101 причини за запек – как да се справим?

Обновена: 07.03.2024|
Запек, болки в стомаха.

Запекът е състояние, при което отделянето на отпадните твърди вещества от храносмилателната система, т.е. дефекацията, е забавена. При запек тя е сведена до три пъти или по-малко в рамките на седмица. Проблемът може да бъде временен или хроничен.

На медицински език състоянието се нарича обстипация или констипация. Кои фактори провокират запек, какви са негативните им последици, как се ограничават и лекуват? Отговори и полезни съвети ще намерите в следващите редове.

 

Как запекът възниква?

Както е известно, храносмилането започва в устата и продължава в стомаха и червата. Полезните хранителни вещества се разграждат до разтворими във вода градивни елементи, които през тънките черва преминават в кръвта. Останалата част попада в дебелото черво, където течността от отпадните вещества се подлага на обратно всмукване, според нуждите на тялото.

В зависимост от начина, по който се извършва тази реабсорбция, фекалиите се отделят във воднисто-меки или твърди форми. Продължителното задържане на смляна храна в дебелото черво причинява запек, тъй като тялото реабсорбира повече течности и твърдите отпадни форми се изхвърлят по-трудно от мускулите на ректума.

 

Кой отключва това страдание?

Начинът на живот е една от основните причини за запек. Огромно значение имат храненето и всекидневните дейности. Липсата на достатъчно вода или на ястия, богати на фибри, както и консумирането на големи количества млечни продукти, са фактори, провокиращи запек.

Заседяването и отлагането на дефекацията за дълго време също водят до обстипация. Стресът е друга причина за това състояние.

Неправилната употреба на медикаменти нерядко се свързва с обстипация. Продължителното и безконтролно приемане на лаксативи (продукти за разхлабване) прави червата лениви и по този начин отключва запек.

Той също се причинява от:

 • силни болкоуспокояващи таблетки
 • антидепресанти
 • хапчета, наситени с желязо
 • антиацидпи средства
 • препарати, съдържащи калций
 • медикаменти с алуминий
 • други лекарства

 

Обстипацията е симптом и при:

 • различни хранителни разстройства
 • бременност
 • синдром на раздразнените черва
 • дивертикулоза (образуване на джобовидни разширения от вътрешната страна на червата)
 • нарушения в контрола на автономната нервна система
 • хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза)
 • диабет
 • инсулт
 • увреждания на гръбначния стълб след травми и наранявания
 • рак на дебелото черво
 • болест на Паркинсон
 • множествена склероза
 • редица още заболявания

 

Какви са оплакванията при запек?

 

Рициново масло. Магнезиев цитрат. Билки за бъбреци. Странични ефекти при кето диета. Супозитории. Вирусен гастроентерит. Запек при кето диета, хранене.

 

Основните прояви на обстипацията са:

 • по-рядко ходене до тоалетната
 • усещане за затруднение по време на дефекация
 • изхождане на твърди или много малки фекалии

Пострадалите имат чувството, че червата им не са напълно изпразнени. Усещат тялото си подуто. Освен това изпитват коремни спазми и болки.

Консултацията с лекар е задължителна, ако:

 • запекът продължава повече от две седмици
 • състоянието е съпроводено с коремни болки
 • потърпевшите откриват кръв в изхожданията си
 • настъпила е загуба на телесно тегло
 • фекалиите са променили размера, формата и консистенцията си

 

Какви усложнения причинява запекът?

Продължителната обстипация води до появата на хемороиди – разширени кръвоносни съдове на ректума. Присъствието им е свързано с болка и кървене от съдовете, които се възпаляват и отичат.

Възможни са също напуквания и фисури (разкъсвания) на ануса, както и ректален пролапс (изпадане на чревната тъкан от аналния канал).

 

Как обстипацията се диагностицира?

 

Запек. Диария. Улцерозен колит, колоноскопия.

 

Важно е пациентът да осведоми лекаря не само за последните си оплаквания, но и за предишни заболявания (свои и на кръвните си роднини). Също да го информира относно навика си за дефекация и какви лекарства или хранителни добавки ползва.

След това потърпевшият се подлага на общ телесен преглед, както и на ректален преглед (туширане с пръст в областта на ануса и долната част на правото черво).

Обикновено се прави тестване на фецес (проба от фекалии). Провеждат се изследвания за ниво на кръвната захар, анализ на кръвната картина и функцията на щитовидната жлеза, и др. Проверява се също дали работят нормално аналните мускули.

При необходимост се извършват ендоскопски тестове: ректосигмоидоскопия за изследване на последната част на дебелото черво преди ректума и колоноскопия, чрез която се проверява състоянието на цялото дебело черво. За целта през ануса се въвежда уред – ендоскоп. Представлява огъваща се тънка тръба със светлина и камера в единия край.

Друг начин за диагностика е приемане на бариева каша, която позволява да се установи проблема на рентгенова снимка.

Чрез тези методи могат да се открият болестни състояния като полипи, тумори, дивертикулоза и други проблеми, за които е известно, че причиняват запек. При установяване на анатомичен дефект се търсят възможности за коригиране на аномалиите.

 

Лечение на запек

 

Запек. Подуване, стомах. Екзогенни кетони за отслабване.

 

В по-леките случаи се прави клизма с вода или се прилагат супозитории (свещички), съдържащи глицерин или други вещества, които улесняват дефекацията.

Преди употреба на медикаменти за разхлабване трябва да се проведе консултация с лекар. Задължително е да се следват стриктно указанията в листовката на лекарството.

Някои добавки за облекчение на обстипацията въздействат чрез голямото си съдържание на фибри. Наричат се още обемни лаксативи и обикновено са най-безопасният терапевтичен вариант. Такива добавки трябва да се приемат с много вода.

Друг вид лекарства са т.нар. стимулиращи лаксативи. Те предизвикват ритмично свиване на чревната мускулатура. Може да се ползват лаксативи, които повишават секрецията на течност в червата и така ускоряват преминаването на отпадните материи през колона и ректума.

Има и овлажняващи препарати, създаващи условия за по-лесно движение и отделяне на отпадните вещества.

Прилагат се още медикаменти от групата на невромускулните медиатори, които регулират вътречревното движение. В тежките случаи се прибягва до хирургическа намеса.

 

Как да облекчим запека?

 

Запек. Топене на коремните мазнини. Хуск за готвене. Фибри за кето диета.

 

Храненето и активният начин на живот са от съществено значение, както за овладяването на запека, така и за превенцията му.

Ще ви помогнат следните 5 препоръки за здравословна промяна:

 1. Избягвайте храни, предизвикващи запек. Намалете количеството на продукти с ниско съдържание на фибри, като и на ориз, червени меса, бял хляб, млечни продукти, черен чай, кока кола и други газирани напитки.
 2. Консумирайте повече ястия с разхлабващо действие. Идеално ще ви подейства яденето на сушени плодове (кайсии, смокини или сини сливи) сутрин, на празен стомах, и пиенето на топла вода след тях. Добре е да консумирате пълнозърнест хляб, както и повече бяло месо, риба, маслини и зехтин.

Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на фибри. Такива са например: ябълки, круши, сливи, зеле, целина, цвекло, праз, бобови растения.

Поглъщането на 1 лъжица зехтин сутрин ще подпомогне преминаването на храната през червата. Лененото семе също може да бъде ефективно, при условие, че не се прекалява с него.

 1. Създайте си навик за редовно ходене до тоалетната и никога не отлагайте дефекацията, ако имате желание за това. Стомашно-чревната система може бързо да се адаптира към промените, които й наложите. Постарайте се да преместите времето за дефекация в най-удобната за вас част от деня, за предпочитане след ядене. При изграден стереотип за хранене и отделяне организмът ви ще функционира пълноценно.
 2. Пийте достатъчно вода. Правилно е да приемате по 1,5 до 2 литра дневно.
 3. Движете се. Правете редовно физически упражнения. Като повишавате тонуса на тялото си, ще укрепвате и мускулитe, които регулират перисталтиката (движението на червата). Чрез спорт и разходки на открито ще придобиете повече възможности за справяне с всекидневния стрес.

Какво представлява запекът?

Запекът е състояние, при което отделянето на отпадните твърди вещества от храносмилателната система, т.е. дефекацията, е забавена. При запек тя е сведена до три пъти или по-малко в рамките на седмица.

Какви са причините за поява на запек?

Начинът на живот е една от основните причини за запек. Огромно значение имат храненето и всекидневните дейности. Липсата на достатъчно вода или на ястия, богати на фибри, както и консумирането на големи количества млечни продукти, са фактори, провокиращи запек.

Какви са оплакванията при запек?

Основните прояви на обстипацията са: по-рядко ходене до тоалетната, усещане за затруднение по време на дефекация, изхождане на твърди или много малки фекалии.

Как се лекува запек?

В по-леките случаи се прави клизма с вода или се прилагат супозитории (свещички), съдържащи глицерин или други вещества, които улесняват дефекацията. Някои добавки за облекчение на обстипацията въздействат чрез голямото си съдържание на фибри. Наричат се още обемни лаксативи и обикновено са най-безопасният терапевтичен вариант. 

Категории: Здраве|Публикувана: 04.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 15:15 | Публикувана: 4 ноември 2022 в 13:56 | Категория: Здраве