитовидната жлеза.

Нашият комплекс за щитовидна жлеза съдържа разнообразни витамини, минерали и хранителни елементи като например:

 • Витамин В12 
 • Йод
 • Магнезий 
 • Цинк 
 • Селен 
 • L-тирозин
 • Шизандра 
 • Кафяви морски водорасли 

 

Йод е необходим за производството и контрола на тиреоидния хормон. Това е основен елемент, т.е. не се произвежда в тялото и трябва да се консумира като част от нашата диета. Друг интересен компонент на комплекса е L-тирозин – аминокиселина, естествено произведена в тялото. Тя се свързва се с йода при създаването на хормона на щитовидната жлеза тироксин.

 

Селен

Селенът участва в много биохимични процеси и е незаменим микроелемент. Той подпомага функцията на щитовидната жлеза. Според проучвания, приема на 200 мкг селен ежедневно може да подобри цялостно нейната функция.

Цинк

Той е жизненоважен за дейността на жлезата. Можем да приемаме 30 мг дневно, заедно със селена. Това ще й повлияе благоприятно.

Куркумин

Той има противовъзпалителни свойства и е мощен антиоксидант. Благодарение на това, може да помогне за лекуването на автоимунни заболявания.

Витамин D и витамините от група B при тиреоидит на Хашимото

Хората, които страдат от Хашимото, имат много малки нива на тези витамини в организма си. Това може да засили симптомите на болестта. Затова е хубаво да се приемат като добавка. Посъветвайте се с лекар за дневната дозировка.

Магнезий

Ниските нива на минерала магнезий в организма могат да увеличат риска от заболяване от щитовидна жлеза. При хората, които вече страдат от него, приемът на магнезий облекчава неприятните симптоми.

Желязо

Заболелите от Хашимото са по-склонни да развият анемия. В този случай е най-добре да се консултираме с лекар за прием на добавки с минерала.

Омега-3 мастни киселини при Хашимото

Приемът на омега-3 също може да повлияе благоприятно на хората с проблемна щитовидна жлеза, като намали възпалението, което възпрепятства нейната функция. EPA (eйкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова), две мастни киселини, които участват в състава на омега-3, създават резолвини.

Те са метаболитни странични продукти на омега-3, които помагат за намаляване на възпалението в тъканите. Следователно, увеличаването на приема на омега-3 може да доведе до повече резолвин, което от своя страна ще намали възпалението в тялото ви.

 

Какви са различните варианти за лечение на Хашимото?

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. То може да има много симптоми и това в повечето случаи повлиява негативно на начина на живот на заболелия.

При всеки болестта протича по различен начин, затова то трябва да се следи от лекар. Хубаво е хората, диагностицирани с това заболяване, да спазват правилните хранителни режими, за да облекчат неприятните симптоми.

Добре е човек сам да следи кои храни му влияят добре и кои – не. При всички заболявания на щитовидната жлеза е добре да се ограничават силно преработените продукти, водещи до възпаление.

Много хора не намират подобрение, дори и чрез приемането на медикаменти. Има случаи, в които дори не се изписват лекарства на заболелите, ако хормоните на щитовидната жлеза са балансирани.

Вижте и няколко рецепти в статията ни Хранене при Хашимото: 7 страхотни рецепти, които да опитате.

Болест на Хашимото – какво представлява?

Това е автоимунно заболяване, при което организмът саморазрушава щитовидната жлеза. Тя влияе на много процеси в организма и вследствие на състоянието здравето се влошава, защото много от телесните функции на организма се забавят.

Кои са симптомите на Хашимото?

Безпричинно напълняване, отпадналост, проблеми с косата, кожата и ноктите, непоносимост към студ, умора и депресивни състояния са сред най-честите признаци на болестта.

Какви храни да избягваме при Хашимото?

Добре е да се избягват храните с глутен, както и прекалено преработените продукти и захарни изделия. Някои хора намират подобрение и с изключването на млечните продукти.

Категории: Здраве, Витамини и минерали, Хранене и видове храни|Публикувана: 08.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:41 | Публикувана: 8 февруари 2021 в 15:04 | Категория: Здраве, Витамини и минерали, Хранене и видове храни