Защо е важно естественото прочистване на червата от токсини

Обновена: 11.03.2024|
Ingredients for liver detox antioxidant tea on a light background, top view. Dry herbs, roots, flowers for homeopathy recipe for detox drink. Flat lay

Прочистването на храносмилателния тракт е важен елемент от така наречения процес по детоксикация на организма. Целта му е да се пречисти тялото от токсини и по-специално, от всички ненужни и вредни за организма вещества, които сме приели най-вече с храната, която консумираме.

С част от тях тялото ни се справя самостоятелно. За съжаление обаче има определени елементи и отлагания, за които му е нужна помощ. Именно в тези ситуации на помощ идват средствата за пречистване на цялата система.

 

Какво представляват токсините и как те попадат в тялото ни

Понятието за токсини е обширно и включва редица вещества.

В най-общ смисъл токсините се разделят на такива, които произлизат от околната среда: от въздуха, например. Срещу тях се бори имунната система и защитата ни чрез кожата и преградите в носа. Има и още един тип токсини, които понякога се явяват по-голяма заплаха за нас: такива, които приемаме в организма си с продуктите, които консумираме. Именно върху тях ще поставим най-сериозен акцент, тъй като тяхното присъствие в организма представлява една от най-сериозните заплахи в дългосрочен план за правилното функциониране на храносмилателната система.

chrevno 400
chrevno 600
chrevno 400
chrevno 600

 

Каква е опасността от натрупване на токсини в тялото

Устройство на червата. Чревно пречистване - функции и отделителна система.

За да осъзнаем с пълна сила какви рискове крие натрупването на токсини в тялото, е важно да можем да разпознаем знаците, които то ни дава за това. Сред най-честите сигнали са умора, чести проблеми със стомаха и храносмилането, податливост на вирусни заболявания и общо по-ниско ниво на имунитета. Те може да бъдат придружени с газове и често подуване на корема, главоболие, напълняване. Отличителен признак са и проблемите с кожата. Игнорирайки ги, се излагате на риска от това те да станат хронични и да доведат до неприятни последствия за всяка една от засегнатите системи.

От друга страна, изхвърлянето на токсините подобрява общото състояние на организма в пъти. Детоксикацията улеснява работата на органите и най-вече на бъбреците, черния дроб и дебелото черво. Нещо повече – след прочистване на организма се забелязват повишени нива на енергията и способността за концентрация, желание за движение. Често пъти състоянието се отличава с лекота и ускоряване на метаболизма. Повишава се и нивото на защита заради по-доброто състояние на имунната система.

Съществуват спорове за това колко често трябва да се извършва прочистването на организма. Мненията варират от веднъж на всеки сезон до веднъж годишно. Истината за всеки от нас обаче се крие в начина ни на живот. В случай, че водите по-застоял живот с по-малко движение и повече тежка храна, приготвяна с рафинирани продукти, то е желателно да прочиствате тялото си поне два пъти в годината. При по-здравословни навици за живот и внимание към ежедневното балансирано меню, прочистването може да се прави и по-рядко или да се използва периодично комплекс за чревно пречистване. 

 

Устройство на храносмилателната система – накратко

Без храна и вода няма живот. Ние бихме добавили – и без правилата им преработка от тялото. И действително, няма как да отречем, че почти всички полезни вещества се приемат изцяло чрез храната и напитките. Роля на храносмилателната система е да ги обработи и разгради до консистенция, която всички останали органи и тъкани да приемат и използват. Как се случва това с подробности разказваме тук.  Най-важното, което трябва да знаем е, че това е системата в тялото ни, която работи по едни от най-строгите и балансирани правила в тялото.

Тя се дели основно на тънко и дебело черво. На тънкото черво и неговите части (дванадесетопръстник, празно и хълбочно черва), се пада ролята да приемат храната след стомаха и да я доразградят. На дебелото черво, от друга страна, е отделена частта от храносмилането, свързана с прехвърлянето на полезните вещества към имунната и кръвоносната системи, а остатъците – да изхвърли от тялото.

Именно там се получава най-сериозно натрупване на токсини и шлаки.

 

Традиционни методи за чревно пречистване

 

Продукти за пречистване на тялото от токсини. Зеленолистни зеленчуци, авокадо, зелени маслини, тиквени семена.

 

Важно е да знаем, че тялото ни има вродени методи за пречистване. То го осъществява чрез:

  • черния дроб: той се бори с токсините на ниво тежки вещества
  • кожата: чрез потта изхвърляме и значително количество от токсините в тялото си
  • бъбреците: те имат ролята да отделят полезните от вредните вещества в напитките и да изхвърлят последните успешно от организма
  • дебелото черво: бори се с токсините в храната, която приемаме

Много често, особено в последните десетилетия, на телата ни им е все по-трудно да се справят с количествата вредни вещества, на които са подложени всеки ден. Затова е необходимо периодично да се прави прочистване на храносмилателната система. И макар да няма начин да отделим абсолютно всички токсини, то можем да ги намалим и така да улесним работата на тялото си многократно.

Сред традиционните методи за прочистване на тялото са прочистването с вода, както и продукти като броколи, карфиол и спанак, билкови чайове. И докато всички те са полезни и в голяма степен, ефективни, те налагат нуждата от специална диета, която не винаги е възможно да приложим в ежедневието си.

Затова и все по-често мнозина заети хора прибягват до…

Модерен метод за чревно пречистване

За забързаното ежедневие, което трудно подчиняваме на навици и специфично меню, съществува „Комплекс за чревно пречистване“.

Добавката събира в себе си 11 активни натурални растителни съставки със силно прочистващо действие. Нещо повече – напълно естествените екстракти не нарушават по никакъв начин чревната микрофлора – ключова част от храносмилателната система и дебелото черво. Едновременно с това комплексът е решение за всеки, който би искал да прочисти организма си, но не разполага с нужното време и възможност за разнообразно хранене.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Хранене и видове храни, Витамини и минерали|Публикувана: 27.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 09:21 | Публикувана: 27 септември 2019 в 10:46 | Категория: Хранене и видове храни, Витамини и минерали