Зимата изтощава организма – понякога повече, отколкото можем да си представим. Един от признаците, по който го усещаме, е пролетната умора. Тя, противно на всеобщото мнение, не е само психическо състояние, но има много общо с физическата ни форма. Тя, от своя страна, е свързана с баланса на веществата в тялото ни. Затова днес обръщаме внимание на това как и дали едно пролетно пречистване на организма ще се отрази на тялото ни.

 

Какво представлява процесът на пролетно пречистване на организма?

На пречистването на тялото от години се гледа като на решение за много здравословни проблеми. Много хора стигат до там, че го препоръчват дори и като ефективен начин за отслабване. Истината е, че подобно на всяка промяна в хранителните навици, то влияе на целия ни организъм. И като всяка подобна промяна, това може да значи по-голям или по-малък стрес за него. Това може да доведе дори до отслабване на имунната система – нещо, което е изключително неподходящо за пролетния сезон. Затова е важно да знаем до какво може да доведе всяка стъпка в това отношение и защо е важно да направим пролетно пречистване на организма си.

Само по себе си, пречистването на тялото представлява детоксикация на организма. Мнозина специалисти твърдят, че е добре това да се прави два пъти в годината, за да премахваме натрупаните вредни вещества. Това се налага, тъй като, независимо от начина на живот, който водим, е неизбежно в нас с времето да не се натрупат всякакви токсини.

Много от тях идват от въздуха и водата, които приемаме всяка секунда от живота си. Голяма част от тях са миниатюрни частички, които организмът ни изхвърля сам. С времето обаче е възможно те да се натрупат или съпротивителните ни сили да отслабнат. Тогава това ще доведе до по-тежки и хронични проблеми за тялото. По-голямата част от токсините са плод на ежедневната ни консумация на различни видове храни и напитки с различни ефекти върху тялото ни. Затова следващият ни фокус попада върху…

 

Три ефективни начина за пролетно пречистване на организма

 

Млада жена хапва кето обяд в офиса в обедната почивка.Пролетно пречистване на организма.

 

1. Пролетните пости

Друг начин да прочистите тялото си през пролетта, е като спазвате пролетните пости. Точно така – има причина те да бъдат заложени през точно този период на годината и тя е, че дори древните са разбирали важността на периодичното детоксикиране на организма.

2. Повече хидратация

Ако пък не искате или не би било добре за тялото ви да спазвате конкретен режим, увеличете приема на вода. Нещо повече – заложете я като основен източник на течности за организма. Приемайте по около 2 литра на ден. Добавете към нея лимон и мед. Те са сред най-естествените начини за добавяне на витамини и антибактериални вещества.

3. Повече движение

Задължително включете и възможно най-много движение. Дори само разходка след работа или йога у дома ще помогнат на тялото ви в процеса на пролетно пречистване на организма да се освободи по-бързо от токсините по естествен начин – чрез потта.

В случай, че нямате възможност да промените нито един от тези фактори обаче, винаги има вариант за чревно пречистване. Така ще помогнете на храносмилателната система бързо и лесно. С това ще окажете положителен ефект върху целия организъм.С помощта на комплекс за чревно пречистване, който  съдържа комбинация от 11 билкови съставки, ще възстановите стомашно-чревния баланс.

 

А кои са видовете токсини и как се натрупват в организма ни?

 

Пролетно пречистване на организма.

 

Нека не оставаме с погрешни впечатления – тялото ни е добре екипирано да осъществява и самостоятелно пречистване. Най-ефективни в това са черният ни дроб и отделителната система. При попадане на вредните вещества в организма, черният дроб се грижи те да бъдат преработени. И то – до степен, в която те вече не могат да нанесат негативи на тялото. На отделителната система, от друга страна, се пада да изчисти организма от остатъчните продукти от храната и напитките, които приемаме, които тялото не може или не бива да усвоява.

 

Защо „пролетно“ пречистване на организма?

На първо място е важно да отбележим, че пролетният сезон не е особено препоръчителен за прочистване на организма, въпреки, че китайската медицина го препоръчва за целта. Причината за това се крие в изтощаването на защитните му сили от зимните сезони и ако не внимаваме, можем да застрашим здравето си. По-малкото количество витамини и слънчева светлина неминуемо оказват ефект върху цялото тяло, а нека не забравяме и за постоянните атаки на сезонните бактерии и вируси. Ако обаче тялото ни даде сигнали за нуждата от детокс, е добре да му обърнем внимание. Сериозни знаци за това, че ни е нужно пречистване, са тежест в корема, промяна в настроението, постоянна умора, в това число и т.нар. пролетна умора, суха и сърбяща кожа, главоболие, запушен нос, безсъние.

Един от най-добрите начини за прочистване на организма през пролетта е чисто и просто… чрез промяна на хранителния режим. След зимните месеци, изпълнени с поводи за празнуване и тежка, мазна храна, както и множество десерти с много захар, е хубаво да дадем малко почивка на тялото си. Редуцирайки мазното месо и сладкото и залагайки на по-скоро задушени, отколкото пържени храни, даваме възможност на организма да възвърне нормалния си ритъм на работа. Хубаво е в менюто, което си съставим, да присъстват повече фибри и плодове и зеленчуци (главно зелени – салата, спанак, зеле, например), риба и месо с ниска степен на мазнина – пилешко, например.

Изключете от него алкохола и газираното – те товарят и забавят метаболизма и затрудняват работата на черния дроб и стомаха. Желателно е да увеличите приема на чай – за сметка на кафето. Добър вариант за това е зеленият чай. Той е известен като изключително здравословна напитка с прочистващи сили. Не се притеснявайте да добавите сокове и смутита – плодовете и зеленчуците в този си вид вливат безценни витамини и минерали в организма.

 

Сред видовете токсини, с които постоянно се борим, са:

  • Тежки метали – те често се натрупват в мастните клетки и при отслабване се освобождават накуп в организма.
  • Мазнини – особено трудно е, когато са преработени и рафинирани. Обикновено изпитваме тежест в корема, когато тялото се затруднява да се справи с тях.
  • Изкуствени съставки и подсладители.
  • Консерванти.
  • Токсини, които натрупваме от рафинирани продукти, които консумираме.
  • Пестициди.
  • Стероиди и остатъчни вещества от антибиотично лечение и др.

 

Послушайте тялото си

Моментът, щом усетите някакъв дискомфорт, е много важно веднага да обърнете внимание на това какво ви казва вашето тяло. Всяко навреме хванато неразположение ще ви спести болки, главоболия и куп други неприятни ситуации. Пролетта е тук – със събуждането на природата помогнете и на тялото си да се събуди от зимния сън, като направите пролетно пречистване на организма си и му дадете необходимия тонус, за да посрещне бодро топлите месеци.

Прочетете още:

Защо е важно периодичното чревно пречистване?

Какво трябва да знаем за токсините в тялото?

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]