Индийска бамя – бинди масала

Обновена: 15.03.2024|
индийска бамя

Бамята е често срещана в индийските ястия, а нашата рецепта за индийска бамя идва от северната част на тази интересна държава. Това индийско ястие с бамя се нарича бинди масала и е богато на фибри и полезни витамини и минерали, идващи от зеленчука.

В Южна Индия бамята се приготвя с кокос или кокосово мляко.

 

Рецепта за индийска бамя

Тази рецепта за индийска бамя е подходяща за вегетарианци, които следват кето режима. Тя е вкусна и засищаща, като носи полъха на екзотичния Изток.

„Бинди“ означава бамя на хинди, докато „масала“ се нарича този специфичен начин на приготвяне, който включва доматен сос и някои специфични за Северна Индия подправки.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 3 131 калории
3 г белтъчини
7 г нетни въглехидрати
9 г мазнини

Нужни продукти:

  • 300 г прясна бамя
  • 1 прясна люта чушка (по желание)
  • 2 средни по размер домата (~250 г)
  • 2 с.л. краве масло Гхи
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 2 ч.л. гарам масала подправка
  • 1 стрък пресен кориандър
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте бамята и внимателно изсушете всички парчета зеленчуци. Посолете я и я оставете да се изцеди, ако е останала течност. Водата върху бамята може да попречи на приготвянето и тя да стане хлъзгава и слузеста.
  2. Нарежете бамята на средни парчета. Всяко парче може да се нареже на 2-3 части. Може да я оставите и цяла, ако така я предпочитате.
  3. В удобен тиган нагрейте добре 1 1/2 с.л. от маслото Гхи. В него запържете бамята, докато изглежда суха и не се вижда течност или слуз.
  4. Извадете бамята от тигана и я оставете настрана. В същия тиган може да да запържите нарязаната на ситно люта чушка (ако използвате).
  5. Обелете доматите и ги нарежете на ситно. Добавете ги към тигана с чушката.
  6. Бъркайте и смачквайте доматите, докато се получи доматен сос. Към доматената паста добавяме подправките (без кориандъра).
  7. Оставете в тигана за 10 минути без капак, за да се изпари част от водата.
  8. Добавете парчетата бамя и свежия кориандър, нарязан на ситно.
  9. Разбъркайте добре, за да смесите съставките.
  10. Гответе в тигана за още 5 минути.
  11. Поднесете ястие топло. Предложете допълнително люта чушка или лют червен пипер за допълване на традиционно лютия вкус на тази индийска бамя.

 

Подобни зеленчукови предложения ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Хранителни стойности на бамята

 

индийска бамя

 

Този зеленчук не е от най-популярните, въпреки че вирее по нашите географски ширини. Най-често се консумира в яхнии, в комбинация с месо или като част от туршии. В 100 г бамя се съдържат следните макронутриенти заедно с разнообразие от витамини и минерали:

  • 22 калории
  • 2 г белтъчини
  • 5 г въглехидрати (3 г фибри)
  • <1 г мазнини
  • 44% витамин К
  • 22% витамин Ц
  • 16% манган
  • 14% витамин Б6

*Процентите се калкулират спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Кухнята на Северна Индия

Тъй като Индия е разположена в огромния полуостров Индустан, кухнята на различните части може да се различава по много аспекти. Ястията, произлизващи от Северна Индия, са най-известните варианти на индийската кухня по света. Рибата не е често срещана в северните ястия, но често се използват:

  • картофи
  • червен боб и нахут
  • чушки
  • панир
  • пилешко и агнешко месо

 

От Северна Индия произлизат едни от най-известните индийски ястия – бътър пиле, ало парата, кадай панир, тандури пиле. Подправката гарам масала е задължителен компонент от регионалната кухня. В северната част на полуострова по-често се приготвят традиционните хлебчета, докато в Южна Индия оризът е предпочитан.

На север много от традиционните хлебчета се приготвят с апетитен пълнеж – сирене и чушки, картофи и лук, кайма и чесън и други.

Кимионът и пресният кориандър са важна част от северната кухня, докато Югът предпочита други комбинации от подправки. Липсата на кокосови и рибни ястия е една от големите разлики на Севера от Юга. Популярната самоса също е част от вкуса на Северна Индия.

Още от нашата здравословна кухня

 

индийска бамя

 

Рецептата за индийска бамя предоставя нискокалорично ястие, което може да се комбинира с подходящо месо или вегетарианско ястие с индийското сирене панир. Може да разгледате нашите кето предложения, които ще са чудесно допълнение към ястието бинди масала:

 

За да завършим екзотичната трапеза, може да приготвим бързо кокосово ладду, с което да съединим Севера с Юга.

Ако рецептата за екзотична индийска бамя се окаже по ваш вкус, присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбук, където споделяме рецепти, идеи и впечатления.

Пожелаваме ви добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

  • Постен кето гювеч

    Предлагаме ви тази рецепта за постен кето гювеч с бамя, който, освен че носи много здравословни ползи, е и със същия автентичен вкус.

  • Бамя.

    Бамя е тревисто растение с ядливи плодове. Използва се широко в кулинарията, поради адаптивния си вкус и богат хранителен състав.

  • Кето рецепта за бамя с кайма

    Ако никога не сте опитвали бамя с кайма, ще ви кажем, че много сте

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:21 | Публикувана: 7 март 2024 в 09:59 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф