Червено цвекло и холестерол – каква е връзката

Обновена: 06.01.2024|

Учени установиха връзка между червено цвекло и холестерол и това как влияе върху него зеленчукът.

Високият холестерол е изключително рисков фактор, а поддържането му в нормални граници понижава опасността от сърдечно-съдови заболявания. Именно те са убиец номер 1 в света и превенцията им, както и добрият контрол над тях, са от ключово значение.

В настоящата статия ще разгледаме по-подробно свързаността между червено цвекло и холестерол.

 

 

Червено цвекло – какво не знаем за него?

Червеното цвекло се е консумирало още по времето на древен Рим. Този праисторически кореноплоден зеленчук произхожда от бреговете на Северна Африка, Европа и Азия. В Средновековието се е използвал за лечение на заболявания, особено тези, свързани с кръвта и храносмилането.

В наши дни той стана още по-популярен в световен мащаб благодарение на сладкия си вкус и на многото си хранителни вещества, както и на факта, че е чудесен източник на фибри.

Цвеклото и сокът му се свързват с множество ползи за здравето, включително подобрено кръвообращение, по-ниско кръвно налягане и повишена физическа активност.

Червено цвекло и холестерол са взаимносвързани, що се отнася до консумацията на зеленчука. Много от тези предимства се дължат на високото съдържание на неорганични нитрати.

Цвеклото е чудесен източник на много основни витамини и минерали.

 • Фолат (витамин B9 с естествен произход): един от витамините от група В, той е важен за нормалния растеж на тъканите и клетъчната функция. Особено необходим е за бременни жени.
 • Манган: важен микроелемент, помагащ на тялото да образува съединителна тъкан, кости, фактори на кръвосъсирването и полови хормони. Той също така играе роля в метаболизма на мазнините и въглехидратите, усвояването на калций и регулирането на кръвната захар. Необходим и за нормалната функция на мозъка и нервите.
 • Калий: режим с високо съдържание на калий може да доведе до понижени нива на кръвното налягане и положителни ефекти върху здравето на сърцето.
 • Желязо: като основен минерал, то има много важни функции в тялото. Необходимо е за транспортирането на кислород в червените кръвни клетки. Затова цвеклото се препоръчва при хора, страдащи от желязодефицитна анемия.
 • Витамин С: този добре познат витамин е антиоксидант, който е важен за имунната функция и здравето на кожата.

 

Висок холестерол – защо е опасен?

 

Висок холестерол. Сгъстяване на кръвта. Червено цвекло и холестерол.

 

Преди да преминем към по-подробното разглеждане на връзката между червено цвекло и холестерол, ще разгледаме накратко какво представлява той.

Холестеролът е подобно на восък вещество, намиращо се в кръвта. Човешкото тяло се нуждае от него, за да изгради здрави клетки, но високите му нива могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Когато той е завишен, е твърде вероятно да се стигне до развитие на мастни отлагания в кръвоносните съдове. В крайна сметка те нарастват, което затруднява преминаването на достатъчно кръв през артериите.

Понякога тези отлагания могат внезапно да се откъснат и да образуват съсирек, който причинява инфаркт или инсулт. Високият холестерол може да бъде наследен, но по-често е резултат от избор на нездравословен начин на живот, което го прави предотвратим и лечим.

Той се пренася през кръвта, свързан с протеини, като комбинацията между тях се нарича липопротеин. Има различни видове холестерол, които са:

 • Липопротеини с ниска плътност (LDL): известен и като „лош“, той транспортира холестеролни частици в тялото и се натрупва в стените на артериите, което ги прави твърди и тесни.
 • Липопротеини с висока плътност (HDL): наричан и „добър“ холестерол, той улавя излишния и го връща обратно в черния дроб.

Здравословната диета, редовните упражнения, а също и някои хранителни добавки и медикаменти, могат да помогнат за намаляване на този опасен рисков фактор.

 

Червено цвекло и холестерол – как са свързани?

 

Червено цвекло и холестерол-връзка

 

Този зеленчук съдържа ценни растителни химикали, които могат да намалят подуването и холестерола. Освен това цвеклото може да повиши нивата на азотен оксид в тялото.

Той се произвежда естествено от тялото и е жизненоважен за нашето здраве. В допълнение към ролята си за регулиране на кръвното налягане, азотният оксид има важни противовъзпалителни ефекти.

Нивата му обаче са по-ниски при хора със сърдечно-съдови заболявания, тъй като ензимите известни като NO-синтази, необходими за образуването на азотния оксид от аминокиселината L-аргинин, са по-малко активни.

Именно чрез този механизъм се осъществява връзката между червено цвекло и холестерол. Пигментите, които придават на цвеклото неговия червен цвят, се наричат беталаини. Те са полифеноли – естествени химикали с полезни антиоксидантни свойства.

Доказано е, че тези противовъзпалителни вещества могат да намалят риска от много хронични заболявания и да допринесат за цялостно оптимално здраве.

Специфична форма на беталаин, наречена бетанин, която е в изобилие в корените на цвеклото, предпазва LDL холестерола от окисляване, като по този начин понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Зеленчукът съдържа още и фитостероли – структури, откривани в растенията, които могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола в тялото.

Калият също помага на тялото да изхвърли излишния натрий чрез урината и намалява напрежението в кръвоносните съдове. И двата механизма намаляват кръвното налягане и допринасят за щастливо и здраво сърце.

 

Какво казват учените за връзката между червено цвекло и холестерол?

 

Алкохолът в борба с холестерола.

 

Учените са категорични, че ежедневният прием на сок от червено цвекло може да подобри съдовата функция при хора с повишени нива на холестерол.

Изследване на експерти от Лондонския университет „Кралица Мери“ доказва, че шестседмична консумация на сок от зеленчука води до значително увеличаване на съдовата дилатация (разширяване) и понижава холестеролните стойности.

Резултатите от него са чудесна новина за хората с високо кръвно налягане, които вече могат да използват нов „естествен“ подход, за да намалят риска от инсулт и инфаркт.

Полезните нитрати, откривани в сока, са причината за благоприятното му въздействие върху сърдечно-съдовото здраве чрез повишаване на нивата на газа азотен оксид.

Учените разкриват също, че е необходимо само малко количество сок (250 мл), за да се прояви този ефект. Освен това колкото по-високо е кръвното налягане в началото на изследването, толкова по-голямо е понижението.

 

Какви други ползи за здравето има цвеклото?

 

Гестационен диабет: признаци. Червено цвекло и холестерол.

 

Освен доказаната връзка между червено цвекло и холестерол и понижаването на кръвното налягане, има още редица причини да го включвате често в менюто си. Дали ще е под формата на сок или не, то има чудесно влияние върху цялостното здраве.

1. Може да ви помогне да спортувате по-дълго: това отново е благодарение на полезните нитрати и увеличените количества кислород, циркулиращ в човешките мускули. Установено е, че хората, които редовно пият сок от цвекло, са по-издръжливи и могат да увеличат времето на тренировките с до 16%.

2. Много e здравословно при диабет: антиоксидантът алфа-липоева киселина има връзка с понижените нива на глюкозата, както и с повишената инсулинова чувствителност при диабетици. Установено е също, че намалява симптомите на диабетна невропатия (увреждане на нервите).

3. Поддържа здрав черния дроб: редовният прием на цвекло повишава количеството на някои детоксикиращи чернодробни ензими. Те помагат за защита на органа и му позволяват да работи по-ефективно.

4. Насърчава здравословна бременност: високите количества на фолати са от ключово значение при този толкова важен период от живота на жената. Поддържането на здравословно ниво по време на бременност може да намали риска от вродени дефекти при бебето.

5. Отличен източник на фибри: Ако търсите начин да подобрите здравето на червата си, цвеклото отново идва на помощ. Високото съдържание на влакнини в зеленчука подпомага храносмилането, като насища червата с добри бактерии. Това може да помогне и при състояния, свързани с храносмилателната система, като например запек.

 

Как да консумираме зеленчука?

Без значение дали го режете на кубчета, настъргвате или изстисквате на сок, цвеклото е отлична за здравето храна.

За да извлечете максимума от него, доказано е, че сокът от суров корен от зеленчука има най-много благоприятни ефекти и запазва непокътнати всички хранителни вещества. Когато се консервира и вари, губи част от полезните си свойства.

Ако урината ви стане червена след консумация на цвекло, не се притеснявайте. Това е често срещан ефект, наречен бетурия.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 04.07.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Димитрова 14.07.2022 at 13:28 - Отговор

  Трябва да престои на въздух 1- 2 часа, иначе ни се гади.

 2. Нася Кинева 06.07.2022 at 13:24 - Отговор

  По мрежата прочетох съобщение, че сокът от червено цвекло трябва да престои известно време и след това да се консумира, тъй като съдържа токсични вещества. Какво знаете по този въпрос?

  • For Life 06.07.2022 at 16:09 - Отговор

   Здравейте,

   Не сме срещали такава информация – по-скоро сокът пречиства от токсични вещества, отколкото да е опасен при директна консумация. :)

Оставете коментар

Обновена: 6 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 юли 2022 в 11:15 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни