Бременност и тромбофилия – какви са опасностите?

Обновена: 22.03.2024|
Бременност и тромбофилия., лечение, рискове.

Информацията в тази статия относно диагнозата, лечението и възможните усложнения, свързани с бременност и тромбофилия, е с цел да помогне на бъдещите майки с подобен проблем да получат първоначални насоки на по-достъпен език.

Тук няма как да се вземат предвид индивидуалните рискове и допълнителни усложнения за всеки конкретен случай. Моля обърнете се към специалист за цялостна диагностика и подходящо лечение! Ако искате да разберете какво ви предстои при бременност и тромбофилия, прочетете следващите редове.

 

Какво представлява тромбофилията?

Тромбофилията е състояние, при което хората са предразположени към образуване на кръвни съсиреци (тромби). Обикновено, когато се нараним, тялото противодейства, за да спре кървенето именно чрез процесите на съсирване.

След като кървенето спре, съсирекът се резорбира. Но пациентите с тромбофилия могат да образуват съсиреци спонтанно, дори без да са претърпели нараняване. Това ги поставя в по-висок риск от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ), белодробна емболия, инфаркт и инсулт.

 

Наследствена и придобита тромбофилия

Има два вида тромбофилия – наследствена и придобита. Първата е генетична и се предава от родител на дете. Придобитата тромбофилия се провокира от проблеми на имунната система или от други болестни състояния, променящи кръвосъсирващите протеини.

Този вид тромбофилия може да е резултат от продължително залежаване на легло след операция или сериозно заболяване като рак. Най-често придобитата форма е антифосфолипиден синдром. Това автоимунно заболяване увеличава опасността от усложнения при бременност, включително от спонтанен аборт.

Има и смесена тромбофилия, която се дължи едновременно на наследствени и придобити фактори.

Често срещана генетична форма на тромбофилия е мутацията във фактор V Leiden и протромбин. Състоянието се унаследява по автозомно доминантен начин, т.е. достатъчно е индивидът да получи само един мутирал ген, за да бъде засегнат от склонност към образуване на тромби.

Друго често заболяване е хиперхомоцистеинемията. Наследява се при автозомно рецесивно състояние. Това означава, че заболяването възниква, когато се съчетаят два мутирали гена, наследени от всеки един от родителите. По-редките случаи на тромбофилия са дефицит на антитромбин III и C и S протеини.

 

Кога се установява проблемът?

 

Бременност и тромбофилия. Тромбите. Запушване на артериите.

 

За съжаление, много хора (най-вече жени) не знаят, че имат това състояние, докато не развият анормален кръвен съсирек.

Диагнозата често се поставя, след като някой се сблъска със следните проблеми:

 • Кръвен съсирек в дълбока вена или артерия
 • Нисък брой тромбоцити
 • Инсулт
 • Необясними спонтанни аборти
 • Хемолитична анемия

Лечението зависи от размера и местоположението на съсирека. Разумно е жените със заболяването, да се информират за потенциалните рискове на бременност и тромбофилия и да избягват хормонални лекарства, които съдържат естроген, но затова по-нататък.

 

Бременност и тромбофилия

Пациентките с придобита тромбофилия имат повишен риск от усложнения при бременност като прееклампсия, ниско тегло на плода при раждане, спонтанен аборт или мъртво раждане.

Антифосфолипиден синдром се появява, когато имунната  система по погрешка създава антитела, които правят кръвта по-податлива на съсирване. За съжаление, няма лек за този синдром, но се прилагат  определени терапии, за да се намали рискът от развитие на тромби.

При наличие на кръвни съсиреци, или за превенцията им се препоръчват антикоагуланти – медикаменти за разреждане на кръвта, като: аспирин протект, хепарин, варфарин, надропарин калций и др. Приемът на такива лекарства обаче увеличава риска от епизоди на кървене, което е още едно предизвикателство, свързано с тромбофилия при бременност.

По-специално хепаринът не позволява на кръвните клетки да се слепват, за да образуват тромби. Поради голямата си молекула той не преминава през плацентарната бариера. Не може да попадне и в кърмата.

Хепаринът е ефективен и безопасен за употреба по време на бременност и кърмене. За варфарина обаче плацентарната бариера не е проблем. Лекарството навлиза и в кърмата. Ето защо употребата на варфарин и надропарин калций при бременност и кърмене не се препоръчва.

Лекуващият лекар трябва внимателнo да следи дозата на антикоагуланта чрез редовни кръвни изследвания. Така ще гарантира, че кръвта може да се съсирва достатъчно, за да спира потенциално кървене, без обаче да засилва склонността към тромбообразуване.

Тестването се прави на всеки 3 седмици, изследват се специални показатели, тъй като с напредване на бременността се увеличава рискът от образуване на тромби и терапията трябва да се регулира своевременно.

Основният показател за тежко нарушение в кръвосъсирването е Д-димер (D-dimer).

Aко по време на бременност и тромбофилия той надхвърля референтните си стойности за съответната гестационната седмица, това означава, че някъде в тялото се натрупва белтъкът фибриноген, известен като „фактор I“ в процеса на кръвосъсирване и следователно стартира образуването на тромб.

 

Рискови фактори за дълбока венозна тромбоза, вследствие на бременност и тромбофилия

 

Бременност и тромбофилия. Признаци и симптоми на бременността. Неподходящ режим на хранене.

 

Защо всъщност има повишен риск от дълбока венозна тромбоза, когато една жена е едновременно изложена на бременност и тромбофилия? На първо място, много физиологични промени настъпват в този период. Най-осезаемата е компресията върху тазовите органи, причинена от нарастващия плод.

Хормоните на бременността също играят роля. Естрогенът, който е фактор за развитието на бебето, многократно повишава кръвните си нива. А този хормон, вече подчертахме, увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Пред подобна заплаха са изправени и жените, които приемат противозачатъчни таблетки, съдържащи естроген.

И не само. По-рано споменахме, че тромбофилията поставя във висок риск от развитие на дълбока венозна тромбоза всяка бременна жена, но има и някои допълнителни фактори, които могат да увеличат опасността.

Като например:

 • Бременност на 35 или повече години
 • Предишна бременност, протекла с тромбофилия
 • Генетична предразположеност към образуване на тромби
 • Множество раждания
 • Наднормено тегло
 • Тютюнопушене
 • Лечение за плодовитост, включващо използване на хормони (най-вече естроген)
 • Продължителна неподвижност
 • Болестни състояния като прееклампсия или диабет
 • Раждане с цезарово сечение

На бременни жени със съмнение за кръвни съсиреци или с генетична тромбофилия, лекарите обикновено предписват антикоагуланти –разредители на кръвта. Приемат се в ниска, превантивна доза.

А на жени с генетично предразположение към дълбока венозна тромбоза, но без предишни инциденти, се препоръчва прием на аспирин протект, като се внимава за страничните му ефекти.

 

Какво да предприемете, за да предотвратите образуването на тромби по време на бременност и тромбофилия?

 

Бременност и тромбофилия. Слънчев удар, тенорексия. витамин d3 при бременност.

 

Освен че трябва да следвате препоръките на лекуващия лекар, може да си създадете навици срещу риска от тромби. Така ще сте по-спокойни, че правите всичко възможно, за да имате здравословна бременност, дори ако сте предразположени към тромбофилия.

Движете се

Ако сте с наднормено тегло или водите заседнал начин на живот, обездвижването ще повлияе негативно върху притока на кръв и ще увеличи риска от образуване на тромби по време на бременност.

Нормално е през първите 140 дни да напълнеете с 3 до 5 килограма, а след това да наддавате с около четвърт до половин килограм за всяка гестационна седмица.

Така че не яжте за двама и останете активни, стига здравословното ви състояние да го позволява. В противен случай може да се наложи да приемате разредители на кръвта като предпазна мярка.

Не пътувайте дълго в седнало положение

Най-вече пътуването със самолет е рисков фактор при тромбофилия, поради принудителния кръвен застой. Бременните жени, които пътуват често, определено са изложени на по-висок риск от образуване на тромби.

Можете да намалите опасността, ако ставате и се раздвижвате на всеки час-два. Разбира се, трябва да следвате този съвет и, ако пътувате дълго с кола или автобус.

Носете компресивни чорапи

По принцип те са предназначени за хора с разширени вени, но са много полезни и за бременни, тъй като помагат за подобряване на кръвообращението и намаляват отоците в краката . Така могат да послужат и за понижаване на риска от дълбока венозна тромбоза по време на бременност.

Пийте много вода

 

Бременност и тромбофилия. Физически упражнения по време на бременност.

 

Поддържането на добра хидратация по време на бременност помага за предотвратяване образуването на съсиреци, като предпазва кръвта от прекалено сгъстяване. Препоръчва се жените да пият по 10 чаши вода всеки ден през бременността и 12 до 13 чаши по време на кърмене.

За съжаление, рискът от образуване на тромби продължава да е висок и до 6 седмици след раждането, така че трябва да продължите с поддържането на здравословни навици и когато се появи бебето.

Като се имат предвид всички рискове и възможни усложнения, свързани с бременност и тромбофилия, можем да заключим, че сътрудничеството и доверието между акушер-гинеколог и пациент е от решаващо значение за успеха. Внимателната анамнеза и подходящите изследвания също са от решаващо значение за назначаване на подходящо лечение.

Разчитайте на специалистите и водете здравословен начин на живот и не се притеснявайте от бременност и тромбофилия, всичко останало ще си дойде на мястото.

Успех!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 23.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:27 | Публикувана: 23 март 2022 в 12:31 | Категория: Бременност и женско здраве