Индийска бамя – бинди масала
Бамята е често срещана в индийските ястия, а нашата рецепта за индийска бамя идва от северната част на тази интересна държава. Това индийско ястие с бамя се нарича бинди масала и е богато на фибри и полезни витамини и минерали, идващи от зеленчука.
В Южна Индия бамята се приготвя с кокос или кокосово мляко.
Рецепта за индийска бамя
Тази рецепта за индийска бамя е подходяща за вегетарианци, които следват кето режима. Тя е вкусна и засищаща, като носи полъха на екзотичния Изток.
„Бинди“ означава бамя на хинди, докато „масала“ се нарича този специфичен начин на приготвяне, който включва доматен сос и някои специфични за Северна Индия подправки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 3 | 131 калории 3 г белтъчини 7 г нетни въглехидрати 9 г мазнини |
Нужни продукти:
- 300 г прясна бамя
- 1 прясна люта чушка (по желание)
- 2 средни по размер домата (~250 г)
- 2 с.л. краве масло Гхи
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. куркума
- 2 ч.л. гарам масала подправка
- 1 стрък пресен кориандър
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте бамята и внимателно изсушете всички парчета зеленчуци. Посолете я и я оставете да се изцеди, ако е останала течност. Водата върху бамята може да попречи на приготвянето и тя да стане хлъзгава и слузеста.
- Нарежете бамята на средни парчета. Всяко парче може да се нареже на 2-3 части. Може да я оставите и цяла, ако така я предпочитате.
- В удобен тиган нагрейте добре 1 1/2 с.л. от маслото Гхи. В него запържете бамята, докато изглежда суха и не се вижда течност или слуз.
- Извадете бамята от тигана и я оставете настрана. В същия тиган може да да запържите нарязаната на ситно люта чушка (ако използвате).
- Обелете доматите и ги нарежете на ситно. Добавете ги към тигана с чушката.
- Бъркайте и смачквайте доматите, докато се получи доматен сос. Към доматената паста добавяме подправките (без кориандъра).
- Оставете в тигана за 10 минути без капак, за да се изпари част от водата.
- Добавете парчетата бамя и свежия кориандър, нарязан на ситно.
- Разбъркайте добре, за да смесите съставките.
- Гответе в тигана за още 5 минути.
- Поднесете ястие топло. Предложете допълнително люта чушка или лют червен пипер за допълване на традиционно лютия вкус на тази индийска бамя.
Подобни зеленчукови предложения ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Хранителни стойности на бамята
Този зеленчук не е от най-популярните, въпреки че вирее по нашите географски ширини. Най-често се консумира в яхнии, в комбинация с месо или като част от туршии. В 100 г бамя се съдържат следните макронутриенти заедно с разнообразие от витамини и минерали:
- 22 калории
- 2 г белтъчини
- 5 г въглехидрати (3 г фибри)
- <1 г мазнини
- 44% витамин К
- 22% витамин Ц
- 16% манган
- 14% витамин Б6
*Процентите се калкулират спрямо препоръчителната дневна доза.
Кухнята на Северна Индия
Тъй като Индия е разположена в огромния полуостров Индустан, кухнята на различните части може да се различава по много аспекти. Ястията, произлизващи от Северна Индия, са най-известните варианти на индийската кухня по света. Рибата не е често срещана в северните ястия, но често се използват:
- картофи
- червен боб и нахут
- чушки
- панир
- пилешко и агнешко месо
От Северна Индия произлизат едни от най-известните индийски ястия – бътър пиле, ало парата, кадай панир, тандури пиле. Подправката гарам масала е задължителен компонент от регионалната кухня. В северната част на полуострова по-често се приготвят традиционните хлебчета, докато в Южна Индия оризът е предпочитан.
На север много от традиционните хлебчета се приготвят с апетитен пълнеж – сирене и чушки, картофи и лук, кайма и чесън и други.
Кимионът и пресният кориандър са важна част от северната кухня, докато Югът предпочита други комбинации от подправки. Липсата на кокосови и рибни ястия е една от големите разлики на Севера от Юга. Популярната самоса също е част от вкуса на Северна Индия.
Още от нашата здравословна кухня
Рецептата за индийска бамя предоставя нискокалорично ястие, което може да се комбинира с подходящо месо или вегетарианско ястие с индийското сирене панир. Може да разгледате нашите кето предложения, които ще са чудесно допълнение към ястието бинди масала:
За да завършим екзотичната трапеза, може да приготвим бързо кокосово ладду, с което да съединим Севера с Юга.
Ако рецептата за екзотична индийска бамя се окаже по ваш вкус, присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбук, където споделяме рецепти, идеи и впечатления.
Пожелаваме ви добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Предлагаме ви тази рецепта за постен кето гювеч с бамя, който, освен че носи много здравословни ползи, е и със същия автентичен вкус.
Бамя е тревисто растение с ядливи плодове. Използва се широко в кулинарията, поради адаптивния си вкус и богат хранителен състав.