Кето тортила + свежи предложения за плънка

Обновена: 23.02.2024|
Салата. Кето тортила.

Рецептата за кето тортила е нисковъглехидратна. Не съдържа яйца, което я прави подходяща за хора, страдащи от алергия към тях.

Представяме ви 2 рецепти за приготвяне на кето тортила, както и няколко много вкусни предложения за плънка с ниско съдържание на въглехидрати. А за любопитните, няколко факта за произхода на първата тортила.

 

Рецепта за кето тортила

Кето тортила е източник на полезни мазнини, идващи от бадемовото брашно.

Благодарение на съдържащите се в рецептата хуск фибри, които помагат в контрола на кръвната захар, кето тортилата е подходяща за консумиране от диабетици.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Освен това те са чудесна алтернатива на класическия хляб, тъй като не съдържат глутен.

От продуктите в рецептата за кето тортила могат да се приготвят 6 или 8 тортили (в зависимост от дебелината на тестото).

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
35 минути 8 3 г нетни

Необходими продукти:

  • 110 г бадемово брашно
  • 90 г кокосово брашно
  • 10 г хуск фибри
  • 1 ч. л. морска сол
  • 1 ¼ ч. ч. вода
  • 2 с. л. кокосово масло

Начин на приготвяне на кето тортилите:

  1. Подгответе си всички съставки, които ще са ви нужни за направата на кето тортилите.
  2. Изсипете в купа кокосовото и бадемовото брашна, хуск фибрите и солта. Разбъркайте сухите съставки.
  3. Добавете 1 ч. ч. вода в купата с брашната и омесете с ръце.
  4. Добавяйте по малко вода до получаване на меко, но не лепкаво тесто.
  5. Ако сте прекалили с водата и тестото ви е станало лепкаво, може да добавите малко хуск фибри.
  6. По този начин лесно ще регулирате количествата, за да получите тесто с правилната консистенция за приготвянето на кето тортили.
  7. Оформете готовото тесто на топка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 1 час.
  8. Извадете охладеното тесто от хладилника и го нарежете на 6 или 8 равни части.
  9. Разточете с точилка всяко парче на много тънък слой като го поставите между два листа хартия за печене. С помощта на кръгла чиния с размери 20 см изрежете тестото във формата на кръг.
  10. Загрейте тиган на средна температура и намажете с кокосово масло.
  11. Гответе всяка кето тортила за 1-2 минути, след което обърнете и гответе от другата страна за още 1 минута. Продължете по същия начин с останалите тортили.

 

Рецепта за кето тортила с ленено брашно

 

Кето тортила с ленено брашно.

 

Представяме ви още един начин за приготвяне на кето тортила, която да напълним с вкусна кето плънка. Поради наличието на ленено семе, рецептата е подходяща за кето режим, но не и за хора със здравословно проблеми като Хашимото.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 4 136,3 г калории и 0,9 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 100 гр брашно от ленено семе
  • 170 мл вряща вода
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. чубрица
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сложете водата да заври.
  2. Смесете брашното от ленено семе с чесъна, чубрицата и солта.
  3. Добавете врящата вода и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
  4. Оставете тестото да почине за 4-5 минути, след което го разделете на 4 части и ги оформете на топки.
  5. Разстелете всяка една между две листа хартия за печене до получаването на кръг.
  6. Загрейте един тиган на котлона и печете по една минута от всяка страна.

Може да добавите още различни подправки, в зависимост от вкуса. Също така може да дооформите кето тортилите си с купа или капак на тенджера, за да постигнете перфектна кръгла форма.

 

Как да консумирате кето тортила?

Кето тортилите могат да се поднесат топли или студени. Сервирани за обяд или вечеря с плънка от свежа салата, те ще ви заситят и заредят с полезни хранителни вещества.

Добавете вашите любими зеленчуци – пресни, сотирани или печени. Овкусете ги с подправки и дресинг по ваш вкус.

Поднесете с любимите си сосове. Предлагаме ви да използвате домашна кето майонеза. Ако искате да увеличите количествата протеини в дневното си меню, добавете парченца печено месо, яйца, сирене или късчета риба.

Представяме ви няколко предложения за плънка към тортилата, така че да и се насладите максимално.

Предложения за плънка от свежа салата:

 

Кето тортила. Свински котлети. Салата Цезар.

 

Рецептите за приготвянето на тези свежи салати ще откриете в нашия кулинарен блог.

Предложения за плънка с месо или риба:

Рибата е изключително полезна за здравето на човек. Тя съдържа здравословни мастни киселини и витамини, необходими на организма ни, за да функционира правилно.

Протеините от месото ни помагат за изграждането на мускулна маса и поддържането на множество жизненоважни функции.

Без значение коя от плънките ще изберете, бъдете сигурни, че са с ниско съдържание на въглехидрати и богати на полезни хранителни вещества.

 

От къде произхожда тортилата?

Тортилата произхожда от Мексико, Южна Америка и се приготвя и консумира от хиляди години. Постъпилите на континента испанци преди хилядолетия я наричат тортила, което от испански език в превод означава „малка торта“.

Според легендите на маите първата тортила е измислена от един от поданиците на царя преди повече от 12 хиляди години. Тази питателна храна е основна в диетата на маите и ацтеките от векове.

Днес е популярна по цял свят и се приготвя с най-различни брашна – бадемово, кокосово, ленено и други.

Традиционната рецепта за тортила се прави от царевично брашно. Тъй като то е високовъглехидратен източник, може да се замени с бадемово и кокосово брашна. Използването на ядкови брашна правят тортилите още по-здравословни и приятни на вкус.

За полезните свойства на бадемовото брашно и кокосовото брашно, основни заместители на царевицата в тортилата, можете да научите повече от статиите по темата в блога ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето тортила. Кето салата. Skin fast.

Вижте предложения за свежи кето салати, които да използвате в плънката на вашите тортили.

 

Ако тази рецепта за кето тортила ви е харесала, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:00 | Публикувана: 19 март 2021 в 11:13 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф