Бременност и кръвна група – какво е важно да знаем

Обновена: 14.03.2024|
Бременност и кръвна група.

Вероятно сте чували, че има зависимост между бременност и кръвна група и това е едно от първите изследвания, които всяка жена трябва да си направи.

При него биват проверявани кръвната група и резус факторът на бъдещата майка, тъй като той играе роля за здравето на бебето.

Именно по тази причина е важно да знаете тази информация в началото на бременността.

 

Кръвни групи – какво трябва да знаем за тях

Преди да разясним какво е взаимното влияние между бременност и кръвна група, ще разгледаме различните видове.

vitbcompl 400
vitbcompl 600
vitbcompl 400
vitbcompl 600

Има 4 основни вида и Rh фактор, който бива положителен или отрицателен. Те означават, че кръвта на човек има определени специфични характеристики.

Основните нейни компоненти са:

 • еритроцити (червени кръвни клетки), пренасящи кислород в тялото
 • левкоцити (бели кръвни клетки) играещи решаваща роля в имунната система
 • плазма, която е жълтеникава течност, съдържаща протеини и соли
 • тромбоцити, които позволяват съсирването

Кръвната група зависи от това кои антигени са на повърхността на червените кръвни клетки.

Антигените са молекули и могат да бъдат или протеини, или захари. Видовете и характеристиките им варират между отделните индивиди поради малки генетични различия.

Те имат различни функции, включително:

 • транспортиране на други молекули в и извън клетката
 • поддържане на структурата на еритроцитите
 • откриване на нежелани клетки, които могат да причинят заболяване

Учените използват два вида антигени, за да класифицират кръвните групи: АВО и Rh. Антигените и антителата играят роля в защитния механизъм на имунната система.

Белите кръвни клетки произвеждат антитела, които ще се насочат към антиген, ако го считат за чужд обект, както може да е в случая с бременност и кръвна група с Rh-отрицателен при родилката, ако нейното бебе е с Rh положителен фактор. Ето защо е важно да се съпоставят кръвните групи, когато човек се нуждае от кръвопреливане.

Резус факторът (Rh) е вид белтъчна молекула, намираща се по външната повърхност на червените кръвни клетки. Ако човек има такъв белтък по мембраната на еритроцитите си, той е с резус положителна (Rh +) кръв, а ако го няма, е с резус отрицателна (Rh -).

Въпросният  фактор се унаследява от родителите, като доминиращ е Rh +.

 

Типове кръвни групи

 

vidove kruvni grupi harakteristiki

 

Кръвните групи биват класифицирани според различните видове антигени в червените кръвни клетки и антителата в плазмата.

Има 4 основни типа:

 • А – има А антигени върху червените кръвни клетки с анти-В антитела в плазмата
 • В – има В антигени с анти-А антитела в плазмата
 • О – няма антигени, но има анти-А и анти-В антитела в плазмата
 • АВ – има както А, така и В антигени, но няма антитела

Кръвна група О е най-често срещаната, следвана от А, а най-малко са хората с АВ.

Получаването на кръв от грешна група може да доведе до животозастрашаващи проблеми, тъй като антителата ще атакуват клетките. Ето защо кръв от група А никога не трябва да се прелива на човек с кръвна група В и обратно.

Тъй като червените кръвни клетки от група О нямат антигени А или В, те могат безопасно да се дават на всички останали.

 

Какво е резус фактор и защо е от значение за бременната?

 

Бременност и кръвна група.

 

Както отбелязахме, резус факторът е протеин, откриван по еритроцитите. Повечето хора го носят, което означава, че са с Rh положителен, а останалите са с отрицателен резус фактор.

Ако двама родители имат различни кръвни групи, майката не е задължително да има същата кръвна група или Rh фактор като детето.

Ако бременната има отрицателен резус фактор, а детето е с Rh положителен, това може да представлява риск по време на бременността и след раждането. Именно затова е важно жените да знаят за връзката между бременност и кръвна група.

Малък брой еритроцити от кръвообращението на плода е възможно да преминат през плацентата и да навлязат в кръвта на майката. След това анти-RhD антитяло може да се развие в плазмата на майката в процес, известен като Rh-сенсибилизация.

Това се превръща в потенциален проблем, ако след това същото антитяло открие „чужд“ антиген в кръвните клетки на плода. В последващата бременност антителата могат да започнат да атакуват червените кръвни клетки на плода като защитен механизъм.

В някои случаи е възможно да се стигне до тежка жълтеница и евентуално увреждане на мозъка.

Кръвният тест по време на бременност открива възможните рискове, като провери дали групата на плода е съвместима с тази на майката.

 

Какво означава несъвместимост на резус-факторите (Rh несъвместимост)?

 

Видове кръвни групи, характеристики.

 

Между резус фактор и бременност има силна връзка, основаваща се най-вече на Rh.

По време на бременност са възможни проблеми, ако между майката и плода е налице Rh несъвместимостта, тоест ако тя е с отрицателен резус, а бебето – с положителен.

Обикновено кръвта на жената не се смесва с тази на плода, но малко количество от тази на детето има риск да влезе в контакт с тази на майката при раждане. Това може да се случи и при кървене или травма на корема.

Според лекарите през първата бременност в редки случаи се развива резус конфликт. Причината се крие в това, че имунната система среща за пръв път чужди червени кръвни клетки и не разбира на момента, че трябва да се защити.

След раждането обаче те остават да циркулират в кръвта на майката и именно затова при втора или последваща бременност рискът от резус конфликт е по-голям.

Ако и вашият случай е такъв, може да се наложи да си направите още един кръвен тест, наречен скрининг на антитела. Обикновено това се случва през първия триместър, по време на 28-а седмица от бременността и когато бебето се роди. Някои хора се нуждаят от този тест по-често.

Ако майката е с Rh отрицателна кръв и  бебето е родено с Rh отрицателен фактор, детето не се нуждае от лечение, но ако е с положителен Rh, ще е необходимо инжектиране с Rh имуноглобулин малко след раждането.

 

Бременност и кръвна група с Rh-отрицателен – как влияе това на плода?

 

Божидар Василев. Стъпки преди забременяване.

 

Rh несъвместимостта може да причини симптоми, вариращи от много леки до смъртоносни. В най-леката си форма тя причинява разрушаване на червените кръвни клетки.

Ако ултразвуковият преглед покаже, че плодът има тежка анемия, породена от това, може да се наложи ранно раждане (преди 37 седмица от бременността).

Друг вариант е кръвопреливане през пъпната връв, докато плодът все още е в матката.

Ако анемията е лека, раждането може да се случи в нормалното време. След раждането обаче е възможно бебето да се нуждае от преливане, за да се заменят клетките.

След раждането бебето може да има:

 • пожълтяване на кожата и склерата (бялото) на очите (жълтеница)
 • нисък мускулен тонус и летаргия

По-тежките възможни усложнения са:

 • увреждане на мозъка поради високи нива на билирубин (керниктер)
 • натрупване на течност и подуване на бебето (хидропс феталис)
 • проблеми с умствената функция, движението, слуха, говора и гърчове

 

Какви мерки трябва да се предприемат при бременност и кръвна група с Rh-?

Свързаността между бременност и кръвна група, и по-точно резус фактор, е голяма, но при адекватни мерки не представлява проблем.

За да се радвате на тези изпълнени с надежда и очакване 9 месеца, е необходимо да сте спокойни и да си сътрудничите с лекарите. Най-доброто, което трябва да се направи, е да се разбере механизмът, чрез който са свързани бременност и кръвна група, и тя да се изследва възможно най-рано.

Инжектирането на анти-RhD имуноглобулин G помага на майката да предотврати производството на това антитяло и да намали въздействието върху плода.

Ако една жена има отрицателен резус фактор, лекарят може да приложи лечението на 28-та седмица от бременността като превантивна мярка, както и до 72 часа след раждането.

 

Бременност и кръвна група – заключение

 

Имунитетът по време на бременност. Витамин D3 при бременност. Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

Установихме, че съществува връзка между бременност и кръвна група, както и защо не бива да се притеснявате от това.

Не се стресирайте излишно с мисли от типа: „О, не, резус факторът ми е отрицателен“.

Той не е болест и се среща при по-малко от 15% от хората, което значи, че повече от 85% от хората са Rh-положителни. Важно е да се знае, че резус-факторът не влияе на общото здравословно състояние на човек.

Проблеми могат да възникнат, когато кръвта на бебето е с положителен Rh, а тази на майката – не. Това обаче може да се предотврати с 2 инжекции, затова не бива да се тревожите, а да се наслаждавате на очакването на новия живот.

Ето още няколко съвета, които ще са ви от полза през това вълшебно за всяка жена време:

 • Приемайте редовно витамини, в т.ч. витамини от група Б и по-специално фолиева киселина, както и желязо, ако страдате от анемия.
 • Останете физически активни, но без да се претоварвате.
 • Задължително елиминирайте алкохола и цигарите, ако употребявате такива, както и стреса.
 • Избягвайте агресивни или токсични почистващи препарати и вдигане на тежко.
 • Проследявайте наддаването на тегло (нормалното е около 11-15 кг).

Защо има връзка между бременност и кръвна група?

Кръвната група, и по-точно резус-факторът на бъдещата майка, е от значение за плода. Ако жената е с Rh-отрицателен, а бащата е с Rh-положителен, може да възникне проблем за бебето.

Как да установим своя резус-фактор?

Това става чрез кръвно изследване. Добре е всяка бременна да научи своята кръвна група и резус-фактор възможно най-рано.

Какво да правим, ако сме с Rh-отрицателен?

Инжектирането на анти-RhD имуноглобулин G помага на майката да предотврати производството на антитела, които потенциално биха навредили на плода. Важно е лекар да следи по-внимателно състоянието на бременната с отрицателен резус-фактор.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 06.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:41 | Публикувана: 6 октомври 2022 в 16:00 | Категория: Бременност и женско здраве