Причини за загуба на костна плътност

Обновена: 21.02.2024|

Здравето на костите ни е особено важно за общото благосъстояние на тялото. Поради това трябва да се грижим за тях и да имаме предвид различните фактори, които могат да доведат до загуба на костна плътност.

 

Структура на скелета

Скелетът има няколко незаменими функции за тялото – двигателна, опорна и защитна. Често чуваме изрази като „костна плътност“ , „здрави кости“ и т.н.

Всъщност костите имат комплексна структура, която включва както компактна, така и трабекулярна костна тъкан, състояща се от структури (трабекули, по-популярни като гредички). Те се пресичат и придават гъвкавост на костта, като в същото време запазват нейната здравина.

vitd3 400
calc magn 600

Във вътрешността главно на големите кости се намира плътна тъкан, наречена костен мозък. Той съдържа стволови клетки и е отговорен за производството на кръвни клетки.

vitd3 400
calc magn 600

Външната част на костта е компкатна, твърда и сравнително гладка – нея виждаме при скелети и фосили.

Костите ни са пълни с минерали (главно калций и фосфор), както и протеини, основно колаген. Те са жива тъкан, която е богата на кръвоносни съдове. Здравето на костите зависи от начина ни на хранене и движение, навиците ни и хормоналния баланс. Има и някои фактори, от които зависи костната плътност, но не можем да променим – фамилната обремененост и размерът на костите.

Значение на костната плътност

При намаляване плътността на костите тъканта във вътрешността им изтънява. В нея постепенно се формират пори поради разреждане на костните гредички (т.нар. трабекули). С напредване на този процес нараства рискът от счупвания и фрактури (всички видове увреждания на костите).

Костната плътност естествено започва на намалява след 30-годишна възраст.

Остеопорозата се характеризира с голяма и значителна загуба на костна плътност. Остеопения наричаме състоянието, което предшества остеопорозата. При нея нивото на костна плътност е понижено, но загубата не е достатъчна, за да се диагностицира като остеопороза. Остеопенията не се счита за болест, а за предболестно състояние. И двете фази на костна загуба са предотвратими и развитието им може успешно да се забави.

 

Причини за загуба на костна плътност

 

 

Загуба на костна плътност.

 

 

Има множество фактори в живота, от които зависи здравето на костите ни и нивата на плътност в тяхната вътрешност. Възможно е да се забележат определени симптоми на ниската костна плътност – прегърбване, загуба на сантиметри от ръста, фрактури и счупвания, без да сме претърпели значителна травма.

 • Възраст: С напредването на възрастта синтезът на нови костни клетки се забавя, а загубата на тъкан се случва по-бързо от произвеждането на нови структури. Това намалява костната маса и прави костите крехки и чупливи.
 • Менопауза: Жените са по-предразположени към загуба на костна плътност, особено след менопауза. Понижените нива на естроген след навлизане в менопауза са един от главните рискови фактори за загубата на костна тъкан, както и за развитието на остеопороза.
 • Бременност и кърмене: Големи количества калций се използват от тялото за подсилване на бебето, което може да доведе до дефицити в организма на майката. В този период жената има нужда от допълнителни дози от важния минерал. 
 • Заболявания на храносмилателната система и хранителни разстройства: Проблеми с усвояването на хранителните вещества може да са причина за ниски нива на калций, което, от своя страна, да влоши здравето на костите. Този резултат се наблюдава и при някои психически разстройства, свързани с храненето.
 • Нарушения и дисфункция на еднокринната система: Хормоните също са важни за поддържането на костите. Ако страдаме от заболявания на щитовидната жлеза, това може да е причина за забързана загуба на костна плътност. Пациенти с диабет тип 1 са по-склонни да развият остеопороза.
 • Дефицит на важни минерали и витамини: Костите са минерализирани структури и тяхното здраве зависи от хранителния прием на някои минерали. Най-важни за костната тъкан са калций, магнезий, калий. Също и витамин Д, необходим за поддържане на нормални нива на калций и фосфор в кръвта; витамин К, участващ при формирането на протеини, регулиращи минерализацията на костите; витамин С, важен за производството на колаген; витамини от група В, участващи в процеси, свързани със здравето на костите.
 • Фамилна обремененост: Здравината на костите ни зависи не само от начина ни на живот, но и от генетичната ни предразположеност. Ако в семейството ни има изявена остеопороза, това е знак, че може и ние да се сблъскаме с нежелана загуба на костна плътност.
 • Вредни навици: Тютюнопушенето и редовната консумация на алкохол значително забързват загубата на костна плътност. Заседналият начин на живот също води до проблеми на костната тъкан.
 • Кортикостероиди: Кортикостероидите са важна част от лечението на някои по-тежки заболявания, но дълготрайният им прием може да доведе до загуба на костна плътност.

 

Как да предотвратим нежеланата загуба на костна плътност?

 

загуба на костна плътност

 

Здравословният начин на живот, балансираното хранене и редовното движение са важни за цялостното здраве на тялото, а това включва и плътността на костите ни. Редовни упражнения, включващи силови тренировки и тежести, са особено важни за костната маса.

С напредването на възрастта е хубаво да се фокусираме и върху упражнения, подобряващи баланса и координацията, за да предотвратим падания. Ако сме предразположени към загуба на костна плътност и развиване на остеопения или остеопороза, трябва редовно да правим прегледи за състоянието на костите си.

Допълнителният прием на витамин Д и калций може да забави загубата на костна плътност – това може да се постигне чрез някои храни и хранителни добавки.

Добри хранителни източници на калций са:

 • Млечни продукти
 • Тъмнозелени листни зеленчуци
 • Сьомга и сардини
 • Соеви продукти

 

Трябва да имаме предвид, че твърде много калций може да доведе до други здравословни нарушения и трябва да сме внимателни с дозите.

Тялото ни може самостоятелно да произвежда витамин Д, когато сме изложени на слънчева светлина. Освен това обаче можем да си го набавим чрез храна и хранителни добавки.

Храни, богати на витамин Д, са:

 • Рибено масло
 • Пъстърва
 • Сьомга
 • Риба тон
 • Яйца
 • Гъби
 • Обогатени продукти

 

Заключение

 

загуба на костна плътност

 

Има множество рискови фактори, които предразполагат тялото ни към загуба на костна плътност. Най-добрият начин за противодействие е здравословен начин на живот, редовно движение, балансирано хранене и консумиране на храни, богати на калций и витамин Д.

С напредването на възрастта трябва по-често да правим прегледи на костите си и да приемаме хранителни добавки, ако лекарят ни прецени това за нужно.

 

Какво е костна плътност?

Вътрешността на костите ни е изградена от пластини и малки кухини, които правят скелета лек. Костна плътност наричаме съотношението между костната тъкан и празните пространства между тях.

За какво е важна костната плътност?

Плътността на костите е важна за тяхната здравина. При загуба на костна плътност костите ни стават крехки и чупливи, което може да доведе до множество фрактури и счупвания.

Какви са главните причини за загуба на костна плътност?

Рисковите фактори са различни, но включват възраст, пол, генетична обремененост, вредни навици, дефицити на някои важни минерали, дисфункция на еднокринната система и храносмилането.

Можем ли да предотвратим загубата на костна плътност?

За да поддържаме костите си плътни и здрави, трябва да се храним балансирано, да се движим редовно и да приемаме допълнителни добавки с калций и витамин Д.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Кина Казакова 23.01.2024 at 6:30 - Отговор

  Здравейте, колко време трябва да се слага „Пролия“ за остиопороза?

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:40 | Публикувана: 18 януари 2024 в 10:10 | Категория: Здраве