Захарен диабет при деца – тип 1 и тип 2

Обновена: 01.03.2024|
Захарен диабет при деца.

Захарен диабет при деца обхваща цяла група от метаболитни заболявания, характеризиращи се с хронична хипергликемия, т.е. със завишена кръвна захар в кръвта. Това заболяване настъпва в резултат на дефект в продукцията на инсулин от панкреаса, намалена чувствителност на клетките към инсулин или съчетание от двете.

Инсулинът помага на клетките да усвоят глюкозата в кръвообращението, следователно при липсата му се натрупва глюкоза в кръвта.

В зависимост от степента на инсулиновата секреция, протичането на заболяването и вида на лечение, захарният диабет при деца се разделя на няколко форми.

По-честите от тях са захарен диабет при деца тип 1 (инсулинозависим) и захарен диабет при деца тип 2 (неинсулинозависим).

 

multi 400
meno 02 600
multi 400
meno 02 600

Каква е разликата между захарен диабет при деца тип 1 и тип 2?

Захарен диабет при деца тип 1 се дължи на автоимунен процес. Развива се автоагресия на тялото към собствените клетки на панкреаса, които произвеждат инсулин. Най-често това настъпва в хода на вирусна инфекция. Резултатът от унищожаването на панкреасните клетки е недостиг или пълна липса на инсулин в кръвта.

Инсулинът помага на клетките да усвоят глюкозата в кръвообращението, следователно при липсата му тя се натрупва и уврежда тъканите.

Захарен диабет при деца тип 2 обикновено е свързан с наличието на затлъстяване, при което се намалява чувствителността на клетките към инсулин. В началния стадий на заболяването инсулинът не е дефицитен, а дори напротив – завишен, след което едва с напредване на заболяването нивата му започват да падат – стига се до дефицит.

Именно това е съществената разлика между захарен диабет тип 1 и тип 2 при децата: в първия случай е налице недостиг на инсулин, а във вторият случай е налице намалена чувствителност на клетките към инсулина.

 

Как да разпознаем захарен диабет при деца тип 1?

 

Захарен диабет при деца.

 

В основата на причините за увреждане на клетките, които произвеждат инсулин в панкреаса, са генетичното предразположение и някои фактори на околната среда.

Към факторите на околната среда спадат различни вирусни инфекции, сред които паротит, рубеола, варицела, морбили, инфекциозна мононуклеоза, грип, парагрип и др. Ролята на вирусите е голяма, тъй като те могат както да отключат автоимунния процес, така и да го ускорят, ако той е започнал.

Развитието на автоимунен процес може продължи за различен период от време – от месеци до няколко години. Съществено е да се отбележи, че инсулиновият дефицит се изявява с явни симптоми при детето тогава, когато загинат 80% от клетките, които го произвеждат.

При настъпване на този критичен инсулинов недостиг, започва разграждане на гликогена в черния дроб, на белтъците и мазнините в организма, което цели получаването на глюкоза. Всички тези процеси настъпват, защото клетките подават сигнал, че до тях не достига глюкоза. А до тях не достига глюкоза, защото липсва инсулинът, който да им помогне да я усвоят.

Резултатът на тази поредица от събития е завишени нива на глюкоза в кръвта и невъзможност на клетките да я усвоят.

Родителите могат да наблюдават за различен период от време, понякога в продължение на няколко седмици, следните симптоми:

 • силна жажда (полидипсия)
 • прекомерно отделяне на урина (полиурия)
 • повишен апетит на детето (полифагия)
 • видимо отслабване на тегло, въпреки повишения апетит на детето

Тежкият инсулинов дефицит е отговорен за настъпванаето на ацидоза (диабетна кетоацидоза – ДКА) – наличие на киселини в кръвта над допустимите стойности.

В спешния и ключов за лечение момент от развитие на заболяването настъпват:

 • екстремно завишени стойности на кръвната захар
 • тежка дехидратация
 • силна коремна болка
 • повръщане

Последните три симптома често са причина детето да бъде диагностицирано погрешно и хоспитализирано по повод на коремно заболяване и дори да му бъде проведена оперативна намеса.

Това може да загуби ценно време за поставяне на диагнозата захарен диабет при деца тип 1 и за започване на лечение с инсулин навреме.

 

Лекува ли се захарен диабет при деца тип 1?

Лечението на захарен диабет при деца тип 1 е комплексно и включва както инсулинолечение, така и диетолечение, физическа активност и самоконтрол. С поставянето на диагнозата се започва незабавно инсулиново лечение.

Когато лечението се проведе правилно, настъпва бързо подобрение и изчезване на клиничните симптоми. Теглото и апетитът се възстановяват.

Заместителната терапия с инсулин продължава цял живот.

 

Има ли трайни последици от захарен диабет при деца тип 1?

Разгърнатата клинична картина на късните усложнения не са характерни за детската възраст. Основни рискови фактори за развитието на късни усложнения са давността на захарния диабет, контролът на кръвната захар, началото на диабета в пубертета, генетични фактори, други съпътстващи заболявания и др.

Класическите късни усложнения при деца включват:

 • невропатия – нарушение сетивността
 • ретинопатия – нарушения в зрението
 • нефропатия – бъбречни нарушения

Те се обединяват с термина “диабетна микроангиопатия”.

 

Как да разпознаем захарен диабет при деца тип 2?

 

Захарен диабет при деца.

