4 йога пози за щитовидната жлеза

Обновена: 22.02.2024|
Йога пози за щитовидната жлеза.

Йога може да помогне при много здравословни проблеми и проблемите на щитовидната жлеза не са изключение.

В тази статия ще разберем повече за важността на щитовидната жлеза, нейните функции и до какво може да доведе, когато не работи правилно. Ще разгледаме ползите от йога при тези състояния и някои от най-добрите йога пози за щитовидната жлеза.

 

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Тя е жизненоважна част от ендокринната система и е отговорна за производството и освобождаването на хормони, които регулират различни функции в тялото.

Щитовидната жлеза се регулира от хипофизната жлеза – малка жлеза, разположена в основата на мозъка.

Хипофизната жлеза произвежда тироид-стимулиращ хормон, който сигнализира на щитовидната жлеза да произвежда и освобождава тиреоидни хормони.

Някои от често срещаните заболявания на щитовидната жлеза включват тиреоидит на Хашимото (автоимунно състояние, причиняващо хипотиреоидизъм), болест на Грейвс (автоимунно състояние, причиняващо хипертиреоидизъм) и възли на щитовидната жлеза.

 

Какви функции има?

Щитовидната жлеза играе решаваща роля в регулирането на различни телесни функции чрез хормоните, които произвежда.

Ето кои са нейните ключови функции:

 • Регулиране на метаболизма
 • Растеж и развитие
 • Регулиране на телесното тегло
 • Сърдечен ритъм и сърдечно-съдово здраве
 • Мозъчна функция
 • Здраве на костите
 • Репродуктивно здраве
 • Подобрено настроение и нива на енергия

Всякакви аномалии или дисбаланси във функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят негативно върху цялостното физическо здраве.

 

Какви са проблемите на щитовидната жлеза?

 

Йога пози за щитовидната жлеза.

 

Проблемите с щитовидната жлеза могат да доведат до различни здравословни състояния.

Ето някои от най-често срещаните:

 • Хипотиреоидизъм – състояние, което възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони.
 • Хипертиреоидизъм – състояние на свръхактивна щитовидна жлеза, която произвежда хормони в излишък.
 • Възли на щитовидната жлеза – необичайни израстъци или бучки в щитовидната жлеза. Те, в повечето случаи, са доброкачествени, но се случва и да бъдат ракови.
 • Гуша – увеличена щитовидна жлеза. Може да бъде причинено от различни фактори, включително йоден дефицит, автоимунни заболявания или определени лекарства.
 • Тиреоидит – възпаление на щитовидната жлеза, което може да се появи в резултат от вирусни или бактериални инфекции, автоимунни заболявания или определени лекарства.
 • Рак на щитовидната жлеза – относително рядко заболяване. Обикновено се представя като бучка или възел в щитовидната жлеза.

 

Как йога подпомага щитовидната жлеза?

Йога потенциално може да има положително въздействие върху здравето и функцията на щитовидната жлеза по няколко начина.

Намаляване на стреса

Хроничният стрес може да допринесе за хормонален дисбаланс и да повлияе негативно на функцията на щитовидната жлеза.

Йога включва дълбоко дишане, техники за релаксация и внимание, което може да помогне за намаляване на нивата на стрес.

Подобрено кръвоснабдяване

Някои йога пози за щитовидната жлеза, например тези, които включват леко разтягане на врата, могат да помогнат за подобряване на притока на кръв към жлезата и да стимулират нейната функция.

Движения, раздвижващи или удължаващи шията, като завъртане, са важна част от йога практиката.

Балансиране на ендокринната система

Известно е, че йога има хармонизиращ ефект върху ендокринната система, която включва щитовидната жлеза.

Чрез специфични йога пози и последователности – като стойки на раменете и поза риба, областта на гърлото се стимулира, което подпомага действието на щитовидната и други ендокринни жлези.

Хормонална регулация

Дихателните упражнения в йога, познати като пранаяма, могат да помогнат за регулиране на хормоналния баланс в тялото и успокояване на нервната система, да поддържат хормоналния баланс и да насърчат цялостното благосъстояние.

Подобрен метаболизъм и енергийни нива

Редовната физическа активност, включително йога, може да помогне за засилване на метаболизма и подобряване на енергийните нива. Това може да бъде от полза за хора със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като някои нарушения на щитовидната жлеза могат да повлияят на метаболизма и да доведат до чувство на умора.

 

4 йога пози за щитовидната жлеза

Както споменахме, има разнообразни йога пози за щитовидната жлеза, които можем да използваме като начин да подобрим функциите й, да избегнем здравословни проблеми, свързани с нея, или да подобрим състоянието си, ако вече имаме такива. Ще разгледаме 4 от тях.

 

Поза риба

 

Йога пози за щитовидната жлеза.

 

Една от препоръчителните йога пози за щитовидната жлеза е поза риба. Тя разтяга областта на врата и гърлото, стимулира щитовидната жлеза и подобрява функцията й. Освен това работи за отваряне на гръдния кош и помага при лоша стойка и застоял начин на живот.

За да направите позата, следвайте стъпките:

 1. Започнете легнали по гръб с изпънати крака и ръце, опрени до тялото.
 2. Поставете ръцете си с дланите надолу, под бедрата, с лакти, прибрани близо до тялото.
 3. Натиснете здраво предмишниците и лактите си в земята, за да повдигнете горната част на тялото и гърдите си от постелката.
 4. Внимателно наклонете главата си назад и спуснете темето на главата си към постелката, извивайки горната част на гърба. Дръжте краката си изпънати и ангажирайте основните си мускули, за да поддържате долната част на гърба.
 5. Позволете на гърдите си да се отворят, създавайки леко извиване на гърба.
 6. Дишайте дълбоко и задръжте позата за няколко вдишвания, позволявайки на гърдите ви да се разширят и гърлото ви да се отвори. Докато сте в позата, е полезно да преглътнете няколко пъти.
 7. За да освободите позата, бавно спуснете гърдите си обратно към постелката и върнете главата си в неутрална позиция.

Както при всяка йога поза, слушайте тялото си и променете или пропуснете позата, ако почувствате дискомфорт или болка във врата или кръста.

 

Поза рало

 

Йога пози за щитовидната жлеза.

 

Това е една от най-ефективните йога пози за щитовидната жлеза, защото увеличава притока на кръв към областта на шията и гърлото и така стимулира щитовидната жлеза.

Ето как да я изпълним:

 1. За начало легнете по гръб с ръце близо до тялото. Ангажирайте основните си мускули и натиснете силно дланите си в земята за опора.
 2. Вдишайте дълбоко и, докато издишвате, повдигнете краката и бедрата си от пода.
 3. Продължете да повдигате, докато пръстите на краката ви докоснат земята зад главата.
 4. Дръжте краката си прави и успоредни един на друг. Ако е възможно, поддържайте ъгъл от 90 градуса между торса и краката.
 5. Подпрете долната част на гърба с ръце и изпънете краката си напълно.
 6. За да освободите позата, бавно спуснете краката и бедрата обратно на пода с контрол, прешлен по прешлен.

 

Поза камила

 

Йога пози за щитовидната жлеза.

 

Поза камила също е страхотна йога поза за щитовидната жлеза. Подобно на поза риба тя разтяга и стимулира областта на врата и гърлото.

Чрез отваряне и разтягане на предната част на тялото, включително областта на гърлото, може да помогне за подобряване на циркулацията в щитовидната жлеза и да насърчи нейната здравословна функция.

Позата активира и гърлената чакра, която е свързана с комуникацията и себеизразяването.

Изпълнява се по следния начин:

 1. Застанете с колене, разтворени на ширината на бедрата.
 2. Поставете ръцете си в долната част на гърба, като върховете на пръстите сочат надолу. Притиснете здраво дланите към гърба си за опора.
 3. Ангажирайте основните си мускули и леко наклонете таза напред, за да удължите долната част на гърба.
 4. Вдишайте дълбоко и докато издишвате, започнете бавно да извивате гърба си, като бутате бедрата напред и се навеждате назад.
 5. Дръжте бедрата си перпендикулярни на пода, а ръцете – изпънати.
 6. Ако ви е удобно, протегнете се назад с ръце, за да хванете петите си. Ако това не е достъпно, дръжте ръцете си на долната част на гърба или ги подпрете на задната част на бедрата.
 7. Отпуснете главата си назад, отваряйки гърлото, ако не усещате болка във врата.
 8. Задръжте позата за няколко вдишвания, като поддържате стабилен дъх и се фокусирате върху отварянето на предната част на тялото си.
 9. За да излезете от позата, бавно върнете ръцете си към долната част на гърба и се върнете в изправена позиция на колене.

