Алкохол, лекарства и тютюнопушене по време на кърмене – какви са последиците?

Обновена: 13.03.2024|
Колики. Тютюнопушене по време на кърмене, лекарства по време на кърмене, алкохол и кърмене.

По време на бременността и периода на кърмене редица храни, напитки и нехранителни продукти са забранени за (бъдещите) майки и кърмачки. Редица от тези “забрани” остават в сила чак до края на кърменето.

Понякога обаче, по една или друга причина, майките ги пренебрегват. Обръщаме внимание на рисковете за детето от най-честите изкушения, на които те се поддават: медикаменти, алкохол и тютюнопушене по време на кърмене.

 

Какви са последиците от тютюнопушене по време на кърмене

Тютюнопушенето е един от най-вредните и опасните за здравето навици. В България младите хора започват да пушат понякога дори от най-ранна тийнейджърска възраст. Хиляди са пасивни пушачи още от малки деца около родителите и близките си.

За някои да откажат навика е лесно, но за мнозина – непосилно, дори по време на бременността и кърменето. Различни проучвания показват, че между 50 и 60% от жените продължават да пушат дори по време на тези периоди от живота си.

Кърменето се счита за много важно действие от страна на майката към детето. То ги сближава още повече, помага на развитието му и изгражда усещането за доверие – и това са само емоционалните ползи.

Сред здравословните ползи са по-високият имунитет на детето, по-редки случаи на детско затлъстяване, по-рядко се развиват онкологични заболявания, включително и при майката.

Смята се, че децата, които са хранени само с изкуствени млека, по-често развиват алергии и метаболитни проблеми. От друга страна, изследвания твърдят, че жените, които кърмят, по-рядко страдат от следродилна депресия и се справят по-лесно с емоционалните промени след раждането.

Проблемът обаче е, че всичко, което майката приема, попада в кърмата и оттам – в организма на бебето.

В нашия век вече са добре известни вредите, които тютюнопушенето, дори в пасивна форма, нанася върху организма на възрастните хора. Голяма част от проблема обаче се крие в последиците, които има върху бебешкия организъм при родители, които отказват да спрат този навик дори по време на кърменето.

Канцерогенните съставки попадат в кърмата и се прехвърлят чрез нея в системата на детето. Важно е да отбележим едно – нашият организъм е развит и е обучен във времето да се справя с токсините, да се регенерира и да ги изхвърля оптимално бързо.

Детският организъм обаче няма тези защити. Затова и вредите може да са много по-бързи и катастрофални. Ако пушите, докато кърмите, поставяте детето в повишен риск от:

  • по-остри и упорити колики
  • по-сериозна степен на емоционален дисбаланс като раздразнение
  • по-ниски нива на добрия холестерол (HDL) в кръвта
  • по-нисък имунитет
  • забавяне на физическото и психологическото развитие

Важно е да отбележим, че ако навикът е по-силен от вас, трябва да знаете, че средно са нужни 3 часа за изчистване на организма от токсините от една цигара. Ако пък сте от страстните пушачи и пушите над 20 цигари, бебето може да се натрови от кърмата.

Симптомите на индиректното никотиново натравяне в този случай са остри, непреминаващи колики, спазми, повръщане, силна раздразнителност и непрестанен плач. 

 

Алкохол и кърмене – до какво може да доведе?

 

Алкохол и кърмене, тютюнопушене по време на кърмене, лекарства по време на кърмене. Кърмене. Диета след раждане.

 

Митовете за алкохола и кърменето са много, но изследванията доказват едно – той е изключително вреден както по време на бременност, така и след това, докато жената кърми.

Принципът е подобен на този при пушенето. Токсините влизат в тялото, проникват от стомаха в тъканите и оттам – в кърмата. Бебето я приема и вследствие на това в тялото му навлизат субстанции и вещества, с които организмът му не е трениран да се справя.

Съчетаването на прием на алкохол и кърмене може да доведе до изключително тежки последици.

Според редица изследвания, когато жената консумира алкохол, то количеството, което се концентрира в кръвта на жената, е в същото количество, колкото в кърмата.

Бебетата, които са кърмени от майки, които консумират дори и слаб алкохол, приемат с до 25-30% по-малко кърма, защото спиртните напитки пречат да се отдели оптимално количество мляко.

Освен това бебето става по-раздразнително, спи по-малко, а в дългосрочен план може да доведе до забавяне в развитието му (по-нисък ръст, забавена реч, трудности във възприемането на информация, повече алергии, заболявания и други).

Една от най-големите опасности при кърмене с алкохол в кръвта е рискът от възникване на синдрома на внезапна детска смърт.

Важно е да имате предвид, че за разграждане на едно питие от организма и прочистването му са нужни около 3 часа.

 

Лекарства по време на кърмене

 

Тютюнопушене по време на кърмене, лекарства по време на кърмене, алкохол и кърмене. Комбинация от витамини. Артишок за отслабване. Пробиотик за отслабване. Липса на магнезий. Магнезий комплекс. Мултивитамини и минерали, ползи - млада жена, която изучава ползите от опаковката на витамини

 

Едно от нещата, които невинаги можем да предотвратим, са заболяванията, настинките и вирусните инфекции. Когато обаче кърмим, дори най-обикновеният лекарствен продукт, лекуващ главоболие или настинка, може да бъде опасен за бебето.

Преди да пристъпите към самолечение в този период, задължително се консултирайте с личния си лекар и/или с педиатъра на бебето си. От голямо значение е по какъв начин точно се приема лекарството – локално, перорално или парентерално. Други фактори са дължина на лечението, дозировка и дали се натрупват в организма.

Позволени по време на кърмене лекарства са такива със съдържание на ибупрофен, парацетамол, някои антибиотици и противогъбични препарати, но и инсулин, например. В стандартни дози те не се пренасят в кърмата и не стигат до това да навредят на кърмачето.

Забранени по време на кърменето медикаменти са аспирина, някои аналгетици, повечето антидепресанти, седативи и сънотворни, хормонални препарати, някои противовирусни средства и противотуморни медикаменти.

В зависимост от вида им може да има различни последствия върху бебето в краткосрочен и дългосрочен план.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 20.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:32 | Публикувана: 20 юли 2021 в 17:00 | Категория: Бременност и женско здраве