7 начина да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

Обновена: 05.01.2024|
как да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

Кафето е любима напитка на мнозина и повечето не започват деня си без чаша ароматно и горещо кафе. То действа ободряващо и ни зарежда със сили и енергия.

Дълго, късо, с мляко, чисто, повечето от нас пият кафе всеки ден. Кафето е най-популярната напитка в света и има дълга история и път по широкия свят.

В кафето има 0 калории, 0 мазнини, 0 холестерол и съдържа калий, калций и магнезий.

Може да обичате просто еспресо или вареното кафе, или пък да предпочитате американо, лате, макиато, или ирландско кафе. А защо не пробвате и нещо ново и различно, същевременно и полезно?

Тук ще ви споделим няколко хитринки, с които да обогатим кафето си с още полезни и ароматни добавки.

kurk 400
kurk 600
kurk 400
kurk 600

 

7 съставки, с които да обогатим кафето си

 

как да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

 

Доказано е, че кафето е полезно за нас, не е ли чудесно!

Освен че е богато на антиоксидантни вещества, които ни помагат срещу вредните оксидативни процеси и свободни радикали, то засилва и чернодробната функция при хора, употребяващи спиртни напитки.

Кофеинът, който ни помага да се събудим, стимулира нервната система и концентрацията, но и допринася да се топят излишните мазнини.

Наред с тези страхотни ползи, които ни носи, можем да превърнем сутрешния си ритуал в още по-специален, като обогатим кафето си и с още повече аромати, вкусове и, разбира се, витамини и минерали.

 

1. Канела в кафето

Канелата има прекрасен аромат и се използва за подправяне на множество сладкиши и десерти. Освен това тя притежава куп полезни свойства и чудесно приляга на сутрешната ни чаша кафе или следобедното капучино.

Тази пленителна подправка е добита от кората на вид лаврови дръвчета и се използва в кулинарията и медицината още от древността. Освен това е известна със славата си на афродизиак.

Тя ще подобри храносмилателните ни процеси и ще ни ободри още повече. Канелата притежава антиоксидантни свойства, така че ще повиши имунните ни сили и ще намали риска от респираторни заболявания.

Също така понижава високото кръвно налягане, завишените нива на кръвна захар и холестерола. Ако пък имате и цели пръчки от канела, може да ги ползвате като бъркалка.

 

2. Куркума

 

как да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

 

Ако обичате индийската кухня, със сигурност обичате и куркумата, тъй като тя е една от най-важните съставки в екзотичните ястия на Индия.

Индийците използват пъстър букет от подправки, тъй като това са билки и помагат да сме здрави, а когато са в храната, ги приемаме всеки ден. Освен обяда, може да обогатим кафето си с куркума, за да ни подкрепи още от сутринта, за добър старт на деня.

Куркуминът, активното вещество в подправката, има куп полезни действия, като дори подобрява нервната дейност и стимулира когнитивните процеси.

Освен това има противовъзпалително действие, намалява растежа на ракови клетки и се грижи за здравето на очите и кожата.

 

3. Джинджифил в кафето

Джинджифилът е отличен помощник срещу настинките, като е известен със своите силни антисептични свойства. Въпреки че в Европа се разпространява около 13 век, той е бил прилаган в индийската и китайска народна медицина от древността.

Джинджифилът изобилства от антиоксиданти, витамини, хранителни вещества, етерични масла и е чудесен и естествен начин да обогатим кафето си.

Той е естествено противовъзпалително средство и природен антибиотик. Изобилства от витамини и минерали, сред които А, В, цинк, калций и други.

Освен като добавка за супи, сосове и чай, неговият леко парлив вкус се съчетава идеално с кафето.

 

4. Мед

Освен за чая, защо да не използваме и мед за подслаждане на кафето? Той е здравословната алтернатива на захарта, но освен това има и чудесен вкус.

Медът е наричан „божествена храна“ и „еликсир на безсмъртието“, тъй като е една от най-полезните храни, които съдържат в състава си над 300 хранителни вещества. Освен че е лесно достъпен и природен начин да обогатим кафето си, медът има страхотен кадифен вкус.

Той има такъв богат състав поради това, че се събира от най-разнообразни растения и места от работливите пчелички. Има различни видове мед – акациев, липов, слънчогледов. Мед се прави дори от кафееното дърво.

Медът, придобит от кафе арабика, отлично се съчетава с кафето, тъй като има подобен аромат. Той е тъмен на цвят, с наситен дълбок вкус и съдържа високи нива на витамин С.

Пчелният мед ни дава прилив на енергия и действа благоприятно на метаболитните процеси. В него се съдържат провитамин А, витамини от група В, калий, калций, магнезий, мед, антибактериални и противогъбични вещества.

Открити са и биогенни стимулатори, за които се казва, че удължават живота на организмите. Самият Питагор е твърдял на учениците си, че дълголетието му се дължи на меда, така че е чудесна алтернатива, с която не само да се подсладим, но и да си обогатим кафето.

 

5. Мака в кафето

 

как да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

 

Растението мака идва от Перуанските Анди и е известно с това, че се отглежда на главозамайващите 4300 метра височина. То е било важна храна за инките в миналото, а днес започва да придобива все по-широка популярност и търсене.

На вид е семпло, но на състав е изобилно на полезни вещества. То е чудесен адаптоген и помага на тялото да се справи със стреса. Откритите флавоноиди в това кореноплодно растение контролират нивата на кортизола и успешно се борят със стреса и тревожността.

Маката ни дава тонус и енергия, като е известна с това, че инките са я давали на своите войни, за да повиши устойчивостта и издръжливостта им в битките.

Мака повишава либидото, подобрява сексуалната функция и потентност при мъжете, а при жените балансира хормоналните нива и облекчава симптомите на менопауза.

 

6. Кето кафе

Ако обичате да си пиете кафето със сметана или мляко, ние ви предлагаме да опитате и т. нар. бронирано кафе.

То представлява кафе с краве и кокосово масла, като тази малко нестандартна комбинация всъщност носи много ползи за тялото и засища.

Ако сутрин пропускате закуската или пък сте на кето режим, това кафе е отличен заместител, тъй като ще ви държи сити до обяд.

Може да използвате краве маслото гхи, което е обработено и пречистено по специален начин и вече не носи характеристиките на животинските мазнини.

В Аюрведа то е едно от лечебните масла, като го наричат „течно злато“ и се смята, че дава на тялото най-фината слънчева енергия, балансирайки и трите доши (енергии).

Ползите му са многобройни, като допринася за нервната дейност и подхранва мозъчните клетки, изчиства тялото от токсини, подобрява метаболизма и чернодробната функция, предотвратява развитието на ракови клетки, помага при безсъние и дори подмладява.

В аюрведичната медицина, гхи е на висока почит, тъй като подобрява състоянието и на физическо и духовно ниво, които в нея се разглеждат като едно.

Кокосовото масло от своя страна регулира холестероловите нива, подсилва имунитета, действа антибактериално и антиксидантно.

 

7. Кафе с какао

 

как да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти

 

Кой не обича шоколада, който, освен че е много вкусен, ни носи и положителни емоции. Това е така, защото какаото, освен че е полезно поради антиоксидантните си свойства, то съдържа и триптофан, серотонин и допамин, които допринасят за повишаване на настроението.

Какаото се прилага в медицината още от дълбока древност, като маите и ацтеките са го използвали в церемониите си. Лечителите шамани били съпровождани от духа на растението, което ги озарявало с прозрения и им помагало да се свържат с извечната мъдрост.

В миналото какаото е почитано като свещено растение, като се казва, че има изключителната способност да отваря сърдечната чакра. Церемониалното какао се е използвало за свързване със себе си и другите на дълбоко ниво и развитие на безусловна любов.

Днес ние го познаваме като един от най-мощните антиоксиданти, който съдържа още манган, цинк, мед, желязо, витамин С, омега-6 мастни киселини, както и анандамид – първият открит ендоканабиноид. Може би заради това всички сме така пристрастени към шоколада.

В кафето си може да използвате какао на прах или какаово масло, а може и да добавите към каковото масло и гхи и да си направите бронирано кафе. Изборът е ваш!

Полезно ли е кафето?

Доказано е, че кафето притежава силни антиоксидантни свойства и допринася за топенето на мазнините.

Защо да обогатим кафето си с витамини и антиоксиданти?

За да подсилим ефектите на кафето и да обогатим аромата и вкуса му.

Кои добавки са подходящи към кафето?

Куркумата, канелата, какаото, медът и още много други се съчетават отлично към кафето и повишават полезното му действие.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 07.11.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 7 ноември 2022 в 16:02 | Категория: Здраве, Любопитно