 

Захарния диабет при деца тип 2 настъпва поради наличие на инсулинова резистентност (намалена чувствителност на клетките към инсулиновото действие) и в различна степен намалена способност на панкреаса да отделя инсулин. Честотата на заболяването нараства при затлъстели юноши.

Това, което го отличава от захарен диабет при деца тип 1, е асимптомното начало. Липсва драматичен дебют с диабетна кетоацидоза.

Въпреки че захарният диабет при деца тип 1 е характерен за детската възраст, а тип 2 – за възрастни със затлъстяване, напоследък случаите на затлъстяване със захарен диабет при деца тип 2 нарастват значително. Това се дължи на висококалорийната диета на децата и юношите, липсата на физическа активност и ненавременни мерки от страна на родителите.

 

Лекува ли се захарен диабет при деца тип 2?

Лечението на захарен диабет при деца тип 2 акцентира на първо място върху понижаване на телесното тегло и връщането му в нормалните за съответната възраст стойности. Ако чрез промяна в начина на живот не се постигне контрол над заболяването, се прилагат и медикаменти.

Необходима е съществена промяна в хранителните навици с консумация на повече прясна, домашно сготвена храна, с контрол над големината на порциите.

Физическата активност може да бъде повишена с мотивиране на детето за повече или по-дълги разходки или с практикуване на конкретен спорт според желанието на детето.

Твърде често проблемът със затлъстяване при едно дете всъщност е свързан с множество трудности и срам.

Емоционалната подкрепа има ключова роля за здравето на детето. То не бива да се укорява в този процес, а да се почувства в безопасност и да сподели спокойно тревогите си.

Подценяван детайл е и хранителното поведение и навици на самите родители. За да може да се постигне дълготрайна и устойчива промяна в здравето на детето, цялото семейство трябва да преосмисли храненето и степента на физическа си активност.

 

Има ли трайни последици от захарния диабет при деца тип 2?

В хода на захарен диабет при деца тип 2 също могат да се развият трайни последици. Нарушава се нормалната функция на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, нервната система и очите.

 

Как да се ориентирам в цялата тази информация – мога ли да предпазя детето си?

 

Захарен диабет при деца.

 

Както за много теми по отношение на детското здравеопазване, в повечето случаи родителите не получават достатъчно ясна и подредена информация за разликата между захарен диабет при деца – тип 1 и тип 2.

Когато научат за диагнозата захарен диабет тип 1, родителите често обвиняват себе си. Това трябва да се обясни, че родителите нямат никаква вина. Те трябва да бъдат подкрепени. Всеки родител има право да му бъде обяснено, за да може впоследствие пълноценно и уверено да участва в инсулинолечението на детето си.

За всички родители на здрави деца – наблюдавайте за наличието на алармиращи симптоми за захарен диабет при деца тип 1:

 • необикновено повишена жажда
 • необикновено повишен апетит
 • нощно и често уриниране
 • видима загуба на тегло, въпреки завишения прием на храна

Ако забележите тези промени, консултирайте се с детски ендокринолог или с личния си лекар и измерете стойности на кръвна захар в кабинета.

Когато детето се диагностицира със захарен диабет тип 2, родителите трябва да преосмислят храненето и степента на физическа активност не само на детето, но и на цялото семейство. Случаите на затлъстяване, което може да стане причина за захарен диабет при деца тип 2, нарастват.

Същността на успешното лечение на захарен диабет при деца тип 2 е активната промяна в начина на живот. Всеки родител има право да му бъде обяснено, за да може впоследствие пълноценно и уверено да участва в тази промяна.

Какво е захарен диабет при деца?

Захарният диабет при деца се отнася до хронично медицинско състояние, при което нивата на кръвната захар (глюкоза) на детето са постоянно повишени поради неспособността на тялото да произвежда или ефективно да използва инсулин.

Какви са видовете диабет при децата?

Има два основни типа: диабет тип 1, автоимунно състояние, и диабет тип 2, често свързан с фактори на начина на живот като диета и физическа активност.

Какви са дългосрочните усложнения на захарен диабет тип 1 при деца?

Класическите късни усложнения при деца включват: невропатия – нарушение сетивността, ретинопатия – нарушения в зрението, нефропатия – бъбречни нарушения.

Какви са дългосрочните усложнения на захарен диабет тип 2 при деца?

Може да се нормалната функция на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, нервната система и очите.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

cbc94c2252d714f115182aef007ef0c7?s=96&d=mm&r=g

Яна Михайлова е студент по медицина с подчертан интерес към педиатрия и неонатология. Има участие в статии, касаещи и патология при възрастни, най-вече сърдечно-съдови заболявания. Водещата й цел е винаги да се постига детайлно разбиране за болестните процеси и да е възможно обяснението им на всеки, независимо дали е лекар или не. Към момента работи като здравен асистент в Майчин дом в Интензивно неонатологично отделение. Преди това преминава през Детска реанимация - Пирогов, Интензивно детско отделение при СБАЛДБ "проф. Иван Митев" и отделение „Диабет“ към същата болница.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. I’m always fascinated by such informative posts, and your latest posts are always fascinating read. The way you simplify complex concepts is truly commendable. Keep up the stellar work! By the way I am a Senior Researcher @ (Clickmen™)

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:00 | Публикувана: 26 октомври 2023 в 16:57 | Категория: Здраве