Безглутенова диета: митове и факти
Хранителен режим, в който тотално сме изключили глутена, се нарича безглутенова диета. В настоящата статия ще разгледаме по-обширно този тип хранене.
На хората, чиито тела не могат да преработват глутена, им се налага да прибегнат към безглутенова диета. Състоянието, което налага на човек да премине към безглутенова диета, се нарича целиакия. Това е автоимунно заболяване, в което глутенът задейства имунна реакция, която обаче атакува здравите клетки на тънкото черво. Целиакията може да протича едновременно със състоянието глутенова атаксия, при което имунитета се насочва към клетките на нервната система. То се среща много рядко.
Кои храни са забранени при безглутенова диета?
Ако страдаме от целиакия или пък просто желаем да спазваме безглутенова диета, трябва да обръщаме внимание на храната, която купуваме. В традиционната българска кухня често присъства пшенично брашно, което е абсолютно забранено в случая. В списък предоставяме подробна информация кои храни да избягваме.
Забранени са храни, съдържащи:
- Пшеница
- Ечемик
- Ръж
- Овес
- Тритикале (синтетичен хибрид между пшеница и ръж)
Овесът обикновено не съдържа глутен, но при преработка може да бъде смесен с пшеница, ечемик или ръж. За да си хапваме овес без притеснения, на етикета трябва изрично да пише “без глутен”. Това означава, че този овес не е влизал в контакт с друга зърнена култура, което означава, че няма опасност.
Пшеницата може да бъде обозначена върху етикета с друго наименование, затова трябва да потърсим дали не е вписана в състава като:
- Кускус
- Твърда пшеница
- Лимец
- Фаро
- Грахам
- Камут
- Спелта
- Зърнен зародиш
- Трици
- Фарина
- Грис
Всички те са продукти, направени от пшеница, които трябва да се избягват в безглутенова диета.
Но забранените храни далеч не се изчерпват само дотук. Дори и да не подозираме, много храни в хладилника ни съдържат глутен, защото са преработени и в състава им влиза пшеница. Към тях спадат кетчуп, соев сос и горчица, разтворимо кафе, полуфабрикати, колбаси. Някои медикаменти също съдържат глутен. Забранени са малца и бирата, тъй като те се приготвят от ечемик.
Митове за безглутеновата диета
В първите години на 21-ви век досега непознатата безглутенова диета набира все повече популярност. През 2011 г. на пазара излиза бестселърът “Пшеничен корем” от автора Уилям Дейвис, което изстрелва този хранителен план на върха. Близо 14 години по-късно все още вилнеят няколко популярни мита за тази диета, които е важно да бъдат разбулени.
“Безглутеновите продукти имат по-малко калории”
Безглутеновите алтернативи на глутенови храни не съдържат по-малко калории. Това е така, защото много от тях, които се продават пакетирани в магазина, съдържат захари, мазнини и слепващи агенти, които помагат имитацията на традиционните глутенови храни по вкус и външен вид. Освен това безглутеновите алтернативи не съдържат и по-малко въглехидрати. Храните, с които човек би могъл да се храни – ориз, картофи, киноа – съдържат много повече въглехидрати от пшеницата например.
“Безглутеновата диета е по-полезна”
Това е валидно само за хора, страдащи от целиакия или подобни състояния на глутенова непоносимост. За останалите хора липсата или присъствието на глутен в диетата по никакъв начин не е обвързано с качество на диетата. Важен е общия избор на храна, независимо дали съдържа или не съдържа глутен.
Ако човек, който досега се е хранил с много тестени изделия, паста и бисквитки, реши да прибегне към безглутенова диета, той задължително трябва да повиши плодовете, зеленчуците. Това със сигурност ще бъде по-добра диета, защото глутеновите храни са богати на фибри, витамини и ценни минерали, а техните алтернативи не чак толкова.
Когато се храним с безглутенова диета, без да се обогатяваме с плодове и зеленчуци, трябва да сме наясно какво всъщност губим. Зърнените култури са много богати на изключително важни минерали и витамини:
- Желязо
- Калций
- Фибри
- Тиамин
- Фолат
- Ниацин
За да няма дефицити за тялото, е важно да си ги набавяме по друг начин.
“Една трохичка хляб няма да навреди”
За хората с целиакия дори една трохичка може да доведе до щети върху тънкото черво, дори да няма ясни симптоми за това. Дори и в малки количества, глутенът може да доведе до много неприятни симптоми – диария, запек, гадене, обрив, безчувственост в крайниците. Ако остане нетретирана, целиакията може да доведе до няколко пъти по-голям риск от ракови заболявания, анемия, внезапна загуба на тегло.
Кои храни може да си позволим при безглутенова диета?
За щастие хората, които спазват безглутенова диета по една или друга причина, имат избор от храни, които могат да консумират. Това включва все пак зърнени култури, с които лесно може да заменим пшеницата, ечемика и ръжта, но в същото време да запазим полезните им качества. Такива зърнени култури са киноа, овес (който изрично е упоменат, че е безглутенов), елда, царевица, кафяв ориз, полента.
Месото, както и рибата, не съдържат глутен, но в същото време носят много важни вещества за тялото. Яйцата и млечните продукти са позволени за безглутенова диета. Ако все пак искаме да хапваме по вегетариански или вегански план, може да вкараме в диетата си боб, леща и всякакви зеленчуци и плодове.
Както вече стана ясно, дори най-малкото количество глутен може да повреди тънкото черво при хора с целиакия. Хора, които искат да спазват този хранителен план с цел изчистване на храносмилателния тракт, а не страдат от автоимунното заболяване, няма да изпитат неприятни симптоми.
Ако страдаме от целиакия, когато готвим за себе си вкъщи, трябва да сме сигурни, че глутеновата храна и продукти не са се докосвали до нашата храна. Може да спазваме няколко препоръки:
- Безглутеновата храна не се държи на едно място, заедно с глутеновата.
- Плотовете, върху които готвим, се почистват старателно след всяко готвене с глутенови храни.
- Може да използваме различни дъски за рязане, рендета и т.н.
По този начин ще намалим риска от “опетняване” на безглутеновите храни. В ресторанта може да бъде малко по-трудно. Всеки ресторант, бюфет или място за хранене е задължен да посочва алергените във всяко едно ястие, което предлага. Това е така, защото понякога може да не подозираме, че за една храна е било използвано пшенично брашно и т.н. Винаги може да споделим на сервитьора за нашата безглутенова диета, за да сме сигурни, че всяко посещение на ресторант минава гладко и приятно.
Заключение
Все по-популярната безглутенова диета изисква да изключим тотално от храненето си белтъка глутен. Той се съдържа основно в 3 пшенични култури – пшеница, ръж и ечемик. Независимо дали спираме глутена поради здравословни причини или просто желаем да изчистим храносмилателния си тракт около нея върлуват няколко мита. Всъщност, диетата без глутен не е по-здравословна за тялото и не може да се твърди, че помага за понижаване на теглото. Все пак е необходимо дефицитите на полезни вещества от трите култури да се запълнят.
Често задавани въпроси
Какво представлява безглутеновата диета?
От безглутеновата диета изцяло е изключен белтъка глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика.
По-полезна ли е безглутеновата диета?
Безглутеновата диета е най-оптимална за хора с автоимунното заболяване цьолиакия, но за останалите хора не гарантира по-здравословно хранене.
Кои храни са забранени в безглутеновата диета?
Това са пшеницата, ръжта и ечемика, но реално много ястия, подправки, сосове и съставки са обработени или приготвени точно от тях, затова трябва да обръщаме специално внимание на храната.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Все по-често се срещат хора, които развиват непоносимост към различни храни или съставки в храните. В тази статия ще
Безглутенови храни - "спасението" на много хора с автоимунни заболявания и непоносимости към протеина.
В последните години често слушаме за глутена и то обикновено – в негативен аспект. Защо обаче това е