Препоръчва се да се изпълнява без бързане и с много внимание към кръста. Ако ви се завие свят или ви причернее, веднага излезте от позата.

 

Поза свещ

 

Йога пози за щитовидната жлеза.

 

Поза свещ или стойка на рамене е една от подходящите йога пози за щитовидната жлеза, тъй като увеличава притока на кръв към гърлото. Тя помага за разтягане на областта на врата и гърлото и подобрява функционирането на щитовидната жлеза.

Можете да влезете в позата по следния начин:

 1. Започнете, като легнете по гръб върху постелка за йога. Свийте коленете си и поставете краката си на ширината на бедрата върху постелката. Дръжте ръцете си до тялото с длани надолу.
 2. Вдишайте дълбоко и ангажирайте основните си мускули. Бавно повдигнете краката си от постелката, като ги поставите перпендикулярно на пода.
 3. Поставете ръцете си върху долната част на гърба с длани, гледащи надолу. Използвайте ръцете си, за да поддържате долната част на гърба и повдигнете бедрата си от постелката.
 4. Постепенно изправете краката си нагоре, изпъвайки ги към тавана. Дръжте пръстите на краката си насочени към небето и ангажирайте мускулите на краката си, за да запазите позицията.
 5. Продължете да поддържате долната част на гърба си с ръце. Удължете гръбнака си и отпуснете врата и раменете. Дишайте дълбоко и равномерно, позволявайки на тялото си да намери баланс и стабилност в позата.
 6. Останете за няколко вдишвания.
 7. За да излезете от позата, бавно свийте коленете си и спуснете краката обратно надолу към постелката. Освободете ръцете си от долната част на гърба и внимателно завъртете гръбнака си обратно надолу, един прешлен наведнъж, докато целият ви гръб лежи върху постелката.

 

Избягвайте да напрягате врата си, като го държите подравнен с гръбначния стълб и поддържате поглед към пръстите на краката. Не движете врата наляво и надясно!
Ако изпитвате някакъв дискомфорт или напрежение във врата, раменете или гърба, излезте от позата или се обърнете към преподавателя за съвет как да я промените така, че да ви е комфортно.

Избягвайте стойката на раменете, ако имате наранявания на врата или раменете, високо кръвно налягане или други медицински състояния, които могат да се влошат от обръщане.

Важно е да се отбележи, че при здравословни проблеми е препоръчително йога пози за щитовидната жлеза да се изпълняват – поне в началото, под ръководството на инструктор.

Да се познава и следва правилната техника за изпълняване на позите в йога е водещо. Така може да се гарантира правилно и безопасно изпълняване и да се избегнат излишни наранявания. 

 

Заключение

Щитовидната жлеза е свързана с голяма част от процесите, които протичат в тялото. Проблемите с нея могат да повлияят негативно на цялостното ни здравословно състояние.

Йога може да подпомогне щитовидната жлеза, тъй като действа за намаляване на стреса, подобряване на кръвообращение, стимулиране на ендокринната система и насърчаване на метаболизма.

Подходящите йога пози за щитовидната жлеза включват позите свещ, камила, рибка и рало.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Тя е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на шията, точно под адамовата ябълка.

За какво служи щитовидната жлеза?

Тя е важна част от ендокринната система и е отговорна за производството и освобождаването на хормони, които регулират различни функции в тялото. Може да повлияе на метаболизма, растежа, тегло, сърдечната и мозъчната функция и др.

Защо йога може да подпомогне функциите на щитовидната жлеза?

Йога действа за намаляване на стреса, подобряване на кръвообращение, стимулиране на ендокринната система, насърчаване на метаболизма и др. процеси, които могат да бъдат повлияни негативно при проблеми с щитовидната жлеза.

Кои са полезните йога пози за щитовидната жлеза?

Някои от подходящите йога пози за щитовидната жлеза включват позите свещ, камила, рибка и рало.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 09:14 | Публикувана: 19 юни 2023 в 10:46 | Категория: Здраве