Кверцетин – същност и ползи от употребата му

Обновена: 11.04.2024|
Кверцетин.

Антиоксидантът кверцетин привлича вниманието на хората със своите потенциални ползи за здравето и естественото си съдържание в едни от най-често консумираните храни.

 

Какво представлява кверцетинът?

Той се класифицира като флавоноид (растителни пигменти, спадащи към клас съединения, наречени полифеноли) – едни от най-важните антиоксиданти. В естествената си форма се съдържа в различни плодове, зеленчуци, билки, зърнени храни и вино.

Флавоноидите от типа на кверцетина са антиоксиданти. Те улавят частици в тялото, познати още като свободни радикали, които могат да наранят клетъчните мембрани, нарушат ДНК-то и да причинят клетъчна смърт.

От проби, направени в епруветки, за кверцетина е доказано, че има мощни антиоксидантни свойства, но учените все още са в процес на доказване дали има същите резултати и върху човешкото тяло.

 

Свойства и ползи

Както споменахме, кверцетинът има някои потенциални ползи за човешкото здраве.

Антиоксидантни ефекти

Действа като мощно оръжие срещу свободните радикали. Те са нестабилни молекули, способни да увредят клетките, да допринесат за стареенето и да повишат риска от различни заболявания.

Неутрализирайки свободните радикали, кверцетинът помага за защитата на клетките от оксидативен стрес и намалява потенциалните щети, които той може да причини.

Кверцетинът може да възстановява други антиоксиданти в тялото, като витамин С и витамин Е. Когато се преборят със свободните радикали, те се окисляват, но той ги дарява с електрони. По този начин спомага за възстановяването на антиоксидантните им свойства, с които могат да продължат да се борят срещу свободните радикали.

Установено е, че кверцетинът предпазва различни клетъчни структури, включително клетъчни мембрани и ДНК, от окислително увреждане, предотвратявайки липидната пероксидация – увреждане на клетъчните мембрани.

Металните йони, като мед и желязо, имат потенциала да произвеждат вредни свободни радикали. Кверцетинът може да се свърже с тях и да предотврати участието им в окислителните процеси, като така автоматични намалява и производството на свободни радикали.

Противовъзпалителни свойства

 

Кверцетин против възпаления.

 

Кверцетинът може да инхибира производството и освобождаването на различни възпалителни медиатори в тялото, включително цитокини, хемокини и простагландини. Тези молекули играят важна роля в инициирането и поддържането на възпалителния отговор.

Помага за намаляване на синтеза на възпалителните молекули. Той инхибира ензимите, като циклооксигеназа и липоксигеназа, участващи в синтеза на възпалителните медиатори. Полезен е също за антиоксидантната активност и имунната модулация.

Потиска действието на ядрения фактор-капа В – NF-kB, който е основен регулатор на възпалението и активира гени, участващи в него и имунните реакции.

Сърдечно-съдово здраве

Има изследвания, които доказват, че кверцетинът може да бъде полезен за сърдечно-съдовото здраве на човек.

Има възможността да подобри функцията на кръвоносните съдове поради своето антиоксидантно, противовъзпалително и съдоразширяващо действие.

Кверцетинът може да намали кръвното налягане и да свали нивата на лошия холестерол – LDL, което намалява риска от сърдечни заболявания.

Облекчава алергии

Изследван е потенциалът на кверцетина да облекчава алергичните симптоми. Може да помогне за стабилизиране на мастните клетки и да потисне освобождаването на хистамин – съединение, участващо в алергичните реакции.

Твърди се, че добавките с кверцетин могат да олекотят симптомите на алергична астма и сенна хрема.

 

Мозъчно здраве

Изследваните антиоксидантни противовъзпалителни свойства могат да облагодетелстват и здравето на мозъка, защитавайки клетките му от увреждане. Потенциално, кверцетинът може да има невропротективни свойства и ползи за състояния като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Според някои проучвания кверцетинът има капацитет да подобрява двигателните функции и да намалява възпалението в мозъчните тъкани.

 

Безопасен ли е?

 

Кверцетин, безопасен ли е?

 

Той е естествено съединение, намиращо се в източници като плодове и зеленчуци. Когато се приема чрез тях, се счита за безопасен, приемът му под формата на добавка също, за повечето хора. Но тогава трябва да обърнем внимание повече на позволената дневна доза. Ето някои основни неща, които трябва да вземем предвид.

