През зимните месеци тялото ни се нуждае от по-мазни и тежки храни, които да му дават сили да се бори с ниските температури. Със смяната на сезона обаче, настъпват и всички промени в организма. През пролетта попадаме в преходен период, в който се подготвяме за летните месеци с високи температури, по-дълъг ден и повече физически активности. Детоксите са чудесно решение за изчистване на тялото от натрупаните токсини и освобождаването на организма от ненужни мазнини.

Какво представлява детоксът?

Искаме или не, в нашето тяло постоянно се задържа нещо излишно, което организмът не успява да преработи. Дали това ще е ненужен килограм или токсини, на които цял свят е обявил студена война през последните години – то и в двата случая, те са нежелани.

Детоксът е метод за почистване на организма от вредни вещества, с помощта на някои естествени продукти, които допринасят за бързия процес на детоксикация. Детоксикацията включва повече прием на пресни зеленчукови сокове, зелени салати, шейкове, крем супи и много вода.

Какво представляват токсините?

Токсините са вредни за организма вещества, най-често постъпили в тялото ни чрез храната или напитките, некачествена козметика, битовите химикали, замърсения въздух в по-големите градове, лекарствата, та дори и в синтетическите материи на нашите дрехи. Именно токсините са виновни за спада на имунитета, забавения метаболизъм, излишните килограми, липсата на тонус и унилост, които пък допринасят за състоянията на стрес.

За щастие, нашият организъм е създаден по такъв начин, че да се изчиства и освобождава сам от всичко ненужно. Но когато собствените му ресурси са недостатъчни, детоксът е чудесен способ, който да помогне на тялото да се освободи от всички натрупани токсини. Едновременно с това, той ще ни освободи от излишни килограми, което ще ни даде повече тонус и чувство на енергия.

Видове детокси

Много диетолози съветват за спазването на строги диети, дълго гладуване и подобни видове „пречиствания“. Подлагането на повечето от тях биха могли да стресират силно тялото, което определено не би имало благоприятен ефект.

Главното правило при детоксикацията е приемът на по-големи количества течности, благодарение на които ненужните вещества ще се освободят поетапно от тялото ни. Тези течности, освен вода, могат да бъдат приготвени от цитруси, зеленчуци и супер храни, богати на витамини и микроелементи. Освен, че ще заредят тялото ни с естествени нужни вещества, някои от тях имат детоксикиращо действие и ще засилят цялостния процес на изхвърляне на токсини от тялото.

Продукти, които спомагат детоксикацията

Две бутилки с вода и резани лимон, гарнирани с лимони в кошница.

Лимон

Лимонът присъства във всяка програма за детоксикация.  Лимоновият сок стимулира храносмилането, повишава имунитета, почиства черния дроб и червата. Той се използва и като средство за борба с вируси, тъй като има антибактериални свойства.

Топла вода с парченца лимон и лимонов сок са чудесно средство за детокс през пролетните дни. Топлата вода попълва водния баланс и спомага перисталтиката, а витамин С и антиоксидантите в лимоновия сок помагат на черния дроб да активира защитните си функции.

Крес

Това растение съдържа витамини А, С, D, Е, К и почти всички, принадлежащи към групата B. От минералите, кресът или още наричан кресон е богат на йод, желязо, магнезий, калций, фосфор и много други микроелементи. Именно поради богатството на хранителни вещества, той е изключително подходящ в периоди на изчистване.

Чесън

Чесънът насърчава производството на бели кръвни клетки и се бори с токсините, благодарение на веществото алицин. В допълнение, чесънът е естествено средство за настинка, което укрепва имунната система. Може да бъде добавян към различни сосове или да се приема директно с храната.

Джинджифил

Прозрачно тяло, пълно с плодове, изобразяващо свойствата на плодовете и зеленчуци да спомагат общата детоксикация на организма.

Той не само премахва токсините, но и спомага отслабването. Джинджифилът стимулира храносмилането, ускорява кръвта и намалява възпалението. Вижте всичките му полезни свойства тук.

Чаят с джинджифил и лимон е чудесно средство за детокс. Може да бъде приеман както топъл, така и студен през по-топлите дни.

Спанак

Благодарение на съдържащото се в растението вещество хлорофил, той напълно неутрализира токсините, почиства червата, предотвратявайки процесите на разпад.

Предлагаме ви супер смути, богато на витамини и желязо, което може да консумирате по няколко пъти на ден. Нужни са ви връзка пресен спанак, една краставица, няколко резенчета лимон и вода. Блендирайте всички продукти и пийте с удоволствие.

Целина

Целината е богата на витамини С, РР, Е, В и каротин, както и на магнезий, цинк, фосфор, желязо, калций и калий. Тези елементи нормализират метаболитните процеси в организма и извеждат излишната вода от тялото.

Ленени семена

Омега-3 киселините в лена лекуват възпалителни процеси в организма, контролират нивата на кръвната захар и намаляват нивата на холестерола. Ленените семена могат да бъдат добавяни към всяка салата, като й придават завършен вид и вкус.

Грейпфрут

Вода с плодове, която е чудесен избор за деток на тялото през пролетта.

Грейпфрутът не само е диетичен продукт, но и почиства тялото от канцерогени и шлаки. Особено полезни плодове за хора с повишен инсулин и холестерол. Фреш от грейпфрут може да се консумира по няколко пъти на ден.

Като допълнение към детокс продуктите може да си приготвяме и вода с малини, лимон и боровинки, която освен вкусна е и изключително полезна. Плодовете допринасят за по-приятния вкус на водата, което несъзнателно ни влияе на жаждата, а така количеството прием на вода се увеличава неколкократно.

В края на деня е подходящ чай от мента, лайка, липа, мащерка или лавандула. Липсата на кофеин ще помогне на тялото да се отпусне по-бързо, което ни гарантира по-ранно заспиване. Така ще се насладим на дълъг сън хидратирани и заредени с полезни елементи.