Хормонални промени през бременността – най-важното, което трябва да знае всяка жена

Обновена: 22.03.2024|

По време на бременност в женското тяло започват активно да действат определени хормони, други пък са с намалена активност. Именно на това се дължат емоционалните и физическите промени, които дамите изпитват в този период.

Днес ще обърнем внимание на най-важните хормонални промени през бременността. Те могат да дадат сигнал за това дали нещата протичат нормално и има ли риск за здравето на майката и бебето. В следващите редове ще ви дадем допълнителна информация за всеки хормон, който е от значение за бременността.

 

Какво представляват хормоните?

Хормоните са „химически пратеници“, които се произвеждат и секретират от специални органи, наречени жлези. Ендокринната система е мрежа от всичките жлези в нашето тяло. Хормоните, които се отделят, се транспортират чрез кръвта, за да въздействат върху т.нар. таргетни органи.

Например хипофизата, която се намира в мозъка, отделя хормон, наречен тироид-стимулиращ хормон (TSH), който задейства щитовидната жлеза да произвежда други хормони.

Хормоните са от съществено значение за здравето и играят роля в метаболизма, растежа, развитието, сексуалната функция, храносмилането, съня, апетита, нивата на стрес, колко добре функционира имунната система, когнитивната функция и настроението.

Някои от честите хормонални проблеми, за които може би сте чували, включват хипотиреоидизъм, диабет, надбъбречна недостатъчност и синдром на поликистозните яйчници (PCOS). Тези нарушения са свързани с неправилно функциониране съответно на щитовидната жлеза, панкреаса, надбъбречните жлези и яйчниците.

Днес ще обърнем специално внимание на основните хормонални промени през бременността, които са не по-малко интересни.

 

Човешки хорион гонадотропин (HCG) – „хормонът на бременността“

 

Хормонални промени през бременността.

 

Човешкият хорион гонадотропин (HCG), известен като хормон на бременността, е първият, който се произвежда в този период. Това става чрез трофобласти – специални клетки около развиващия се ембрион. HCG е хормонът, който се използва за доказване на бременност, както чрез тестване на урината, така и със серумни (кръвни) изследвания.

Нивата на хорион гонадотропин се повишават бързо след втората седмица от бременността. Той е и основният виновник за сутрешното гадене.

Същевременно стимулира жълтото тяло да произвежда естроген и прогестерон, преди плацентата да поеме ролята на основен орган, отговарящ за повечето хормонални промени през бременността.

През първия триместър повишаването на кръвните нива на хорион гонадотропина обикновено означава, че бременността протича нормално. Възходящата тенденция е по-важна от самите числа, тъй като диапазоните варират значително при различните жени.

Обикновено равнищата на HCG се удвояват приблизително на всеки два до три дни в началото на бременността.

 

Хормонални промени през бременността: ниски нива на HCG

 

Хормонални промени през бременността. Калории през бременността.

 

Ниските нива на HCG могат да показват проблем, но не винаги са знак, че нещо не е наред. Затова е необходимо наблюдението на специалист. Такива хормонални промени през бременността могат да са сигнал за:

Неправилно изчислена гестационна възраст

Това се случва, когато прогнозният етап на бременността е грешен. Гестационната възраст се основава на последния менструален цикъл, така че могат да възникнат неправилни изчисления, ако жената има нередовна менструация или не е сигурна за точната дата на последния си цикъл.

Увредена яйцеклетка

Това е вид много ранен спонтанен аборт, при който яйцеклетката се имплантира, но скоро спира да се развива и малкият ембрион се резорбира. Тъй като проблемът се случва в рамките на няколко седмици, много жени дори не осъзнават, че са били бременни. Въпреки това шансовете остават много добри за здравословна бременност в бъдеще.

Извънматочна бременност

Около една на всеки 100 бременности е извънматочна. Това означава, че оплодената яйцеклетка не се вкоренява в матката, както е нормално, а се задържа извън нея, обикновено във фалопиевите тръби.

За съжаление, извънматочната бременност може да бъде опасна, независимо, че развитието на ембриона не прогресира. Нивата на HCG обикновено са по-ниски при извънматочна бременност и се повишават по-бавно, отколкото при нормална бременност.

Спонтанен аборт

В някои случаи ниските нива на хорион гонадотропин сигнализират, че е настъпил спонтанен аборт или предстои да се случи. Като спонтанен аборт се класифицира загубата на бременност през първите 23 седмици. За съжаление, случаите са все по-чести и засягат около една на всеки осем бременности.

Но спонтанният аборт не е пречка за успешна бременност в бъдеще.

 

Високи нива на HCG

 

Хормонални промени през бременността.

 

Разбира се, съществува и обратната зависимост – нивата на хорион гонадотропина да са много по-високи от очакваното. Обикновено това се дължи на:

Многоплодна бременност

Екстремно повишаване на кръвното ниво на HCG може да настъпи поради наличието на близнаци или тризнаци. Многоплодната бременност е по-честа след ин витро оплождане, съответно при него по-често се наблюдават високи нива на хорион гонадотропин.

Неправилно изчислена гестационна възраст

Отново, ако предполагаемата дата на последната менструация е грешна, бременността може да продължи повече от очакваното. Тогава нивата на HCG са по-високи от
нормалните за всяка гестационна седмица.

Моларна бременност

При моларна бременност бебето и плацентата не се развиват както трябва след оплождането. Всъщност в матката се появява доброкачествено образувание, получено след като сперматозоид оплоди яйцеклетка, лишена от генетична информация. Моларната бременност е много рядка. Тя не може да прогресира и обикновено завършва от само себе си, със спонтанен аборт.

 

Хормонални промени през бременността: ролята на естрогена и прогестерона

 

Хормонални промени през бременността. Профилактични прегледи. Хормон естроген при бременни жени.

 

Въпреки че за доминиращ хормон по време на бременност се приема прогестеронът, естрогенът е също толкова важен за състоянието на майката и бебето.

Прогестеронът увеличава притока на кръв конкретно към гладките мускули на матката, което й помага да се разтяга и разширява, а също така пречи на имунната система в майчиния да атакува плода.

Естрогенът насърчава притока на кръв към матката, стимулира растежа и развитието на бебето и играе роля в подготовката на гърдите за кърмене.

При прогестерона резките хормонални промени през бременността са необичайни. Въпреки това, ако нивата са значително по-ниски от очакваните, това може да сигнализира за риск от спонтанен аборт.

Имайте предвид, че еднократният кръвен тест невинаги е показателен, тъй като нивата на прогестерон варират в продължение на 24 часа. Така че средната стойност на резултатите от няколко изследвания е по-добър начин за проследяване равнищата на прогестерон в кръвта.

Както вече отбелязахме, които са по-ниски от очакваните, могат да показват извънматочна бременност или спонтанен аборт. Ако нивата са по-високи, това, както в случая с хорион гонадотропина, може да се дължи на многоплодна или моларна бременност.

 

Хормони, които се произвеждат от плацентата

Плацентата започва да се развива в ранните седмици на бременността и е напълно функционираща около 12-та седмица. Тя също е свързана с множество хормонални промени през бременността, които са от съществено значение за здравословното състояние на майката и бебето:

 • Човешки плацентарен лактоген – помага на плацентата да осигурява хранителни вещества за развиващото се бебе и също така подготвя млечните жлези на майката за производство на кърма.
 • Човешки плацентарен растежен фактор – насърчава растежа на плацентата чрез увеличаване притока на кръв в съдовете, които я захранват.
 • Естроген и прогестерон тези хормони имат множество роли и тук, за да гарантират, че матката е „приятелска“ среда за развиващото се бебе.
 • Релаксин – той разширява и омекотява стените на кръвоносните съдове, насърчавайки притока на кръв към плацентата. Този хормон поддържа еластичността на тазовите структури. Същевременно подготвя тялото на майката за раждане чрез отпускане на костите, мускулите, връзките и другите меки тъкани на таза.

