Неслучайно преди празници постим – подготвяме организма си за това, което го чака за най-обилните от гледна точка на храна дни от годината. Каквото и да си говорим, на празничната трапеза по Коледа, Нова година и именните дни, които ги съпътстват, откриваме предимно тежки ястия – с месо, мазнина, захар и тесто.

А след тях – идва новата година с новогодишната резолюция за по-здравословно хранене. Ако сме решили да започнем с детокс на черния дроб, има варианти как това да стане най-ефективно и разбира се, с внимание към нуждите ни.

 

Какво е важно да знаем за черния дроб?

Най-краткото определение за този така важен орган в нашето тяло вероятно е, че той е пречиствателната система на организма. Обикновено, когато говорим за него, говорим и за натоварването, на което е подложен от гледна точка на алкохола, който консумираме.

В действителност обаче влияние му оказват и много от храните, с които сме свикнали и на които не обръщаме внимание – мазнини, преработени и рафинирани продукти и още много.

kurk pep 400
kurk pep 600

От биологична гледна точка черният дроб е част от храносмилателната система.

Играе много сериозна роля в регулирането на темповете на метаболизма, синтеза на белтъци и производството на биохимични вещества в организма ни

Счита се, че след кожата, това е най-големият орган в тялото ни.

Важно е да имаме предвид, че размерът и цветът му обаче варират спрямо възрастта и навиците ни на живот. Здравият черен дроб има тъмнокафяв цвят и е мек и асиметричен. Разположен е под диафрагмата, в горната част на корема. Той получава богата на хранителни вещества кръв и е изграден от специални, чернодробни клетки.

Освен с най-популярната си, детоксикираща функция, черният дроб има още около 400 физиологични функции, свързани с всички системи в тялото ни. Голяма част от тях са свързани с обмяната на витамини и минерали, и хранителни органични вещества. Както и регулация на въглехидратите, белтъчините и мазнините.

Затова и не е чудно, че лекарите настояват да обръщаме внимание на черния си дроб – от него зависи правилното функциониране и усвояване на хранителни вещества в цялата система.

Важна особеност на черния дроб е, че той може да се самовъзстановява.

Не бива обаче да разчитаме само на това при грижата си за него, затова е необходимо да правим детокс на черния дроб редовно.

 

Какво натоварва най-много черния ни дроб?

 

Детоксикираме черния си дроб.

 

Безспорно, когато задаваме този въпрос, първият отговор е: алкохолът. Няма как да отречем, че в периода декември-януари той обикновено се лее отвсякъде и в обилни количества. Празничните дни се превръщат в пиршество, в което той е постоянен гост на всяка трапеза и често не мислим как ни се отразява.

Допълнително затруднение за черния дроб представляват и тежките храни, пълни с мазнини и въглехидрати.

Ако се замислите, ще ги намерите навсякъде в този период от годината – от бързата храна, която хапваме на крак по време на лудешкото пазаруване за подаръци в последния момент, до богатите на мазнини и тесто традиционни ястия от масите.

В този период най-често преяждаме и заради традицията да посетим всички роднини или самите ние да организираме възможно най-богата трапеза.

Не пренебрегвайте и ефекта на храните с високо съдържание на рафинирана захар. Вследствие на приема им черният дроб трябва да се бори с мазнини, които могат да се преобразуват лесно в мастни натрупвания. Те, от своя страна, причиняват затлъстяване или омазняване на черния дроб, което променя формата му и затруднява допълнително работата му.

Комбинацията от тези три основни фактора по празниците кара черния ни дроб да се задъхва от работа – особено ако преди това сме били на строги пости и не сме го натоварвали. Затова е необходим детокс на черния дроб след отминаването на всички празненства.

Допълнително обърнете повече внимание на това какво похапвате, ако се наложи да приемате лекарства, свързани с метаболитните функции или антибиотици. Последните са известни като изключително агресивни за целия организъм, но най-вече за черния ни дроб, през който преминават всички вещества.

 

Знаци за претоварване на черния дроб

 

Детокс на черен дроб. Храносмилателни проблеми. Женско биле. Антибиотик-асоциирана диария и псевдомембранозен колит Кървене от храносмилателния тракт. Рак на стомаха. Автоимунни заболявания. Конопеното (CBD) масло при автоимунни заболявания. Ендоскопска диагностика в гастроентерологията. Синдром на дразнимото черво.

 

На фона на всички вълнуващи случки, свързани с празничните дни, как да разпознаем, че черният ни дроб е затруднен?

Основните симптоми, на които трябва да обърнем внимание, са:

  • Забавено храносмилане
  • Постоянна тежест в стомаха
  • Главоболие без ясен произход
  • Желание за сън след хранене
  • Лошо качество на съня

Ако игнорираме тези сигнали, с времето ще започнем да усещаме болка и спазми, задържане на течности, промяна в цвета на изхвърляните от организма вещества, отпадналост и умора. Още знаци, че е необходим детокс на черния дроб.

 

Детокс на черния дроб

 

Жена в спортни дрехи пие вода. Усмихва се и се чувства добре.

 

Съществуват много митове за детоксикацията и дали е реален процес. Истината е, че ефектът от нея зависи много от организма, неговото състояние и нашите навици.

При детокс на черния дроб има две основни правила: ограничаване на алкохола и намаляване на тежките храни, както и тези, които съдържат много захар.

Препоръчителният период на провеждане на детоксикация зависи от индивидуалния организъм обаче – най-вече от това на колко стрес е подложен ежедневно. Това влияе на метаболизма и целия организъм – включително и на този така важен орган.

Ако решим да започнем детокс черния си дроб, е задължително да увеличим приема на вода. Тя помага много на органа да се самовъзстанови и да се прочисти по-лесно от вредните вещества.

Спирането поне временно на приема на полуфабрикатни храни, колбаси и пържени храни, както и такива с оцветители и консерванти, е много добро решение. Всички те товарят черния дроб. Можем да ги заменим с леки бульони, салати, плодове и зеленчуци.

Подходящ начин за детоксикация е вода с лимонов сок сутрин, поне 2 литра вода на ден и чай от мащерка. Консумацията на куркума също подкрепя здравата чернодробна тъкан и чернодробния метаболизъм.

А ако не можем без сладко, бихме могли да заместим захарта с естествен подсладител – тя няма да попречи на функциите на черния дроб и на детоксикиращия режим.

Движението е изключително важно – спортът ще помогне на тялото, и в частност, на черния ни дроб, да отдели повече от вредните вещества чрез потта. А и ще ни накара да приемаме повече течности, които, както вече уточнихме, също ще бъдат незаменим помощник при детокс на черния дроб.

Какво е важно да знаем за черния дроб?

Най-краткото определение за този така важен орган в нашето тяло вероятно е, че той е пречиствателната система на организма. Играе много сериозна роля в регулирането на темповете на метаболизма, синтеза на белтъци и производството на биохимични вещества в организма ни.

Какво натоварва най-много черния дроб?

Безспорно, когато задаваме този въпрос, първият отговор е: алкохолът. Допълнително затруднение за черния дроб представляват и тежките храни, пълни с мазнини и въглехидрати.

Какви са симптомите за претоварване на черния дроб?

Това са забавено храносмилане, тежест в стомаха, главоболие, умора, безсъние.

Какви са основните правила при детокс на черния дроб?

При детокс на черния дроб има две основни правила: ограничаване на алкохола и намаляване на тежките храни, както и тези, които съдържат много захар.