Хипертонията, известна още като „високо кръвно“, е състояние на трайно повишено кръвно налягане. Това означава, че стойностите му при съкращаване на сърдечния мускул са равни на 140 мм живачен стълб или са по-високи, а при отпускане на сърцето достигат 90 мм живачен стълб или надхвърлят тази граница.

Често хипертонията няма ясно изразени външни прояви. Болестта остава незабелязана в продължение на години. Но кои органи уврежда хипертонията през това време?

Прицелни са сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, очите, бъбреците. Какво се случва в засегнатите органи и как да не допускаме тежки усложнения? Отговорите са в следващите редове.

 

При хипертония мишена е сърцето

То е принудено да работи интензивно, защото се стреми да нормализира повишеното налягане на кръвта в съдовете.

Когато тази усилена дейност е продължителна, лявата сърдечна камера се разширява и така се нарушават нормалните фази на отпускане и свиване на миокардния мускул. Променя се кръвоснабдяването му, което е свързано с недостиг на хранителни вещества и кислород за сърцето.

С течение на времето се стига до сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда. Тези състояния често са последици на недиагностицирана или частично лекувана, но неовладяна хипертония.

 

Увреждат се кръвоносните съдове

При високо кръвно налягане артериалните стени са подложени на голямо натоварване, което е една от причините за формиране на разширения в съдовете, известни като аневризми. Разкъсването на аневризмите води до тежки кръвоизливи.

Освен това хипертонията влияе нагативно върху ендотелните клетки от вътрешния слой на артериалните стени и създава условия за натрупване на холестеролни отлагания, които постепенно се разрастват. Образуват се холестеролни плаки, стесняващи съдовете. Така се забавя движението на кръвта, ограничава се нейният приток към органите.

 

Хипертонията поразява мозъка

 

Хипертония.

 

Засегнатата от високо кръвно налягане съдова система е основна причина за появата на болестни състояния, свързани с нарушения на мозъчните функции.

Ето най-честите:

 • Исхемичен инсулт – дължи са на блокиран приток на кръв към мозъка поради стеснени съдове от разраснали се холестеролни плаки.
 • Хеморагичен инсулт – резултат е от разкъсване на мозъчни съдове, поразени от високо кръвно налягане. След разкъсването кръвта прониква в мозъчната тъкан и я уврежда.
 • Микроинсулти – това са малки смущения в кръвоснабдяването на мозъка, които предизвикват постепенно нарушение на неговите функции.
 • Микроаневризми – високото кръвно налягане може да допринесе за формиране на малки разширения в мозъчните съдове, създаващи риск от разкъсване.

 

При високо кръвно страдат очите

Ако те са зачервени, изпълнени с кръв или се забелязва кръв под конюнктивата, или ирисът е променил цвета си, много вероятно е потърпевшият да е получил кръвоизлив, причинен от нелекувана хипертония.

Понякога високото кръвно налягане влияе на кръвоносните съдове в ретината (светлочувствителния слой в задната част на окото). Последица от това е т.нар. ретинопатия от хипертоничен тип. Характеризира се с неадекватно възприемане на образите от околния свят – те изглеждат изкривени и с размити цветове.

Нелекуваната хипертония предразполага и към друго болестно състояние – глаукома. Характерно за нея е повишаване на вътреочното налягане, което е свързано с постепенна загуба на зрението, ако липсва лечение.

Разбира се, не всички хора с високо кръвно налягане имат очни заболявания. Но рискът от подобни проблеми не бива да се подценява.

 

Хипертонията уврежда бъбреците

 

Хипертония.

 

Както отбелязахме, повишеното кръвно налягане стеснява кръвоносните съдове. По този начин се ограничава притокът на кръв към бъбреците, увреждат се техните тъкани и се нарушават функциите им.

Когато бъбреците не работят правилно, те не могат да отстранят от тялото излишъкът от течности и отпадни вещества.

Така се стига до отоци и натрупване на токсини в тялото, до тежки заболявания като нефросклероза и бъбречна недостатъчност.

 

Диагностични мерки при високо кръвно налягане

Те са необходими, за да се определи степента на риск от увреждане на прицелните органи.

От болния човек се изисква да измерва редовно кръвното си налягане, най-малко два пъти на ден и да записва резултатите в специален дневник за самонаблюдение.

Освен тези измервания, за точната диагноза са необходими:

 • електрокардиограма
 • преглед на очните дъна
 • сканиране на съдовите стени
 • изследвания на кръв и урина

 

Обхватът на лабораторните тестове се преценява от лекар според оплакванията на всеки отделен пациент. Обикновено се определят нивата на глюкоза, креатинин, електролити, холестерол и триглицериди в кръвта, както и броят на еритроцити и левкоцити. Урината се тества за наличие на протеини или кръв.

При необходимост се изискват изследвания с помощта на магнитен резонанс и компютърна томография.

 

Как хипертонията може да се овладее?

Това се постига с медикаменти, известни като антихипертензивни средства. Те помагат да се нормализират стойностите на кръвното налягане, с което се осигурява защита на прицелните органи.

Обикновено се започва с едно лекарство. Ако то не доведе до очакваните резултати в рамките на определено време, избира се друг медикамент. Подходът е познат като последователна монотерапия.

В други случаи се прилага комбинирана терапия, съчетаваща няколко антихипертензивни средства в малки дози, но с доказана възможност за взаимно подсилване и овладяване на хипертонията.

Предписват се лекарства от следните групи:

 • Бета-блокери. Те водят до по-бавно и ритмично сърцебиене, намаляват обема на изпомпваната от сърцето кръв и разширяват кръвоносните съдове.  Така регулират кръвното налягане и ограничават натоварването на сърцето.
 • Тиазидни диуретици. Помагат на бъбреците да отделят излишната урина и натрий от тялото. Това намалява обема на кръвта и понижава кръвното налягане.
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Блокирайки въпросния ензим, тези медикаменти спират действието на съдосвиващото вещество ангиотензин II. В резултат – кръвоносните съдове се разширяват. ACE инхибиторите също намаляват задържането на натрий и вода, както и обема на кръвта. По този начин понижават кръвното налягане.
 • Блокери на ангиотензин II рецепторите. Те спират директно съдосвиващия ангиотензин II. Така се създават условия за разширяване на съдовете, намаляване обема на кръвта и понижаване на кръвното налягане.
 • Калциеви антагонисти. Намаляват притока на калций в клетките, разширяват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Калциевите антагонисти могат също да забавят сърдечния ритъм и да облекчават работата на сърцето.

 

Много важно е изборът на медикамент от дадена група, комбинацията от лекарства и тяхната дозировка да бъдат преценени от специалист по кардиология, според индивидуалните нужди на пациента.

 

Комплексни мерки срещу хипертонията

 

Хипертония.

 

Заблуда е да се очаква, че кръвното налягане ще се нормализира само с медикаменти. В начина на живот е наложително да се направят здравословни промени.

Ето най-важните:

 • Следвайте подходяща диета. Тя трябва да бъде богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и ненаситени мазнини. Употребата на сол не бива да надхвърля 5 мг дневно.
 • Бъдете физически активни. Умереното телесно натоварване чрез ходене, плуване, гимнастика и други дейности допринася за поддържане на добър телесен тонус и кръвно налягане в рамките на нормата – 120/80 мм живачен стълб.
 • Ако имате вредни навици и зависимости, забравете ги. Доказано е, че никотинът в цигарения дим, както и някои упойващи вещества (амфетамини, кокаин и други), свиват кръвоносните съдове, увреждат стените им и увеличават кръвното налягане.
 • Осигурявайте си осемчасов сън. Той облекчава сърцето и съдовата система, гарантира добър баланс на хормоните, свързани с контрола на кръвното налягане.
 • Ограничавайте деструктивния стрес. Това може да постигнете с подкрепа от близки и приятели или от експерти в областта на антистресовата терапия.

 

Полезни са също различни релаксиращи техники и занимания, създаващи приятни емоции.

Какво е хипертония?

Хипертонията, известна още като „високо кръвно“, е състояние на трайно повишено кръвно налягане.

Кои органи уврежда хипертонията?

Прицелни са сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, очите, бъбреците.

Как се овладява хипертонията?

Това се постига с медикаменти, известни като антихипертензивни средства. Те помагат да се нормализират стойностите на кръвното налягане, с което се осигурява защита на прицелните органи.

Какви са комплексните мерки срещу хипертония?

 В начина на живот е наложително да се направят здравословни промени – балансирана диета, физическа активност, качествен сън и др.

Публикувана: 3 октомври 2023 в 13:51 | Категория: Здраве