7 начина да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

7 съставки, с които да обогатим кафето си

1. Канела в кафето
Канелата има прекрасен аромат и се използва за подправяне на множество сладкиши и десерти. Освен това тя притежава куп полезни свойства и чудесно приляга на сутрешната ни чаша кафе или следобедното капучино.Тя ще подобри храносмилателните ни процеси и ще ни ободри още повече. Канелата притежава антиоксидантни свойства, така че ще повиши имунните ни сили и ще намали риска от респираторни заболявания. Също така понижава високото кръвно налягане, завишените нива на кръвна захар и холестерола. Ако пък имате и цели пръчки от канела, може да ги ползвате като бъркалка.Тази пленителна подправка е добита от кората на вид лаврови дръвчета и се използва в кулинарията и медицината още от древността. Освен това е известна със славата си на афродизиак.
2. Куркума

3. Джинджифил в кафето
Джинджифилът е отличен помощник срещу настинките, като е известен със своите силни антисептични свойства. Въпреки че в Европа се разпространява около 13 век, той е бил прилаган в индийската и китайска народна медицина от древността.Той е естествено противовъзпалително средство и природен антибиотик. Изобилства от витамини и минерали, сред които А, В, цинк, калций и други. Освен като добавка за супи, сосове и чай, неговият леко парлив вкус се съчетава идеално с кафето.Джинджифилът изобилства от антиоксиданти, витамини, хранителни вещества, етерични масла и е чудесен и естествен начин да обогатим кафето си.
4. Мед
Освен за чая, защо да не използваме и мед за подслаждане на кафето? Той е здравословната алтернатива на захарта, но освен това има и чудесен вкус. Медът е наричан „божествена храна“ и „еликсир на безсмъртието“, тъй като е една от най-полезните храни, които съдържат в състава си над 300 хранителни вещества. Освен че е лесно достъпен и природен начин да обогатим кафето си, медът има страхотен кадифен вкус. Той има такъв богат състав поради това, че се събира от най-разнообразни растения и места от работливите пчелички. Има различни видове мед – акациев, липов, слънчогледов. Мед се прави дори от кафееното дърво. Медът, придобит от кафе арабика, отлично се съчетава с кафето, тъй като има подобен аромат. Той е тъмен на цвят, с наситен дълбок вкус и съдържа високи нива на витамин С. Пчелният мед ни дава прилив на енергия и действа благоприятно на метаболитните процеси. В него се съдържат провитамин А, витамини от група В, калий, калций, магнезий, мед, антибактериални и противогъбични вещества. Открити са и биогенни стимулатори, за които се казва, че удължават живота на организмите. Самият Питагор е твърдял на учениците си, че дълголетието му се дължи на меда, така че е чудесна алтернатива, с която не само да се подсладим, но и да си обогатим кафето.5. Мака в кафето

Мака повишава либидото, подобрява сексуалната функция и потентност при мъжете, а при жените балансира хормоналните нива и облекчава симптомите на менопауза.Маката ни дава тонус и енергия, като е известна с това, че инките са я давали на своите войни, за да повиши устойчивостта и издръжливостта им в битките.
6. Кето кафе
Ако обичате да си пиете кафето със сметана или мляко, ние ви предлагаме да опитате и т. нар. бронирано кафе.Ако сутрин пропускате закуската или пък сте на кето режим, това кафе е отличен заместител, тъй като ще ви държи сити до обяд. Може да използвате краве маслото гхи, което е обработено и пречистено по специален начин и вече не носи характеристиките на животинските мазнини. В Аюрведа то е едно от лечебните масла, като го наричат „течно злато“ и се смята, че дава на тялото най-фината слънчева енергия, балансирайки и трите доши (енергии). Ползите му са многобройни, като допринася за нервната дейност и подхранва мозъчните клетки, изчиства тялото от токсини, подобрява метаболизма и чернодробната функция, предотвратява развитието на ракови клетки, помага при безсъние и дори подмладява.То представлява кафе с краве и кокосово масла, като тази малко нестандартна комбинация всъщност носи много ползи за тялото и засища.
Кокосовото масло от своя страна регулира холестероловите нива, подсилва имунитета, действа антибактериално и антиксидантно.В аюрведичната медицина, гхи е на висока почит, тъй като подобрява състоянието и на физическо и духовно ниво, които в нея се разглеждат като едно.
7. Кафе с какао

Днес ние го познаваме като един от най-мощните антиоксиданти, който съдържа още манган, цинк, мед, желязо, витамин С, омега-6 мастни киселини, както и анандамид – първият открит ендоканабиноид. Може би заради това всички сме така пристрастени към шоколада. В кафето си може да използвате какао на прах или какаово масло, а може и да добавите към каковото масло и гхи и да си направите бронирано кафе. Изборът е ваш!В миналото какаото е почитано като свещено растение, като се казва, че има изключителната способност да отваря сърдечната чакра. Церемониалното какао се е използвало за свързване със себе си и другите на дълбоко ниво и развитие на безусловна любов.
Често задавани въпроси
Полезно ли е кафето?
Доказано е, че кафето притежава силни антиоксидантни свойства и допринася за топенето на мазнините.
Защо да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти?
За да подсилим ефектите на кафето и да обогатим аромата и вкуса му.
Кои добавки са подходящи към кафето?
Куркумата, канелата, какаото, медът и още много други се съчетават отлично към кафето и повишават полезното му действие.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Бронирано кафе на кето режим е много популярна напитка, която е чудесна алтернатива на закуската и дава енергия на организма.
Ароматното кафе е една от най-популярните напитки и се консумира в целия свят под различни форми.
Все по-голяма популярност набира рецептата за бронирано кафе. Кафето е напитка, която се слави от древни времена. Легендите