 • Доза и консултация – преди прием на кверцетин е препоръчително да се консултираме с квалифицирано лице, особено ако имаме някакви здравословни проблеми, които налагат приема на други лекарства. Лекарят ще ни даде насоки и индивидуални препоръчителни дневни дози.
 • Алергични реакции – това са редки случаи, но все пак, ако имаме алергия към продукт, съдържащ кверцетин, най-добре да го избягваме и като добавка. При поява на симптоми като сърбеж, затруднено дишане, обрив или подуване трябва да потърсим медицинска помощ.
 • Взаимодействия – той може да взаимодейства с различни лекарства, като разредители на кръвта (антикоагуланти), наппример варфарин, или антитромбоцитни медикаменти като аспирин. Взаимодейства също и с антибиотици, затова е важно да се консултираме със специалист в такива ситуации.
 • Съображения за големи дози – кверцетинът обикновено е безопасен, когато се приема в умерени количества от хранителни източници или добавки. Високите дози добавки могат да доведат до странични ефекти като стомашно-чревен дискомфорт, увреждане на бъбреците или главоболие.

Важно е да следваме препоръчителния прием, определен от производителя или медицинско лице.

 • Кърмене и бременност – няма много сведения по въпроса, свързани с бременността, кърменето и приема на кверцетин, затова е най-добре да избягваме добавки с него в тези състояния или преди това да се консултираме с доктор.

Въпреки че има доста обещаващи изследвания, все още са необходими клинични такива при хора и проучвания, за да се потвърдят ефектите му. Важно е да се отбележи също, че добавките с кверцетин не могат да заместят балансираното хранене.

 

В кои храни се съдържа естествено?

 

Кверцетин, къде да го намерим?

 

Може да открием кверцетинът в естествената му форма в много различни продукти.

Плодове:

 • Ябълки
 • Горски плодове, например боровинки и къпини
 • Череши
 • Грозде
 • Цитрусови плодове, например портокали, лимони
 • Домати

 

Зеленчуци:

 • Лук
 • Зеле
 • Броколи
 • Спанак
 • Червена маруля
 • Чушки

 

Пълнозърнести храни:

 

Подправки и билки:

Като добавки, кверцетин може да се намери като капсули или таблетки в повечето магазини за здравословни храни, аптеки или онлайн търговци на дребно.

 

Как се приема?

 

Кварцетин, как се приема?

 

Кверцетинът все още е обект на изследвания и няма общоприета определена доза. Все пак, тя може да зависи от няколко фактора.

 • Прием от хранителни източници – тъй като присъства естествено в различни храни, включвайки богати на него източници в храненето си, може да си осигурим умерено количество кверцетин.
 • Добавки – приемайки го под формата на добавки, препоръчителната доза може да варира спрямо конкретната добавка, формула и концентрираност. Важното тук е да следим инструкциите, поставени на опаковката.

Най-често препоръчителните количества варират между 500 и 1000 мг, разделена на няколко дневни дози.

 • Комбинирани формули – понякога кверцетин се комбинира с други съединения, като бромелаин или витамин С, за да се подобри неговата абсорбция или синергични ефекти. Допустимата доза тук може да се различава, затова е важно да следваме инструкциите на опаковката или да се консултираме със здравен специалист.

 

Заключение

Кверцетинът се съдържа естествено в едни от най-обичаните от хората продукти. Без проблем може да го добавим към здравословната си диета. Рядко се случва да има хора с алергия, но при съмнение за такава трябва да се консултиране с лекар.

Може да го открием и под формата на добавка в различни специализирани магазини. Има доста потенциални ползи за здравето, които все още се изследват.

Какво е кверцетин?

Това е вид антиоксидант – флавоноид, което е растителен пигмент, спадащ към клас съединения, наречени полифеноли.

Къде се съдържа кверцетинът?

В естествената си форма се съдържа в различни плодове, зеленчуци, билки, зърнени храни и вино.

Полезен ли е кверцетинът?

Има много потенциални ползи за здравето, но все още се провеждат изследвания, за да се потвърди ефектът му напълно.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 април 2024 в 11:32 | Публикувана: 10 юли 2023 в 12:27 | Категория: Здраве