Разлики между добър и лош естроген – на какво се дължат

Обновена: 01.03.2024|
Признаци и симптоми на бременност. Жените напълняват след 50. Естрогенът. Добър и лош естроген, балансиран.

Естроген – това е главният женски полов хормон, който се произвежда и в организма на мъжете, но в по-умерени количества. Той е отговорен за женските физически характеристики и възпроизводството. Може би много хора не са наясно, но този хормон има добри и лоши страни.

Важно е да поддържаме неговите нива в тялото здравословни и да се избягва предозиране. В противен случай е много вероятно да получим неприятни странични ефекти. Днес ще ви разкажем всичко за естрогена и неговото влияние.

 

Съществува ли добър и лош естроген, и какви са разликите?

Естроген е общото наименование на група стероиди – женски хормони, които са свързани с половата идентичност и характерни външни белези, като окосмяване, регулиране на месечния цикъл, форма на гърдите.

Основните естествени естрогени при жените са:

 • естрон (Е1)
 • естрадион (Е2)
 • естриол (Е3)

От тях естрадиолът (Е2) е най-срещаната форма в женския организъм. Нивата на естрадиол варират в рамките на менструалния цикъл, като нивата са най-високи непосредствено преди овулацията.

След репродуктивната възраст, когато настъпва менопаузата, вече преобладава естронът (Е1). Той е по-слаб от естрадиола. По същия начин по време на бременност естриолът (Е3) е основният естроген. Естриолът също се счита за слаб естроген.

Предполага се, че естронът (Е1) е „лош“ естроген и може да повиши риска от рак, докато естриолът (Е3) е „добър“ естроген и може да предпазва от рак. Естрадиолът вероятно е неутрален. Но към момента няма категорични научни доказателства, които да доказват тази хипотеза.

 

Функции на естрогените в организма

Естрогените играят важна роля в управлението на репродуктивната система. Също така те предпазват костите ни и помагат на кожата да се излекува от натъртвания и наранявания. Естрогенните хормони контролират и балансират менструацията при жените.

Те имат и други функции, като:

 • контрол върху холестерола
 • възможност да повлияе на нашите настроения

Яйчниците, които произвеждат яйцеклетки, са основният източник на естроген в организма на една жена. Надбъбречните жлези, които са разположени в горната част на всеки бъбрек, произвеждат малки количества естрогени. Те се движат през кръвта и функционират навсякъде в тялото.

Метаболизмът на естрогена включва разграждането и разпределянето му в организма. Това е изключително сложен процес и има много фактори, които могат да му повлияят. Можем да подобрим естрогенния метаболизъм като се храним здравословно и водим активен начин на живот.

Както споменахме по-рано – в кръвта ни циркулират три форми на естроген: естрадиол, естрон и естриол. Всеки от тези естрогени има определени функции.

Естрадиолът

Преобладаващата форма при небременни, репродуктивни жени спомага основно за цикличното освобождаване на яйцеклетки от яйчниците (овулация).

Естронът

Има благоприятен ефект върху сърцето, костите, мозъка и дебелото черво. Намаляването на нивото на Е2 причинява често срещани симптоми на менопаузата като горещи вълни и нощно изпотяване. Естронът (Е2), произведен в яйчниците и мастните клетки, е доминиращият естроген при жените в постменопаузата.

Естриол (Е3)

Секретира се в големи количества от плацентата по време на бременност.

 

Какъв е процесът на метаболизъм при естрогена?

 

Добър и лош естроген. Хормон естроген, балансирани нива, женска репродуктивна система.

 

След като хормонът се произвежда и изпуска в кръвния поток, той достига целевите тъкани и черния дроб.

Повече от 50% от метаболизма и конюгацията (създаването) на естрогени се осъществява в черния дроб.

Поради тази причина хормонът се насочва главно към него. Черният дроб метаболизира хормони и други вещества, като използва две първични фази – фаза I и фаза II.

По време на фаза I някои хормони или вещества се метаболизират директно, но често се превръщат в междинни форми, които след това се метаболизират допълнително във фаза II.

Тези метаболитни пътища зависят до голяма степен от хранителните вещества, които приемаме. Друг фактор, който може да им повлияе, са нивата на ензими и аминокиселини в организма.

По време на Фаза II започва конюгация, при която хранителни вещества, като аминокиселини, се комбинират с хормони и други вещества, за да бъдат превърнати във водоразтворими съединения. Вследствие на този процес, тялото може ефективно да отдели ненужните вещества чрез урината или изпражненията.

 

Какво представлява „добрият“ естроген?

Въпреки, че този хормон е изключително важен, той има добри и лоши страни. В какво се изразява неговата „добра“ страна?

Естрогенът подпомага нормалното функциониране на следните органи:

 • Яйчници: хормонът стимулира растежа на яйчния фоликул. Основната функция на фоликула е да създаде благоприятна среда до пълното узряване на яйцеклетката и също така да осигури нейната безопасност. Той съпътства яйцеклетката по време на периода на растеж, след което, под въздействието на естроген, стените му стават по-тънки, мембраната се разпада и настъпва овулация.
 • Вагина: Във влагалището този хормон поддържа дебелината на вагиналната стена и насърчава овлажняването при полов акт.
 • Матка: Естрогенът подпомага здравето на лигавицата, която покрива матката. Също така регулира потока и дебелината на секретите от слуз на матката.
 • Гърди: Тялото използва естроген за образуването на гръдната тъкан. Този хормон също помага да се спре притока на кърма след преминаване на фазата на кърмене.

Естрогенът се грижи още и за здравето на: пикочните пътища, репродуктивната система, сърцето и кръвоносните съдове, костите, мускулите и косата.

По тази причина е добре да поддържаме неговите нива в организма здравословни. Можем да подпомогнем процеса по произвеждане на хормона чрез правилно и разнообразно хранене, водене на активен начин на живот и избягване на вредни навици.

 

Какво представлява „лошият“ естроген?

 

Добър и лош естроген. Хормон естроген - следене на нива при гинеколог.

 

Както споменахме по-рано, смята се, че естронът е „лош“ естроген. Ефектът от ниските или високите му нива все още не са достатъчно проучени.

Жени, които са диагностицирани с рак на гърдата, или мъже, които се лекуват за намаляване на тестостерона (при лечение на рак на простата), може да се наложи да наблюдават нивата на естрон, тъй като те могат да се повишат в тези случаи.

Жените, които имат проблем със затлъстяването, произвеждат повече естрон от мастната тъкан. А високите нива на естрон са свързани с повишаване на риска от рак на гърдата и ендометриума.

Ендометриалният карцином е злокачествено новообразувание, което произлиза от тъканта на лигавицата на матката. Повечето ендометриални карциноми са аденокарциноми. Най-често засяга жените между 50 и 60-годишна възраст.

Жените, които имат твърде малко естрогенни хормони, включително естрон, могат да развият остеопороза. Ниските нива на естроген също могат да причинят симптомите на менопаузата, включително горещи вълни, умора, липса на сексуално желание и депресия.

При жените, които са в постменопауза, но продължават да се борят с тези симптоми, ниските нива на естрон може да са причината. Изследванията обаче все още не са открили категорична връзка между естрона и тези симптоми.

Както при всички други химични съединения в тялото ни, така и при естрогените трябва да се поддържат оптимални, непрекомерни нива. Повишаването или намаляването им може да доведе до неприятни странични ефекти.

Понякога организмът ни не произвежда достатъчно естроген. Това състояние може да бъде причинено от различни фактори. Например, производството на този хормон се забавя с напредването на възрастта. Някои заболявания (като анорексията) също могат да повлияят на нивата му.

Ако те са ниски, нашият лекар може да предпише хормонална терапия, за да ги уравновеси и да облекчи симптомите. Според някои изследвания продължителната употреба на хормонална терапия с естроген е вероятно да увеличи риска от усложнения. Трябва да се консултираме с личния си лекар преди да започнем да използвате хормонална терапия.

 

Нивата на естроген

 

Добър и лош естроген. Тест за нива на хормон естроген.

 

Нивата на хормона варират при всеки човек. Те също така се изменят по време на менструален цикъл и през целия живот на жените. Тази промяна понякога може да доведе до негативни ефекти като промени в настроението преди менструация или горещи вълни в менопаузата.

Факторите, които могат да повлияят на нивата на естроген, включват:

 • бременност, края на бременността и кърменето
 • пубертет
 • менопауза
 • остаряване
 • наднормено тегло и затлъстяване
 • екстремни диети или анорексия
 • интензивни упражнения или тренировки
 • употребата на някои лекарства, включително стероиди, ампицилин, фенотиазини и тетрациклини
 • някои вродени състояния, като синдром на Търнър
 • високо кръвно налягане
 • диабет
 • синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)
 • тумори на яйчниците или надбъбречните жлези

Ако имаме завишени нива на естроген, е много вероятно това да доведе до:

 • нередовна или липса на менструация
 • леко или силно кървене по време на менструация
 • по-тежки признаци на менопауза
 • горещи вълни, нощно изпотяване или и двете
 • неракови бучки в гърдите и матката
 • промени в настроението и проблеми със съня
 • наддаване на тегло, най-вече в ханша, бедрата и талията
 • ниско сексуално желание
 • вагинална сухота
 • умора
 • промени в настроението
 • чувство на депресия и безпокойство
 • суха кожа

Много вероятно е по време на менопауза да изпитаме дисбаланс в нивата на естроген. Причината за това е, че яйчниците вече не произвеждат същото количество от хормона, както преди. В този случай е вероятно лекар да предпише хормонална терапия. Тя може да включва медикаменти само с естроген при жени, които са претърпели хистеректомия, но въпреки това имат яйчници.

Жените, които не са претърпели хистеректомия, обикновено получават комбинирана естроген-прогестеронова терапия. Причината е, че лечението само с естроген увеличава риска от рак на ендометриума. Ендометриумът е лигавицата на матката. Премахването на матката по време на хистеректомия премахва риска от рак на ендометриума.

По-малко известно е, че здравословният метаболизъм на естрогена изисква трансформацията на други химични елементи в черния дроб. Важно е след това те да се елиминират от организма в пикочните и жлъчните пътища.

За съжаление често срещано е по време на този процес на детоксикация, генетична грешка в метаболизма да видоизмени добрите хормони в канцерогени и възпалителни посредници. Това увеличават риска от възпалителни състояния като рак на гърдата, фибромиалгия и артрит.

Както вече разбрахме, можем да кажем, че има добър и лош естроген според вредите, които нанасят небалансираните му нива. Поради това е важно да ги поддържаме здравословни и да се избягва предозиране с него (при хормонално лечение с естроген).

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 08.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:21 | Публикувана: 8 април 2021 в 11:47 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве