Постен кето гювеч с бамя

Обновена: 27.02.2024|
Постен кето гювеч

Със своята дълга история и разнообразие от варианти, гювечът остава важна част от българската кулинарна култура и продължава да бъде обичан не само в родината ни, но и в други страни.

Автентичният глинен съд, в който се приготвя, е кръгъл, с широко отвор и изпъкнал капак, което допринася за интензивния вкус и аромат на ястието. В тази статия ви представяме рецепта за лесен постен кето гювеч.

 

Рецепта за постен кето гювеч с бамя

В последно време постенето и кето диетата са се наложили като популярни избори за поддържане на добро здраве и форма. Затова ви предлагаме този вкусен постен кето гювеч, където постът и кето стилът на хранене могат да се съчетаят отлично.

Тъй като ястието е изключително гъвкаво, можете и да експериментирате с различни видове зеленчуци, подправки и билки по ваш вкус, но най-важното е да го приготвяте в глинен съд, за да придобие характерния си вкус.

keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час 6 11 г нетни въглехидрати
105 калории

 

Необходими продукти:

  • 2 средно големи патладжана (400 г)
  • 2 малки тиквички (300 г)
  • 2 червени чушки (200 г)
  • 2 средно големи домата (200 г)
  • 400 г бамя
  • 300 мл зеленчуков бульон
  • 1/4 чаша зехтин (60 мл)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. джоджен
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сушена чубрица
  • 1/2 ч.ч. нарязан пресен магданоз

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана, тиквичките и доматите на равни кубчета, а чушките – на по-едри резени.
  2. Бланширайте бамята във вряща вода за няколко минути.
  3. В дълбок тиган загрейте зехтина и добавете тиквичките, патладжана, бамята и чушките.
  4. Задушете ги за няколко минути, докато почнат да омекват.
  5. Прибавете джоджена, чубрицата, кимиона, солта и черния пипер.
  6. Залейте с 300 мл зеленчуков бульон и добавете доматите и червения пипер.
  7. Поръсете с пресния магданоз и преместете ястието в гювеч.
  8. Печете вашия постен кето гювеч на предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.

 

Бон апети!

Този постен кето гювеч е не само вкусен, но и изпълнен с многообразие от хранителни вещества и аромати на различните зеленчуци. Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Полезните свойства на бамята

Бамята, известна също като „окра“, не е сред най-популярните зеленчуци, но това не й отнема статута на истинско съкровище, пълно с хранителни вещества.

С тънкостта на вкуса си и множеството полезни свойства, бамята заслужава внимание и място в нашата диета. Съдържащата се в нея комбинация от витамини, минерали и фибри предлага редица здравословни предимства.

Високо съдържание на хранителни вещества

Бамята е богата на витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържането на здравето ни. Тя е богата на витамин С, витамин К, витамин А, фолиева киселина и други.

Подпомага контрола на кръвната захар

Бамята съдържа диетични фибри, които могат да бъдат полезни за хората с диабет. Фибрите помагат в контрола на нивата на захар в кръвта, като забавят абсорбцията на глюкоза и поддържат стабилни нивата на инсулин.

Допринася за сърдечно-съдовото здраве

Сърдечно-съдовите заболявания са сериозен проблем в днешно време, и включването на бамята във вашата храна може да бъде стъпка към подпомагане на сърдечното ви здраве.

Тя съдържа мононенаситени мазнини и антиоксиданти, които могат да помогнат в намаляването на нивата на холестерол и риска от развитието на атеросклеротични плаки.

Стимулира храносмилането

Фибрите, съдържащи се в нея, помагат в регулирането на храносмилането и подпомагат процеса на отстраняване на токсините от организма.

 

Гювеч – пътят на традициите от древността до модерната кухня

 

Постен кето гювеч

 

Гювечът представлява неотделима част от богатата кулинарна история на България. Това ястие се приготвя в специален глинен съд, наричан също „гювеч“.

Освен това тази дума има и трето значение, което означава „изобилие“.

С традиции, които се проследяват дълбоко в историята, гювечът е изобилие на ароматни подправки и свежи съставки, които го правят символ на българската гостоприемноство.

Съставките за гювеч са разнообразни и зависят от региона и сезона. Обикновено се използват месо (говеждо, свинско, пилешко), зеленчуци (чушки, домати, картофи, бамя, зелен фасул, чесън, лук), подправки (джоджен, кимион, магданоз) и други.

Съдът, в който се приготвя това ястие, известен още като „гювече“, има свои корени в древната тракийска и римска култура, където хората използвали подобни съдове за приготвяне на храна.

Обикновено е изработен от глина или керамика и има характерна форма – кръгъл, с широко отворено устие и вдлъбнат капак, като позволява топлината да циркулира и да се задържа във вътрешността на съда. Това допринася за интензивния вкус и аромат на ястията.

Процесът на приготвяне в пръстен съд, който отдава топлина равномерно, символизира обединението на различните вкусове и аромати в едно хармонично цяло.

Гювечът е не просто глинен съд за готвене, а истинско изкуство, наследено от дългата история на нашия народ и таланта на българските занаятчии.

Тези съдове не само, че придават на храната изключителен вкус, но и са красиви произведения на изкуството, като разкриват творческото майсторство на грънчарите в региони като Трънско, Троян, Берковица и Габровско.

Независимо от разнообразието в методите на изработка, гювечът остава неотменна част от българската кухня, като спомен за древните занаяти и кулинарни традиции.

Нашата кухня е богата на вкусове и аромати, а традиционните рецепти за гювеч са наследство, предавано от поколение на поколение.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето рецепта за бамя с кайма

Възползвайте се от полезните свойства на бамята и с още една рецепта с кайма.

 

Ако това предложение за постен кето гювеч ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 12:08 | Публикувана: 12 декември 2023 в 14:01 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф