Есенен детокс – защо ни е нужен и как да го постигнем?

Обновена: 11.03.2024|
Митохондриално отделяне. Кето спаначени палачинки. Фибри за кето диета. Как плодовете влияят на тялото. Витамини през пролетта, бери плодове.

Есента е време на сътресения за организма – промени във времето, колебания в температурите, по-малко слънце, атаки от външни бактерии и вирусни заболявания. На фона на всичко това, есента е и прекрасно време да прочистите организма си преди най-студените месеци, в които и похапваме най-много. Защо на фокус днес е есенният детокс на организма? Кои са най-добрите естествени продукти, с които да го направим и има ли алтернативи? Отговаряме в следващите редове!

Но преди всичко започваме с изясняване на…

Що е то детокс на организма и защо е важно да го правим?

За прочистването на организма от токсини има много митове и двойно повече истински ползи. И независимо дали за пръв път се подлагате на детокс програма тази есен, или пък от години практикувате през определен период процедурата, първото и най-важно правило, което трябва да спазвате, е да слушате организма си! Единствено разпознавайки сигналите му, ще намерите най-добрия баланс при прочистването и ще постигнете оптимален ефект.

По своята същност детоксикацията на организма представлява прочистване на тялото от всички токсини, от които то не може само да се освободи. Като всяка система, отделните части от него са в крехък баланс. Натрупването на вредни вещества може да го наруши и всъщност това се случва по-често, отколкото предполагаме. Важно е да отбележим, че много от системите имат собствен метод за освобождаване. Най-действащи в тази насока са черният дроб, бъбреците, червата и до известна степен – кожата.

Кои органи пречистват тялото ни от токсини?

Черният дроб и бъбреците прочистват течностите в тялото ни – благодарение на тях не задържаме вредни вещества в кръвта си. Чрез кожата и потните жлези отделяме друга част от неполезните елементи, попаднали в системата ни. Червата, от своя страна, отговарят за хранителните вещества. Тези от тях, които извличаме, са възможно най-полезни и чисти благодарение на тази част от храносмилателната система. Повече за функциите им и защо в специфика чревното пречистване е важно, разказваме тук.

И все пак – въпреки тези естествени методи, във все повече случаи се наблюдава натрупване на токсини в организма, от които тялото ни трудно може да се освободи. В такива ситуации в негова помощ е нужна преднамерената детоксикация.

Митове за детоксикацията на организма

highlighted blue internal organs of healthy human organsim / protection from illnesses

Има множество митове за това що е детокс. Че е чудодеен и че с него ще свалите значително количество килограми са само два от тях. Хвърляме светлина над трите най-спорни твърдения, с които трябва да се съобразите, преди да започнете есенно пречистване на организма.

Редица специалисти твърдят, че е добре процедурата да се прави два пъти в годината. Освен за изчистване на организма от ненужните вещества, той помага още за подсилване на имунитета. Ето защо един от подходящите сезони да го направите е именно есента.

Детокс не може да се направи без подготовка

Именно това е едно от нещата, които рядко се обясняват. В действителност, 1-2 седмици преди да влезете в активен детокс режим, е важно да подготвите организма си за това, което предстои. Принципът е същият, като при хранителните режими – въведете ли ги рязко, стресирате тялото си. Вместо да му помогнете, затруднявате работата му. През подготвителния период се старайте да консумирате по-леки храни и постепенно увеличавайте броя на тези, чрез които ще направите детоксикацията, за сметка на тези, които ще отпаднат от менюто ви.

Токсините не са само около нас

Още един мит, който сме готови да развенчаем. Вредните вещества сами по себе си се делят на такива с произход от околната среда и такива, които приемаме с храната и течностите. Целият ни организъм се бори с различни средства срещу различните заплахи, но нашите действия в негова помощ са най-важни в дългосрочен план.

Тялото ни не може да се освободи само от токсините

Това твърдение едновременно е правилно и грешно. Защо? Защото всеки организъм е различен. Хората с по-ускорен метаболизъм се освобождават по-бързо от някои токсини. За разлика от тях, тези с по-бавно или нормално храносмилане и отделяне на веществата работят по-бавно в тази насока.

Разбира се, всичко зависи и от начина на живот. Ако следите храненето си, движите се и спортувате, то е вероятно организмът ви ще се справя добре с отделянето на токсините. И обратното – ако водите застоял живот с малко движение и често похапвате “бърза” храна с високо съдържание на рафинирани съставки, то е много възможно тялото ви да има нужда от вашата помощ за изхвърляне на вредните вещества.

Признаци, че тялото ни е натрупало токсини и има нужда от детокс

Къпини, свежо набрани в малка купичка. Подходящи като плод за есенен детокс.

Най-честите признаци за натрупване на токсини всъщност са много видими. Единственото, което трябва да направим, е да им обърнем внимание.

Честото главоболие обикновено съпътства високото съдържание на вредни вещества в тялото. Към него често вървят и кожни проблеми и неочаквани обриви без видима причина или промяна на хранителните навици и козметиката, която използваме.

За по-сериозен проблем сочат промяната в нюанса на кожата и ноктите. Наред с тях се забелязват и сухота или лющене на епидермиса. Ноктите пък може да придобият жълтеникав оттенък. Езикът образува неестествен, неприятен горен слой.

Обърнете си внимание и при безсъние, особено ако не се дължи на стрес или преумора.

Есенни продукти за детокс на организма

Ако сте решили да преминете на есенно детокс меню, то има няколко основни природни продукта, на които да се доверите.

Къпините са един от даровете на природата, който ще бъде ваш неизменен спътник по време на прочистването на организма от токсини. От една страна те са от най-ценните бери плодове, а от друга – съдържат изключително много фибри и антиоксиданти.

Добавете към менюто си и орехи. Тези така примамливи и вкусни есенни ядки ни даряват със здраве на тялото и ума. В допълнение, съдържанието им подпомага много детоксикацията на организма.

На помощ идват и зелените растениякейл, коприва, спанак, магданоз. Наситени с антиоксиданти и микс витамини, те са чудесни за добавяне към разнообразни детокс напитки. Освен това, гарантирано зареждат с енергия и помагат на чревното прочистване. Проверете и още няколко доказани идеи тук.

Ако обаче ежедневието ви е забързано и конкретно меню с тези и други детокс продукти е само далечна, трудно постижима идея…

Комплекс за чревно пречистване

colon5

За заетите и тези от нас, за които структурирането на детокс меню е трудно, събираме на едно място 11 съставки с прочистващо действие на организма. Изцяло билковия микс се събира в дози във вегетариански капсули и помага на стомашно-чревния тракт да се освободи от всички натрупани токсини – бързо, лесно и ефикасно. Всяка съставка е внимателно подбрана за максимален резултат – детокс на организма ви преди есента и подкрепа на имунитета преди зимата!

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 07.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 09:25 | Публикувана: 7 октомври 2019 в 11:29 | Категория: Здраве, Витамини и минерали