Пролетно прочистване на организма за тонус и здраве

Обновена: 11.03.2024|
Непрекъснат глад при кето диета. Лечение на цистит. Жена в спортни дрехи пие вода. Усмихва се и се чувства добре.

Днес обръщаме внимание на това как и дали едно пролетно прочистване на организма ще се отрази на тялото ни. Зимата изтощава тялото – понякога повече, отколкото можем да си представим. Един от признаците, по който го усещаме, е пролетната умора.

Тя, противно на всеобщото мнение, не е само психическо състояние, но има много общо с физическата ни форма, свързана с баланса на веществата в тялото ни.

По време на пролетния сезон има изобилие от свежи храни, например коприва, които може да се използват за детоксикация.

 

 

Какво представлява процесът на пролетно прочистване на организма?

На процеса по пролетно прочистване на организма от години се гледа като на решение за много здравословни проблеми. Много хора стигат до там, че го препоръчват дори и като ефективен начин за отслабване.

Истината е, че подобно на всяка промяна в хранителните навици, то влияе на целия ни организъм. И като всяка подобна промяна, това може да значи по-голям или по-малък стрес за него.

Това може да доведе дори до отслабване на имунната система – нещо, което е изключително неподходящо за пролетния сезон. Затова е важно да знаем до какво може да доведе всяка стъпка в това отношение и защо е важно да направим пролетно прочистване на организма си.

Само по себе си, този процес представлява детоксикация на тялото. Мнозина специалисти твърдят, че е добре това да се прави два пъти в годината, за да премахваме натрупаните вредни вещества. Това се налага, тъй като, независимо от нашия начин на живот, е неизбежно в нас с времето да не се стигне до прекомерно натоварване с токсини.

Много от тях идват от въздуха и водата, които приемаме всяка секунда от живота си. Голяма част от тях са миниатюрни частички, които организмът ни изхвърля сам. С времето обаче е възможно те да се натрупат или съпротивителните ни сили да отслабнат. Тогава това ще доведе до по-тежки и хронични проблеми за тялото.

По-голямата част от токсините са плод на ежедневната ни консумация на различни видове храни и напитки с различни ефекти върху тялото ни. Затова следващият ни фокус попада върху…

 

6 ефективни начина за пролетно прочистване на организма

 

Млада жена хапва кето обяд в офиса в обедната почивка.Пролетно пречистване на организма.

 

1. Пролетните пости

Друг начин да прочистите тялото си през пролетта, е като спазвате пролетните пости. Точно така – има причина те да бъдат заложени през точно този период на годината и тя е, че дори древните са разбирали важността на периодичното детоксикиране на организма.

2. Повече хидратация

Ако пък не искате или не би било добре за тялото ви да спазвате конкретен режим, увеличете приема на вода.

Нещо повече – заложете я като основен източник на течности за организма. Приемайте по около 2 литра на ден. Добавете към нея лимон и мед. Те са сред най-естествените начини за добавяне на витамини и антибактериални вещества.

3. Повече движение

За пречистването на организма задължително включете и възможно най-много движение. Дори само разходка след работа или йога у дома ще помогнат на тялото ви в процеса на пролетно прочистване на организма да се освободи по-бързо от токсините по естествен начин – чрез потта.

В случай, че нямате възможност да промените нито един от тези фактори обаче, винаги има вариант за пречистване на червата. Така ще помогнете на храносмилателната система бързо и лесно. С това ще окажете положителен ефект върху целия организъм. С помощта на комплекс за чревно пречистване, който  съдържа комбинация от 11 билкови съставки, ще възстановите стомашно-чревния баланс.

4. Облекчете сенната хрема

Пролетта предвещава и началото на сезона на алергиите. Храни, богати на флавоноиди като кверцетин, витамин С и бета-каротин, могат да помогнат за блокиране на хистамин и намаляване на възпалението. Те включват чесън, лук и боровинки, а морковите също са полезни за укрепване на имунитета.

Редовната консумация на местен мед също може да помогне на имунната система да се справи с алергените. Доверете се и на хранителни добавки, съдържащи кверцетин и витамини.

 

5. Подобрете чревното здраве

 

Прочистване на организма. Кисело мляко.

 

Прочистването на организма е силно свързано с чревното здраве. Сезонните заболявания и зимните инфекции, изискващи антибиотици, е вероятно да са ги накарали да се нуждаят от подкрепа.

Попълнете полезните чревни бактерии с качествен пробиотик, съдържащ най-широко изследваните бактериални щамове, лактобацилус и бифидобактериум.

Чревните бактерии играят ключова роля в поддържането на здрава имунна система. За детокс включете живи бактерии в диетата си чрез кисело мляко и ферментирали храни като кисело зеле и кефир.

 

6. Заредете се с витамин D

За детоксикацията на тялото е добре да си набавите и това важно хранително вещество. Наричан още и „слънчев витамин“, той поддържа здрави кости и имунитет и се произвежда от действието на слънцето върху кожата ни, така че нивата ни могат да спаднат значително през зимата.

С настъпването на пролетта много от нас са с ниско съдържание на витамин D заради студените месеци с намалено слънчево греене.

Затова нивата му трябва да се поддържат нивата с хранителни добавки и консумация на храни, които го съдържат, например риба, яйца и гъби. Имайте предвид обаче, че понякога е доста трудно да си набавим достатъчно само от диетата, тъй като много малко храни го съдържат.

 

 

Кои са видовете токсини и как се натрупват в организма ни?

 

Пролетно пречистване на организма.

 

Нека не оставаме с погрешни впечатления – тялото ни е добре екипирано да осъществява и самостоятелно пречистване. Най-ефективни в това са черният ни дроб и отделителната система.

При попадане на вредните вещества в организма, черният дроб се грижи те да бъдат преработени. И то – до степен, в която те вече не могат да нанесат негативи на тялото.

На отделителната система, от друга страна, се пада да изчисти организма от остатъчните продукти от храната и напитките, които приемаме, които тялото не може или не бива да усвоява.

Сред най-опасните видове токсини, с които тялото ни непрестанно се бори, са:

 • Тежки метали – те често се натрупват в мастните клетки и при отслабване се освобождават накуп в организма.
 • Мазнини – особено трудно е, когато са преработени и рафинирани. Обикновено изпитваме тежест в корема, когато тялото се затруднява да се справи с тях.
 • Изкуствени съставки и подсладители.
 • Консерванти.
 • Токсини, които натрупваме от рафинирани продукти, които консумираме.
 • Пестициди.
 • Стероиди и остатъчни вещества от антибиотично лечение и др.

 

Сигнали за нужда от пролетно прочистване на организма?

По-малкото количество витамини и слънчева светлина през зимата неминуемо оказват ефект върху цялото тяло, а нека не забравяме и за постоянните атаки на сезонните бактерии и вируси. Затова е добре да бъдем внимателни с планираното прочистване на организма.

Ако обаче тялото ни даде сигнали за нуждата от детокс, е добре да му обърнем внимание.

Сериозни знаци за това, че ни е нужно прочистване на организма, са:

 • тежест в корема
 • промяна в настроението
 • постоянна умора, в това число и т.нар. пролетна умора
 • суха и сърбяща кожа
 • главоболие
 • запушен нос
 • безсъние

Един от най-добрите начини за прочистване на организма през пролетта е чисто и просто… чрез промяна на хранителния режим. След зимните месеци, изпълнени с поводи за празнуване и тежка, мазна храна, както и множество десерти с много захар, е хубаво да дадем малко почивка на тялото си.

 

Как да направим пролетно прочистване на организма чрез хранителен режим?

 

Пречистване на организма. Зелено смути.

 

Редуцирайки мазното месо и сладкото и залагайки на по-скоро задушени, отколкото пържени храни, даваме възможност на организма да възвърне нормалния си ритъм на работа.

Хубаво е в менюто, което си съставим, да присъстват повече фибри и плодове и зеленчуци (главно зелени – салата, спанак, зеле), риба и месо с ниска степен на мазнина – пилешко, например.

Изключете от него алкохола и газираното – те товарят и забавят метаболизма и затрудняват работата на черния дроб и стомаха. Желателно е да увеличите приема на чай – за сметка на кафето.

Добър вариант за това е зеленият чай. Той е известен като изключително здравословна напитка с прочистващи сили. Не се притеснявайте да добавите сокове и смутита – плодовете и зеленчуците в този си вид вливат безценни витамини и минерали в организма.

 

Митове относно прочистването на организма

Виреят и някои митове относно пролетното прочистване на тялото, които ще оборим. Един от тях е, че то няма нужда от пречистване, защото органите и системите се справят сами.

Това не е съвсем вярно, защото в наши дни сме изложени на много повече вредни храни и токсини, медикаменти, тежки метали и други в сравнение с преди. По този начин се затруднява естествената работа на тялото и нерядко е необходимо да го подпомогнем с детокс.

Друг мит е, че детоксикация на тялото е просто търговски трик. Това също не е вярно, тъй като такава може да се осъществи до голяма степен посредством чиста храна и движение.

 

Послушайте тялото си

Моментът, щом усетите някакъв дискомфорт, е много важно веднага да обърнете внимание на това какво ви казва вашето тяло. Всяко навреме хванато неразположение ще ви спести болки, главоболия и куп други неприятни ситуации.

Пролетта е тук – със събуждането на природата помогнете и на тялото си да се събуди от зимния сън, като направите пролетно прочистване на организма си и му дадете необходимия тонус, за да посрещне бодро топлите месеци.

Прочетете още:

Защо е важно да направим пролетно прочистване на организма?

По-малкото количество витамини и слънчева светлина през зимата неминуемо оказват ефект върху цялото тяло. Нека не забравяме и за постоянните атаки на сезонните бактерии и вируси. Затова е нужно с идването на пролетта да подсилим тялото и имунитета си.

Кои са сигналите на тялото, че се нуждаем от прочистване на организма?

Знаци за това, че ни е нужно прочистване на организма, са: тежест в корема, промяна в настроението, умора, суха и сърбяща кожа, главоболие и други.

Как да детоксикираме правилно тялото си?

Увеличете приема на зелени зеленчуци, приемайте протеини, например от пилешко месо, набавяйте си достатъчно витамин Д и се погрижете за чревното си здраве. Това са някои от най-важните неща за прочистване на организма.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 14:12 | Публикувана: 3 април 2020 в 17:23 | Категория: Здраве