Защо е важно периодичното чревно пречистване?

Обновена: 08.03.2024|
Slim woman touching her belly on white background

Храносмилателната система е една от частите на тялото ни, която работи по определени, внимателно балансирани правила. Всяка промяна в този крехък баланс може да доведе до неприятни последици за цялото ни тяло. Това е така, тъй като именно чрез храненето ние приемаме най-много от веществата, които помагат на организма ни да функционира правилно. Но все пак е нужно да провеждаме цялостен курс за чревно пречистване периодично.

 

За храносмилателната система и чревния тракт

Всички живи организми имат определен тип храносмилателна система. При човекa тя е от най-сложно устроените и се дели условно на горен храносмилателен тракт и долен храносмилателен тракт. Основна част от последния са червата.

Те се делят на:

  • тънко черво: дванадесетопръстник, празно и хълбочно черво
  • дебело черво: сляпо черво, апендикс, ободно черво и право черво
chrevno 400
chrevno 600
chrevno 400
chrevno 600

Дванадесетопръстникът е началната част от тънкото черво и чревната част на храносмилателната система. Той има формата на подкова и роля в обработката на алкалните секрети и стомашните сокове. Състои се от четири части: горна, низходяща, напречна и възходяща.

Тънкото и хълбочното черва са нагънатите части на тънкото черво. Празното черво се разполага предимно наляво, а хълбочното – надясно от средата на тялото.

Като част от дебелото черво, сляпото черво е в самото му начало. Именно към него е прикрепен апендиксът – извит орган, който най-вече от мускулна и лимфна тъкан. Любопитното при него е, че лимфната тъкан е част от имунната система и изгражда част от антителата в тялото.

Системата завършва с правото черво, чиято функция е да придвижи вече преработената храна към отделителната система.

 

Чревна микрофлора – функции и значение

 

Две бурканчета с кисело мляко.

 

Много важен елемент от чревния тракт е т. нар. чревна микрофлора.

За нея чуваме най-често покрай споменаването на антибиотици и пробиотици – и с причина. Състоянието и функциите на храносмилателната система в голяма степен зависят именно от нея.

В най-общ смисъл, чревната микрофлора се състои от микроорганизмите, които обитават червата. Те са много на брой и с различна функция, но по-голямата част от тях се хранят с тези храни, които попадат в червата недообработени от стомаха. Така те извличат последните останали в тях хранителни вещества, сред които много често са витамините K и B12.

Вече споменахме за антибиотиците и връзката им с чревната флора. Този тип лекарства в действителност силно потискат работата на микроорганизмите. Затова е толкова важно да приемаме с тях и пробиотици или допълнителни дози витамини.

Чревната микрофлора обикновено е най-богата в дебелото черво. В редки случаи тя се пренася и към тънкото. Това е състояние, което при силна имунна система не е опасно за човека, но в случай на компроментирани защитни сили на организма, е възможно да предизвикат подуване и чувство за дискомфорт в областта, понякога дори болка.

Задължение на чревната микрофлора е да се справи и с всички по-тежки храни, които консумираме – трудноусвоими захари, бобени култури и тежки, преработени мазнини. В такива случаи организмите се развиват с бързи темпове и това води до образуването и отделяне на газове и допълнително подуване на коремната област. За да се избегне честото подуване на стомаха е препоръчително да правим пречистване на червата, което ще ги освободи от натрупалите се шлаки.

 

Чревни функции

Обикновено преди да постъпи в червата, храната вече е частично разградена и през стомаха са абсорбирани голяма част от полезните й вещества.

При навлизането си в дванадесетопръстника, по-сложните вещества и продукти биват подлагани на редица процеси, които ги разграждат до изходните им съставки. Така тялото получава възможно най-голяма полза от тях.

Тънките черва, от своя страна, има досмилателна функция. Там храната се разгражда на химично ниво и остатъчните вещества се предават към дебелото черво. Там последните части от тях биват разградени. За целта се използват три вида специфични чревни движения.

По време на процеса хранителните вещества се абсорбират през стените на червата и навлизат във всички други системи. Изключение е желязото, което се отделя още в дванадесетопръстника.

 

Защо е важно чревното пречистване

 

Жема, която страда от силни болки в стомаха

 

Червата като част от храносмилателната система действат като добре смазан механизъм до момента, в който той не бъде разбалансиран. Тогава започват и проблемите с храносмилането и приема на полезни вещества от организма.

А причините за това могат да бъдат много – приемът на антибиотици или друг тип лекарства с влияние върху храносмилателната система е само една от тях. Проблеми възникват най-често при неправилна диета с непрекъснат прием само на тежки, трудноразградими храни с високо съдържание на захар и/или рафинирани, изкуствени съставки. Всички те пречат на правилното функциониране на червата и ги натоварват. Положението обикновено се утежнява още повече от липса на движение и застоял начин на живот.

От всички тези последствия страда не само вътрешното състояние на тялото – много често при подобни състояния се чувстваме уморени и по-тежки, без желание за движение и дейност от всякакъв тип и вид. Характерна е мудност, понякога и главоболие.

В по-тежки случаи и продължителност на състоянието се забелязва натрупване на токсини в организма и повишаване на теглото. Това може да бъде опасно за всички системи както в краткосрочен, така и  вдългосрочен план. Ето защо е от изключително голямо значение периодичното чревно пречистване.

 

Пречистване на червата – природни методи и комплекс 

От години са познати множество методи за чревно прочистване с различни детокс процедури или природни лекове.

За най-силни сред тях се считат продуктите, богати на фибри. Често пъти обаче, те не са съчетани с режимното хранене, тъй като съдържат въглехидрати. Освен това ключова грешка, която мнозина допускат, е да пропускат да увеличат приема на течности по време на процеса по пречистване. Това причинява стрес на тялото и цялата храносмилателна система и може да доведе до опасни нива на дехидратация.

Друг често срещан вариант за чревно пречистване са деуретичните природни лекове като сливите и динята. Те обаче са твърде наситени със захари и обикновено също не са добро решение за режимните периоди.

Съвременно решение за прочистване се явява комбинацията от 11 активни натурални растителни съставкиКомплекс за чревно пречистване„. Той представлява удобна добавка, която събира в себе си магията и свойствата на редица български и чуждестранни изцяло натурални съставки. Те едновременно прочистват хрносмилателната система и имат благотворно действие върху чревната флора така, че да постигнете оптимален резултат без странични ефекти.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 13.09.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:31 | Публикувана: 13 септември 2019 в 17:31 | Категория: Витамини и минерали, Здраве