 

Симптоми за хормонални промени през бременността по триместри

 

Хормонални промени през бременността.

 

След като разбрахте как работят основните хормони през бременността, е време да ви обясним как ще ви се отрази това в емоционален и физически план.

Много от симптомите през първия триместър (0-12 седмици) се дължат на скока в нивата на хорион гонадотропин. Те включват:

През втория триместър (13-27 седмици) нивата на естроген и прогестерон се повишават и могат да причинят:

 • Промени в настроението
 • Запушен нос и главоболие
 • Подути ръце и крака
 • Хиперпигментация (потъмняване) на зърната и средната линия на корема
 • Уголемяване на гърдите
 • Болки в гърба, таза и бедрата

Естрогенът и прогестеронът достигат своя пик през третия триместър (28 седмици и нагоре). Симптомите за хормонални промени през бременността в този период включват:

 • Лошо храносмилане, киселини и запек
 • Болки и болки в гърба, таза и бедрата
 • Растеж на гърдите (при някои може да стартира отделяне на коластра)
 • Подпухналост
 • Разширени вени

 

Окситоцин и пролактин – основни хормонални промени през бременността и раждането

Раждането също е хормонално обусловено и окситоцинът е основният хормон, участващ в него. Той се произвежда и секретира от хипофизната жлеза на мозъка. Основната задача на окситоцина е да стимулира контракциите на матката.

Често акушер-гинеколозите използват синтетична форма на окситоцин, наречена питоцин, както за предизвикване, така и за по-бързо напредване на раждането.

Нивата на окситоцин остават повишени след раждането, което е важно, защото той има съществена роля в производството на кърма.

Окситоцинът е известен още като „хормон на любовта“ и е основният хормон, участващ във връзката майка-бебе след раждането.

Когато майката държи бебето си в контакт „кожа до кожа“ след раждането, се стимулира производството на окситоцин, което помага да се гарантира, че кърмата ще „слезе“.

Пролактинът е вторият основен хормон, участващ в производството на кърма. Той също се отделя от хипофизната жлеза и нивата на този хормон се повишават през цялата бременност.

У някои жени се наблюдава изтичане на малки количества кърма, докато все още са бременни, като страничен ефект от повишаването на пролактина.

Имайте предвид, че ако това се случи, наистина е важно да НЕ използвате помпа или да стимулирате гърдите си, освен ако не сте много близо до термина си. Това може да повиши нивата на окситоцин и да предизвика преждевременни контракции и раждане.

 

Съвети за справяне с хормоналните промени

 

Хормонални промени през бременността. Физически упражнения по време на бременност.

 

Наблюдаването на хормонални промени през бременността, раждането, следродилния период и кърменето, е нещо съвсем нормално. Така че симптомите са неизбежни. Въпреки че хормоналната секреция е физиологичен процес, може да направите промени в начина си на живот, за да облекчите някои от  състоянията на организма ви.

Ето няколко предложения:

 • Физически дейности и упражнения, включително ходене, плуване, разтягане и пренатална йога.
 • Пиене на много течности.
 • Избягване на газирани и сладки напитки.
 • Достатъчно сън – това е един от най-важните фактори!
 • Здравословна и балансирана диета.
 • Медитация.
 • Почивка от социалните мрежи и интернет.
 • Поддържане на добра връзка със семейството и приятелите.

Ако въпреки тези мерки, вашите симптоми се влошат и пречат на ежедневието ви, се обърнете към лекар. Той може да назначи лекарства и да ви даде допълнителни съвети, за да се почувствате по-добре.

И накрая ще ви кажем, че това е уникално и индивидуално преживяване и трябва да се внимава при тълкуването на резултатите от хормонални промени през бременността. Нещо, което може да изглежда ненормално, може да е безвредно и обратно.

Обсъдете резултатите си със специалист, ако се притеснявате.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 31.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:10 | Публикувана: 31 март 2022 в 16:07 | Категория: Бременност и женско здраве